Bezopen door Robert Swindells

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover Bezopen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 912 woorden
  • 8 januari 2012
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
15 keer beoordeeld

Boekcover Bezopen
Shadow
Bezopen door Robert Swindells
Shadow
1. Algemeen
Titel: Bezopen. Het boek heet zo omdat het gaat over 2 jongens met een alcholverslaving.
Schrijver: Robert Swindells, een engelse schrijver. Het boek is vertaalt uit het Engels.
1e druk: 2002

2. Hoofdpersoon
In het boek zijn 2 hoofdpersonen : Dennis & Mark.
Dennis Clissold is een 16 jarige jongen die samen met zijn moeder Susan , broertje Jimmy en zusje Marie woont. Hun vader is door hun moeder wegestuurd, er waren te veel problemen met alcohol, waar het gezin erg onder leed. Maar Dennis is ook begonnen met drinken, tegen de spanning. Dennis heeft twee beste vrienden: Tim en Michael. Met z’n drieën drinken ze regelmatig een biertje te veel. Ze gaan veel om met een clubje van 4 alcoholisten in de stad. Zijn moeder heeft het door, maar Dennis ontkent het.
Mark Penfold is ook 16 jaar en is vlak voor zijn schoolexamens gevlucht. Zijn vader verwacht heel veel van hem op school, maar is er nooit voor Mark, en besteed buiten school om totaal geen aandacht aan hem, hij is alleen maar bezig met zijn bedrijf. Zijn vader heeft ook een hekel aan alcohol, terwijl Mark verslaafd raakt aan drank. Daarentegen heeft Mark wel een goede band met zijn moeder.


3. Inhoud
Een korte samenvatting van het boek;
Wanneer Mark zijn schoolexamens niet heeft gemaakt, besluit hij te vluchtten voor zijn veeleisende vader , die alleen maar met zijn werk bezig is. Hij belt Marigold Westhouse, de moeder van Rutger, een vroegere vriend van hem. Daar mag hij komen logeren. Hij doet soms wat klusjes bij haar thuis, zoals grasmaaien. Afentoe drinkt hij iets van haar drankvoorraad, maar dit weet Marigold niet. Susan betrapt hem, maar hier krijgt hij verder geen problemen mee als zij hoort dat hij een logé is. Maar na een tijdje zet Marigold hem het huis uit, omdat hij beweert dat zij verliefd op hem zou zijn, want dit is niet het geval. Als hij vertrekt pikt hij geld van Marigold, om te kunnen overleven. Hij komt terecht in een hotel. Zijn geld raakt op en verkoopt zijn horloge om nog aan wat geld te komen,maar de alcohol kost veel geld en dus ook dit snel op. Hij komt bij het clubje alcoholisten terecht, waar Dennis en zijn vrienden regelmatig bij zitten, samen met de vader van Dennis! Wanneer Mark hoort dat zijn vader een nieuwe discotheek heeft gekocht, besluit hij om die in brand te steken. Zijn vader heeft hem veel pijn gedaan, en hij weet hoeveel de discotheek voor zijn vader betekend, daarom doet hij dit.
Dennis krijgt binnenkort zijn rapport en hij weet dat dit niet goed zal zijn. Hij heeft geprobeert te leren met Tim en Michael,maar ze drinken continu te veel. Dennis krijgt steeds meer ruzie met zijn moeder, hij liegt tegen haar over het alcoholgebruik. Dennis vader was ook alcoholist, hij krijgt vaak te horen ‘dat hij net zijn vader is’. Als Dennis op z’n zusje en broertje moet passen gaat het echt fout: hij laat hen alleen in de speeltuin en gaat zelf bier en snoep halen, in de tijd valt zijn zusje van het klimrek en komt in het ziekenhuis terecht. Dennis voelt zich zo rot dat hij besluit te leren voor zijn herexamen en niet meer te drinken, maar dit lukt hem niet. Inmiddels zijn er ook 2 nieuwe leden bij het alcohlisten clubje; Mark en de vader van Dennis. Dennis is eerst blij hem weer te zien, maar beseft dat hij hem absoluut niet mist zijn leven. Tim heeft geld geleend bij Donny, een crimineel. Dennis,Tim,Michael en het alcoholisten clubje moeten iets bedenken om Donny te slim af te zijn. Een van de alcoholisten, genaamd Brasso, komt met een plan; hij gaat verkleed als priester om tegen Donny te zeggen dat hij Tim moet verlossen van zijn schulden. Dit plan werkt , maar wanneer Donny en zijn handlangers erachter komen , vermoorden ze Brasso. Als Dennis,Tim &Michael uit zijn in de discotheek van Mark’s vader, komt Donny achter Tim aan. Tim verstopt zich in het plafond van de discotheek, en zit hier nog na sluitingstijd. In die tijd steekt Mark de discotheek in brand, Tim is dood. Dennis is hier erg van overstuur, en stopt defenitief met drinken. Hij doet zijn best voor school en gaat niet meer met de alcoholisten om, ook Michael ziet hij minder. Maar als Dennis stopt met drinken, komt zijn broertje Jimmy met drank in aanraking..

4. Perspectief
Het boek word vertelt vanuit 2 personale vertellers, Mark en Dennis. Hoelang het verhaal duurt is niet helemaal duidelijk,maar ik denk een paar weken omdat Mark een tijdje rondzwerft. Het verhaal speelt zich af in deze tijd. Het verhaal loopt chronologisch, er zijn geen tijdsprongen of flashbacks.

5. Plaats
Het verhaal speelt zich af op verschillende locaties in Engeland. Er worden geen precieze plaatsen aangegeven, maar het verhaal speelt zich af in Marigold’s huis, een hotel, discotheken,een speeltuintje,een park,buiten op straat.

6. Thema
De thema’s van het boek zijn alcohol (Mark en Dennis drinken beiden veel alcohol) en verslaving. (Mark en Dennis zijn verslaafd aan alcohol) Ik heb dit boek gelezen in het thema verslavingen.

7. Mening
Het boek was aan het einde vooral aangrijpend, je ziet de gevolgen van alcoholverslavingen. Het is wel een beetje oudbollig geschreven maar dit komt waarschijnlijk omdat de schrijver best wel oud is. Het was geen spannend boek,waar ik normaal erg van hou, maar ik vond het wel een goed verhaal. Het boek is erg verrassend, en voor alle leeftijden & geslachten te lezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bezopen door Robert Swindells"