Beast door Ally Kennen

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Beast
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 894 woorden
  • 3 november 2011
  • 73 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
73 keer beoordeeld

Boekcover Beast
Shadow
Beast door Ally Kennen
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

A. Algemene gegevens
Titel: BEEST.
Originele titel: Beast
Schrijf(st)er: Kennen, Ally. Vertaald door Corneille, Laurent.
Illustraties: Geen illustraties. Omslagontwerp door Scholastic Ltd.
Uitgever: J.H. Gottmer.
Druk: 2e druk, 2006, 1e druk 2004. Haarlem, Noord-Holland.
Aantal bladzijden: 240.
Genre: Griezel, Problematisch pleegkind.
Leeftijdscategorie: 14-16 jaar.

B. Beschrijving van de inhoud
Wie is de hoofdpersoon / zijn de hoofdpersonen?
De hoofdpersoon is Stephen.
Stephen: Stephen is een pleegkind van 17 jaar. Door problemen thuis is Stephen op het verkeerde pad terecht gekomen en is in de pleegzorg beland. Door verschillende daden zoals diefstal, zware overtredingen, brandstichting, oplichting en afpersing. Stephen woont nu bij de familie Reynolds.

Wie zijn de bijpersonen?
Vader van Stephen: Zwerver, woont in een hut in het bos.
Carol: Dochter van familie Reynolds. Bemoeit zich met alles.
Eric: Smid, later in het verhaal gaat Stephen hier werken.

Waar speelt het zich af?
Het verhaal speelt zich af in het huis van de Familie Reynolds, een huis ergens in een klein dorpje en bij een kooi waar 'het beest' in zit, afgelegen in een moerassig gebied.

Wanneer spelen de gebeurtenissen zich af?
De gebeurtenissen spelen zich af in de hedendaagse tijd, dit is te herkennen aan mobieltjes, auto's, telefoons en audio apparaten.

Wat is het belangrijkste probleem in het boek?
Het belangrijkste probleem in het boek is dat Stephen 6 jaar geleden een beestje voor zijn verjaardag, heeft gekregen en dit beest steeds maar groeit en uiteindelijk losbreekt.

Hoe begint het verhaal?
Het verhaal begint met de uitleg van hoe het allemaal begon. Wat hij op zijn geweten heeft, wat hij geheim houdt, een beschrijving van de Familie Reynolds en zijn eerste dag in deze familie.

Hoe eindigt het verhaal?
Het verhaal eindigt wanneer het beest is gevangen en wordt vrijgelaten bij een vleesfabriek waar het beest helemaal wild wordt. Hij wordt gevangen door dierentuin medewerkers, politie, ME, brandweer en de dierenbescherming. Het beest blijft tijdelijk in een dierentuin en zal daarna worden overgevlogen naar India.

Waar slaat de titel op?
De titel BEEST slaat op het beest dat Stephen verzorgt in de kooi en dat later ontsnapt. Het 'beest' is een zeldzaam beest genaamd Crocodylus Porosus, een Zeekrokodil.



B.* Samenvatting
Stephen is een probleemkind. Dit is al het zoveelste pleeggezin waar hij in terecht is gekomen. Hij woont hier nu al bijna twee jaar. Over een paar maanden moet hij de Familie Reynolds verlaten. Hij wordt dan 18 jaar en valt niet meer onder de verantwoordelijkheid van Pleegzorg. Maar Stephen heeft een geheim.

Toen Stephen 13 werd, kreeg hij van zijn vader een vaag salamander beestje cadeau. Stephen bewaarde het in een bak water. Het beestje groeide snel en paste niet meer in de bak met water dus stopte Stephen het stiekem in een badkuip in een garage die zijn vader huurde. Toen het beest ook daar uit groeide bracht Stephen het beest naar een verlaten waterreservoir ergens in een moerassig gebied. Na het al 6 jaar vanaf kleins af aan te voeden, groeide het beest tot een enorm monster, een monster van 8 meter lang. Stephen voedde het beest altijd met grote dieren zoals varkens, schapen en koeien. De kooi begon te roesten en verschillende stukken tralie raakten los.

Stephen is van plan het beest te gaan vermoorden. Hij wil aan een geweer komen en daarom gaat hij naar zijn dakloze vader. Zijn vader woont ergens afgelegen in een bos in een eigengemaakt hutje met een hangmat. Hij vertelt het hele verhaal over het beest. De vader van Stephen gelooft het verhaal niet en wil het beest met eigen ogen zien. Diezelfde dag nog neemt Stephen zijn vader mee naar de kooi en laat hem het beest zien. Omdat zijn vader een alcoholist is en erg dronken is draait zijn vader helemaal door. Hij begint aan de tralies te trekken en te schreeuwen: 'Je krijgt me lekker toch niet!'. Het beest wordt ook wild en breekt uit de kooi.

Nu loopt het beest vrij rond in het moerassig gebied. Stephen gaat het beest vangen samen met Carol, die het ondertussen ook al te weten is gekomen, en Eric, een vriend van hem. Stephen heeft samen met Eric een kooi gemaakt waarmee ze het beest kunnen vangen. Na uren wachten hebben ze het beest gevangen.

Eric komt met het idee om het beest te plaatsen bij het lokale kerkhof. Omdat het al te druk is bij het kerkhof komt Stephen met het idee om het beest van een ravijn af te gooien. Omdat de benzine uit het busje bijna leeg is moeten ze benzine aftappen van auto's bij de vleesfabriek.

Aangekomen bij de vleesfabriek ontstaat het idee om het beest hier achter te laten en weg te rijden. Dit gebeurt en het beest breekt lost uit zijn kooi. Het beest rent de vleesfabriek in en eet zoveel als hij kan.

De schoonmaker belt de politie. De politie en de dierenbescherming etc. arriveren al snel. Het beest wordt verdoofd en wordt tijdelijk ondergebracht bij een dierentuin. Hierna zal het beest worden overgebracht naar India.



C. Eigen mening
Concluderend kan ik zeggen dat het boek een verreikende ervaring was. Spannende momenten hebben een hoog amusements gehalte door de constante druk die het ontsnapte monster op de hoofdpersonages uitoefent, bloedstollende situaties die elkaar opvolgen zorgen ervoor dat je verder blijft lezen. De afwisseling tussen rustige en hectische momenten zorgen ervoor dat de dynamiek in het verhaal een onverwachtse wending heeft waardoor het interessant blijft om te lezen.

REACTIES

J.

J.

Ik kreeg hier trouwens een 8,5 voor. :P

12 jaar geleden

P.

P.

Ik heb er een 10 voor lekker..

12 jaar geleden

G.

G.

Bedankt, heb dit gebruikt voor mond. fr

12 jaar geleden

J.

J.

Onderhand al 575x bekeken! (:

11 jaar geleden

K.

K.

Ik heb die boek niet gelezen, want ik heb er geen zin in! Ik moet een verslag gaan maken maar dat komt wel goed! Bedankt!

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Beast door Ally Kennen"