Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

In the shadow of the mountain door Helen Naylor

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover In the shadow of the mountain
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1942 woorden
  • 5 februari 2015
  • 45 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
45 keer beoordeeld

Boekcover In the shadow of the mountain
Shadow
In the shadow of the mountain door Helen Naylor
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Chapter 1: Family Lunch

- Clare en Andrew gaan naar hun moeder Marjorie in de Lake district, Engeland.
- De rede: een jaar geleden is hun vader overleden aan een hartaanval. Later belt het ministerie van buitenlandse zaken
– De opa van Clare  (Edward Crowe) is aan de voet van een gletsjer van de Matterhorn in Zwitserland gevonden.

Chapter 2: Telling Kevin

- Clare belt de Daily News (haar werk in London) en vertelt Kevin (haar redacteur) dat ze het lichaam van haar Opa in Zwitserland op moet halen.
-Kevin denkt dat er een spannend verhaal in zit voor de krant.
- Clare wil liever het verhaal niet in de krant zetten.

Chapter 3: Memory

- Majorie (Clare's moeder) denkt terug aan hoe het was voordat Edward (Marjorie's Vader) overleed. --- Clare was ook bij Marjorie op bezoek om nog over hem te praten tijdens de thee.
- Marjorie vertelt over een brief, die ze een keer van Edward had gekregen in november (voor hij stierf). Clare had alleen de herinneringen die ze van haar moeder Marjorie heeft gehoord.

Chapter 4: A chance to catch up

- Clare en Andrew zijn nog bij Marjorie op bezoek.
- Andrew en Marjorie krijgen een kleine ruzie over Jan, die Clare onderbreekt door Andrew even me uit te vragen en wat te drinken bij een kroeg.
- In de kroeg praat andrew over Jan en de kinderen. Clare dacht er toen aan dat zij en David (haar ex) nooit kinderen hebben gekregen, en ze is er best jaloers over.

Chapter 5: Two letters

Clare krijgt 2 brieven van Marjorie die geschreven zijn aan Agatha (Edward's vrouw).
Hierin staat dat Edward weg wil bij Agatha en dat zij maar voor Marjorie moet zorgen (Edward en Agatha zijn Marjorie's ouders).

Chapter 6: Arriving in Zermatt

- Clare gaat met het vliegtuig naar Généve en dan met de trein naar Zermatt. Ze realiseerde zich onderweg dat het er mooi is en het er lente is, dus ze heeft geen zomerkleding meegenomen.
- Als ze de trein uitstapt, wild ze met paard en wagen naar het hotel net als haar moeder heeft gedaan.
- Na het eten gaat Clare een stukje wandelen, en ze gaat een bar binnen en hoort mensen praten over haar grootvader.

Chapter 7: The first steps

- Met het ontbijt realiseerd Clare zich dat ze het niet leuk vond dat andere mensen spraken over haar grootvader. Het was een familie herinnering, daar heeft verder niemand iets mee te maken.
- Clare ging naar het politiebureau en stelde zichzelf daar voor. Daarna vertelt ze dat ze daar is gekomen voor haar grootvader, Edward Crowe, om het over hem te hebben.
- Herr Ziegler legt uit wat er met het lichaam is gedaan. Hij vertelt dat het 8 dagen kan duren voordat het lichaam wordt vrijgegeven. Ze nemen een onderzoek af met het lijk.
- Herr Ziegler raadt Clare aan naar het museum te gaan. Daar hangen foto's van andere verongelukte bergbeklimmers. Er is ook een foto van Ulrich Grunwalder. Hij is heel oud (94 jaar). Clare schrijft zijn naam op met de hoop dat hij ook iets kan vertellen.

Chapter 8: Ulrich Grunwalder

Kevin belt Clare om te vragen of er iets nieuws is met het verhaal over Clare's grootvader. Hij verteld dat een korte artikel in de krant gezet. Hij zegt tegen Clare dat zij het verhaal mag schrijven zoals zij het wilt en als zij het niet doet, gaat iemand anders het doen.  Clare gaat in het dorp om over  Ulrich te vragen en opeens komt hij naar haar toe. Ze praten en liegen allebei. Clare zegt dat zij een schrijven is en wanneer ze hem over haar grootvader vraagt, zegt hij dat hij het niet weet. Dan geeft Ulrich geen antwoord meer, en loopt zomaar weg.


