Holes door Louis Sachar

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 1120 woorden
  • 5 juni 2007
  • 27 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.7
  • 27 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Gaten
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1998
Pagina's
224
Oorspronkelijke taal
Engels
Verfilmd als
Prijzen
Zilveren Zoen (2000 Winnaar)

Boekcover Holes
Shadow

Stanley Yelnats is under a curse. A curse that began with his no-good-dirty-rotten-pig-stealing great-great-grandfather and has since followed generations of Yelnatses. Now Stanley has been unjustly sent to a boys' detention center, Camp Green Lake, where the boys build character by spending all day, every day, digging holes exactly five feet wide and five feet deep. …

Stanley Yelnats is under a curse. A curse that began with his no-good-dirty-rotten-pig-stealing great-great-grandfather and has since followed generations of Yelnatses. Now Stanley…

Stanley Yelnats is under a curse. A curse that began with his no-good-dirty-rotten-pig-stealing great-great-grandfather and has since followed generations of Yelnatses. Now Stanley has been unjustly sent to a boys' detention center, Camp Green Lake, where the boys build character by spending all day, every day, digging holes exactly five feet wide and five feet deep. There is no lake at Camp Green Lake. But there are a awful lot of holes.

It doesn't take long for Stanley to realize that Camp Green Lake isn't what it seems. Are the boys digging holes because the Warden is looking for something? But what could be buried under a dried-up lake? It's up to Stanley to dig up to truth.

Holes door Louis Sachar
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Gaten
Louis sashar

Hoofd informatie
Samenvatting

Toen Elya Yelnats zijn belofte brak met Madame Zeroni, sprak zij een vloek over hem en al zijn familieleden uit. Elya’s zoon, Stanley Yelnats de 1e, merkte dat de vloek nog niet was uitgewerkt, toen hij midden in de woestijn werd overvallen door Kissing Kate Barlow. Zij begroef de buit van Stanley de 1e in het opgedroogde meer ‘Green Lake”.

Stanley Yelnats de 4e is een jongen die op het strafkamp “Camp Green Lake” wordt gestuurd omdat hij werd verdacht van diefstal (eigenlijk was hij onschuldig, hij was alleen op de verkeerde plek op het verkeerde moment). Nog steeds heerst er de vloek van madame Zeroni, in de familie Yelnats. In dat strafkamp moet hij elke dag een gat graven van 1,5 meter bij 1,5 meter. Stanley vindt het maar raar dat hij elke dag zo’n gat moet graven. Volgens de directrice is dat om hun karakter terug te vinden. Stanley denkt dat er een andere reden achter zat. Hij probeert uit te zoeken wat. Hij komt er achter dat de directeur een schat zoekt.
Stanley vond een gouden huls waar de initialen “K. B.” (Kate Barlow) op staan. Hij moest van een andere jongen van het kamp aan hem de huls geven, want wie iets vind krijgt een dag vrij. Maar als X-ray (die Jongen) de huls aan de directeur laat zien wijst hij een andere plek aan, dan waar Stanley de huls werkelijk gevonden had. Stanley leert Zero schijven in ruil voor dat zero een deel van zijn gat graaft. Op een dag komt de directrice er achter en word Zero zo kwaad dat hij wegloopt. Even later gaat Stanley hem zoeken. Nadat Stanley en Zero zijn weggelopen vluchten ze naar god’s duim en (de plek waar Stanley’s overgroot-opa ook heen was gevlucht.) nadat ze weer op krachten zijn gekomen besloten ze 's nachts terug te gaan om uit te zoeken waar de schat van Kate Barlow ligt. Maar de directeur vindt ze,

Dan word het heel spannend en ik ga niet vertellen hoe het verder gaat maar ik vertel wel dat ze er allebei levend uitkomen, met de schat, en dat Zero zijn moeder terug vind.

Mening:
Ik vond dit een ingewikkeld boek, maar ik denk dat dat het juist ook zo leuk maakte. Bijna het hele boek door zit je zelf te fantaseren hoe het verder zal gaan. Ik moest het 2 keer lezen voor ik het helemaal snapte, maar de 2de keer is het niet minder spannend! Vooral op het moment dat ze de schat vinden, is heel spannend. Wat het boek ook zo mooi (en dus ook zo ingewikkeld) maakt was dat het eigenlijk 3 verhalen zijn die allemaal samen komen in het verhaal van Stanley. Het verhaal van Kate Barlow:de reden waarom het kamp is opgericht en waarom het er nooit regent, het verhaal van Elya yelnats: staley’s en Zero’s achtergrond en de reden dat ze in de eerste plaats samen zijn gekomen in camp Greenlake, En natuurlijk het verhaal van Stanley. Ook vond ik het heel erg leuk dat je zelf ook moet nadenken en dat niet altijd meteen overal de nadruk word gelegd voor jou maar dat je het zelf moet doen.

