Grass for his pillow door Lian Hearn

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1872 woorden
  • 2 augustus 2007
  • 2 keer beoordeeld
  • Cijfer 7
  • 2 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2003
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Grass for his pillow
Shadow
Grass for his pillow door Lian Hearn
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Samenvatting Grass for his pillow

Het verhaal gaat over twee mensen in een verschillende achtergrond. Takeo van de Otori clan en Kaede van de Seishuu. Beide mensen hebben speciale krachten zo kan bijvoorbeeld Takeo onzichtbaar worden. Zij hebben op een dag samen geslapen en daaruit is een kind ontstaan. Dit was volgens Kaede een moment van zwakt, omdat ze dacht dat ze zou sterven. Ze bleek echter niet te sterven.
Takeo ging weer weg en hij werd opgeroepen door zijn clan om op een missie te gaan. Hij kreeg speciale training en ook leerde hij hoe hij moest jongleren dat was nodig volgens de rest. Als Takeo naar Matsue gaat waar de missie is, blijkt dat zijn groep zo genaamd een circus groep is en later gaan ze dus daar optreden.

Kaede zou eigenlijk trouwen met Lord Otori Shigeru. Maar dit kon niet doorgaan, omdat hij werd vermoord. Een tijdje later gaat ze naar haar familie. Ze werd goed bewaakt onderweg en als ze uiteindelijk aankomt hoort ze dat er heel veel is veranderd en vooral dat de vader heel anders is dan eerst. Ze schaamt zich voor haar daden en ze denkt erover om zelfmoord te plegen. Als ze samen met haar vader zit te praten blijkt dat haar vader haar ziet als een demon, omdat ze niet is getrouwd en een kind van een ander heeft en hij geeft haar de schuld dat hij de kracht niet heeft om zichzelf van het leven te beroven. Kaede’s vader draait nog meer door en probeert Kaede te verkrachten. Maar ze duwt hem weg en op dat moment komen Kondo en Shizuka binnen en doden Kaede’s vader. Volgens Kondo kon het niet anders en is haar vader eervol gestorven. Doordat de vader nu dood is krijgt Kaede de macht over de bewakers en twee van die bewakers willen niet dat een vrouw hun zegt wat ze moeten doen en ze besluiten te vertrekken. Kaede geeft Kondo de opdracht om die twee bewakers te doden en zo te laten zien dat er niet zomaar met haar te spotten valt. Als Kaede die nacht gaat slapen wordt ze aangevallen door haar vader in haar droom. Een paar dagen later word haar vader begraven en hier kan ze niet bij zijn, omdat ze een hele hoge koorts heeft. En deze koorts kan dodelijk aflopen. Shizuka probeerd uit alle macht Kaede te helpen maar het lukte haar niet. Maar toen kwam Fujiwara samen met een man genaamd Ishida die Kaede genas.
Ondertussen merkt Takeo dat zijn vaardigheden anders zijn dan de andere die tegelijkertijd met hem getraind worden. En hij traint ook elke dag met Akio die veel sterker dan hem is. Ondanks de trainingen denkt Takeo nog veel aan Kaede. Maar er zit ook een vrouw genaamd Yuki in de groep waarmee Takeo regelmatig slaapt. Een tijdje later krijgt Takeo een nieuwe missie en hij moet naar Hagi. Als hij onderweg is krijgt hij van iemand te horen dat Yuki zwanger van hem is en dat waarschijnlijk dit kind een hele bijzondere mix van talenten krijgt. Zijn missie hield in dat hij de gestolen informatie terug moest stelen van Shigeru. De informatie dat ze hebben gestolen gaat over The Tribe dit is de groep waar Takeo mee ging. Hij moet het van zijn oude clan leider stelen namelijk