Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Never let me go door Kazuo Ishiguro

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
Boekcover Never let me go
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 2553 woorden
  • 21 april 2009
  • 166 keer beoordeeld
Cijfer 4.5
166 keer beoordeeld

Boekcover Never let me go
Shadow

Engeland, ergens aan het einde van de twintigste eeuw. Kathy is eenendertig en werkt op  het platteland in een revalidatiekliniek. Ze verzorgt mensen die organen doneren. Alle donateurs zijn gekloond en zijn opgevoed met het idee dat ze na hun dertigste levensjaar meerdere organen zullen doneren tot de dood erop volgt.
Kathy heeft haar vriendschap met Ruth…

Engeland, ergens aan het einde van de twintigste eeuw. Kathy is eenendertig en werkt op  het platteland in een revalidatiekliniek. Ze verzorgt mensen die organen doneren. Alle…

Engeland, ergens aan het einde van de twintigste eeuw. Kathy is eenendertig en werkt op  het platteland in een revalidatiekliniek. Ze verzorgt mensen die organen doneren. Alle donateurs zijn gekloond en zijn opgevoed met het idee dat ze na hun dertigste levensjaar meerdere organen zullen doneren tot de dood erop volgt.
Kathy heeft haar vriendschap met Ruth na jaren weer op kunnen pakken toen ze haar verzorger werd na een orgaandonatie. Ook haar oude jeugdliefde Tommy komt terug in haar leven als Kathy hem na zijn tweede orgaandonatie verzorgt. Gaandeweg wordt duidelijk dat de vrienden door hun gemeenschappelijke lot en afkomst een bijzondere band hebben. Dan wordt het ook voor Kathy tijd haar werk als verzorger op te geven en zich voor te bereiden om haar eerste orgaan af te staan.

Never let me go door Kazuo Ishiguro
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Never let me go

Part One
Chapter One
Kathy H. is een vrouw van 31 jaar. Ze is een verzorger (“you try to do your best for every donor”) voor 11 jaar. Ze hebben haar gevraagd om nog voor 8 maanden door te gaan, tot het einde van het jaar. De andere donoren hebben de neiging het beter te doen dan dat ze zelf verwacht had. Vroeger was ze een student van Hailsham.
Ruth was de 3e of 4e donor van haar, ze waren vrienden en zijn allebei opgegroeid op Hailsham.
Kathy wou op een dag weg uit Hailsham omdat ze tegen een donor had gezegd dat ze van Hailsham was en dat was verboden. Hij was in Dorset opgegroeid en hij vond Hailsham een goede school. Hij wou zelf niet meer aan zijn tijd in Dorset herinnerd worden.


Tommy (a football player) droeg altijd een blauw poloshirt. Laura was een andere vriend uit de vriendengroep, zij was de clown van de groep ze deed altijd de gezichtsuitdrukkingen van Tommy na. Tommy was de beste speler van het hele jaar.
Op een gegeven moment ging hij midden op het veld staan en begon heel hard te schreeuwen. Hij draaide helemaal door.
De andere peste hem. Kathy vond het zielig en probeerde het goed te maken tegen over hem. Hij vond het niet leuk en sloeg haar hand van zijn arm af in haar gezicht.

Chapter Two
Stern Nurse Trisha werd ook wel Cow Face genoemd.
Tommy zegt sorry dat hij Kathy geslagen had.
Buiten op het voetbalveld Tommy was de enige zonder “running partner”. Tommy werd heel erg gepest.
Ze hadden om de 3 maanden bij de “Exchange” een markt waar ze zelf gemaakte dingen konden verruilen (met tokens) met kinderen van hun eigen leeftijd. The Tommy buisness was typical. Susie K schreef gedichten en Jackie tekende giraffen. Christy kon ook goed gedichten schrijven, althans dat dacht ze.

