Matilda door Roald Dahl

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 754 woorden
  • 25 juli 2007
  • 102 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.2
  • 102 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Mathilda
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1988
Pagina's
208
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (1989 Winnaar) , Kinderjury 13-16jaar (1989 Winnaar)

Boekcover Matilda
Shadow

Matilda is briljant. Ze is een gevoelig meisje dat geweldig goed kan leren. Toen ze anderhalf was, kon Mathilda al praten als een volwassene, met drie jaar kon ze lezen, en al vóór ze vijf was, las ze boeken van wereldberoemde schrijvers als Dickens, Hemingway, Kipling en Steinbeck. 

Maar haar ouders behandelen haar als een onderkruipsel. Ze vind…

Matilda is briljant. Ze is een gevoelig meisje dat geweldig goed kan leren. Toen ze anderhalf was, kon Mathilda al praten als een volwassene, met drie jaar kon ze lezen, en al v&oa…

Matilda is briljant. Ze is een gevoelig meisje dat geweldig goed kan leren. Toen ze anderhalf was, kon Mathilda al praten als een volwassene, met drie jaar kon ze lezen, en al vóór ze vijf was, las ze boeken van wereldberoemde schrijvers als Dickens, Hemingway, Kipling en Steinbeck. 

Maar haar ouders behandelen haar als een onderkruipsel. Ze vinden haar maar lastig en dulden Matilda totdat ze haar het huis uit kunnen jagen naar een ander deel van het land, of liever nog veel verder weg. 

Matilda besluit zich eens goed kwaad te maken. Ze bedenkt heel slimme straffen voor haar ouders. En als het hoofd van de school, de gruwelijke juffrouw Bullstronk, haar ook wil aanpakken, ontdekt Matilda dat ze iets kan wat niemand anders kan. 

Matilda door Roald Dahl
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Mathilda

Matilda Wurmhout kan op hele jonge leeftijd al lezen. Het begint op een dag als ze aan haar vader vraagt of ze een boek kan krijgen. Haar vader wil dit niet, omdat hij zelf niet kan lezen. Hij is dus bang dat zij is slimmer is dan hem. Dan besluit ze maar om op een dag naar de bibliotheek te gaan. Na een tijdje heeft ze alle kinderboeken uit en begint ze ook met volwassen boeken. Haar ouders en broer vinden het maar niks dat ze zoveel wil lezen, zij kijken liever met een bord eten op schoot naar de TV. Haar vader is autohandelaar die zijn klanten bedriegt, hij koopt tweedehands auto’s heel goedkoop in en knapt ze dan een beetje op en hij draait de kilometerteller terug zodat het net lijkt of de auto nog niet zo oud is. Haar moeder gaat vaak naar de bingo toe. Haar ouders geven niet veel om Matilda, dus krijgt ze niet veel aandacht. Daarom wil ze graag naar school toe, maar eerst mag dat niet van haar ouders, want die vinden het maar onzin. Als Matilda dan toch voor het eerst naar school gaat komen ze erachter dat ze hoogbegaafd is, althans juffrouw Engel, de lerares van Matilda, komt erachter en meld dit natuurlijk aan de 200 kilo zware kindhatende directrice Mevrouw Bulstronk. Matilda’s vader heeft directrice Bulstronk ook in de maling genomen met z’n auto’s, en daarom gelooft de directrice niet dat een dochter van zo iemand een genie kan zijn. Maar juffrouw Engel laat het er niet bij zitten en stapt op Matilda’s ouders af. Maar deze geloven haar (niet onverwacht natuurlijk) ook niet. En daarom wordt er eigenlijk door niemand, behalve Juffrouw Engel geen aan dacht geschonken aan Matilda’s slimheid. Maar een tijdje later komt Matilde erachter dat ze nog een gave heeft!
Ze kan namelijk door de energie die ze in zich heeft voorwerpen met haar ogen optillen en laten zweven! Want toen Matilda door directrice Bulstronk van iets werd beschuldigd wat ze niet had gedaan, richtte ze haar ogen op een glas water en het glas valt langzaam om, over de kleren van directrice Bulstronk. Juf Engel had alles gezien en nam Matilda mee naar haar huisje. Juffrouw Engel vertelde Matilda dat de directrice eigenlijk haar tante was die vroeger voor haar moest zorgen toen haar beide ouders overleden waren. Juffrouw Engel moet ook elke week van 1 pond leven, omdat haar tante het geld inhoudt voor haar opvoeding. Ze vertelde Matilda ook waarom ze in dat kleine hutje woonde: het grote luxe huis was van de ouders van juffrouw Engel, maar toen die overleden kwam haar tante, directrice Bulstronk in dat huis wonen om voor juffrouw Engel te zorgen. Op een dag was juf Engel weggelopen maar omdat ze nu nog steeds de ‘schuld’ aan directrice Bulstronk terug moest betalen leefde ze in zo’n klein huisje. Het grote luxe huis was dus eigenlijk van juffrouw Engel. Na een heel verhaal vroeg Matilda: De directrice heet toch Agatha, hoe heet u dan? Juffrouw Engel zij: Marijke. Toen Matilda thuis kwam van juffrouw Engel, zag ze dat haar ouders en haar broer druk bezig waren de auto in te pakken, ze gingen naar Spanje omdat de politie erachter was gekomen hoe meneer Wurmhout, de vader van Matilda, zijn klanten bedroog. Maar Matilda wilde helemaal niet naar Spanje, ze wilde thuis bijven, toen stelde ze aan haar ouders voor of ze hier kon blijven en bij juffrouw Engel kon gaan wonen.


Haar ouders waren er blij mee dat ze eindelijk van Matilda af waren. En daarom ging Matilda bij juffrouw Engel wonen in het luxe huis, want Matilda had op een middag op het bord gezet: Agatha, geef Marijke haar huis terug! En daarna is de directrice gevlucht en nooit weer gezien. Juffrouw Engel krijgt ook, omdat het testament terug gevonden is, een hele hoop geld.

Personen: De hoofdpersoon is Matilda. Dit is een lief meisje met veel gevoelens. Ze vindt het niet erg om iemand te helpen, zelfs al vraagt die persoon er niet om. Ze vindt het leuk om dingen te weten, niet dat ze nieuwsgierig is, maar ze wil dingen te weten komen over het leven.
De personages in het boek zijn eigen voor of tegen Matilda! Zo zijn de ouders van Matilda en Truchbull tegen haar en is bijvoorbeeld Juffrouw Engel en de bibliotheek-juffrouw voor haar. Zij helpen haar dan ook. Juffrouw Engel is na Matilda de belangrijkste persoon in het boek.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Matilda door Roald Dahl"