Fight club door Chuck Palahniuk

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 776 woorden
  • 12 juni 2007
  • 175 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.2
  • 175 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1996
Pagina's
208
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover Fight club
Shadow
Fight club door Chuck Palahniuk
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Samenvatting Fight Club
Het verhaal draait om een naamloze hoofdpersoon, die zijn baan en zijn leven haat. Bovendien krijgt hij een afkeer tegen onze consumeermaatschappij, omdat iedereen hetzelfde wordt en hij zich daarom moet onderscheiden met materiele dingen. Zijn ontevredenheid hierover plus het feit dat hij zich voor zijn baan continue in verschillende tijdzones bevind, lijden tot slapeloosheid.
Op aanraden van zijn psychiater gaat hij naar een praatgroep voor testikelkanker, om te zien ‘wat echt lijden is’. Het horen van andermans problemen en het huilen bij anderen bevrijden hem van slapeloosheid, en hij raakt afhankelijk van deze groepen. Ook ontmoet hij kankerpatiënt Bob, waar hij vrienden mee wordt. Ondanks het gegeven dat hij niet aan de ziektes lijdt, wordt hij nooit gepakt als bedreiger. Totdat hij Marla Singer ontmoet. Ook zij is een toerist, en doet hem inzien dat hij een bedrieger is. Hij begint haar te haten, omdat zij hem ervan weerhoudt te huilen en dus te slapen. Ze spreken met elkaar af de groepen te verdelen, zodat ze elkaar niet meer tegen zullen komen.

Kort hiervoor ontmoette hij Tyler Durden op het strand. Tyler is een artiest die ’s nachts slecht betalende baantjes heeft. Als de verteller na de praatgroep thuiskomt, is zijn appartement opgeblazen. Hij belt Tyler op of hij bij hem kan overnachten. Tyler vraagt hiervoor een wederdienst: “I want you to hit me as hard as you can”. Het gevecht op een parkeerplaats interesseert meer jonge mannen en zo ontstaat er een nieuwe praatgroep; de eerste Fight Club. Vechten is voor deze mannen een nieuw soort therapie, maar wel gebonden aan regels.
Later in het boek redt de verteller Marla van een zelfmoordpoging, en de twee krijgen een soort van relatie. Marla is zich niet bewust van het bestaan van de Fight Club.
Naarmate Fight Club steeds meer leden krijgt en (zonder de verteller het weet) zich verspreidt over meerdere steden, begint Tyler Fight Club te gebruiken om ideeën tegen de consumptiemaatschappij te verspreiden en aanvallen tegen kapitalistisch Amerika te plannen. Dit waren ideeën van de verteller, maar Tyler neemt dit over. Tyler verzamelt de meest toegewijde Fight Club leden (Space Monkeys) en richt zo “Project Mayhem” op. Een kult-organisatie die zichzelf traint om de moderne beschaving af te breken.
De verteller doet in het begin zelf ook mee met de activiteiten van Project Mayhem, maar als het resulteert in de dood van zijn vriend Bob gaan de steeds destructievere ideeën hem tegenstaan.
Als de verteller zich inspant om Tyler en de Space Monkeys te stoppen, komt hij erachter dat hij Tyler is. Tyler is zijn tweede persoonlijkheid. Door zijn moeilijkheden met zijn leven ontwikkelde hij een persoonlijkheid zodat hij kon ontsnappen aan zijn leven. Eenmaal ontstaan nam Tyler de gedachten van de verteller steeds meer over, met het doel om de verteller helemaal Tyler te maken door hem dingen te leren en zijn ideeën te veranderen. De slapeloosheid van de verteller kwam in feite doordat Tyler actief was terwijl de verteller ‘sliep’. Zo kon Tyler hem manipuleren om te helpen met het oprichten van Fight Club. Ook leerde Tyler zichzelf recepten van explosieven, en blies zo het appartement van de verteller op (zijn eigen appartement dus).
De verteller komt erachter dat Tyler plannen heeft om het Parker-Morrisgebouw op te blazen met door Project Mayhem gemaakte explosieven. Het idee erachter is om het National Museum te vernietigen. Tijdens de explosie besluit Tyler zichzelf op te laten blazen om zo zijn leven te geven aan Project Mayhem en eeuwige roem te verkrijgen, en daarbij dus ook de verteller te doden. In zijn pogingen Tyler te stoppen, maakt hij het goed met Marla en vertelt haar dat hij Tyler Durden niet is. * Uiteindelijk belandden Tyler en de verteller op het dak van het gebouw, dat over een paar minuten de lucht in gaat. Tyler houdt een pistool in de mond van de verteller, en houdt hem onder schot om verplicht te kijken naar de chaos die er ontstaat. Marla verschijnt op het dak met mensen van de praatgroepen, en Tyler verdwijnt, omdat hij niet 2 persoonlijkheden tegelijk kan zijn, en Marla weet dat Tyler niet bestaat.

De verteller wacht tot de bom zal exploderen, maar het blijkt dat deze niet werkt, omdat hij gemaakt is met paraffine, en beide persoonlijkheden weten dat dat nooit werkt. De verteller besluit een eigen keuze te maken en schiet zichzelf neer.
Hij wordt wakker in een mentaal ziekenhuis, terwijl hij gelooft dat hij dood is en in de hemel is beland. De engelen in de hemel vertellen hem dat alles volgens plan gaat, en dat ze hopen dat hij snel weer terug komt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

H.

H.

Inleiding, titels, midden, slot?

6 jaar geleden

W.

W.

His name was William Shatner.

5 jaar geleden