Tommy zorgde voor zijn eigen problemen (dat dachten ze). Het begon op ene dat in Miss Geraldine’s les. Miss Geraldine was een leraar die iedereen mocht, ze was een softie. Tommy hielt van olifanten schilderen. Miss Geraldine kraakte het af het leek op een tekening van een kind van een 3 jaar. Ze keek niet naar de achterliggende gedachte en stuurde hem eruit. En zo begon het.
Tommy werd ermee gepest. Later werd het nog erger: hij bleef als laatste over bij spellen, niemand wou naast hem zitten met het diner en ze negeerde hem. Arthur H deed een keer na als een homo tijdens het voetballen, maar niemand interesseerde het.

Miss Lucy zei tegen Tommy dat hij niet creatief was dat dat ook goed was. Kathy dacht dat hij loog dus negeerde ze hem maar het was echt volgens Tommy dus wou hij het haar vertellen bij de vijver (the pond).

Chapter Three
Kathy had een nieuwe afspraak gemaakt met Tommy in het weekend.
Miss Lucy had een buldog figuur, vreemd zwart haar dat omhoog groeide. Niemand kon haar in bedwang houden want ze was heel sportief. Ze was er alleen maar voor de Seniors.
Iedereen denkt dat het Tommy zijn eigen schuld is dat hij niet creatief is. Tommy heeft daarover weer een gesprek met Miss Lucy. Miss Lucy begon nog over iets anders, maar dat wou ze niet zeggen. Om een of andere reden werd ze boos wat Tommy niet begreep.

Madam was een Belg of een Duitse, ze was een lange dunne dame met kort haar. Ruth dacht dat ze bang was voor leerlingen omdat ze er nooit wat tegen zei.
Madam komt naar Hailsham. Ruth had een plan gemaakt om met alle leerlingen te verstoppen en dan in een keer te voorschijn te komen om te kijken of Madam bang was voor de leerlingen.
Madam was bang voor de leerlingen maar op een manier dat je bang bent voor spinnen.
The Gallery

Chapter Four
Ze vroegen zich af wat Madam deed met de spullen uit de gallery. Je mooiste dingen nam ze mee voor in de gallery opvallend veel dingen van jongens. Roy J ging er met Miss Emily over praten. Miss Emily leek lang, maar ze was het niet ze stak haar hoofd gewoon ver in de lucht.
Polly T vroeg ook aan Miss Lucy wat Madam met de spullen uit de gallery deed.
De tokens die je kon verdienen, daarmee kon je spulen kopen van de Sales.

Iedere ochtend was er een ritueel op Hailsham met gedichten etc. Na de laatste Sale Miss E deed tegenwoordig het ochtend ritueel (voorheen Madam).

Ruth was een meisje waar ze geen vriendinnen mee was vanaf het begin, Hannah en Laura. Op een dag vroeg Ruth of ze op het paard van Laura mocht rijden. Ze gingen naar buiten en reden op een onzichtbaar paard, Bramble. Ze vroeg of Miss G haar favoriete leraar was. Ja. Oké ik zal je een van haar geheimen laten zien.

Chapter Five
Het bos van Hailsham: Een jongen had ruzie met zijn vrienden ging over de grens naar het bos, zijn lichaam is 2 jaar later gevonden. Vast aan een boom met handen en voeten afgehakt.
Een meisje keek wat er achter de poort was, ze wou weer terug naar binnen maar niemand lied haar binnen. Ze ging door en haar geest zwerft nog rond in Hailsham.
Ze gingen proberen om Miss G naar het bos te krijgen in een melk busje. Ruth was Miss G haar lievelingetje ze had van haar een pencel case gekregen. Het was echter niet zeker want Ruth wou het niet zeggen. Het kan ook zijn dat ze ‘m van de Sale heeft. Kathy kijkt in het leerlingen register en daarin ziet ze dat Ruth het gewoon van de Sale heeft gekocht en niet van Miss G.

Chapter Six
Niemand had een foto van Norfolk alleen Miss E had er een kalender van met allemaal dezelfde foto’s. Norfolk was Engelands lost corner op Hailsham hadden ze dat ook. Het was een soort gevonden voorwerpen. The Norfolk thing had become a big joke.
Tape: Songs after the dark by Judy Bridgewater. Op de cover stond een dame met een sigaret, dat was verboden op Hailsham. Miss L had gerookt en dat was een grote schok voor iedereen.
Miss L wilde niet vertellen waarom het roken zo extreem erg voor hun was. Ze wisten al wat er ging gebeuren maar ze waren bang voor de bevestiging.

