Het heksenkind door Helen Griffiths

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1066 woorden
  • 20 augustus 2006
  • 5 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.7
  • 5 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1975
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Het heksenkind
Shadow
Het heksenkind door Helen Griffiths
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Het verhaal gaat over een klein meisje dat na de dood van haar zogenaamde moeder (die eigenlijk haar moeder helemaal niet is) verdwijnt samen met het lijk van de vrouw de dag na de ophanging. Ze wordt gevonden in een bos door een man die Josef heet en wordt dan door hem naar het bos gebracht. Een vrouw en een man, genaamd Wilhelmina en Klaus, hebben 8 jaar eerder een dochtertje gehad maar zij stierf toen ze 3 was. 5 jaar lang heeft Wilhelmina toen tot God gebeden dat ze een ander kindje zouden krijgen. Wilhelmina ging er dus ook vanuit dat het meisje dat josef mee had gebracht voor haar en Klaus bedoeld was! Dus namen Wilhelmina en Klaus (omdat hij zijn vrouw weer gelukkig wou zien) het kind in huis en gaven haar de naam van hun eerste dochtertje; Agnes.

Agnes sprak nooit zelfs toen ze gewend was aan haar omgeving hield ze haar mond dicht. Ook deed ze kil en koud tegen Wilhelmina en Klaus. Hoeveel liefde ze haar ook gaven, ze interesseerde zich er niet voor. Volgens de priester had het kind geen ziel en ze kon dus ook niet liefhebben.


Doordat het kind geen ziel had wist ze niet wat of wie ze zelf was en dus waren andere dingen dat voor haar. De ene keer een konijn dan een boom, wat het ook was, dát heette dan Agnes. De lievelingsplek van het meisje was dan ook het bos. Ze kwam er heel vaak en kon uren lang blijven zitten. Op een dag toen Agnes in het bos was voelde ze een verschrikkelijke pijn die haar deed denken aan het gevoel dat ze had als ze niet ad. Ze zocht net zo lang tot ze vond wat ze zocht. Ze had een dier gevonden dat met haar kop in een strop zat en zich probeerde los te worstelen waardoor de strop alleen nog aar strakker kwam te zitten. Ze haalt het dier er voorzichtig uit en verzorgt het tot het beter is en daarna blijft ze het verzorgen waardoor het dier minder schuw wordt.

In de zomer komt er een groepje mensen het dorp in die niet zo erg vriendelijk worden ontvangen. Het is namelijk zo dat het een rustig en mooi dorpje is waar nooit wat gebeurd en de soldaten en de pest nooit is geweest en ze willen dat ook graag zo houden.

De vreemdelingen vertelen dat ze de laatste 5 jaar ongeluk hebben gehad en dat kwam doordat er een heks bij hen in het dorp woonde en toen ze haar veroordeelde en ophingen vervloekte ze hun. De vrouw had ineens een kind gekregen die de dag nadat de "heks" was opgehangen samen met het lichaam verdween. Toen de bewoners van het vredige dorpje dit verhaal hoorde werden ze ineens bang...! Stel dat het kind wat in het dorp was, het kind van die vrouw was?! Wat zou er dan met het dorp gebeuren?!

Josef verteld dan het verhaal wat hij van Agnes wist tegen Sebastiaan (die een van de vreemdelingen was). Hij had het kleine meisje gezien met een kat, een kat die in zijn strop zat! Sebastiaan bedacht dat hij hier nog wel wat uit kon halen en zei tegen Josef dat hij niemand mocht vertellen hoe die kat aan het litteken om haar hals kwam en Josef hield zijn mond.

Later gingen Josef en Sebastiaan naar het huis van Klaus een Wilhelmina om hun het verhaal van Sebastiaan te vertellen. Sebastiaan wil zwijgen voor een van de koeien, wat kippen en wat zaad om te oogsten omdat ze alles kwijt zijn. Klaus wordt kwaad weigert en smijt de deur dicht.

Ondertussen merkt Wilhlmina verandering aan Agnes. Ze ziet er steeds warmer uit en niet meer zo doods als eerst. Wilhelmina krijgt hoop dat Agnes ooit eens zal kunnen praten. Helaas ziet Klaus de veranderingen niet en hij houdt zichzelf voor dat de enige manier om Agnes te houden is door de kat (die andere zien als de reïncarnatie van de heks) te vermoorden. Hij gaat dan ook met zijn mes naar het bos, zoekt de kat en Agnes, pakt het beest steekt er 2 keer in en laat het gaan want het had hem gebeten.

Wilhelmina denkt er heel anders over dan haar man en zij gaat dan ook op pad om de kat te zoeken en te verstoppen. Zij denkt dat als ze goed voor de kat zorgt, ze Agnes nog kan redden. Maar dan wordt Wilhelmina betrapt met de kat die dus zogenaamd "duivels" is en Agnes, Wilhelmina en Klaus worden gevangen genomen en Agnes is weer hetzelfde als voorheen: doods, stil en zonder ziel, precies als Wilhelmina voorspelde. Ze zei: "als je de kat dood, dood je Agnes"


Ze krijgen een proces en iedereen denkt dat Agnes een heks is en Klaus en Wilhelmina haar in hun dorp hebben vastgehouden. Iedereen behalve één man... Hij vecht net zo lang met de dorpelingen tot ze luisteren naar wat hij te zeggen heeft. Dan begint hij te vertellen: hij vertelde dat Agnes onschuldig was en de kat gewoon een kat was. Zijn dochter had een dochtertje gekregen en de zogenaamde "heks" had geholpen bij de geboorte. Ze kon alleen niet verhelpen dat zijn dochter kort daarop stierf, en hun achterliet met de baby. Hij en zijn vrouw wisten niet wat ze ermee aan moesten en dus stelde Lina (zo heette de "heks") voor om de baby bij haar te laten met als belofte dat wanneer ze in de problemen zat, hij en zijn vrouw haar zouden helpen. Toen werd Lina opgehangen en Martin (zo heette die man) was te bang om tussen die woedende menigte te komen en heeft Lina dus niet geholpen. Het was het idee van zijn vrouw om haar los te gaan snijden. Hij wou niet maar zijn vrouw ging dus hij ging haar achterna. Toen Martin de volgende dag hoorde dat het lichaam en het kind weg waren was hij opgelucht; ze waren weggekomen. Na dit verhaal werd Agnes vrij van de beschuldiging op hekserij en werd Sebastiaan het dorp uitgejaagd door de woedende menigte. Het enige was nog dat Agnes nog steeds zo stil was! Totdat... Ineens was haar blik gericht op de spelende kat, ze werd rood, lachte, nam de kat in haar armen en riep: "Agnes, Agnes" van toen af aan beschouwde Klaus en Wilhemina haar als hun eigen dochtertje.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het heksenkind door Helen Griffiths"