Chapter 9: Ulrich's early life

Dit hoofdstuk is een ‘flashback’ waarin Ulrich 19 jaar oud is. Hij is in de berghut (zomerhuisje) aan het werk met zijn zus en moeder.

Ulrich kijkt met de verrekijker naar de Matterhorn. Daar is zijn vriend Otto met 2 Amerikanen aan het klimmen. Hij wilde dat ook graag doen. Vader van Ulrich is daar gestorven. Zowel Ulrich als zijn zus Marianne hebben beide en baantje in de zomer. Marianne past op het kindje van Meneer en Mevrouw Crowe (Marjorie). Ulrich gaat met Edward Crowe de berg beklimmen. Ulrich was verbaasd dat z'n zus Marianne voor Mr. en Mrs. Crowe werkte.

Chapter 10: Edward Crowe

Ulrich stelt Marianne aan Edward voor.  Dan gaan ze het over de klimtocht hebben.

Daarna gaat Ulrich opzoek naar zijn neef Hermann in een kroeg waar veel van de bergbeklimmers zitten. Gottfried verteld Ulrich over een ruzie tussen

Crowe en Gottfried (zijn gids bij de laatste klim) Edward wilde verder in slechte weersomstandig-heden gaan klimmen maar de gids niet.

Maar Ulrich en Crowe hebben goed weer bij de Gornergrat tocht en Crowe wilt Ulrich volgend jaar hebben als gids, om dan de Matterhorn te beklimmen. De familie Crowe gaat terug naar Engeland. Ulrich zijn moeder wilt dat hij een man voor Marianne vindt om te trouwen. Maar Mariannee zegt (in tranen) dat ze alleen van Edward houdt .

Chapter 11: Andrew calls

Clare praat met de receptionist over Ulrich. Zij wordt aangeraden om naar het Alpine museum te gaan. Haar broer Andrew belt over de stuk in de krant. wordt. Ze zegt dat ze beter zelf het stukje kan gaan schrijven omdat veel journalisten het verhaal interessant vinden. Andrew zegt dat ze moet zorgen dat Kevin het niet veranderd.

Kevin belt en Clare zegt dat er “nothing to report” is. Zij is boos omdat hij weer gewonnen heeft.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

-Ulrich zit thuis met herinnering over de tocht met Edward. Hij wil het eigenlijk vergeten.

Chapter 12: Past and present
Clare gaat naar het Alpine museum. Ze spreekt daar met directeur Herr Kronig. Ze kunnen niks vinden over de Matterhorn en 1924 en er is wel een foto van Gordon Younger, een Engelsman die op de Matterhorn omgekomen is. De directeur raadt Clare aan met Ulrich te praten. En dan gaat ze skiën met Bruno. Hij nodigt haar uit voor een drankje later dat avond.

Chapter 13: A night out

Tijdens het drinken merken Bruno en Clare dat ze veel gemeen hebben met elkaar. Allebei gescheiden maar Bruno heeft kinderen, en niet op zoek naar een nieuwe relatie maar wel allebei ontevreden met hun leven. Bruno wilt niet zoals zijn vader worden en wilt meer van de wereld zien. Clare wilt het eigenlijk niet over haar leven hebben. Ze gaan dansen en vinden het allebei leuk. Ze gaan de volgende dag weer skiën.

Chapter 14: Information

Clare gaat naar de politie in de ochtend en krijgt van Herr Ziegler haar opa's portemonnee mee. Er zit een foto daarin van Clare's moeder toen ze 3 was.

Clare heeft dezelfde foto thuis.

Clare vraagt aan Ziegler wie de andere klimpartner was, dat blijkt Gordon Younger te zijn. Wie de gids was is onbekend. Clare belt met kevin om te zeggen dat opa maandag om 3 uur s'middags op Heathrow was. En ze zegt dat ze morgen maar een klein artikel in de krant wilt en dat ze volgende week en langere artikel zelf erover gaat schrijven. Daarna dacht ze dat ze aan Bruno over Ulrich gaat vragen omdat ze allebei gids zijn.

Hoofdstuk 15. With Bruno’s help

Clare is aan het skiën met Bruno. Zij vindt het moeilijk en valt. Dan gaan ze naar het restaurant en op een stuk die makkelijker is. Clare merkt dat Bruno minder open is. Zij zegt tegen hem dat zij weer in de buurt van de Matterhorn wilt gaan skiën omdat haar Opa daar overleden is. Toen Bruno geen reactie geeft begrijpt Clare dat hij, net zoals de rest van de dorp, al weet wie zij is. Zij vraagt of hij het al wist en dat bevestigd Bruno. Hij maakt een afspraak voor Clare om met Ulrich te praten.

