Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

How to be good door Nick Hornby

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover How to be good
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1510 woorden
  • 30 mei 2013
  • 175 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
175 keer beoordeeld

Boekcover How to be good
Shadow
How to be good door Nick Hornby
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

How to be good

Nick Hornby

Hoofdstuk 1

Katie is in Leeds voor haar werk als dokter. Ze is daar vreemdgegaan met Stephen, maar midden in de nacht vertrekt ze omdat ze het niet langer uit kan staan. Ze belt haar man David op en vertelt hem dat ze wil scheiden. Samen hebben ze twee kinderen: Tom en Molly. Ze komt thuis en merkt dat haar kinderen haar niet echt gemist hebben. Ze accepteren haar niet meer zo.

Hoofdstuk 2

Katie besluit om toch niet te scheiden. Het gaat allemaal erg snel. Ze gaat uit eten met haar broer Mark en heeft het met hem over de scheiding. Mark begrijpt niet waarom ze is vreemd gegaan en waarom ze wil scheiden. Mark is goed bevriend met David en Katie zit erg met zichzelf in de knoop. Katie wil in ieder geval geen contact met Stephen en wil hem tot haar geschiedenis rekenen en vertelt dit aan haar collega Becca.

Hoofdstuk 3

Katie en David hebben thuis ruzie. Hun kinderen zeggen dat ze vermoeden dat hun ouders gaan scheiden. David en Katie zeggen dat dit niet waar is, maar later in het gesprek vertellen ze toch dat er iets in de lucht hing. David vraagt de kinderen te kiezen. Molly zou graag bij David willen wonen, zonder Tom. En Tom interesseert het niet en word tot de teleurstelling van beiden tot Katie gerekend.

 

Hoofdstuk 4 & 5

David blijft voor 2 dagen weg. Katie en de kinderen denken dat hij bij een vriend verblijft. Katie en David slapen apart en ze vertelt min of meer dat ze iets met Stephen heeft gehad. De doordachte Tom wil weten of hij een vriendin heeft en of het werkelijk niks voorstelt, zoals Katie beweerd. David doet er ineens alles aan om hun huwelijk op de rails te houden. Hij komt terug en zegt dat hij naar een spirituele genezer is geweest; de heer D.J Goodnews die zijn rugklachten verholpen heeft. Katie vindt het vreemd, omdat hij anders nooit een hoge pet van alternatieve geneeswijze had. David gedraagt zich anders. Hij is niet meer nors en gesloten, maar ziet alles positiever in. Hij lijkt de ideale echtgenoot en Katie kan hier vreemd genoeg maar moeilijk aan wennen. Hij wil de daklozen helpen en geeft de computer van Tom en veel eten aan de daklozen weg. Hij is niet meer boos en stopt het schrijven van zijn columns ‘’The angriest man’’.

 

 

 

 

Hoofdstuk 6

Stephen wil Katie weer opzoeken en samen met David hebben ze een gesprek bij hun thuis. Hij beweert dat Katie niet van David houdt. Katie beweert het tegenovergestelde en uiteindelijk stuurt ze Stephen hun huis uit. D.J Goodnews, de spirituele genezer heelt Molly van haar ernstige eczeem. Ondanks zijn welbetaalde werk zoekt hij tijdelijk onderdak en komt voor een tijdje bij David en Katie in huis verblijven.

Hoofdstuk 7

Katie heeft op haar werk als dokter één patiënt die ze niet kan helpen, Mevrouw Cortenza; een oude vrouw met rugklachten die maar ongelukkig blijft, wat Katie ook doet. D.J Goodnews kijkt naar haar en raakt haar met zijn spirituele warme aanrakingen aan en lijkt haar (tijdelijk) te genezen. Katie heeft argwaan maar is onder de indruk van zijn actie. David is compleet veranderd. Hij wil de dakloze kinderen helpen en had met Goodnews het idee om alle vrijstaande kamers van alle buren in de straat op te vullen door de buren te dwingen daklozen onderdak te bieden. Katie vindt het een waardeloos idee, maar toch organiseren ze een feest voor de buren.

Hoofdstuk 8

Tom heeft spullen gestolen. O.a een gameboy. Ouders hebben een gesprek op school en Tom ment dat zijn gedrag komt omdat zijn vader veel van zijn spullen weggeeft aan de daklozen. David en Katie gaan op bezoek bij hun jeugdvrienden/kennissen Cam en Andrew. Andrew doet hetzelfde werk als David en samen kraakten ze ‘’bekende’’ personen altijd af. Op die avond zegt David dat hij is veranderd en nu niet meer over mensen wil oordelen. Andrew is geshockt en het is een ongemakkelijk gesprek. Katie vindt dit moeilijk. David is veranderd in de man die ze, een tijdje terug, gewest had; de ideale echtgenoot, maar nu het zover is merkt ze dat ze er toch nog niet klaar voor is. Wel nodigt ze voor de lol mensen uit voor het feest van Goodnews en David omdat ze het een dom idee vind en Goodnews eigenlijk graag af wil zien gaan voor de hele buurt.

