Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Matilda door Roald Dahl

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Matilda
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 610 woorden
  • 11 maart 2011
  • 50 keer beoordeeld
Cijfer 7
50 keer beoordeeld

Boekcover Matilda
Shadow

Matilda is briljant. Ze is een gevoelig meisje dat geweldig goed kan leren. Toen ze anderhalf was, kon Mathilda al praten als een volwassene, met drie jaar kon ze lezen, en al vóór ze vijf was, las ze boeken van wereldberoemde schrijvers als Dickens, Hemingway, Kipling en Steinbeck. 

Maar haar ouders behandelen haar als een onderkruipsel. Ze vind…

Matilda is briljant. Ze is een gevoelig meisje dat geweldig goed kan leren. Toen ze anderhalf was, kon Mathilda al praten als een volwassene, met drie jaar kon ze lezen, en al v&oa…

Matilda is briljant. Ze is een gevoelig meisje dat geweldig goed kan leren. Toen ze anderhalf was, kon Mathilda al praten als een volwassene, met drie jaar kon ze lezen, en al vóór ze vijf was, las ze boeken van wereldberoemde schrijvers als Dickens, Hemingway, Kipling en Steinbeck. 

Maar haar ouders behandelen haar als een onderkruipsel. Ze vinden haar maar lastig en dulden Matilda totdat ze haar het huis uit kunnen jagen naar een ander deel van het land, of liever nog veel verder weg. 

Matilda besluit zich eens goed kwaad te maken. Ze bedenkt heel slimme straffen voor haar ouders. En als het hoofd van de school, de gruwelijke juffrouw Bullstronk, haar ook wil aanpakken, ontdekt Matilda dat ze iets kan wat niemand anders kan. 

Matilda door Roald Dahl
Shadow
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Mathilda ~ Ronald Dahl
Pagina’s: 240

Samenvatting van het verhaal
Matilda, een hoogbegaafd meisje van 5 jaar oud, wordt niet gerespecteerd door haar ouders. Haar ouders denken dat ze dom en vervelend is. Daarom haalt Matilda allemaal streken uit bij haar vader, die denkt dat hij slim is, maar hij heeft niet eens door dat Matilda degene is die dat doet. Als Matilda naar school gaat, ontdekt Miss Honey al snel dat Matilda hoogbegaafd is, daarom wil ze haar naar een hogere klas laten gaan. Ze gaat naar de directrice, Miss Trunchbull, maar Miss Trunchbull is een zeer gemene vrouw die kleine kinderen haat, dus ze laat dit niet toe. Miss Trunchbull gooit kinderen door het raam en zulke soort dingen.. Als ze op een dag met Miss Honey meegaat naar haar huis om een kopje thee te drinken, ziet ze dat Miss Honey heel arm is, en dat ze in een piepklein huisje woont. Na een lang verhaal blijkt dat dat komt door Miss Honey’s tante, Miss Trunchbull. Omdat Matilde Miss Honey zo’n lieve juf vindt, wil ze haar helpen. Matilde heeft een gave dat ze dingen kan laten zweven, dus als Miss Trunchbull in hun klas komt, laat Matilda het krijtje zweven, en een tekst op het bord schrijven, waar Miss Trunchbull van schrikt, zodat ze verdwijnt en nooit meer terugkomt. Hierdoor kan Miss Honey in het huis van (haar tante) Miss Trunchbull wonen, en is ze niet meer arm. Na een aantal dagen krijgt Matilda te horen van haar ouders dat ze naar Spanje gaan verhuizen, maar Matilda wil absoluut niet mee. Ze vraagt aan Miss Honey of ze bij haar mag wonen, dat vind ze wel goed en Matilda’s ouders vinden dat ook goed. Nu woont Matilda bij Miss Honey en heeft ze geen last meer van haar ouders!

Hoofdpersoon
Mathilda is de hoofdpersoon uit dit verhaal. Ze is een intelligent meisje. Klein met bruin haar. Ze gaat pas naar school maar ze kan al boeken voor volwassenen lezen, en ze kan ook al heel goed rekenen.

Bijpersonen
Juffrouw Bulstronk: De Gruwelijke hoofdlerares van de Pletze-school.
Juffrouw Marij Engel: De lerares van groep drie die later in het verhaal een erg grote rol gaat spelen.
Matilda’s vader: Matilda’s vader is een autohandelaar, maar niet zo’n eerlijke!
Dat is ook iets waar Matilda absoluut niet tegen kan en waardoor ze ook altijd onenigheid heeft met haar vader.

Plaats en tijd
Het verhaal speelt zich af in het dorp van Mathilda (bibliotheek, school en haar huis). De tijd waarin het verhaal zich afspeelt: vanaf dat Mathilda 5 jaar is t.m. dat ze 6 is.

The Best Part of the book
“Tip it!” Mathilda whispered. “Tip it over!”
And then , very very slowly, so slowly she could hardly see it happening, the glass began to lean backwards, farther and farther and farther back-wards until it was balancing on just one edge of its base. And there it teetered for a few seconds before finally toppling over and falling with a sharp tinkle on to the desk-top. The water in it and the squirming newt splashed all over Miss Trunchbull’s enormous bosom.......

The Worst Part of the book
“Try this,” she said at last. “It’s very famous and very good. If it’s too long for you, just let me know and I’ll find something shorter and a bit easier.” “Great Expectations,” Mathilda read, “by Charles Dickens. I’d love to try it.”

My opinion of the book
It is a very good, funny and georgeous book! I like very much the autor of this book! I recommend this book if you keep funny true stories without too much pressure!

REACTIES

P.

P.

Leuk boekverslag!!

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Matilda door Roald Dahl"