Titel: Being There
Auteur: Jerzy Konsinski
Uitgeverij: The Bodley Head
Plaats: Great Britain
Jaar: 1971
Bladzijdes: 105
Genre: Sociale roman
Vertelperspectief
Het verhaal wordt uit een Hij-perspectief verteld. Het hele verhaal draait om het leven van Chancy Gardiner. Iemand anders verteld het hele verhaal.
Volgorde
Het verhaal speelt zich in een chronologische volgorde af. Het verhaal wisselt niet van nu naar verleden of anders om, dus er zijn geen flashbacks of flash forwards. Het verhaal begint bij het begin en loopt dan normaal af naar het einde. Het begint met dat Chancy nog in de het oude huis is, hij is een beetje in de tuin aan het werken.
De verteltijd en de vertelde tijd
De vertelde tijd van het verhaal is ongeveer 5 dagen. dat merk je aan het verblijf van Chancy in het huis van EE. En aan de gebeurtenissen die er afspelen.
De verteltijd is 105 bladzijdes.
Verhaalruimte
Het verhaal speelt zich af ergens in Amerika, waar het zich precies afspeelt staat niet in het boek beschreven. Waarschijnlijk in een buitenwijk van een grote stad, aangezien de grote huizen. Het verhaal speelt zich vooral af in een groot huis, het huis is van EE en Benjamin Rand, daar verblijf Chancy nu tijdelijk. Het verhaal speel ook voor kleine gedeeltes af in een tv studio en bij de president.
Personages:
Chance( Chauncy Gardiner) à is een wees, waarvan de moeder vanaf zijn geboorte al gestorven is. Niemand wil iets over zijn vader vertellen. Hij werkt in een tuin, als tuinman. Zijn enige hobby is televisie kijken. Hij is geboren met geluk vandaar de naam: Chance. Het is een heel gewoon personage. Iedereen ziet Chance als een soort held, maar dat is hij helemaal niet. Chance heeft een hele nuchtere kijk
op zowat alles in het leven.
EE ( Elizabeth Eve Rand) à een mooie, rijke vrouw. Ze is de vrouw van Meneer Rand. Ze is heel behulpzaam in alles. Ze heeft twee goede redenen waarom ze Chance bij haar thuis laat verzorgen. Ze voelt zich schuldig over het ongeluk en ze wil van hem een
zakenman maken.
Benjamin Rand à een rijke zakenman die ernsitg ziek is. Hij is de voorzitter van Board of the first Amerikan Finicial Corporation. Hij heeft besprekingen met de president van USA en geeft hem advies. Benjamin vindt Chance een heel bij zonder persoon en door hem wordt Chance beroemd in de USA.
Thema:
Het thema van het boek is de hoe een man die eerst anoniem leefde en bijna niemand over zijn bestaat wist, maar daarna de hele wereld ontmoet.
Anonimiteit, Amerikaanse samenleving.
Motieven, visie:
Er zit niet echt een hele duidelijke visie of motief in dit boek. Ik denk dat de motieven in dit boek zijn; tv, zijn tuin, en geluk.
Genre:
Het boek is een sociale roman. Het gaat over het leven van een man die geen achtergrond heeft en hoe bepaalde personen op hem maar vooral op zijn uitspraken reageren.
Stijl:
De schrijver gebruikt korte, duidelijke en vlotte zinnen, wat direct begrijpbaar is voor iedereen. In zijn stijl herken je een beetje de ironie.
Werking:
Het boek had weinig werking op me. Dit komt omdat Chance heel nuchter over alles nadenkt. Het lijkt in het boek net als of Chance geen gevoelens heeft, omdat hij altijd zo nuchter reageert. Omdat Chance altijd zo reageert wekt het niet echt gevoelens bij me naar boven. Wel vind ik hem daardoor een beetje mysterieus.
