Beast door Ally Kennen

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 808 woorden
  • 25 juni 2007
  • 388 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.2
  • 388 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Beest
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2006
Pagina's
256
Oorspronkelijke taal
Engels
Prijzen
Jonge Jury (2008 Genomineerd)

Boekcover Beast
Shadow
Beast door Ally Kennen
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel; Beest
Auteur; Ally Kennen vertaald door Laurent Corneille
Uitgeverij; J.H. Gottmer, 2006
Genre; Griezel, Probleemboek

Ally Kennen
Ally Kennen is een Engelse zangeres/ auteur, ze heeft nog niet veel boeken geschreven.
Ally Kennen won met haar debuut Beast een schrijfwedstrijd (de Bath Spa University Creative Writing Course Prize), waarna het boek in een spannende veiling aan Scholastic werd verkocht. Het was de grote hit van de Frankfurter Buchmesse, waar het aan meer dan 10 landen werd verkocht.
In 2007 komt haar nieuwe boek uit namelijk Berserk. Buiten dat ze schrijft is ze ook zangeres. Ze heeft zelf haar eigen CD; Epiphany.

Verder is er nog niet veel over haar bekend.

Samenvatting
Stephen is een jongen van 17 jaar. Hij heeft al veel problemen gehad en is al een aantal keer verhuisd vanwege zijn gedrag en daden. Nu woont hij in een pleeggezin. Stephen heeft een heel groot geheim. Hij heeft een beest. Ooit gekregen als cadeautje, maar nu, nu is het reusachtig. Hij bewaart het in een oud reservoir en voert hem regelmatig hele varkens, kippen, en ander vlees. Maar dit kan niet langer verder gaan zo, het beest groeit veel te hard, het is moeilijk te verzwijgen en het vreet al Stephens geld op. Trouwens dat reservoir houdt het ook niet lang meer vol. Stephen is van plan het te vermoorden. Daarvoor heeft hij een geweer nodig. Hij besluit zijn vader op te zoeken die vast ergens een geweer weet te regelen. Stephen vertelt voor het eerst zijn geheim, zijn vader is stomverbaasd. Maar wil het niet vermoorden, er valt bakken geld mee te verdienen zegt hij. Stephen laat zijn vader het beest zien. Vader heeft te veel gedronken en fokt het beest helemaal op. Het ramt en duwt tegen de tralies totdat ze het begeven. Het beest breekt uit.
Stephen heeft een aantal keren tevergeefs geprobeerd het beest te lokken en in een reservekooi te krijgen. Maar dan, na uren wachten en hulp van Eric en Carol, lukt het hem. Het beest zit vast. Maar waar moet het heen. Met de kooi in zijn vrachtwagen rijdt Stephen richting een diepe afgrond waar hij het beest in dood wil laten gaan. Maar in de buurt van een vleesfabriek laat de vrachtwagen het afweten, benzine op. Stephen besluit de kooi hier maar de dumpen. Op het parkeerterrein. Maar tijdens het uittakelen van de kooi komt het met een smak neer en breken de klemmen. Het beest is weer los. Het grijpt Stephen en sleurt hem over de grond, laat hem vervolgens weer liggen en kruipt de fabriek in. Stephen leeft nog.
Na enkele uren is het een chaos van jewelste. Politie, ambulance, dierenbeschermers, helikopters.. allemaal rond de fabriek. Het beest wordt veilig opgepakt en zit nu in een dierentuin. Tijd voor Stephen om een nieuw leven te beginnen.

Persoonlijke beleving
Ik vond het verhaal echt zeer spannend, ik kon het boek bijna niet laten liggen. Ik kon me het beste inleven in de hoofdpersoon Stephen.

Ruimte
Het verhaal speelt zich af in een nogal verlaten dorpje. De plek waar het beest bewaard wordt is een vooral heel mysterieuze plek met moerassen, modder, bomen, en bramenstruiken rond de kooi.

Het speelt zich af in de herfst, dus af en toe nog wel regen maar ook een hele frisse sfeer.
Maar dat maakte niks uit over het karakter van de personages.

Tijd
Het verhaal is chronologisch verteld en komen niet echt flashbacks in voor maar soms vertelde Stephen wel iets over het verleden. Er is geen sprake van tijdvertraging, tijdverdichting of tijdsprongen.

Perspectief
Het verhaal heeft een ik-perspectief. Het doel van dit perspectief is om de hoofdpersoon beter te begrijpen.

Verteller
Het verhaal heeft een ik-verteller. Deze persoon vertelt wat er gebeurt of wat er eerder gebeurd is.

Personages
Stephen (hoofdpersoon) – Is een moderne jongen die veel problemen heeft gehad en is het vertrouwen in alles en iedereen verloren. Hij wil al zijn problemen het liefst alleen oplossen maar komt daardoor juist in nog meer problemen terecht. Veel mensen hebben een vooroordeel over hem, dat hij een crimineel is enzo, dat maakt het hem ook niet makkelijker.
Stephen heeft wel door dat hij volwassen aan het worden is
Eric (smid) – Een doodgewone man, heel behulpzaam en naïef.
Carol (huisgenote) – Een meisjes meisje, super achterdochtig en houdt alles zeer goed in de gaten en is de beste in het maken van hatelijke opmerkingen.
Vader van Stephen (zwerver) – Een vreselijk vieze man, een plakkerige kluit haar op zijn hoofd, een ranzige baard met etensresten, alcohol verslaafd en een bedriegende onverantwoordelijke persoon.

Stijl
Je kunt deze spannende stijl vooral herkennen aan de cliffhangers aan het eind van ieder hoofdstuk.

Thema
Het probleem is dat Stephen ergens in het geheim een levensgevaarlijk beest bewaart. Het gevolg is dat hij een oplossing moet verzinnen om er van af te komen. Het thema is pleeggezin, identiteit, beest.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

R.

R.

er mist een stukje uit de zin ; Ally Kennen won met haar debuut Beast een schrijfwedstrijd

14 jaar geleden

R.

R.

kan dit wat langer ? dit is geen vwo verslag!

11 jaar geleden

R.

R.

hey, ik zit zelf in 3vwo en ik heb zelf niets aan dit verslag, ik ben nu zelf bezig, en ga het ook hierop zetten. ik denk niet dat de persoon die dit heeft gemaakt een voldoende kreeg voor zijn/haar boekverslag.

Volgende week staat het er sowieso op.

11 jaar geleden

O.

O.

Leuk boekverslag dankzij
jullie kan ik frauderen :)

11 jaar geleden

J.

J.

fraude rules!!!!!!!!!!!!!!

11 jaar geleden

J.

J.

kan iemand mij aan de hand van een fragment uit het boek de titel verklaren aub aub

10 jaar geleden

J.

J.

eey,
ik snap het punt van mensen uit de 3e want ik zit nu in de 1e en voor mij is dit een perfecte boekverslag ik gebruik het dan ook maar voor de 3e denk ik ook dat het niet zo'n perfect leesverslag is.

btw ik vind het echt top dat jij een leesverslag voor andere mensen wilt delen en ze het laat gebruiken
respect voor jou !!

10 jaar geleden

J.

J.

@jos,
dit misschien:
De titel beest is zo genoemd omdat de 17 jarige jongen Stephen voor zijn 13e verjaardag een vaag salamandertje heeft gekregen van zijn vader. Maar die is nu al heel erg groot geworden en Stephen probeerd hem nu te vermoorden.

10 jaar geleden

B.

B.

ik zit in 2 havo wvo en moet een inzicht op de problemen van Stephen hebben.

8 jaar geleden

Andere verslagen van "Beast door Ally Kennen"