Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

About a boy door Nick Hornby

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover About a boy
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1312 woorden
  • 1 juli 2008
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
22 keer beoordeeld

Boekcover About a boy
Shadow
Nick Hornby's second bestselling novel is about sex, manliness and fatherhood. Will is thirty-six, comfortable and child-free. And he's discovered a brilliant new way of meeting women - through single-parent groups. Marcus is twelve and a little bitnerdish: he's got the kind of mother who made him listen to Joni Mitchell rather than Nirvana. Perhaps they c…
Nick Hornby's second bestselling novel is about sex, manliness and fatherhood. Will is thirty-six, comfortable and child-free. And he's discovered a brilliant new way of me…
Nick Hornby's second bestselling novel is about sex, manliness and fatherhood. Will is thirty-six, comfortable and child-free. And he's discovered a brilliant new way of meeting women - through single-parent groups. Marcus is twelve and a little bitnerdish: he's got the kind of mother who made him listen to Joni Mitchell rather than Nirvana. Perhaps they can help each other out a little bit, and both can start to act their age.
About a boy door Nick Hornby
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Bibliografische steekkaart
- Titel: Een jongen
- Originele titel: About a boy
- Auteur: Nick Hornby
- Uitgever: Pandora
- Vertaling: Anneke Goddijn
- Druk: 4de druk juli 2002
- Aantal pagina’s: 271
- Thema: Vriendschap
- ISBN: 90 254 1617 9

Verwachtingen en eerste reactie
Dit boek heb ik gekozen omdat ik de film al gezien had en de film wel geslaagd vond, daardoor vermeed ik een boek te lezen dat ik helemaal niet leuk vond. Ook worden er veel positieve reacties gegeven op het boek. Een moeilijke beslissing was het dus niet.
Tijdens het lezen merkte ik dat het enorm vlot ging, vooral in het begin, je wordt als lezer meteen meegezogen in het verhaal. Ook is het zeer makkelijk te begrijpen, het is niet ingewikkeld, het taalgebruik is ook niet moeilijk. Naar het einde toe begon het toch wel langdradig te worden, maar het boek is best wel grappig. Het boek is ook wel origineel, ik heb nog nooit eerder een verhaal geweten dat gaat over vriendschap tussen een kind en een volwassen man van 36 jaar. Het lezen van het boek ging eigenlijk vlotter dan het bekijken van de film. In de film krijg je een inleiding die je in het boek helemaal niet krijgt, waardoor meteen je aandacht getrokken wordt.


Korte samenvatting
Will is een volwassen man van 36 jaar, maar zo gedraagt hij zich eigenlijk helemaal niet. Hij profiteert erg van zijn luxueuze vrijgezellenleven zonder zorgen. Hij hoeft zelfs helemaal niet te werken, heeft geen kinderen en flirt erop los. Hij vult zijn dagen met tv kijken, rondrijden in zijn hippe sportwagen, shoppen en lekker lunchen in mooi gezelschap. Marcus daarentegen is een jongen van 12 jaar en is heel wijs voor zijn leeftijd. Hij is een vreemde eend in de bijt, hij kijkt geen tv of soaps, van U2 of Kurt Cobain heeft hij nog nooit gehoord, hij luistert naar klassieke muziek, draagt vreemde kledij en is vegetariër. Dit komt allemaal door zijn moeder Fiona die hippie is en helemaal wereldvreemd. Hij is dus alles behalve hip en cool.

Op een dag gaat Will naar een vereniging voor alleenstaande ouders: SPAT (Single Parent Alone together). Hij hoopt hier een leuke jonge moeder te vinden en dat doet hij ook. Hij vindt er Suzie, een knappe jonge moeder van het meisje Megan. Hij moet natuurlijk ook doen alsof hij een kind heeft anders ga je niet naar de SPAT, hij verzint een zoon: Ned. De SPAT organiseert op een dag een picknick, Suzie, Megan, Will en Marcus zijn er. Suzie moest een dag op Marcus passen zodat Fiona even alleen kon zijn. Eenmaal ze allen Marcus naar huis brengen, vinden ze Fiona half bewusteloos op de bank en kots op de vloer. Ook ligt er een afscheidsbrief voor Marcus, ze voeren Fiona in allerijl naar het ziekenhuis. Alles komt gelukkig goed met haar. Vanaf dan groeit de band tussen Marcus en Will. Marcus wil zelfs Will koppelen met Fiona, zodat ze niet meer alleen is, maar de poging is tevergeefs, er bloeit niks tussen de twee. Marcus vindt dat zeer jammer, maar stopt daarom niet met Will op te zoeken. Iedere dag na school gaat Marcus naar Will. Hij ontdekt ook dat Will helemaal geen kind heeft zoals hij gezegd had, maar met die leugen heeft Marcus geen problemen. Eerst zijn de naschoolse bezoekjes bij Will wat onwennig, maar daarna raken ze alsmaar meer aan elkaar gewent en groeit er zelfs vriendschap. Ze kijken daar samen wat tv en luisteren naar muziek. Dit is de allereerste keer dat Marcus met moderne muziek te maken kreeg. Ze gaan ook samen schoenen kopen voor Marcus, Will leert hem hoe hij zijn haar moet dragen, hoe hij hip moet en wat in de mode is en wordt daarom niet meer gepest op school. Ook Will leert iets van Marcus, hij leert minder oppervlakkig te zijn en dat de wereld niet enkel draait om geld. Toen Fiona te weten kwam dat Marcus steeds na school bij Will was en dat Will helemaal geen kind had, werd ze kwaad. Ze dacht waarschijnlijk al meteen aan pedofiele praktijken die zouden kunnen gebeuren of gebeurd zijn. Marcus mag niet meer naar Will gaan. Marcus leer Ellie kennen op school, eerst zijn het niet echt vrienden, maar langzaamaan beginnen ze elkaar leuk te vinden. Will leert een leuke vrouw kennen Rachel. Ook tussen Rachel en Fiona klikt het goed. Ze vieren allen Kerstmis samen
Marcus en Ellie gaan samen naar Cambridge om zijn vader op te zoeken. Ellie schopt op een gegeven moment een ruit in omdat er iets gebeurd is met Kurt Cobain, ze moeten naar het politiebureau. Ze praten alles uit, maar Ellie krijgt de schuld. Ze keren terug naar Londen.
Uiteindelijk wordt het een fijne vriendenbende.