Ik zou iedereen het boek aanraden omdat het spannend, mooi en onvoorspelbaar is, en voor wie te lui is om het boek te lezen kan je ook de Film kijken, maar die is niet helemaal gelijk met het boek, maar nog steeds heel leuk. Ik vond het boek ook zo mooi dat ik het later nog in een winkel heb gekocht en ik hem nu ook nog in het Engels aan het lezen ben omdat het oorspronkelijk een boek is uit Amerika. En ik geef toe: het is moeilijk, maar nóg veel leuker!

Achtergrond Informatie
Personages:

In het boek zijn er 3 hoofdpersonen.

Elya Yelnats:
Over Elya Yelnats uiterlijk wordt niks gezegd. Ik schat zijn leeftijd rond de 17/18 jaar.
Hij wilde graag trouwen met het meisje Myra. Hij beging een misstap toen hij zijn belofte verbrak aan de zigeunerin madame Zeroni, die hem wou helpen met Myra in ruil voor een gunst. Hij hield zich niet aan zijn afspraak en madame Zeroni sprak een vloek over hem uit. Hij woonde eerst in letland en later ging hij als dekknecht mee naar Amerika. Daar trouwde hij met Sarah, en kreeg 1 kind, Stanley Yelnats de 1e .

Stanley Yelnats de 4e:
Stanley is een jongen die op strafkamp wordt gestuurd omdat hij werd verdacht van diefstal. Maar eigenlijk was hij onschuldig, hij was alleen op de verkeerde plek op het verkeerde moment. Hij heeft altijd pech. Hij is rond de 15 jaar. Hij is dik, onzeker, bang en heeft eigenlijk helemaal geen vrienden. Op het kamp maakt hij vrienden met Zero. Samen met zero ontsnappen ze uit het kamp. Later komen ze terug naar het kamp om de schat op te graven.

Stanley verbreekt de vloek door de belofte van zij over-overgrootvader als nog na te komen aan zero.

Zero:
Zero is van ongeveer de zelfde leeftijd als Stanley de 4e en is een hele stille jongen. Hij is dakloos en heeft geen ouders meer. Iedereen uit het kamp denkt dat hij een hele domme jongen is. Hij kan heel goed rekenen, maar niet lezen en schrijven, daarom leert Stanley dat hem. Zero is niet zijn echte naam, eigenlijk heet hij Hector Zeroni. Hij is familie van madame Zeroni. Op het kamp wordt hij vrienden met Stanley. Hij en Stanley ontsnappen uit het kamp, en samen brengen ze een tijdje door op Gods Duim. Daarna komen ze ‘s nachts om de schat op te graven.
Zero was van belang in het verhaal omdat hij samen met Stanley de schat vindt en omdat zonder hem de vloek niet te verbreken is.

Schrijver
Louis Sachar
Louis Sachar werd geboren op 20 maart 1954 in East Meadow, New York (USA). Een jaar na zijn afstuderen als econoom verscheen zijn eerste boek, Sideways Stories from Wayside School (1978). Na een jaar gewerkt te hebben, besloot hij rechten te gaan studeren, en werd advocaat. Daarnaast ging hij door met het schrijven van kinderboeken. Hij is in zijn geboorteland een bekend en populaire schrijver van humoristische, realistische jeugdboeken, waarin je zelf alles ook meemaakt in het verhaal. Zijn boeken zijn spannend, zitten vol humor, maar hebben tegelijk een serieuze ondertoon. Hij weet zijn lezers altijd aan het denken te zetten.

Voor zijn boek Gaten ontving Louis Sachar in zijn geboorteland Amerika bijna alle belangrijke prijzen die er te behalen zijn (het zouden er zeventien zijn!). In Nederland kreeg hij er in 2000 een Zilveren Zoen voor. Het is het eerste boek van de ruim twintig boeken van Sachar dat in het Nederlands is vertaald.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

G.

G.

mooi

8 jaar geleden

Andere verslagen van "Holes door Louis Sachar"