Aangespoeld door Anna Woltz

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Aangespoeld
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 2190 woorden
  • 24 mei 2011
  • 198 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
198 keer beoordeeld

Boekcover Aangespoeld
Shadow
Aangespoeld door Anna Woltz
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Aangespoeld
Auteur: Anna Woltz
Uitgegeven door: Leopold
Jaar en plaats van uitgave: Amsterdam 2007
Aantal hoofdstukken: 16
Aantal bladzijden: 153.
AVI:
5.

Samenvatting
Ontsnapt
Samen met het Griekse meisje Nika ontsnapt Tomas aan een saaie barbecue en gaat naar het strand. Daar treffen de twee een gewond aangespoeld meisje aan, dat eerst dood lijkt maar duidelijk maakt dat ze niet naar de politie of naar de dokter wil. Ze is alleen.

Een stelletje idioten

Tomas denkt terug aan hoe hij na een lange vlucht en een warme busrit op het eiland Kavos aankwam met zijn broer Rik en diens twee vrienden Guus en Pieter – hun ouders zitten in een dorp verderop, als een soort wedstrijd ‘om te kijken of ze het een week lang op één eiland met elkaar uithouden.’ Al direct ontmoet Tomas Nika, de dochter van Stefanos de appartementenbeheerder en de Nederlandse gids.

Geen dokter. En geen politie
Het aangespoelde meisje blijkt nog te leven en Nederlands te zijn. Ze heet Jente en wil absoluut niet dat Nika en Tomas de politie, hun ouders of een dokter waarschuwen. Ze is zelfs bereid terug in zee te gaan en daar te sterven, als er maar geen grote mensen worden gehaald. Tomas en Nika beloven haar dat en verzorgen haar wonden zo goed mogelijk terwijl ze zich afvragen of Jente misschien iets met smokkelaars of moordenaars te maken heeft. Ze besluiten haar naar een spookdorpje dichtbij te brengen.

Nacht in het spookdorp
Die nacht blijft Tomas bij Jente in een krottig huis in het spookdorp, terwijl Nika bij haar vader thuis slaapt. Jente droomt en ijlt, maar wil graag een verhaal horen. Tomas vertelt haar een verhaaltje over twee broers die zelf hun opa en oma wilden uitkiezen, net als hij en Rik in hun kindertijd deden. De volgende ochtend ontdekt Tomas dat Jente met zijn mobiel haar vader belt en hem vertelt dat alles goed is. Tomas denkt dat Jente hem en Nika voor de gek heeft gehouden en wordt kwaad; hij stormt het huis uit voordat hij Jente iets aan kan doen.

Wartaal
Tomas loopt door het dorp, op zoek naar Nika. Hij ontmoet drie vrouwen en weet hun vertrouwen te winnen door iets van The Sound of Music voor hen te zingen (de dorpsmusical die binnenkort opgevoerd wordt). De vrouwen brengen hem naar een openluchttheater en daar is Nika ook. Tomas vertelt haar van Jentes telefoontje en samen gaan ze terug; Jente blijkt nog zieker te zijn dan eerst en heeft het over een man, een vrouw en een boot. Tomas en Nika vragen zich af of ze misschien gek is en daarom steeds andere dingen zegt.

Klinkt hij als een smokkelaar?
Om erachter te komen hoe het precies met Jente zit, belt Tomas haar vader met zijn mobiel en doet alsof hij de vader van Anne-Maria is. Jentes vader gelooft hem, maar is heel ongerust over zijn dochter en vertelt dat ze was weggelopen zonder het te vertellen. Nika en Tomas gaan zich hierdoor nog meer zorgen maken. Terwijl Tomas de ontstoken wond op Jentes been opnieuw verbindt, vertelt Nika haar het verhaal van The Sound of Music.

Halve levens

Terwijl ze buiten in de zon zitten, vertelt Nika dat ze steeds half in Nederland en half in Griekenland leeft. Jente flapt er daardoor per ongeluk uit dat haar moeder dood is. Die avond gaat Nika met haar ouders en Tomas met zijn ouders, Rik, Guus en Pieter in het restaurant van Sofia eten. Tomas wordt boos als ze Nika afkraken en hem pesten met zijn verlegenheid en intelligentie. Hij krijgt weer de neiging om erop los te slaan en vlucht weg uit het restaurant.

