Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

Animal farm door George Orwell

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover Animal farm
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 717 woorden
  • 22 april 2001
  • 59 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
59 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1945
Pagina's
160
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's
Verfilmd als

Boekcover Animal farm
Shadow

All animals are equal. But some animals are more equal than others.'
 

Mr Jones of Manor Farm is so lazy and drunken that one day he forgets to feed his livestock. The ensuing rebellion under the leadership of the pigs Napoleon and Snowball leads to the animals taking over the farm. Vowing to eliminate the terrible inequities of the farm…

All animals are equal. But some animals are more equal than others.'
 

Mr Jones of Manor Farm is so lazy and drunken that one day he forgets to feed …

All animals are equal. But some animals are more equal than others.'
 

Mr Jones of Manor Farm is so lazy and drunken that one day he forgets to feed his livestock. The ensuing rebellion under the leadership of the pigs Napoleon and Snowball leads to the animals taking over the farm. Vowing to eliminate the terrible inequities of the farmyard, the renamed Animal Farm is organized to benefit all who walk on four legs. But as time passes, the ideals of the rebellion are corrupted, then forgotten. And something new and unexpected emerges...


Animal Farm - the history of a revolution that went wrong - is George Orwell's brilliant satire on the corrupting influence of power.

Animal farm door George Orwell
Shadow

Categorie 1
1. Titel: Animal Farm
2. Auteur: George Orwell (echte naam: Eric Blair) 3. Eerste uitgave: 1945
4. Genre: Allegorie (symbolische voorstelling van een idee of een ander abstract begrip in de kunst) 5. Thema: Communisme
6. Plaats: Op de ‘Animal Farm’ (in de buurt van Willingdon, GB) 7. Tijd: Rond de tijd van de eerste druk: nog voor 1945
8. Indeling: Het boek is verdeeld in 10 hoofdstukken
9. Aantal blz.: 120
10. Vertelperspectief: Auctoriale verteller

Categorie 2
2. Een korte karakteristiek van de hoofdpersonen
Napoleon, een varken, is de leider van de groep. In het begin heeft hij regels opgesteld voor de dieren waar iedereen zich aan moest houden. Langzaam maar zeker ging hij zelf aan die regels sleutelen zodat hij bevoorrecht werd. Hij speelde een vals spelletje, ook tegenover andere dieren. Snowball, ook een varken, was zo’n beetje de grootste vijand wat betreft het leiderschap over de boerderij. Hij had echter het beste met de boerderij en de dieren voor. Dankzij Napoleon is hij van de boerderij verjaagd en later door hem helemaal zwart gemaakt.

Boxer, een paard, was het hardst werkende dier op de boerderij. Hij dacht dat alles wat Napoleon zij waar was. Daarin heeft hij zich vergist. Na een ongeluk heeft Napoleon hem naar een slachthuis laten afvoeren, dat ontkende hij tegenover de andere dieren, maar ze hebben hem nooit meer teruggezien. Squealer, een varken, deed (nadat Snowball was verdwenen) de speeches namens Napoleon. Hij verdraaide alles wat Napoleon deed zo, dat het in de ogen van de dieren goed was, terwijl Napoleon zo zijn macht steeds verder uitbreidde. 3. Een typerend fragment

THE SEVEN COMMANDMENTS
1. Whatever goes upon two legs is an enemy. 2. Whatever goes upon four legs, or has wings, is a friend. 3. No animal shall wear clothes. 4. No animal shall sleep in a bed. 5. No animal shall drink alcohol. 6. No animal shall kill any other animal. 7. All animals are equal.

Dit is eigenlijk waar het hele boek om draait. Napoleon overtreed langzaam maar zeker al deze regels. De muur waar deze regels op zijn geschreven wordt op het moment dat Napoleon de regels overtreed aangepast, bijvoorbeeld regel 6: No animal shall kill any other animal without cause. Napoleon wordt steeds machtiger en de dieren zijn op een gegeven moment helemaal niet meer gelijk aan elkaar. Dit is zo’n beetje de theorie van het communisme, men zegt dat iedereen gelijk is, maar er is er altijd wel een die het heft in handen neemt en de anderen laten het gebeuren.

10. Werkelijkheidsgehalte
Letterlijk is niets van wat in dit boek beschreven is waar. Het is natuurlijk onmogelijk dat de dieren van een boerderij de eigenaar wegjagen en zelf het heft in handen nemen. Ook dat de varkens in het huis gaan wonen en uit eindelijk alleen op de achterste poten lopen is natuurlijk onzin. Daar gaat het in dit boek ook helemaal niet om. Het verhaal over de boerderij en de dieren is symbolisch voor het communisme. Dat is dus ook de strekking van het verhaal. Inhoudelijk (letterlijk) is er dus niets werkelijk.

Categorie 3
1. Het belang van de tijd
In de tijd dat het boek geschreven is was het communisme een ‘hot item’. Het is geschreven tegen het einde van de tweede wereld oorlog. Op dit moment speelt het communisme helemaal geen grote rol meer in de wereld. Voor de mensen in die tijd was het belangrijk zoiets te lezen, het boek laat zien hoe zoiets langzaam maar zeker insluipt. Tegenwoordig is een verhaal als dit in werkelijkheid bijna onmogelijk met het toezicht van iedereen en alle landen er omheen. Het verhaal is dus typerend voor die tijd.

18. De relatie tussen twee personages
De varkens Napoleon en Snowball leefden eerst op goede voet met elkaar, maar met de tijd kregen ze steeds meer onenigheid. Alles waar je een meningsverschil over kon hebben, daar hadden ze een meningsverschil over. Toen Snowball een eigen idee naar voren bracht en Napoleon het daar niet mee eens was heeft Napoleon Snowball van de boerderij verdreven. Dat met behulp van honden die Napoleon stiekem heeft groot gebracht en getraind. Vanaf dat moment waren de honden een soort lijfwachten van Napoleon. Dit is zeker geen geschikte relatie. De manier waarop dit is ‘opgelost’ is kenmerkend voor het communisme. Het had ook op een democratische manier opgelost kunnen worden, door de dieren te laten stemmen. Maar dit verhaal gaat juist over het communisme.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Animal farm door George Orwell"