Shigeru. Akio zou Takeo doden als hij met lege handen zou terug komen. Takeo besluit te vluchten voor The Tribe en naar Terayama te gaan. Maar als Akio dat merkt probeert hij hem te doden. Er vindt een gevecht plaats bij een rivier en Takeo wint door Akio in het water te duwen en zo heeft hij genoeg tijd om te vluchten. Als hij uiteindelijk aan land komt komt hij Jo-An tegen waarvan hij dacht dat hij dood was. Jo-An neemt hem mee naar zijn huis waar Takeo de man zag die hem de rivier over hielp om zo naar The Tribe te gaan. Na een klein gesprek neemt Jo-An Takeo mee naar een grot waar een heilige vrouw zit. Volgens Jo-An heeft ze haar voorspel krachten gekregen van god. Volgens de vrouw zou Takeo vrede brengen. Als Takeo zijn reis voorzet wordt hij aangevallen door iemand van The Tribe. Takeo dood hem en neemt een paar spullen van hem mee, zoals gif. Takeo kiest weer de kant van de Otori en gaat door met Shigeru’s plan om The Tribe te vernietigen. Onderweg komt Takeo Makoto tegen die hem verteld dat Kaede ernstig ziek was, maar gelukkig nu weer beter is. En hij weet dus dat ze nog leeft. Ook krijgt hij te horen dat door dat incident met Kaede’s vader ze een miskraam heeft gehad en dat zijn kind dus dood is. Samen met Makoto gaan ze naar de tempel waar Takeo gedurende de winter veilig is. Maar nog voordat ze daar aankomen worden ze aangevallen door twee mensen van The Tribe. Makoto en Takeo verslaan ze en ze zetten hun reis voort. Eenmaal aangekomen bij de tempel krijgt Takeo daar een zwaard genaamd Jato en hij ziet dit als een cadeau van de overleden Shigeru.
Kaede geneest dus van haar ziekte en een paar dagen later komt er een strijder van Lord Arai die tegen Kaede zegt dat Lord Arai samen wilt komen om te praten over een alliantie. Hier stemt Kaede mee in maar ze eist wel dat er maar een jongen blijft die haar na de winter naar Arai brent. De weken daarop komen er ondertussen meer strijders die voor Kaede willen vechten. In diezelfde periode krijgt ze te horen dat Takeo misschien dood is. Kaede besluit met Fujiwara te gaan praten, want ze komt geld en eten tekort. Dit zou ze van hem krijgen als ze alles zou vertellen over wat er is gebeurd en alles over Takeo en ze besluit dit te doen. De volgende ochtend hoor Kaede van Shizuka dat Takeo nog leeft en dat hij wordt gezocht door The Tribe, omdat hij daar is gevlucht. Volgens Kondo zou Takeo bij een tempel zijn en Kaede besluit daar heen te gaan.
Na een hele tijd zien Takeo en Kaede elkaar weer bij die tempel waar Kondo het over had. Kaede vindt dat ze moeten trouwen en Takeo stemt in. Maar Shizuka vindt dat Kaede eerst met Arai moet praten. Takeo heeft hele andere plannen. Hij wil namelijk met haar Shirakawa en Maruyama veroveren. Uiteindelijk trouwen ze gewoon en ze maken plannen over hoe ze alles gaan aanpakken om ook daadwerkelijk deze streken te veroveren. Ze kunnen nu uiteindelijk van elkaar genieten, maar dit kan niet eeuwig duren.Ten questions:
1. Waarschijnlijk betekend de titel dat een persoon alles voor iemand over heeft om hem weer te zien, maar het zou ook kunnen zijn dat je zomaar iets wilt hebben waar je een herinnering aan hebt en wat verwijst naar iets wat je samen hebt beleefd zoals “zijn kussen”. De titel komt er niet letterlijk in voor en volgens mij heeft het geen verdere betekenis.


2. Het is duidelijk een roman, maar ik denk toch dat het dicht bij een zedenroman komt maar ook weer een beetje science fiction.