Storm
Nika vindt Tomas en vertelt hem dat ook zij woedeaanvallen heeft, af en toe. Ze komen Dimitri, de oude dorpsdokter en de regisseur van The Sound of Music tegen die hen vertelt dat hij de boot van Jentes vader en zijn vriendin in Dafni heeft zien aankomen. Hij vertelt dat Jentes vader Hugo en zijn baronesvriendin zich heel verliefd gedroegen en dat Jente, die ook van de boot afkwam en met Dimitri praatte, een grote hekel had aan de barones. Dimitri vertelt ook dat Jente weer aan boord van het jacht ging en dus niet op het eiland is gebleven, maar echt van boord moet zijn gesprongen of gegooid. Die avond gaan Nika en Tomas weer terug naar Jente, ondertussen is het gaan stormen.

Jentes verhaal
Jente vertelt eindelijk hoe ze op het eiland is aangespoeld. Nadat de boot uit Dafni wegvoer, kwam hij stil te liggen bij een andere kust, waar stuurman Bart met een man uit een ander bootje praatte en een groen pakje werd uitgewisseld, terwijl dat alles ‘zonder Hugo (Jentes vader) niet gelukt was.’ Jente vraagt aan Bart wat en waarom, maar hij zegt niets en bedreigt haar met de dood als ze het aan iemand vertelt. Dan vlucht ze naar haar hut, waar ze haar vader en de barones seks hoort hebben. Omdat ze het niet meer ziet zitten springt ze overboord en spoelt aan op het strand.

Achtervolgd
Op een musicalrepetitie die Tomas bekijkt, ziet hij dat degene die de kapitein speelt geen gitaar kan spelen in de scène dat hij dat wel moet. Tomas kan dit wel heel goed en laat dat zien ook; hij wordt zelfs gevraagd om op de première in de coulissen de muziek te spelen. Op de weg terug hebben Nika en Tomas het idee dat ze achtervolgd worden en dit blijkt ook zo te zijn – maar hun achtervolgers zijn Rik, Guus en Pieter die de twee plagen met hun samenzijn. Tomas voelt weer een woedeaanval opkomen.

Alles is zielig
Nika voorkomt dat Tomas de jongens in elkaar slaat, door ze weg te jagen met haar scherpe opmerkingen en pesterijen. Ze gaan terug naar Jente, die bijna beter is en verdrietig overkomt. Ze nemen haar mee naar de volgende repetitie en doen alsof ze Nika’s nichtje is. In Nika’s huis douchen ze zich en hebben het over Dimitri, de dorpsdokter die verliefd is op Sofia van het restaurant. Jente vindt dat je altijd voor de liefde moet gaan, ongeacht de omstandigheden.

Het zevende kind

Tijdens de repetitie vertelt Nika aan Dimitri een smoesje over Jente en kraakt Jente opnieuw de barones af, die diamanten en robijnen in het schild van twee schildpadden liet aanbrengen, als levende sieraden. Één van de kinderen blijkt niet te kunnen optreden en Jente is vastbesloten om in haar plaats Brigitta te spelen. Die nacht in het spookdorp vertelt Tomas de meisjes over de keer dat hij zijn broer Rik in elkaar sloeg.

Vermomming
In de krant ontdekken Tomas en Nika dat de boot van Jentes vader en de barones in Loutra heeft aangelegd. Tomas beseft dat hij al over twee dagen naar huis moet en dat ze daarom deze kans moeten grijpen om met Jentes vader te praten en hem desnoods te ontmaskeren als smokkelaar. Terwijl Jente bij Dimitri logeert neemt hij samen met Nika die avond de bus naar Loutra, waar ze zich in de haven voordoen als een stelletje om niet op te vallen. Ze treffen inderdaad het jacht van de barones en Hugo aan en ook het verliefde stel.

Overboord
Tomas en Nika achtervolgen de twee als ze aan boord gaan. Maar wanneer er anderen op het jacht komen vluchten ze de huttengang in en vinden Jentes kamer. Als de boot plotseling begint te varen, vluchten ze zonder nadenken het dek op, springen overboord en zwemmen zo hard ze kunnen naar de kade, achtervolgd door Hugo en stuurman Bart.