Hoofdstuk 9

Het is de avond van het feest. David begint met een anekdote. Een van de buren Mike, een koppige bouwvakker maakt hem belachelijk en vertrekt kwaad, maar op de anderen maakt hij wel indruk met zijn verhalen. 5 gezinnen en het gezin van David = 6  besluiten uiteindelijk een dakloze onder te brengen.

Hoofdstuk 10

De daklozen jongeren komen allemaal aan. Een 18-jarige roker, Monkey verblijft in het huis van Katie en David. Hij kan zich wel aanpassen en ze hebben geen last van hem. Robbie (een andere jongen in een gezin) heeft geld gestolen en is weggelopen. Het vertrouwen is dus wel gebroken. Uiteindelijk lopen Monkey en Craig ook weg. De 3 dakloze tienermeisjes blijven wel in de gezinnen waar ze ondergebracht zijn en zijn dankbaar dat ze gered zijn uit de prostitutie en tonen dit met eerbied en respect.

 

 

 

Hoofdstuk 11

Katie wil weer een break in het huwelijk. Een collegae, Janet gaat voor een maand naar Nieuw-Zeeland en Katie vraagt of ze zolang in haar flat mag verblijven. Ze vertelt dit niet aan de kinderen en laat niks merken. Ze is voor een tijdje gelukkig en kan het goed vinden met de (single) buren. Ze schrijft voor haarzelf haar zondes op, de dingen waar ze erg spijt van heeft, dit zijn:

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Katie wil weer een break in het huwelijk. Een collegae, Janet gaat voor een maand naar Nieuw-Zeeland en Katie vraagt of ze zolang in haar flat mag verblijven. Ze vertelt dit niet aan de kinderen en laat niks merken. Ze is voor een tijdje gelukkig en kan het goed vinden met de (single) buren. Ze schrijft voor haarzelf haar zondes op, de dingen waar ze erg spijt van heeft, dit zijn:

-          Ergens anders verblijven en dus eigenlijk de kinderen en haar man bedriegen.

-          Haar affaire Stephan, ze vindt dat ze haar man bedrogen heeft en voelt zich schuldig.

-          Haar ouders, ze neemt bijna geen contact met ze op.

-          Haar werk, ze vindt dat ze niet echt meent wat ze doet (Cobain)

-          Tom en Molly, ze vindt dat ze geen goede ouder is.

Kinderen Tom en Molly hebben nieuwe vriendjes om mee te spelen. Tom speelt met Christopher, een dikke jongen waar het uiteindelijk niet goed mee afloopt; Tom haat hem en slaat hem in elkaar en Molly speelt met Christopher ’s zusje Hope. Hope heeft een sterke lichaamsgeur, maar Molly vind het zielig dat niemand met haar omgaat en nodigt haar dus ook uit voor haar verjaardag.

Hoofdstuk 12&13

Katie wil dat ze naar de kerk gaan. Daar spotten ze haar broer Mark. Mark komt bij ze langs en is erg depressief. Goodnews praat tegen hem in spirituele termen en hij vertrekt boos. Katie komt op haar werk de dominee van de kerk tegen. Ze zet haar onder druk; als de dominee haar geen goede raad geeft, geeft zij haar het recept voor haar medicatie niet mee. De dominee belooft niks te zeggen, maar vind dat ze bij David moet blijven en dat doet ze. Katie trekt weer terug in huis. DJ Goodnews en David schrijven een soort boek. ‘’How to be good’’ een filosofie op papier over hoe jij goed kan zijn.

Hoofdstuk 14

Goodnews verklaart dat Katie en David beide ‘’ lege baterijen’’ hebben en tegen de levensmoeheid aan zitten. Een hopeloze patiënt van Katie, Brian, komt kip bij hun eten. Brian is niet zo snel van begrip en gaat met Molly in discussie over of hij niet bij hun kan blijven wonen. Brian begrijpt niet wat dit teweeg brengt en dat de onzin van een schoolkind niet serieus te nemen zijn. Ze krijgen er een beetje ruzie over, maar leren wel weer hoe hecht hun gezin is.

Hoofdstuk 15

DJ Goodnews gaat het huis uit en het gezin word hechter. Ze hebben min of meer beloofd elkaar trouw te blijven en zijn blij dat ze samen zijn. Het boek eindigt op een prachtige manier; er is ernstige regenval in Holloway en als David hun gezin van een overstroming probeert te redden ziet Katie de avondlucht achter hem, er is niets daar.

 

 

 

Personen

Katie = Getrouwd met David, moeder van 2 kinderen. Is dokter van beroep. De hoofdpersoon.

David = Een stugge man die niet gelukkig is. Hij verandert in de loop van het boek. Schrijft in het begin columns onder de naam ‘’The angriest man’’.

Becca = Collega en beste vriendin van Katie.

Mark = broer van Katie

Cam+Andrew= een koppel waar David en Katie mee omgaan.

Barmy Brian Beech = lastige patiënt van Katie

Christopher en Hope = broer en zus spelen met Tom en Molly.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "How to be good door Nick Hornby"