Tape: Kathy haar favoriete nummer was never let me go. Madam betrapt haar op het luisteren naar het nummer. Madam moet er van huilen, ze kan geen kinderen krijgen. Oh baby, baby never let me go. Kathy neemt dit letterlijk, baby.

Chapter Seven
Miss L kwam vertellen dat als ze van Hailsham af zijn dat ze dan allemaal hun organen gingen doneren. Toen ze bij waren kregen ze voorlichting en dat hing samen met de orgaandonatie. Ze mochten in geen geval baby’s krijgen.
Tommy werd gepest omdat hij een snee in zijn elleboog had. Christopher H: “het moet geamputeerd worden”. Later was het over omdat ze ontdekte dat ze zelf ook organen gingen doneren.
Niemand zou Miss L er ooit in steunen dat ze de orgaandonatie af wou schaffen.

Chapter Eight
Ruth en Tommy waren een koppel voor 6 maanden. Ze werden geaccepteerd omdat ze geen show-offs waren. Sylvia B en Roger D waren dat namelijk wel.
Harry C had het met Sharon D. Kathy wou wat met hem krijgen, want ze wou het met iemand doen. En hij zag eruit alsof hij niemand ziek kon maken (SOA). En als het een ramp zou worden dacht ze dat hij het niet door zou vertellen. Verder dacht Kathy dat Harry haar ‘hints’ gaf.
Tommy en Ruth gingen uit elkaar.

Chapter Nine
Kathy was the natural successor voor Tommy, dus moest ze proberen om Harry weer bij haar weg te krijgen.
Ruth wil Tommy weer terug en ze vraagt Kathy daarbij te helpen, Tommy luisterd tenminste naar Kathy. Tommy wilde Ruth niet meer terug.

De kunst van Tommy was evidence.

Part Two
Chapter Ten
Eight of us who left Hailsham that summer ended up at the Cottage. Others went to the With Manson in the Welsh Hills, or to poplar farm Dorset.
Ze gingen naar een nieuwe school, het was precies het zelfde als Hailsham maar dan voor oudere studenten.
Cottage was een restant van een boerderij dat er jaren geleden mee opgehouden is. There really wasn’t much else we could do other than report leaking gutters and mod up after foods.
Keffers was de man van de boerderij hij kwam een keer in de zoveel tijd eens snel kijken hoe het er met zijn boerderij aan toe was.
Harry ging naar Wales.
In de Cottage mocht niet niet laten zien of je een koppel was. Op Hailsham mocht dat wel. Je moest als een vader en moeder zijn in een normale familie. Je mocht niet omhelzen of kussen. Als je afscheid nam gaf je die gene een elleboog, als of je wat wou zeggen. Al deze dingen hadden ze in the Cottage van tv-series.

Chapter eleven
Cottage was veel strenger dan Hailsham en de leraren vertelde nooit leuke anekdotes over zichzelf. Steve hield van porno boekjes en spaarde deze ook.

Chapter Twelve

Ze zijn gekloond en willen erachter komen wie de ‘echte’ is. Maar die persoon is dan wel 20 jaar ouder. Daarom moest je goed kijken als je buiten was of je possibles zag van jou en je vrienden.
Chrissie (veteran) hoort iedereen uit en probeert altijd mensen tegen elkaar weg te spelen. Rodney (is vriend van Chrissie) had samen met Chrissie de possible gevonden van Ruth in een glazen kantoor. Later blijkt niks waar te zijn van dit hele verhaal.

Chapter Thirteen
Ze gingen naar de stad Rodney had een rijbewijs. En een vriend van hem Martin woont daar. Martin is ook een verzorger. Daarom mochten ze hem niet bezoeken, dat was verboden.