Mediagerichte opdracht

Analyse personages
- Round characters: Er zijn in het verhaal 3 round characters te vinden: Marcus, Fiona en Will.
o Marcus is een nogal rare jongen van 12 die bij zijn moeder woont in Londen. Hij is qua kledingsstijl, eten en muziek erg beïnvloed door zijn moeder die hippie is. Hij wordt gepest op school omdat hij anders is. Tot daar houden de gelijkenissen tussen boek en film op. In het boek draagt Marcus een bril, in de film niet en in het boek maakt hij een hele verandering mee, hij wordt rebels, maar in de film blijft hij wat dezelfde enkel wat vrolijker. Dit is waarschijnlijk zo om de film kindvriendelijker te maken.
o Bij Fiona en Will zijn er helemaal geen verschillen te ontdekken tussen film en boek. Fiona is een labiele moeder van 35 jaar, die een hippie en wereldvreemd is. Will daarentegen is hip, rijk en oppervlakkig in relaties.


- Flat characters: Ellie, Clive, Lindsey, Suzie en Rachel
o Clive en Lindsey worden enkel in het boek vermeld en niet is de film. Clive is de vader van Marcus en Lindsey de vriendin van Clive.
o Ellie wordt een vriendin van Marcus, maar in het boek is zij heel rebels en sleurt ze Marcus wat mee. In de film wordt ze vaag besproken een heeft ze enkel een wat grote mond.
o Bij Suzie en Rachel zijn er helemaal geen verschillen behalve dat ze iets vaker aan bod komen en uitvoeriger worden besproken.

Analyse plot
De inhoud van het boek en film zijn heel gelijklopend, de meeste dialogen zijn compleet hetzelfde als in het boek. Slechts één deel in het boek en film verschillen van elkaar. In de film doet Marcus mee aan een schoolconcert en zingt hij het lievelingsliedje van zijn moeder (Killing me softly) voor haar. Hiermee maakt hij zich wat belachelijk. In het boek is daar helemaal geen sprake van, in het boek zoekt hij zijn vader samen met Ellie in Cambridge op. Op de weg naar Cambridge slaat Ellie een ruit stuk en moeten beiden naar het politiebureau. Daar komen Clive en Lindsey hen ophalen. Marcus gaat met Clive en Lindsey mee, ze praten alles uit en daarna gaat Marcus weer naar huis.
Dit verschil is er weer om de film kindvriendelijker te maken.

Verfilming
De film is uitgerekend van dat ene deel en het feit dat Marcus rebelser wordt compleet hetzelfde als het boek. Dit vind ik eigenlijk niet zo goed, het lijkt erop dat de scenarioschrijvers er helemaal niet veel werk in wilden steken en daarom veel letterlijk overnemen van het boek. De film vond ik wel langdradiger dan het boek. Zelf zou ik er wat meer romantiek in gestoken hebben, want die is nergens te bespeuren en een beetje romantiek vind ik onmisbaar voor een familiefilm. De acteerprestaties zijn niet echt bijster goed vind ik, ze leven zich niet echt in in hun rol. Dit kan natuurlijk ook maar schijn zijn, want het is soms wel een dramatische film, vooral de zelfmoordpoging van Fiona is schokkend. Je zag wel dat ze depressief was, maar een zelfmoordpoging kon je toch niet zien aankomen. Ook de scènes, waarin Marcus gepest wordt of weggestuurd wordt zijn zeer triest.

REACTIES

A.

A.

hoeveel kopjes heeft het boek?
ik bedoel hoofdstukken!

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "About a boy door Nick Hornby"