Animal farm door George Orwell

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
Boekcover Animal farm
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1257 woorden
  • 2 maart 2001
  • 857 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
857 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1945
Pagina's
160
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover Animal farm
Shadow

All animals are equal. But some animals are more equal than others.'
 

Mr Jones of Manor Farm is so lazy and drunken that one day he forgets to feed his livestock. The ensuing rebellion under the leadership of the pigs Napoleon and Snowball leads to the animals taking over the farm. Vowing to eliminate the terrible inequities of the farm…

All animals are equal. But some animals are more equal than others.'
 

Mr Jones of Manor Farm is so lazy and drunken that one day he forgets to feed …

All animals are equal. But some animals are more equal than others.'
 

Mr Jones of Manor Farm is so lazy and drunken that one day he forgets to feed his livestock. The ensuing rebellion under the leadership of the pigs Napoleon and Snowball leads to the animals taking over the farm. Vowing to eliminate the terrible inequities of the farmyard, the renamed Animal Farm is organized to benefit all who walk on four legs. But as time passes, the ideals of the rebellion are corrupted, then forgotten. And something new and unexpected emerges...


Animal Farm - the history of a revolution that went wrong - is George Orwell's brilliant satire on the corrupting influence of power.

Animal farm door George Orwell
Shadow

Bibliothecaire gegevens

Auteur: George Orwell

Titel: Animal farm

Uitgever: Penguin books, Middlesex, Engeland

Jaar v/d eerste uitgave: 1951

Beschrijving van het verhaal

Samenvatting: Het verhaal speelt zich af op de boerderij Manor Farm van Mr. Jones, een dronkelap, die zijn boerderij slecht regelt. Hij wordt op een dag weggejaagd van zijn boerderij door zijn dieren, waarna ze de boerderij "Animal Farm" gaan noemen. De dieren noemen deze dag "the Rebellion". Deze revolutie was hun al voorspeld door een oud varken dat inmiddels overleden is, Manor. Hij heeft aan de dieren het Animalisme uitgelegd, een opvatting waarbij alle dieren gelijk zijn en mensen geen macht meer over hen hebben. Na de Rebellion nemen de dieren de macht over op de boerderij, geleid door de varkens Snowball en Napoleon. De varkens stellen de zeven geboden van het Animalisme op, met als grondregel: "Four legs good, two legs
bad", en " All animals are equal". Alle dieren helpen hard mee om de boerderij te onderhouden, en de eerste
oogst wordt een succes. Er zijn wel een paar dieren die de revolutie niet kunnen waarderen, zoals de merrie Molly die geen suikerklontjes en lintjes in haar haar meer krijgt, de kat die alleen maar aan zichzelf denkt, en de ezel Benjamin die cynisch tegen het nieuwe systeem aankijkt, maar altijd al cynisch geweest is. Aan de andere kant zijn er de paarden Boxer en Clover, die keihard werken om de boerderij in stand te houden. Boxer heeft dan ook als gezegde: "I will work harder and Napoleon is always right". De varkens trekken helaas steeds meer macht naar zich toe. Zij zijn ook de enigen die kunnen lezen en schrijven, en komen daardoor steeds meer boven de andere dieren te staan. Snowball en Napoleon beginnen ook steeds meer meningsverschillen te krijgen, Snowball is heel idealistisch en heeft grootste plannen, maar Napoleon weet Snowballs ideeën steeds weer de grond in te boren. Op een dag zorgt Napoleon er dan ook voor dat Snowball van de boerderij weggejaagd wordt, met behulp van een troep honden die hij zelf getraind heeft als zijn lijfwacht. De varkens en de honden gaan de dienst uit maken, veranderen de regels van het animalisme in hun voordeel en slapen in bedden, terwijl was afgesproken dat dieren geen "mensendingen" zouden gebruiken, dus ook geen bedden. De slogan " All animals are equal" wordt vervangen door " All animals are equal, but some are more equal than others", waarmee ze bedoelen dat de varkens en de honden eigenlijk boven de andere dieren staan. Napoleon als de grote dictator wordt in zijn positie versterkt door zijn honden en de andere varkens. Een belangrijk varken is Squealer, die als propagandist voor Napoleon optreedt en de andere dieren dwingt Napoleon te volgen. Als er fouten gemaakt worden, zoals bij het bouwen van een windmolen, wat Snowballs idee was, geeft Napoleon de schuld aan Snowball, en schildert hij hem af als een verrader van het Animalisme. Sommige dieren worden door Napoleon zelfs beschuldigd van sabotage en spionage, en worden dan ook vermoord door Napoleons honden. De dieren verliezen al het vertrouwen in het Animalisme en hun leider, behalve het paard Boxer, die zichzelfbijna dood werkt, totdat er ook voor hem niks meer te doen is en hij door Napoleon naar het slachthuis wordt gestuurd. De dieren hebben nog een trots over, namelijk dat hun boerderij de enige in de wereld is die door dieren wordt bestuurd. Maar ook deze trots word hen afgenomen: op een dag zien ze tot hun grote verbijstering dat de varkens in de boerderij op twee voeten en in mensenkleren lopen. Ze zijn zelfs in het gezelschap van mensen, en praten, lachen en drinken met hen. Die verbijstering wordt duidelijk door de laatste regels van het boek: "The animals outside looked from pig to man, and from man to pig, and from pig to man again; but already it was impossible to say which was which."