Chapter Fourteen
Ze gingen naar de High Street naar een winkel waar Rothney zeker van wist dat ze daaar the possible van Ruth was. Ze gingen het kantoor binnen en zagen haar. Ze wisten iet wat ze er mee moesten dus gingen ze buiten op een muur wachten voordat ze opnieuw gingen kijken. De vrouw kwam al zelf naar buiten en ze gingen haar volgen.
De vrouw ging naar een museum en daar ontdekte ze dat ze eigenlijk niet zo veel op Ruth leek, dus toen gingen ze haar niet meer volgen.
Ruth denkt dat ze klonen zijn van troep: dus junkies, prostituees, winos and tramps.
Ruth, Chrissy en Rodney gingen op bezoek bij Martin. Tommy en Kathy gingen wat anders doen want Kathy wou niet meer omdat het tegen de regels is een verzorger te bezoeken.

Chapter Fiveteen
Tommy en Kathy gingen op zoek naar de verloren plaat en vonden die (de plaat van Judy Bridgewater). Tommy wist waarom Madam altijd de mooiste dingen meenam uit Hailsham. Zijn theorie was: dat deed ze als mensen verliefd op elkaar waren dan kregen ze meer tijd samen op Hailsham. En dan later als ze ouder waren konden ze controleren wie het waren en of de liefde echt stand hield.

Chapter Sixteen

Tommy was heel goed in dieren tekenen maar dat wist niemand. Niemand mocht het ook weten alleen Kathy.
Ruth probeerde Hailsham te vergeten en daardoor werd het heel irritant als je haar wat vroeg en ze keer je dan heel dood aan.
Tommy heeft zijn theorie over Madam ook aan Ruth verteld en zij was super enthousiast.

Chapter Seventeen
Kathy confronteert Ruth met het feit dat het niet goed gaat tussen haar en Tommy en dat ze dat moet inzien.
Ruth vertelt dat Tommy eigenlijk verliefd op Kathy is maar niet zijn vriendin kon zijn omdat ze van Tommy wist dat hij flussy is.
Kathy heeft het besluit genomen dat ze echt een verzorger wil worden.

Part Three
Chapter Eightteen
Baan als verzorger is zeer druk en onregelmatig. In de stad komt ze Laura tegen (7 jaar later). Ze was niet echt enthousiast om Kathy te zien beetje vaag.
Ruth was nadat Kathy weg was heel arrogant geworden en ze had een slechte eerste donatie.
Laura vraagt of Kathy Ruts verzorger wil worden. Kathy doet het.
Kathy gaat naar Ruth en wordt haar verzorger.
Samen gingen ze een boot bekijken en Tommy moest mee, dus gingen de verzorger van Tommy opbellen. Het moest wel een verrassing blijven
Hailsham ging binnenkort sluiten.


Chapter Nineteen
Ze gingen samen met Tommy naar de boot, maar eerst moesten ze over een wire. Tommy deed vreemd en vertelde dat hij aan iets leed (I lost track of it a while ago).
Tommy vond dat hij een lousy carar had. Toen Ruth in het ziekenhuis lag voor haar 2e donatie, heeft ze tegen Kathy gezegd dat ze Tommys verzorger moest worden. Ruth overlijd daarna namelijk.

Chapter Twenty
Kathy werd Tommys verzorger na zijn 3e donatie. Hij had in het ziekenhuis altijd gewoon zijn kleren aan want hij wou er niet als een patiënt uit zien.

Kathy had de Madam gezien het adres klopte wat ze van Ruth ooit had gekregen. Het was wel spooky ondanks dat ze wat ouder was geworden zeg ze er nog het zelfde uit (kleren en haar). Tommy en Kathy willen terug gaan en dan gaan ze aan Madam vragen hoe het verhaal zit met de gallery.

Chapter Twenty-One
Ze gingen Madam volgen en later spraken ze met haar. Ze gingen naar binnen en hoorde haar wat tegen een man zeggen: doe maar gewoon wat ik tegen je gezegd heb (??). Ze spraken over de galerij. Madam deed heel vaag eerst vroeg ze of ze te ver ging en wou ze per se verder praten. Kathy had het idee dat ze het ook voor iemand anders aan het vertellen was. En toen haalde Madam ineens iemand in een rolstoel te voorschijn. Het was Miss Emily.

