Locked inside door Nancy Werlin

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1719 woorden
  • 9 augustus 2006
  • 12 keer beoordeeld
  • Cijfer 7
  • 12 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Opgesloten
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2000
Pagina's
224
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Locked inside
Shadow
Locked inside door Nancy Werlin
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
2. de titel is Opgesloten

3. de schrijfster van dit boek is Nancy Werlin,
Naam: Nancy Werlin
Geboren: Te Peabody (Massachusetts, VS) •Opleiding: studeerde Engels aan de universiteit van Yale
Werk: werkte als technisch schrijfster en redactrice voor computer- en internetbedrijven; nu voor een Amerikaanse onderneming •Woonplaats: woont momenteel in South-Boston
Eerste boek: in Nederland: Schuldig (2001)
Bijzonderheden: van het boek Schuldig maakte de schrijfster vijf versies. Ze deed er dan ook vijf jaar over, voordat het klaar was.


4. Het genre is avontuur.

1. Marnie Skyedottir is de hoofdpersoon van dit verhaal.
De bijpersonen zijn: Skye, Max Tomlinson, Leah Slaigt en Fred Delgado.

Marnie Skyedottir
Marnie is de dochter van de beroemde Skye. Marnie’s voogd is Max, hij waakt over Marnie’s geld, waar ze pas op haar 21 bij mag. Van Max krijgt ze maar 50 dollar per week terwijl ze veel geld bezit (blz. 5). Marnie zit op de halset academie, deze school is een kostschool voor meiden. Ze kan niet goed met de rest van de meiden opschieten en daarom vlucht ze naar het spel palipolis. In dat spel is ze de sorceres Llewellyne.

Skye.

Skye is gestorven bij een vliegtuigongeluk. Ze is in dit verhaal niet aanwezig maar ze is nog wel een belangrijk persoon. Volgens Marnie is ze op haar 21e gospelzangeres geworden, daarna had Skye er genoeg van en ging ze boeken schrijven. Vroeger heette ze Lea Hawk.

Max Tomlinson.
Max is Marnie’s voogd. Hij beslist zowat alles over Marnie.

Leah Slaight
Leah is de scheikundelerares van Marnie. Ze is gek (blz. 91).

Fred Delgado
Fred leert Marnie kennen via het spel palipolis. Hij lijkt op een skinhead, maar dat is hij niet (blz.139).

2. het verhaal speelt zich af in de Halset academie en in de kelder van Leah Slaight. Op de Halset academie ziet het er oud uit en de sfeer kan daar gezellig zijn maar ook best kil. In de kelder is er zowat geen sfeer in het begin maar later werd het best gezellig.

3. Het verhaal speelde een paar jaar geleden af, omdat er nu haast geen kostschools bestaan. Het verhaal speelt zich af in ongeveer 2 weken. Het wordt echter niet op volgorde verteld.

4. “Op haar zestiende bezat Marnie Skyedottir een netto vermogen van 235.27 miljoen dollar. Dat ze het moest doen met vijftig dollar per week, lag aan haar voogd, Max Tomlinson. Marnie wist echter dat ze op een goeie dag wraak zou kunnen nemen. Op haar eenentwintigste verjaardag, om precies te zijn. ‘dan geef ik je een schop onder je hypocriete kont en vlieg je eruit Max,’ zei ze tegen haar beeldscherm, waarop ze zojuist weer een van zijn ellenlange en walgelijk beleefde e-mail had geopend (…Zoals je weet, wordt er in de reglementen van de Halset Academie voor Meisjes duidelijk gesteld dat studentes gedurende de lesperiodes geen toegang krijgen tot het buitensporige persoonlijke bankrekeningen…) Marnie kon het keurige advocatentoontje van Max met zijn zuidelijke accent bijna horen. Het kwam heel luchtig over maar toch was het overduidelijk dat er niets tegenin gebracht kon worden. Dan zijn de jaren dat jij de baas over mij mag spelen voorbij. Dan ben ik de baas. Tevreden en met grote precisie tikte ze het allemaal uit. Van de ene dag op de andere.
Het Mailtje van Max verdween in de prullenbak. Pas toen Marnie met haar ogen knipperde, drong het tot haar door dat ze pijn deden. Ze voelden branderig aan, En haar Schouders deden dan ook zeer. Ze draaide wat met haar bovenarmen en kneep haar ogen even stijf dicht. Nou ja, geen wonder dat ze last had. Voordat die e-mail van Max was binnengekomen, was ze al een aardig tijdje online geweest."


