Junkies door Melvin Burgess

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
Boekcover Junkies
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1019 woorden
  • 30 oktober 2001
  • 286 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
286 keer beoordeeld

Boekcover Junkies
Shadow
Junkies door Melvin Burgess
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A) Auteur en titel - Auteur : Melvin Burgess - Titel : Junkies; het boek heet Junkies omdat het verhaal alleen maar over drugsverslaafden gaat. B) Verwachtingsvragen 1.Toen ik de titel van het boek las dacht ik dat het verhaal zou gaan over junkies
2. Ik heb dit boek gekozen omdat de inhoudsbeschrijving op de achterkant van het boek me erg aansprak. Daardoor leek het me een leuk boek om eens te lezen. C) Korte inhoud 'Junkies' vertelt het verhaal van twee veertienjarigen; Gemma en Teer. Eigenlijk heet hij David maar hij wordt door Gemma Teer genoemd omdat hij zoveel rookt. Ze lopen weg van huis en belanden in de grote stad Bristol. Ze worden opgenomen in een kraakpand, maar daar voelt Gemma zich niet helemaal thuis omdat er niemand van haar leeftijd is. Gemma en Teer raken al gauw aan de softdrugs. Gemma laat zich ook helemaal veranderen in een punker. Vonny (een huisgenoot) is het er niet mee eens dat Gemma bij hen komt wonen. Volgens haar was ze thuis beter af. Als Gemma bij een feest Lily en Rob ontmoet, twee mensen van haar leeftijd, is ze helemaal ondersteboven van hun levenstijl en besluit meteen bij hen in te trekken. Teer vindt dat niet leuk. Hij wil de mensen die hem van de straat gehaald hebben niet verlaten voor een snelle bevlieging van zijn vriendin. Hij besluit om daar te blijven. Maar na ongeveer een week komen Gemma en Teer erachter dat ze niet zonder elkaar kunnen en komt Teer toch ook bij Lily en Rob wonen. Volgens Lily moet iedere jongere van huis weglopen, niet werken voor zijn geld, maar gewoon gaan stelen en aan de drugs beginnen. Hier is Gemma het helemaal mee eens en Rob en Teer beginnen met dealen. Steeds meer drugs worden gebruikt. Ze maken een grote denkfout, want ze denken dat ze er allemaal zo weer mee kunnen stoppen als het echt moet. Ze zijn soms ook enkele dagen clean. Maar dit wordt steeds moeilijker, want ze gaan harddrugs gebruiken. Ze gaan heroïne spuiten. Op een gegeven moment wordt Lily zwanger en omdat ze willen dat het kind niet verslaafd raakt proberen ze af te kicken. Ze gaan weg uit Bristol. Daar komen Teer, Gemma en Lily erachter dat ze niet meer zonder drugs kunnen. Lily vindt dat niet erg, maar Teer en Gemma wel. Wanneer Gemma er na een hele tijd achter komt dat ze ook zwanger is vindt ze dat het maar eens afgelopen moet zijn met de drugs. Ze wil dat haar kind een normaal leven krijgt en niet een drugskind wordt (wat bij Lily wel gebeurd is). Ze wil Lily nu eindelijk eens niet meer volgen. Ze besluit ’s nachts de politie te bellen. Teer moet naar de gevangenis. Gemma belandt in het ziekenhuis en gaat later terug naar haar ouders. Dat vindt ze zelf ook het beste en nu komt ze ook van de drugs af. Ze onderhoudt het contact met Teer. Maar als hij vrijkomt is hij toch niet meer zoals zij het wil. Ze heeft nu haar baby. Teer is wel de vader, maar ze vindt hem te veel veranderd. Teer ziet ook in dat het niet meer gaat en vertrekt naar Minely. In Minely krijgt hij een nieuwe vriendin en hij komt ook van de drugs af.
D) Personen 1. De hoofdpersonen zijn Teer (David) en Gemma
2. Teer: Teer is een jongen van veertien jaar. Hij is geboren in Minely. En heeft een tijd in Bristol rond gezworven. Teer is een vriendelijke jongen dat blijkt uit wat de sigarenboer allemaal over hem zegt in dit boek. Gemma: Gemma is een meisje van veertien jaar. Zij is ook geboren in Minely. Ze heeft net zoals Teer rond gezworven in de stad Bristol. Ze is vrij druk en praat veel. Maar ze is ook snel verdrietig. Ze is erg snel te beinvloeden, ze doet en gelooft veel van wat er tegen haar gezegd wordt. 3. Gemma en Teer hebben verkering en lopen samen weg van huis. Hier komt een citaat: Het werd steeds kouder in de garage. Gemma en Teer kropen tegen elkaar aan en rolden zich in de dekens. Ze zoenden. Gemma hield zijn hand niet tegen toen die onder haar topje gleed. 4. Eerlijk gezegd zou ik met niemand uit het boek bevriend willen zijn, want ze zijn allemaal aan de drugs en ze lopen weg van huis. Teer komt zelfs in de gevangenis terecht. Dus het zijn geen lievertjes. 5. Vonny; zij is het er namelijk niet mee eens dat Gemma ook in het kraakpand komt wonen terwijl ze er geen goed argument voor heeft. E) Taalgebruik Ik vind het taalgebruik niet opvallend. Er worden geen ingewikkelde woorden gebruikt. Ik snapte elk woord wel dus ik kon het boek zonder problemen door lezen. F) Waardering 1. Ik vond het een leuk en boeiend boek. Het was wel spannend en daar hou ik wel van. Het is een boek dat je heel snel uitleest. Dat komt omdat het gewoon indrukwekkend blijft. Ik bleef steeds maar doorlezen. Omdat ik wilde weten hoe het verhaal zich verder ging afspelen. 2. Ik vond het beste van het verhaal dat Gemma op het laatst Teer aangaf bij de politie en zelf terug ging naar haar ouders. Dit deed ze om van de drugs af te komen en omdat ze zwanger was. Ze wilde namelijk niet dat de baby een drugskind zou worden. Dat vond ik een goed stuk uit het boek omdat je wel lef moet hebben om dit te ondernemen. Ik vond het ook wel eens een keer leuk dat elk hoofdstuk vanuit een ander perspectief wordt geschreven waardoor je van iedereen zijn gedachten weet. 3. Ik vond het minst goede van het verhaal dat het zo langdradig was, want alles werd tot op detail uitgelegd. 4. Ik vond het een goed verhaal, omdat het me bleef inspireren om door te blijven lezen. Ik vond het spannend. Het onderwerp boeide me ook wel want het ging over drugs. Ik wilde namelijk wel weten hoe ze van de drugs afkwamen. Het verhaal is ook in een goede chronologische volgorde geschreven waardoor het makkelijk te volgen is.

REACTIES

N.

N.

in dit boekverslag over junkies. Staat bij de samenvatting dat david door gemma teer wordt genoemd omdat hij zo veel rookt.
dat klopt alleen niet helemaal want hij wordt juist teer genoemt omdat hij altijd zit te jammeren over het gerook van gemma "je krijgt teer in je longen"zegt hij dan. Op het begin rookt hij nog helemaal niet

17 jaar geleden

P.

P.

helemaal toppie meid

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Junkies door Melvin Burgess"