Ontmaskerd
Tomas en Nika vertellen Hugo en barones Elsa het verhaal van Jente, hoe ze aanspoelde en bang was en verborgen moest blijven. Ze vertellen ook dat Jente stuurman Bart met het groene pakje zag en komen erachter dat in dat pakje de diamanten van één van de – toevallig onlangs verdwenen – schildpadden zaten. Stuurman Bart vlucht en Hugo beseft dat hij zijn dochter veel te weinig aandacht heeft gegeven. Hij besluit zonder Elsa met de kinderen mee terug te gaan om Jente in The Sound of Music te zien.

Première
Als Nika en Tomas terugkomen in Dafni horen ze van Jente dat Sofia en Dimitri dankzij haar bij elkaar zijn gekomen. Maar Jente is boos als ze hoort dat Nika en Tomas achter haar rug om naar Hugo en Elsa zijn gegaan. De twee durven haar niet te vertellen dat Hugo komt en Jente geeft aan dat ze voortaan bij Dimitri wil wonen. De première verloopt goed en Tomas kan zelfs vrede sluiten met zijn ouders en zijn broer. Op een gegeven moment ontdekt Jente haar vader midden in een scène, rent naar hem toe en vliegt hem om de hals. Alles is daarmee goed.

Titelverklaring
Aangespoeld verwijst naar Jente, die aan het begin van Tomas’ vakantie op het strand aanspoelde en daarmee alles veranderde voor hem en Nika.


Personages
Tomas: een jongen van rond de twaalf jaar die met zijn ouders, zijn broer Rik en diens vrienden Guus en Pieter op vakantie is in Kavos. Hij verblijft met de jongens in één appartement en hun ouders zitten ergens anders. Tomas houdt erg van lezen en is heel slim, maar heeft niet zoveel vrienden en interesseert zich ook niet voor meisjes. Hij wordt door zijn broer, Guus en Pieter vaak gepest en door zijn ouders uitgelachen. Daardoor heeft hij regelmatig woedeaanvallen waarbij hij iedereen die hem pest in elkaar wil slaan. Één keer heeft hij dat echt gedaan. Dankzij de vriendschap met Nika en Jente ontpopt Tomas zich als een verantwoordelijke jongen die zichzelf beter leert kennen en van het leven leert genieten. Hij wordt zelfs verliefd op Nika en iedereen in Dafni gaat van hem houden, mede dankzij zijn talent voor gitaarspelen.
Nika: is half Nederlands en half Grieks. Ze is de dochter van appartementenbeheerder Stefanos en de gids die Nederlandse toeristen naar Kavos begeleidt. Nika wordt regelmatig heen en weer geslingerd tussen Nederland en Griekenland, wat ze niet altijd leuk vindt. Ze kent echter iedereen in het stadje en is een aantrekkelijk meisje met een scherpe tong. Ze sluit gemakkelijk vriendschap met mensen, maar haar daden vallen niet altijd in goede aarde.
Jente: is een meisje dat door Nika en Tomas wordt gevonden op een strand: ze is aangespoeld, gewond en ziek. In een verlaten dorp verzorgen ze haar en komen achter haar verhaal: ze is overboord gesprongen van het jacht van haar vader en barones Elsa: haar vaders nieuwe vriendin na de dood van Jentes moeder. Jente heeft een hekel aan de barones en mist haar moeder erg, waardoor ze heel fel kan reageren als het om haar leven gaat. Het duurt lang voor ze vriendschap wil sluiten met Tomas en Nika en ze wil wanhopig graag een fijn thuis vinden. Jente heeft ontdekt dat de stuurman op het jacht van haar vader en de barones smokkelde.

Genre
Avonturenroman.

Plaats en tijd
Het verhaal speelt zich af op het Griekse eiland Kavos, in het moderne leven. Vooral het spookdorp waar Jente verzorgd wordt speelt een grote rol, maar ook verschillende locaties in het stadje Dafni: het openluchttheater waar The Sound of Music wordt opgevoerd en het restaurant van Sofia.
Vertelperspectief: Personele verteller; het verhaal volgt Tomas omdat er alleen iets bekend wordt over de andere personages als hij in hun bijzijn is.

Thema/motieven
Liefde en verliefdheid speelt een belangrijke rol in het verhaal: de liefde van een (overleden) moeder voor haar kind, de liefde tussen een vader en zijn nieuwe vriendin, de liefde tussen twee jonge kinderen en de liefde van volwassenen voor kinderen. Ook de woedeaanvallen van Tomas, die hij als stripverhaaltjes in zijn hoofd ziet, komen regelmatig terug en vormen een redelijk groot struikelblok voor hem.