5. Het verhaal loopt goed af. Het boek heeft een goede maar ook een slechte afloop. Dat vind ik omdat er iets slechts gebeurt. Maar er gebeurt ook iets goed. Het belangrijkste probleem is Skye. Het boek heeft een gesloten einde omdat dit hoofdstuk in hun leven is afgesloten.

6. Het boek is in de ik-vorm geschreven. Hier zie je een paar zinnen uit het boek waar uit je dat kunt zien: “dan geef ik je een schop onder je kont en vlieg je eruit” (blz. 5),
“Ik wil dat je iets belooft”(blz. 116)

7. De titel is Opgesloten. De betekenis is dat Marnie wordt opgesloten.

8. Marnie Skyedottir is de dochter van de rijke en beroemde Skye. Skye is een aantal jaren geleden omgekomen bij een vliegtuigongeluk. Marnie haar voogd Max, die waakt over haar erfenis, wou Marnie naar een gewone school sturen, maar Marnie wou per se naar een kostschool waar ze kon wonen. Zodoende kwam Marnie op de kostschool Halsett terecht. Marnie had niet echt een hekel aan leren maar deed nu eenmaal liever andere dingen zoals computeren. Ze had 1 spel dat ze het liefst deed en dat was Paliopolis, een spel waar zij als tovenaars (Sorceress Llewellyne) het opnam tegen een andere speler. Het liefst speelde ze tegen de Elf, hij kwam van een andere school vlak bij haar in de buurt.
Tijdens de gemeenschappelijke maaltijden had Marnie het liefst alleen gezeten. Ze wou niet bij die andere meisjes uit haar klas zitten, dat waren allemaal meisje die zo populair mogelijk wilden zijn. Marnie wilde niet populair zijn en ook niet worden. Toch voelde ze zich altijd nagekeken, als de dochter van de beroemde gospelzangeres Skye.
Marnie had een bruinkleurige brief gekregen van haar mentrix Fisher. In de brief stond dat Marnie op gesprek moest bij de decaan, anders werd ze van school gestuurd. De volgende dag ging ze naar de decaan. De decaan wees haar erop dat ze vele uren achter haar computer zat. Dat was ook waar want Marnie zat constant in Paliopolis. Er moesten maatregelen komen, ze moest zich gewoon meer met haar studie bezig houden. Haar computer werd vanaf die dag van haar kamer gehaald, voor haar eigen bestwil had de decaan gezegd. Marnie was ten einde raad, hoe moest ze nou in paliopolis komen.
Het was kerstvakantie en de meeste leerlingen gingen naar huis. Marnie was de enige leerling die op school bleef, want waar moest ze heen, op Max zat ze ook niet de wachten. Haar vader had ze nooit gekend dus dat was ook geen optie. In de vakantie kreeg ze bijles van haar scheikundelerares zodat ze toch nog een kans had om over te gaan. Leah Slaight wilde opnieuw met Marnie beginnen omdat zo zo'n slechte start hadden gehad. Marnie zag het nut er niet in maar besloot het toch te doen. Na veel bijlessen vroeg Slaight haar mee uit, om te vieren dat het nu goed ging. Marnie vond het raar maar ging toch mee, ze trok haar mooiste jurk aan.
