Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Animal farm door George Orwell

Beoordeling 8.3
Foto van een scholier
Boekcover Animal farm
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1573 woorden
  • 20 februari 2014
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 8.3
26 keer beoordeeld

Boekcover Animal farm
Shadow

All animals are equal. But some animals are more equal than others.'
 

Mr Jones of Manor Farm is so lazy and drunken that one day he forgets to feed his livestock. The ensuing rebellion under the leadership of the pigs Napoleon and Snowball leads to the animals taking over the farm. Vowing to eliminate the terrible inequities of the farm…

All animals are equal. But some animals are more equal than others.'
 

Mr Jones of Manor Farm is so lazy and drunken that one day he forgets to feed …

All animals are equal. But some animals are more equal than others.'
 

Mr Jones of Manor Farm is so lazy and drunken that one day he forgets to feed his livestock. The ensuing rebellion under the leadership of the pigs Napoleon and Snowball leads to the animals taking over the farm. Vowing to eliminate the terrible inequities of the farmyard, the renamed Animal Farm is organized to benefit all who walk on four legs. But as time passes, the ideals of the rebellion are corrupted, then forgotten. And something new and unexpected emerges...


Animal Farm - the history of a revolution that went wrong - is George Orwell's brilliant satire on the corrupting influence of power.

Animal farm door George Orwell
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Opdracht 1. Geef de titel, de schrijver, het aantal bladzijden en de naam van de uitgever van het boek dat je gelezen hebt.

De titel van het boek is: Animal Farm.

De naam van de schrijver: George Orwell

Het aantal bladzijden: 160

De naam van de uitgever: Penguin Books

Opdracht 2. Schrijf een alinea over de titel, waarin je de titel zo nauwkeurig mogelijk verklaart en waarin je uitlegt waarom deze titel volgens jou toepasselijk of juist niet toepasselijk is voor het boek.

De titel van het boek is Animal Farm. Dit is een toepasselijke titel omdat het boek gaat over een boerderij (farm) met allemaal dieren (animals). Het boek gaat over dieren die na een revolutie de boerderij overnemen, voor deze revolutie heette de boerderij ‘’Manor Farm``. De boerderij ging na de revolutie ‘’Animal Farm`` heten omdat het een boerderij werd waar de dieren de baas werden. Aan het eind van de boek verandert de naam weer naar ‘’Manor Farm`` dit is omdat Napoleon (een varken) gaat samenwerken met een boer. Vandaar dat de titel heel toepasselijk is. In het boek is ook al snel duidelijk waarom er voor deze titel is gekozen.

Opdracht 3.  Waar en wanneer speelt het verhaal zich af?

George Orwell heeft een verhaal geschreven over dieren, maar met deze dieren bekritiseert Orwell het totalitaire politieke systeem van de Sovjet-Unie na de Oktoberrevolutie. Maar ook beschrijft Orwell waarom een revolutie vrijwel altijd verkeert afloopt, dat komt omdat er altijd wel een paar mensen zijn die alle macht proberen te grijpen. De tijd is in het boek niet echt relevant omdat revoluties vrijwel nog steeds plaatsvinden. Maar als we de Oktoberrevolutie aanhouden  betekent dat het verhaal zich af speelt vanaf 25 Oktober 1917 want toen vond ook de Oktoberrevolutie plaats, en dit boek symboliseert die gebeurtenis. De boerderij waar de dieren wonen ligt ergens op het platteland van Engeland. De exacte plaats wordt niet genoemd en die is daardoor ook niet van belang.

Opdracht 4. Beschrijf de hoofdpersonen van het boek in detail. Vertel alles wat je over hen kan vertellen. Denk hierbij aan het karakter, het uiterlijk en de bezigheden van de hoofdpersonen en beschrijf welke veranderingen zij in de loop van het boek ondergaan.