3. a. Er zijn veel personen maar de belangrijkste zijn: Takeo en Kaede. Takeo is rustig en verstandig maar op sommige momenten kan hij zich niet echt goed focussen. Kaede is een vrouw die het niet eens is met hoe mannen doen en wilt daarom zelf de baas zijn dus ze is ook wel een beetje egoïstisch. Beiden zijn ze wel ambitieus, maar vooral in elkaar vinden. B. Ze zijn verliefd op elkaar en ze hebben samen geslapen en daar is een kind uit ontstaan. En ze zijn grotendeels van het verhaal opzoek naar elkaar. C. Ze zijn beide Round Characters, want het hele verhaal draait om hun je weet wat ze denken en je ziet ze soms ook veranderen van gedachten door gebeurtenissen in hun leven. D. Dit komt vooral voor als ze met mensen gepraat hebben in het verhaal dan kan het zomaar zijn dat ze toch besluiten het anders te doen. En zo iets wijzer te worden.4. Het gaat over het zoeken naar je tijdelijk verloren liefde.


5. Het speelt zich af in The Three Countries en je weet niet precies waar dat is. Verder weet je ook niets van de tijd wanneer dit afspeelt, want dit kan nooit echt gebeurd zijn. Of de meeste dingen van het verhaal in ieder geval niet.


6. Het boek heeft 10 hoofdstukken. Ze hebben geen titel. Ze hebben vooral de functie door even van hoofdpersoon te wisselen. Zo weet je dat je het verhaal nu door de andere persoon moet zien. Dit werkt best wel goed alleen soms twijfel je toch eventjes, ook al weet je het na een tijdje toch welke hoofdpersoon het is.


7. Het verhaal is grotendeels chronologisch verteld. En er wordt soms wel terug gedacht aan de nacht die ze samen beleefd hadden, maar dit is zo kort dat je het geen flashback kan noemen.


8. a. Je bent telkens een ik-persoon ook al heb je twee verschillende personen. B. Het is een gewone taal en geen afkortingen en dat leest wel prettig. C. Het is een open einde, want ze zijn samen maar er komen nog veel obstakels op hun pad.


9. Lian Hearn werd geboren in Engeland, maar is opgevoed in Japan. Ze heeft Japans gestudeerd en interesseert zich enorm voor dit land. Momenteel woont ze in Australië, waar van haar hand diverse kinderboeken verschenen zijn.

Lian Hearn is een pseudoniem voor Gillian Rubinstein, en onder die naam is ze een bekende schrijfster van kinderboeken en spelletjes. Ze wilde 'Het verhaal van de Otori' niet onder haar eigen naam uitbrengen, omdat ze wilde dat haar eerste boek voor volwassenen los zou staan van haar kinderboeken.

Het pseudoniem 'Lian Hearn' verzon ze door haar bijnaam van vroeger, de laatste letters van haar voornaam: 'Lian', te combineren met de achternaam van een Japanse schrijver uit de negentiende eeuw. ( Er is niet veel te vinden over deze schrijfster).


10. Ik vond het een heel mooi boek. Ik denk vooral dat dit komt doordat er toch gebruik van magie word gemaakt. Dit geeft net een leuk extraatje en maakt het tegelijkertijd voor mij interessanter. Het is ook best makkelijk alleen je moet niet teveel met de vele namen gaan prutsen, want verder in het verhaal weet je ze toch allemaal wel of tenminste grotendeels. Het is heel mooi en apart geschreven. Vaak vind ik dat een verhaal met meerdere hoofdpersonen slecht in elkaar zit, maar in dit boek merk je al heel snel welke hoofdpersoon je bent en je raakt niet in de war. Dat is duidelijk een pluspunt. Het boek riep geen emotie op, maar het verhaal zat heel goed in elkaar en dat spreekt toch aan. Ik heb niet echt iets van het verhaal geleerd, ik denk dat dit gewoon ging over het vechten voor je liefde. Wat ik me het beste kan herinneren is het stukje met Kaede’s vader dat hij doordraait en dat ze hem doden. Dit stukje verwacht je niet echt ook al wist je dat de vader depressief was. En ik vind het over het algemeen toch een heel mooi boek ook al zitten er veel verschillende personen in.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.