Matilda door Roald Dahl

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 465 woorden
  • 29 mei 2007
  • 45 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.4
  • 45 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Mathilda
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1988
Pagina's
208
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (1989 Winnaar) , Kinderjury 13-16jaar (1989 Winnaar)

Boekcover Matilda
Shadow

Matilda is briljant. Ze is een gevoelig meisje dat geweldig goed kan leren. Toen ze anderhalf was, kon Mathilda al praten als een volwassene, met drie jaar kon ze lezen, en al vóór ze vijf was, las ze boeken van wereldberoemde schrijvers als Dickens, Hemingway, Kipling en Steinbeck. 

Maar haar ouders behandelen haar als een onderkruipsel. Ze vind…

Matilda is briljant. Ze is een gevoelig meisje dat geweldig goed kan leren. Toen ze anderhalf was, kon Mathilda al praten als een volwassene, met drie jaar kon ze lezen, en al v&oa…

Matilda is briljant. Ze is een gevoelig meisje dat geweldig goed kan leren. Toen ze anderhalf was, kon Mathilda al praten als een volwassene, met drie jaar kon ze lezen, en al vóór ze vijf was, las ze boeken van wereldberoemde schrijvers als Dickens, Hemingway, Kipling en Steinbeck. 

Maar haar ouders behandelen haar als een onderkruipsel. Ze vinden haar maar lastig en dulden Matilda totdat ze haar het huis uit kunnen jagen naar een ander deel van het land, of liever nog veel verder weg. 

Matilda besluit zich eens goed kwaad te maken. Ze bedenkt heel slimme straffen voor haar ouders. En als het hoofd van de school, de gruwelijke juffrouw Bullstronk, haar ook wil aanpakken, ontdekt Matilda dat ze iets kan wat niemand anders kan. 

Matilda door Roald Dahl
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Boekverslag Engels: Mathilda.
Het boek Mathilda is geschreven door Roald Dahl, en gaat over een meisje. Het meisje heet Mathilda en heeft verschrikkelijke ouders en een onaardige broer. Tot haar 4e heeft Mathilda haar alles zichzelf aan moeten leren. Lezen heeft ze niet op school geleerd, maar ze heeft het zelf ondervonden. Als ze boeken willen lezen, zijn haar ouders daarop tegen. Ze zeggen dat het geld kost, en dat ze geen tijd voor haar hebben. Haar vader word zelfs boos omdat ze al een TV hebben. Op een dag besluit de vader van Mathilda dat ze naar school mag gaan, een stuurt haar naar school. Daar krijgt ze Mevrouw Honey als leraar, die heel aardig tegen haar is. Minder aardig is het schoolhoofd, Miss. Trunchbull, die vervolgens ook een van de “illegale” auto’s uit haar vaders handel heeft gekocht. Haar vader word daardoor rijk, en haar moeder doer mee aan veel TV spelletjes. Mevrouw Trunchbull denkt dan ook dat Mathilda net zo als haar vader is. Op een dag weet de klas van Mevrouw Honey Mevrouw Trunchbull te grazen te nemen. Dat is gelukt dankzij Mathilda, die een vreemde gave blijkt te bezitten. Ze kan namelijk met haar ogen dingen laten bewegen. Bijvoorbeeld een glas water met een kikker erin, of een schoolkrijtje over het bord. Uiteindelijk verlaat Mevrouw Trunchbull de scool en het dorp. Niemand zag haar ooit nog terug. Einde, zou je zeggen, maar dat is niet zo. Als Mathilda thuiskomt zijn haar ouders en broer de auto aan het inladen. Wat gaat er gebeuren vraagt Mathilda verbaasd. We verhuizen naar Spanje, snauwt haar vader. Maar dat wil Mathilda niet, en zo snel als ze kan rent ze naar het huis van Mevrouw Honey, die in de tuin bezig was. Stamelend bracht Mathilda legde alles uit, waarop Mevrouw Honey met haar mee terug ging. Mathilda wilde niet naar Spanje, en al helemaal niet met het vooruitzicht dat ze nooit zou terugkomen. Mathilda smeekte haar ouders om bij Mevrouw Honey te blijven, die daarop zij dat het Mathilda’s idee was, maar dat ze het niet erg vond. Ze zou voor alles betalen, dus het zou meneer wormwood geen enkele cent kosten. Hij zij dat ze toch al genoeg aan hun hoofd hadden, en dat Mathilda kon blijven. Samen keken Mathilda en Mevrouw Honey de zwarte auto na. En toen was er wel een einde.

Mening:
Ik vond Mathilda een leuk en spannend boek om te lezen. Ik kende het verhaal al wel, omdat ik een jaar of nog langer geleden de film heb gezien op TV. In het boek zaten niet al te veel moeilijke woorden, dus ging het lezen heel vlot. Het boek heb ik in een dag op school uitgelzen, dus volgens mij heb ik geen moeite met engels.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

Honey vertelt toch eerst het verhaal?En dan gaat Mathilda haar toch helpen?

11 jaar geleden

Andere verslagen van "Matilda door Roald Dahl"