Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Lamb to the slaughter door Roald Dahl

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Lamb to the slaughter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 613 woorden
  • 17 november 2012
  • 64 keer beoordeeld
Cijfer 7
64 keer beoordeeld

Boekcover Lamb to the slaughter
Shadow
Lamb to the slaughter door Roald Dahl
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Verhaalanalyse

Personages:

Er zijn twee hoofdpersonen in dit verhaal. De eerste hoofdpersoon is Mary Maloney. Mary is een round character, ze verandert telkens van gedachte in het verhaal, bijvoorbeeld toen ze opeens boos werd en met de lamsbout sloeg.

Ze is 6 maanden zwanger van een kindje en denkt heel slim over alles na omdat ze niet de gevangenis in wilt. Mary is helemaal verliefd op haar echtegenoot Partick Maloney, ze bestudeert hem helemaal en Mary wil alles voor hem doen (bijvoorbeeld eten maken). Mary werd beschreven als een vrouw met  zachte lippen en haar ogen donkerder waren als normaal. Mary kan goed acteren omdat ze alles bij elkaar liegt over de moord op haar man.

De tweede hoofdpersoon is de man van Mary, hij heet Patrick Maloney. Patrick is erg onbetrouwbaar omdat hij bij zijn zwangere vrouw wou weggaan omdat die waarschijnlijk vreemd was gegaan. Hij werkt bij de politie en hij is erg stil en vaak moe. Patrick sprak niet veel. Hij dronk heel veel sterke drank, dat kwam waarschijnlijk omdat die zenuwachtig was voor wat hij aan Mary moest gaan vertellen.

 

Titel:

De titel ‘Lamb to the Slaughter’ is op twee manieren bedoelt. De ene manier is dat je de titel letterlijk leest. De man ging naar huis toe ‘the Lamb’ en daar kwam hij bij zijn vrouw aan ‘the Slaughter’. De vrouw vermoorde hem omdat hij vertelde dat hij vreemd ging daarom is de vrouw de slachter en de man het lam wat geslacht wordt. De andere manier waarop je de titel kan lezen is dat Mary haar man met een lam doodsloeg, en dat het lam daardoor het moordwapen werd.

 

Tijd en ruimte:

Je hebt twee verschillende soorten tijd, de ene tijd is de vertelde tijd en de verteld tijd. De vertel tijd is de tijd hoelang het voorgelezen wordt, deze tijd was ongeveer 20 minuten. De vertelde tijd is hoelang de tijd in het verhaalt duurt. Om 10 voor 5 kwam Patrick thuis en tegen 9 uur ging de politie weer weg.

Het verhaal is chronologisch geschreven, alle dingen gebeuren in de juiste volgorde. Eerst komt Patrick thuis, dan slaat Mary hem, dan gaat ze naar de winkel en daarna komt de politie. Er is wel sprake van tijdsvertraging, sommige momenten in het verhaal worden heel nauwkeurig beschreven.

Ook is er sprake van tijdsversnelling. Toen Mary naar de winkel ging was ze opeens weer thuis, dat stuk is weggelaten.

De ruimte waar het zich afspeelt was vooral bij Mary en Patrick thuis. Ook ging Mary even naar de winkel toe maar het belangrijkste speelde zich toch af bij Mary en Patrick thuis, omdat daar de moord plaatsvond en daar draaide het verhaal om. Het speelde vooral in de huiskamer en keuken af, omdat in de keuken het lam lag speelt de keuken ook een belangrijke rol. Het klimaat wordt in het verhaal verder niet beschreven en het heeft ook geen invloed op het verhaal.

 

Wijze van vertellen:

De manier van vertellen is de hij/zij- of personale verteller. Er staan geen gedachten in de tekst van Mary of Patrick zelf dus het gaan geen Ik-verteller zijn. Ook staat er geen mening in van de schrijver dus is het ook geen alwetende of auctoriale verteller. Het verhaal wordt vertelt over hoe de dingen gebeurt zijn, en over wat Mary en Patrick zeiden tegen elkaar. Er wordt dus geschreven door iemand die er denkbeeldig bij was maar verder geen rol in het verhaal speelt.

 

Spanning:

Door alles nauwkeurig te beschrijven in het verhaal werd en spanning opgebouwd. Alles werd rustig verteld en niks gebeurde opeens daardoor bleef het verhaal de hele tijd spannend.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Lamb to the slaughter door Roald Dahl"