Perspectief: Het boek is geschreven vanuit een auctoriaal perspectief. Je kijkt vanuit het standpunt van een alwetende schrijver.

Omschrijving v/d karakters: Major - het varken dat in principe van het Animalisme uiteen heeft gezet voor de andere dieren. Je zou hem kunnen zien als de grondlegger van het Animalisme, vergeleken met het communisme zou hij Lenin zijn.

Napoleon - een slim varken, dat na de Rebillion de leiding op zich neemt. Het listig en gemeen varken, hij doet alleen dingen waar hij zelf beter van wordt. Hierin lijkt hij op Stalin, die zich ook gedroeg als een grote dictator.

Snowball - het varken dat bij de revolutie de leiding had. Hij had het beste met de andere dieren voor, en was heel enthousiast en overdreven voor het Animalisme, maar werd door Napoleon weggestuurd. Je zou hem kunnen vergelijken met Trotski. Er zijn nog een aantal andere karakters maar dat is zegmaar een groep andere dieren. Een paar dieren die daaruit meer beschreven worden zijn het paard Boxer, die zichzelfbijna dood werkte en de cynische ezel Benjamin. Alle dieren bij elkaar staan eigenlijk voor het volk, dat gewoon maar doet wat hun opgedragen wordt, en het niet altijd eens zijn met zijn leiders, maar zich ook niet kan verzetten.

Tijd en ruimte: Het verhaal verloopt chronologisch (volgt zelfs precies de verschillende fasen uit de Russische revolutie en de daaropvolgende Stalinistische tijd) en heeft een open einde. Eigenlijk zou verhaal op het einde namelijk weer helemaal opnieuw kunnen beginnen. Er zijn geen flashbacks in het verhaal, het wordt de dieren zelfs zowat onmogelijk wordt gemaakt terug te denken aan hun verleden. Het hele verhaal speelt zich af op een boerderij. Het begint vroeg in maart en het eindigt, 15 jaar later, laat in de zomer.

Spannings-opbouw: De spanning neemt steeds meer toe. De dieren worden steeds banger en de situatie steeds dreigender.

Symboliek: Het hele verhaal is eigenlijk een beetje symbolisch bedoelt. De geschiedenis over het bestuur in Rusland word op een andere manier beschreven.

Interpretatie
Thema en motieven: Macht, onderdrukking, de wet van de sterkste, revolutie, dictatuur, gelijkheid die niet op te brengen is.

Verband tussen titel en verhaal: Eigenlijk is er geen verband tussen de titel, Animal farm, en de thema's. Wel tussen de titel en het verhaal zit een verband, het verhaal speelt zich namelijk af op een boerderij, een farm, dus word de plaats gebruikt als titel.

Soort verhaal: Psychologische roman, met een satirisch karakter.

Beoordeling v/h verhaal

Eigen indruk van verhaal, opbouw, taalgebruik, beschreven situatie: Ik vond het verhaal zeer duidelijk, geen ingewikkelde opbouw met flashbacks enzo. Gewoon in chronologisch. Het taalgebruik was niet overdreven moeilijk, alleen soms een paar woorden die ik ff moest opzoeken of waar ik de betekenis van kon raden d.m.v. de rest van de zin. Ook vind ik de manier waarop de auteur de geschiedenis van het bestuur in Rusland zeer leuk, en zo ook nog beter te begrijpen.

Vergelijking met persoonlijke en maatschappelijke situatie en met andere gelezen boeken: Je kunt het niet vergelijken met de situatie tegenwoordig, tenminste niet in mijn omgeving. Maar de situatie die beschreven word komt nog zeker voor in een aantal landen waar dan een dictator aan de macht is, maar het is en blijft natuurlijk een kopie van de Russische bestuursgeschiedenis.

Beredenering

Verwachting bij keuze van dit boek: Bij dit boek verwachtte ik eigenlijk het zelfde verhaal als dat ik heb gezien met de tekenfilm. Want soms verschilt het boek nogal met een verfilming daarvan.

Uitkomst verwachting: Mijn verwachting kwam uit. Het was inderdaad precies hetzelfde verhaal als in de tekenfilm, waarbij ook het varken dictatortje ging spelen.

REACTIES

U.

U.

ikvond het een goede uittreksel ik heb er een 8,5 oor gekregen en dat allemaal dankzij jou doorblijven gaan met het sturen van uittreksels m@ZELS later.....

21 jaar geleden

F.

F.

dankje simon

17 jaar geleden

A.

A.

Goed verslag alleen je gebruikt erg vaak spreektaal, zoals; ff enz.

12 jaar geleden

I.

I.

kan het nog korter?

10 jaar geleden

P.

P.

ik wil bij deze mededelen dat ik veel aan uw verslag heb gehad

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Animal farm door George Orwell"