Eigen mening
Ik vond dit een leuk boek om te lezen. Het onderwerp sprak mij aan en ik was heel geïnteresseerd in de geschiedenis van Jente; wat hier echt achter zat kon ik ook niet raden tot het onthuld werd. Het was dus zeker spannend, vooral omdat ik graag wilde weten hoe het met Jente af zou lopen omdat ze haar vader en de barones eigenlijk niet meer wilde zien. Ik vond Tomas en Nika heel leuk, hoewel ik iets meer over Nika had willen weten en ook op het einde nog met vragen bleef zitten: komt Tomas vaker naar Kavos, houden ze contact met Jente, wat gebeurt er met Elsa?
Ik vond het verhaal heel lekker lezen, het was goed te begrijpen en ik kon er heel makkelijk doorheen komen. Ook vond ik het leuk dat er veel dingen beschreven worden en dat er op sommige dingen ook lekker diep wordt ingegaan: de relaties van de volwassenen vond ik heel interessant, vooral Sofia en Dimitri. De levendigheid en geloofwaardigheid waarmee Jentes verwondingen werden beschreven en de precieze beschrijvingen van het Griekse landschap zorgden ervoor dat ik echt lekker ín het verhaal kon komen. Bovendien vond ik het ook heel leuk dat The Sound of Music in het verhaal voorkwam; daar ben ik zelf namelijk gek op.
Al met al een erg leuk boek om te lezen; niet ontzettend goed of van heel grote literaire waarde – het is een simpel verhaaltje dat wel erg zoetsappig afloopt – maar toch leuk als je gewoon even lekker wilt lezen en van avontuur houdt.

REACTIES

R.

R.

goed en handig

12 jaar geleden

H.

H.

geweldig!

12 jaar geleden

L.

L.

Heb je zeker lekker veel tijd in gestoken :-). Maar wel goed :)

12 jaar geleden

T.

T.

kort, maar krachtig :)

12 jaar geleden

E.

E.

Ik vind hem echt heel goed!
Alleen persoonlijk zou ik niet zo'n groot stuk bij elk hoofdstuk doen .

GR.

12 jaar geleden

J.

J.

Heel netjes beter kan niet echt handig zon samenvatting! :)

12 jaar geleden

S.

S.

dit wel veel te veel gewoon een samencatting van het boek is beter

12 jaar geleden

#.

#.



Het was een goed verslag! Het heeft mij erg geholpen bij mijn boek verslag

8 jaar geleden

I.

I.

ik vind het veel te lang, en ik vond het helemaal niet makkelijk om te lezen, je dacht steeds, hebben ze dat al gezegd of komt het nog?!!!

12 jaar geleden

K.

K.

Dit is een heel goed verslag maar ik moet helaas wat vranderen mijn juf kan ze zo op het ze vinden als ze argwaan krijgt

12 jaar geleden

T.

T.

het is indd een beetje lang...
een beetje veel...

12 jaar geleden

N.

N.

Je gebruikt tussenkopjes in een samenvatting, dat is echt een heel groot minpunt. Het eerste wat je leert bij een samenvatting is geen tussenkopjes gebruiken!
Verder is het best wel een goede recensie, het is niet alleen een samenvatting zoals de rest zegt.

12 jaar geleden

H.

H.

Je bent egt dommmm!

Best een goede recensie hoor...
Maar idd tussenkopjes...
Das soooooo dom!

12 jaar geleden

I.

I.

ik vind dit verslag erg handig al zou ik het handig vinden als je er ook een kleine samenvatting bij had gedaan

12 jaar geleden

S.

S.

Jammer dat er geen andere personen instaan, zoals de vader van Nika ofzo.

12 jaar geleden

B.

B.

Wij moeten dit boek voor school lezen maar die had ik allang uit dus dit is eigenlijk best wel handig om nog ff alles door te nemen alleen please doe voortaan korte samenvatting enzo :)

12 jaar geleden

Y.

Y.

Goed werkstuk. Best jammer dat je er maar een 6.6 voor krijgt. Ga zo door jongen/meisje! Ik heb nog een tip voor je. Misschien moet je proberen het wat korter samen te vatten, let daar een beetje op he ;)

9 jaar geleden

O.

O.

top dit

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Aangespoeld door Anna Woltz"