Veel dieren spelen op een bepaalde manier een belangrijke rol in het boek. Ik zet daarom de  meeste  dieren met hun kenmerken op een rijtje:

Old Major: Major is een varken. Het boek begint met Old Major die een toespraak geeft aan alle andere dieren van de boerderij. Met Old major begint de revolutie. Hij is heel slim en wil dat de Animal Farm een boerderij wordt, waar iedereen dezelfde normen en waarden heeft. Dus hij probeert de boerderij socialistisch te maken.

Boer Jones: Dat is de eigenaar van de boerderij waar het verhaal zich afspeelt de boerderij heette toen nog ‘’Manor Farm``.  Jones zorgt heel slecht voor zijn dieren en drinkt veel te veel. Daarom wordt Jones al vrijsnel afgezet door de opstandige dieren. Als Jones is afgezet gaat de boerderij ‘’Animal Farm`` heetten, dit komt omdat de boerderij nu bestuurt wordt door dieren.

Snowball: Snowball is het varken dat na de revolutie de macht krijgt. Hij strijdt tegen Napoleon omdat Napoleon de macht ook wil hebben. Snowball is heel slim en trouw. Snowball lijkt het beter voor te hebben met de dieren dan Napoleon. Helaas wordt Snowball al snel weggejaagd door de getrainde honden van Napoleon.

Napoleon: Napoleon strijdt tegen Snowball om de macht.  Maar Napoleon heeft het beter met zichzelf  voor dan met de andere dieren. Napoleon is heel egoïstisch. Napoleon verzorgt in het geheim een nest puppy’s en voed deze zelf op. Als de puppy’s groter zijn geworden gebruikt hij deze voor alles waar hij ze maar voor nodig heeft. Zo laat hij Snowball door de honden wegjagen en andere dieren vermoorden.

Squeler: Squeler is een varken, en een soort slaafje van Napoleon. Hij doet echt alles voor Napoleon. Napoleon kan Squeler goed gebruiken voor het verspreiden van leugens en om de positie van de varkens te versterken. Squeler liegt tegen de dieren omdat Napoleon dit van het hem vraagt, hij moet ook wel liegen om de orde in de boerderij te handhaven.

Benjamin: Benjamin is ezel. Het is een hele slimme ezel, hij heeft namelijk als enige door wat er allemaal gebeurt en hij weet dat de opstand niet voor verbetering zal zorgen. Hij weet ook dat het alleen maar slechter zal worden door de opstand omdat er altijd personen zijn die streven naar de macht. Benjamin is niet erg spraakzaam en daardoor wordt er ook amper naar hem geluisterd.

Boxer: Boxer is een paard. Boxer is niet zo’n slim paard en vertrouwt de niet al te oprechte varkens blindelings. Ook gaat het paard ervan uit dat Napoleon altijd weet wat het beste is. Wel is Boxer heel behulpzaam. Boxer krijgt veel respect van de andere dieren omdat het paard zich zo inzet voor de welvaart van the Animal farm. Boxer helpt vooral veel mee aan het begin van the Animal Farm.

Clover: Clover is een lief en oprecht paard.  Ze is de vriendin van Boxer. Ze klaagt eigenlijk nooit. Wel is ze soms ongerust over Boxer omdat hij zo hard werkt. Ze twijfelt soms aan de oprechtheid van de Varkens,  maar ze geeft meestal zichzelf de schuld van het vergeten van gemaakte fouten.

Mollie: Ze is een andere merrie uit het boek. Ze wordt graag verwend door mensen, en ze moet heel erg wennen aan haar nieuwe leven na de revolutie. Verder wordt er niet veel over haar geschreven.

Mr. Whymper: Is een man die werkt voor Napoleon. Hij helpt Napoleon de boerderij te vertegenwoordigen in de wereld. Hij is dus de schakel tussen mens en dier. Bij deze man begint in het boek ook de samenwerking tussen Napoleon en de mens. Door deze gebeurtenis zijn de andere dieren helemaal verwarmd en ze kunnen de varkens niet meer van de mens onderscheiden.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Mr. Whymper: Is een man die werkt voor Napoleon. Hij helpt Napoleon de boerderij te vertegenwoordigen in de wereld. Hij is dus de schakel tussen mens en dier. Bij deze man begint in het boek ook de samenwerking tussen Napoleon en de mens. Door deze gebeurtenis zijn de andere dieren helemaal verwarmd en ze kunnen de varkens niet meer van de mens onderscheiden.