Hoofdstuk 16. Bruno’s story

Clare gaat naar de Monte Rosa om met Bruno te praten. Hij verteld haar dat hij de kleinzoon van Ulrich is en ook dat zijn opa de gids voor haar opa en Gordon Younger was. Bruno heeft ook gemerkt dat Ulrich verzorgd is over het verhaal van Edward en Gordon. En Bruno maakt zorg over Ulrich en vraagt zich af of hij hem beter met rust had gelaten.  De plan is voor Ulrich met Clare op de volgende ochtend in de familie huis te gaan praten.

Hoofdstuk 17. Love story

De eerste deel van dit hoofdstuk is een flashback naar Zermatt in juli, 1924. Toen was Ulrich erg geschrokken over de open manier waarop zijn zus Marianne met Edward Crowe om gaat. Ulrich probeert Marianne te overtuigen dat haar relatie met Edward niet goed is. Ulrich is van plan om Edward te vragen om terug naar Engeland te gaan (op advies van zijn moeder). Daarna gaat het verhaal verder met Clare bij Ulrich op bezoek samen met Bruno. Ulrich vertelt dat Ulrich, Edward, en Gordon Younger waren op de Matterhorn wanneer hij omdraaide en zag dat Gordon onverwacht naast Edward stond. Hij zag ook dat Edward uit balans raakte en viel. Omdat Gordon de touw niet vastgebonden had, viel hij ook. Het touw brak onder het gewicht van de 2 lichamen en de mannen vielen 1000m uit zicht van Ulrich. Terwijl Ulrich dit verhaal vertelde, werd het te veel en ging hij weg. Hij komt later teug en verteld dat op de volgende dag toen ze terug naar de berg gingen op zoek naar de lichamen, zagen ze dat Gordon op de gletsjer was en dat Edward aan een touw aan een gaat in de gletsjer hing. Ze probeerde Edward op te trekken maar het touw brak. Ulrich verteld dat Agatha Gordon gevraagd heeft om Edward over te halen om naar huis te gaan. Gordon en Edward hebben ruzie hierover gehad en toen zegt Edward dat Gordon verliefd op Agatha is.

Hoofdstuk 18. Shared Experiences

Clare huilde over het verhaal. Zij vergelijkt haar eigen leven met die van haar overleden opa. Daarna belt ze Andrew op om het verhaal te vertellen. Hij liet haar aan herinneren om voorzichtig met het verhaal in de krant om te gaan. Dan komt Bruno langs en ze praten erover.

Hoofdstuk 19. The summer place

Clare gaat met Bruno naar het zomerhuisje. Ze spreken met elkaar alles. Bruno verteld dat zijn kinderen met de moeder naar Canada verhuisd zijn naar zijn scheiding. Zij nemen afscheid van elkaar bij haar hotel en Clare nodigt Bruno uit om naar London te komen. Dan praat ze met Kevin, mailt het artikel en verteld hem om het niet te veranderen. Dat beloofd hij.

Hoofdstuk 20. The news breaks

Clare gaat terug naar Engeland. Het lichaam van haar opa gaat mee. Kevin heeft een fotograf naar het vliegveld gestuurd. Clare belt Bruno nadat zij thuis komt. De volgende ochtend leest zij de krant. Het artikel is veranderd en daarom belt ze Kevin op om ontslag te nemen. Ze gaat naar het huis van haar moeder, die heel boos op haar is. Andrew is ook heel boos erover maar ze praten met elkaar en merk dat Clare ook verdrietig erover is.

Hoofdstuk 21. Burying Edward

Het is de begrafenis van Edward en Clare ging een andere journalist wegsturen. Ze gaat bij haar moeder logeren. De volgende dag ging ze naar de Daily news om spullen te halen. Toen ze thuis komt belt Bruno op. Hij is van plan om haar te bezoeken in 2 weken. Clare voelt dichter bij haar opa nadat ze naar Zermatt geweest is.

Het is de begrafenis van Edward en Clare ging een andere journalist wegsturen. Ze gaat bij haar moeder logeren. De volgende dag ging ze naar de Daily news om spullen te halen. Toen ze thuis komt belt Bruno op. Hij is van plan om haar te bezoeken in 2 weken. Clare voelt dichter bij haar opa nadat ze naar Zermatt geweest is.

 


 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "In the shadow of the mountain door Helen Naylor"