In het restaurant begon Leah over Skye, hier wilde Marnie het absoluut niet over hebben en schreeuwde tegen haar dat ze achterbaks was om het zo te proberen. Marnie sprak nooit met iemand over Skye, alleen met haar voogd Max. Leah werd voor schut gezet in het restaurant en Marnie liep daarna weg. Leah ging achter haar aan in de auto en dwong Marnie in te stappen. Na een tijdje rijden stopte Leah en zei tegen Marnie dat ze uit moest stappen. Marnie snapte er niks van. Leah ging voor haar staan en sloeg Marnie knock-out. Toen Marnie weer bij kwam lag ze in een soort cel. Ze lag op een veldbed. Verderop stond een emmertje, dat zou het sanitair zijn. Marnie wilde zitten maar dat kon ze niet, al haar spieren deden pijn. Stil bleef ze liggen, totdat ze in slaap viel. Toen ze wakker werd zag ze Leah zitten. Ze bracht Marnie een fles water en wilde met haar praten. Marnie ging heel voorzichtig rechtop zitten. Leah begon over Skye en Marnie begon gelijk al te denken. Leah wou er niet lang om heen draaien en zei snel 'Ik ben je zus en de dochter van Skye'. Opeens herkende ze de stem van haar gedachten, het was de Sorceress. Ze sprak in haar gedachten met haar computerspelpersonage. De Sorceress was meer bezig met het maken van een plan dat met de dingen die Leah had gezegd. Ze had Leah gelijk al voor gek verklaard. Ze gingen alle spullen na, er moest iets bruikbaars zijn. Opeens zei de Sorceress 'Die fles, die kunnen we gebruiken. Even goed schudden en dan de inhoud op Leah richten, als ze de deur opendoet. Daarna kun je gelijk door rennen en buiten heel hard gillen. Dan hoort vast iemand je wel.'
Toen Leah weer binnen kwam om te praten zag Marnie dat ze een pistool had. Ze werd wat nerveus maar de Sorceress dwong haar bijna. Marnie sprong na het schudden op en richtte de fles op Leah. Ze schoot en Leah viel achterover. Marnie rende naar buiten, zonder het pistool te pakken. Ze kon niet op tijd bij de trap komen en het slot op de deur was op de grond gevallen. Marnie ging tegen de deur staan om een plan te bedenken. Leah beukte tegen de deur en Marnie kon het haast niet houden. Als een gek rende Marnie naar de trap en botste tegen iemand aan. Ze kende hem niet maar hij herkende haar wel, hij zei 'Marnie wat doe jij hier'. Marnie besefte dat het de Elf was, haar tegenspeler in het spel palipolis. Leah stond helemaal verward met het pistool in haar hand tegenover Marnie en de Elf. Naar boven vluchten had geen zin dan waren ze te laat. Leah was zo overstuur dat ze de Elf in zijn been schoot zodat hij niet kon vluchten. Samen zaten ze er zo'n 5 dagen opgesloten toen ze zagen dat de deur op een kier stond. Omdat de Elf niet goed kon lopen liep Marnie naar boven om te kijken of de kust veilig was. Marnie liep door het hele huis en toen ze naar de buitendeur wilde lopen zag ze Leah zitten en die haar gebood om te gaan zitten. Leah had het pistool op zichzelf gericht en schoot door haar hoofd. Er klonk een schot en gelijk ging de deur open, het was Max met zijn troepen. Marnie en de Elf waren weer vrij.

9. Het boek is spannend, het is makkelijk te lezen. Soms komen er moeilijke woorden in voor maar die worden daarna wel weer uitgelegd. En als ik in die situatie zat zou ik precies het zelfde doen wat Marnie deed.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

G.

G.

hoi lies

mooi boekverslag die van Nancy Werlin
Opgesloten

groeten gasie13
gasie13

15 jaar geleden

Andere verslagen van "Locked inside door Nancy Werlin"