Chapter Twenty-Two

Ze vroegen naar de roddels: Galerij: er was geen galerij, alleen in het huis van Miss Emily. Waarom Hailsham? Waarom namen ze de kunst af en waarom moesten ze dat überhaupt leren?. Waarom namen ze het af: it would reval your souls, to prove you had souls at all. Ze lieten het aan belangrijke mensen zien en die stonden dan helemaal achter het idee van Hailsham.
Nu Hailsham gesloten is wonen Madam (Marie-Claude) en Miss E in een huis. Op zolder hebben ze de galerij om eraan terug te denken wat ze allemaal bij Hailsham gedaan hebben.
Miss Lucy was vertrokken omdat ze dacht dat de studenten more aware moesten worden. Ze wou dat ze precies gingen weten wat ze te wachten stonden vanaf het begin. (sheltering) You would have use, it was all pointless and how could we have argued with you? So she had to go.
Miss Emily gaf toe dat alle docenten bang voor de klonen waren, alleen Madam heft zich er niet over heen kunnen zetten.
Madam herinnert zich Kathy ineens omdat ze moest denken aan de keer dat ze in haar kamer met haar kussen stond te dansen.

Chapter Twenty-Three
Kathy had een gesprek met Tommy. Hij wil een andere verzorger voor zijn 4e donatie. Verder hebben ze een gesprek over de dood van Ruth. Waarom dat Ruth wou dat Kathy Tommy zijn verzorger werd (omdat hij verliefd was op Kathy).
Tommy overleed na zijn vierde donatie. Kathy ging terug naar de plek waar ze alles verloren was en ging fantaseren. Ze zag Tommy opeens de geest van Tommy en kon toen goed afscheid van hem nemen.

REACTIES

N.

N.

Wat een verslag... Het staat vol fouten. Ik heb het boek zelf niet gelezen, maar wel een klein stukje ervan. Ik heb het stukje gelezen waarbij Tommy de olifant geschilderd had.
1. Hij hield niet van olifanten schilderen, het was een grapje.
2. Miss Geraldine kraakte het niet af, ze probeerde er juist wat goeds over te zeggen.
3. Het leek niet op een tekening van een kind van 3 jaar oud. Het leek op een tekening van een kind van 3 jaar jonger dan hem, dat is een verschil.
4. Ze keek niet naar de achterliggende gedachte want die gedachte is dat het een grap was. Maar ze stuurde hem niet de klas uit. Ze zocht dingen om op prijs te stellen en ze wees die dingen aan de klas. "...actually finding things to praise, pointing them out to the class."

13 jaar geleden

M.

M.

Wat een extreem slecht verslag, de helft klopt niet. Misschien moet je het boek nog een keer lezen? Ruth was niet superenthousiast over de theorie over Madam, die theorie zorgt er juist voor dat Kathy, Ruth en Tommy voorgoed uit elkaar groeien!

12 jaar geleden

K.

K.

Dit is echt heel slecht.. Ik zou me er bijna voor schamen als ik dit zelf geschreven zou hebben. Wat Naud zegt klopt. En sinds wanneer betekent French Duits? Als ik 0 sterren hierop kon geven had ik dat gedaan, maar aangezien dat niet kan klik ik maar geen ster aan want ik vind 1 al te veel!

12 jaar geleden

S.

S.

Dit verslag klopt van geen kanten, en dan kijk ik nog niet eens naar de enorme hoeveelheid spelfouten. De interpretaties van bijna alle gebeurtenissen zijn verkeerd, totaal NIET representatief voor het boek. Heel zonde, want het is zo'n goed boek.

12 jaar geleden

H.

H.

dit is echt slecht...pff

12 jaar geleden

K.

K.

Ik vind dit een goed verslag! Alle andere verslagen die te vinden zijn, zijn gebaseerd op de film! Niet zoals deze dus. Er staan inderdaad verscheidene fouten in. Maar als je commentaar hebt, schrijf dan zelf een verlag! Ik vind dit goed verslag :)

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Never let me go door Kazuo Ishiguro"