Mr. Frederick. Hij is de buurman van the Animal Farm. Zijn boerderij heet Pinchfield Farm. Hij is geen betrouwbare buurman. Er zijn dagen dat de dieren vrienden met hem zijn, maar ze hebben ook heel vaak ruzie. Ook heeft Frederick de windmolens van the Animal Farm opgeblazen. Omdat hij jalours was op de welvaart dat de boerderij kreeg door die windmolens.

Mr. Pilkington: Dat is een man die ook een boerderij heeft, namelijk de Foxwood Farm. Hij is de vijand van Mr. Frederick.

Jessie en Bluebell: Zij zijn honden. Jessie en Bluebell zijn de moeders van de puppy’s die Napoleon later opleidt tot zijn slaven. De puppies moeten dan van Napoleon allerlei dieren vermoorden of verjagen.

Moses: Moses is een raaf. Hij verteld allerlei verhalen aan de dieren en verteld daarin waar de dieren naartoe gaan als ze later overlijden. De dieren vinden hem vervelend omdat hij alleen maar korte verhalen verteld en niet echt werkt.

Opdracht 5. Beschrijf het fragment in het boek dat je het meest geraakt heeft. Het fragment dat je het meest is bijgebleven. Geef aan op welke bladzijde(n) het staat en in welk hoofdstuk. Leg uit welke emotie dit fragment bij je opriep (verdriet, blijdschap, medelijden, angst, herkenning enz.) en waarom.

Het fragment wat mij het meest heeft geraakt speelt zich al aan het begin van het boek af, dat is het overlijden van Old Major. Bij dit fragment kreeg ik al medelijden met de dieren, omdat Old Major het heel goed met de dieren voor had en bij hem de opstand begon. Na het overlijden van Old Major ging alles weer slechter.. toen kwamen er allerlei dieren die zo veel mogelijk macht wouden hebben. En na het overlijden van Old Major werden die dieren heel afhankelijk van de varkens, ook waren de dieren te goed gelovig. De dieren gingen te veel uit van het goede in anderen en hierdoor kon Napoleon zijn macht heel gemakkelijk uitbreiden. Ik denk dat niet de gebeurtenis van het overlijden van Old Major mij zo heeft geraakt, maar eerder de gebeurtenissen daarna. En door het overlijden van Old Major kwamen de onschuldige dieren is steeds slechtere omstandigheden terecht. Dit verhaalt maakt ook heel goed duidelijk dat je altijd op je eigen intuïtie moet ingaan en niet te snel moet geloven in het ‘goede` van anderen.  Het overlijden van Old Major speelt zich af op bladzijde 8 van hoofdstuk 2. Veel wordt er niet gezegd over zijn overlijden, maar zoals ik hierboven al beschreef is dat het begin van alle ellende.

Opdracht 6. Geef je (goed onderbouwde) mening over het boek.

Ik vond het een heel mooi boek, aan het begin van het boek was ik gelijk al super geïnteresseerd naar het verdere verloop. Het Engels in het boek was niet heel moeilijk geschreven, maar wat het boek moeilijk maakte was het verhaal zelf. Het is natuurlijk niet zomaar een verhaal over dieren, het symboliseert echt een verhaal uit het verleden. Dat maakte het boek wel een stuk moeilijker, al helemaal om na te vertellen. Ook laat het boek heel mooi zien waarom het meestal verkeerd afloopt met revoluties, dit komt doordat er altijd een paar personen zijn die de alle macht naar zichzelf proberen toe te trekken. Daarom ga ik dit boek zeker aan raden aan andere mensen, want het is zeker de moeite waard dit boek te lezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Animal farm door George Orwell"