Samenvatting:
Chance is een man, die al vanaf jongs af aan bij een oude man woont en werkt. Hij werkt daar als een tuinman. Hij krijgt er geen geld voor, alleen voedsel en onderdak. Op een dag gaat die oude man dood. Chance weet niet wat hij moet doen. Hij kent alleen maar die huishoudster. Hij moet naar de notaris, maar daar geloven ze niets van Chance en zijn verhaal over de tijd dat hij bij die oude man woonde. Hij besluit om wat te gaan lopen op straat. Hij krijgt een ongeluk met een limousine. Elizabeth Eve Rand ( EE, die in de limousine zat) helpt hem. Door een misverstand met Chance zijn naam, wordt hij Chauncy Gardiner genoemd. De man van EE, Benjamin Rand, is onder de indruk hoe Chance denkt over bepaalde dingen in zijn leven. Chance is heel gewoon en hij heeft alleen veel geleerd van de TV en van tuinen. Benjamin is een belangrijke zakenman. De president van USA komt naar hem voor zijn advies. Wanneer de volgende dag de president komt naar Benjamin, nodigt Benjamin Chance uit om bij de bespreking te blijven. Ook de president is heel erg onder de indruk van hem. Vooral de mening van Chance over de economie in de USA vindt hij heel interessant. Na die bespreking, wordt Chance een beroemd iemand door de president. Elke krant en elk televisieprogramma wil hem hebben. Hij is in het nieuws. Wanneer hij op een feest is, wordt hij gek van al die fotografen en gaat naar de tuin. Hij denkt aan niets, hij is vrede met zichzelf.
Recensie:
Ik ben blij dat ik het boek eindelijk uit gelezen hebt, want ik heb er best lang over gedaan vind ik zelf. Ik vond het ook wel een moeilijk te lezen boek. Heb veel woorden moeten opzoeken. Het verhaal zelf was wel grappig, maar was zeker niet realistisch.
( ik vond geen langere recensie ).
http://www.scholieren.com/boekverslagen/25255
Eigen mening
Ik vind het best een leuk boek om te lezen, want het verhaal vond ik wel boeiend en grappig, ik vind het erg leuk bedacht dat Chance zonder er wat voor te doen zomaar beroemd wordt. De tekst opzicht vond ik niet zo heel moeilijk, ik begrijp alle belangrijken gebeurtenissen goed, maar de details niet zo. Het verhaal was heel erg onrealistische.
Autobiografie:
De Amerikaanse-Poolse schrijver werd geboren in Łódź op 14 juli 1933 als Jerzy Lewinkopf in het Joods-Poolse gezin van Moses en Elzbieta Lewinkopf.
In 1939 veranderde zijn vader zijn achternaam in het Pools klinkende Kosiński. Het gezin verhuisde naar het oosten van Polen en beweerde niet-Joods te zijn. Anders dan vele andere Joodse kinderen overleefde Kosinski de Tweede Wereldoorlog in relatieve veiligheid bij een rooms-Katholiek gezin in Polen waar hij zat ondergedoken, mede dankzij een vervalst doopbewijs dat een katholieke priester voor hem had afgegeven. Na de oorlog werd Kosinski met zijn ouders herenigd. Hij studeerde af aan de universiteit van Łódź, zowel in de geschiedenis als in de politieke wetenschappen.
In 1959 vertrok Kosinski naar de VS. waar hij in 1962 trouwde met de 18 jaar oudere Mary Hayward Weir, erfgename van een rijke familie van industriëlen uit de staalindustrie. Weir overleed echter al in 1968 aan de gevolgen van een hersentumor. Kosinski hertrouwde met Katherina von Fraunhofer, een familie die sinds 1821 deel uitmaakte van de Beierse adel.
Kosinski verwierf bekendheid door zijn romans The Painted Bird, en Being There Enige tijd na het verschijnen werd Being There verfilmd. Tijdens zijn leven suggereerde Kosinski dat The Painted Bird gebaseerd was op zijn eigen ervaringen
tijdens de oorlog.
In juni van 1982 werd Kosinski van het plegen van plagiaat beschuldigd. Veel van zijn werk zou hij uit Poolse bronnen hebben gehaald waarmee de Engelstalige lezer onbekend was. Daar nog eens bovenop zou Kosinski gebruikmaken van assistenten die grote delen van zijn werk schreven zonder daarvoor een correcte erkenning te krijgen. Kosinski beantwoordde deze kritiek door het boek The Hermit of 69th Street (1988) te schrijven. Om aan te tonen welk een absurditeit het is om een volledige bronvermelding te eisen, voegde Kosinski aan vrijwel elk begrip in het boek een voetnoot toe.
Op 3 mei 1991 beëindigde Kosinski vroegtijdig zijn leven. Speculaties van de roddelpers werden ontkracht door een in het rapport van de lijkschouwer geciteerde nagelaten notitie van Kosinski's hand: Ik ga mijzelf nu in slaap brengen voor wat langer dan normaal. Noem de termijn maar eeuwigheid. (I am going to put myself to sleep now for a bit longer than usual. Call the time Eternity., als verschenen in Newsweek 13 mei 1991).
Kosinski werd bijna 58 jaar oud. Zijn laatste levensjaren kenmerkten zich door een slechte gezondheid en een schrijfblok.
REACTIES
1 seconde geleden