A solitary blue door Cynthia Voigt

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas kso | 689 woorden
  • 8 mei 2007
  • 4 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.5
  • 4 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Niemand anders dan ik
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1983
Pagina's
320
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover A solitary blue
Shadow
A solitary blue door Cynthia Voigt
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
1. De lectuurfiche
Titel: Niemand anders dan ik (oorspronkelijke titel: A Solitary Blue)
Auteur: Cynthia Voigt (vertaald door: Machteld Slagt)
Jaar van uitgave+jaar van 1 druk:2001-1983
Plaats van (Nederlandse) uitgave: Groningen
Naam van de uitgeverlij: Worters-Noordhoff

2. Maak een verslag van je leeservaring. (100 woorden)
Doordat ik dit boek gelezen heb begrijp ik beter hoe een scheiding verloopt. Eerst dacht ik altijd ‘oh wat zielig voor de kinderen’. Maar nu zie ik pas in dat je ouders het er soms zwaarder mee hebben dan jij. Sommigen blijven er zelfs mee zitten ze geraken er gewoon niet meer over. Kijk maar naar de professor. Hij is een persoon geworden die zijn gevoelens niet uit door een stomme scheiding. Een scheiding is niet bepaald een humoristische gebeurtenis. Nee, integendeel zelfs ! En vermits dit eigenlijk één van de hoofdaspecten is van het boek kun je dus ook al raden dat het geen humoristisch boek is. Het is eerder een dramatisch boek.
Als je het boek leest begin je medelijden te krijgen met de personages. Zij voelen zich slecht en depressief. Vooral Jeff voelt zich niet lekker in zijn vel. Om hem draait zo een beetje het hele verhaal, over hem en zijn gevoelens.

Het boek heeft een aparte maar ook een interessante moraal vindt ik. Maar die ga ik niet verklappen. Neen hoor, ik raad iedereen gewoon aan het boek zelf te lezen en er zo achter komen wat ‘De moraal van het verhaal’ is.

3. Zoek een recensie en bespreek deze recensie.
a.) http://www.scholieren.com/boekverslagen/9791
b.) Jeff wordt verlaten door zijn moeder en blijft achter met zijn vader. Hij doet zijn uiterste best om hun leven zo aangenaam mogelijk te maken en de herinneringen aan zijn moeder te verdringen. Dit duurt zo enkele jaren voort. Op een dag neemt zijn moeder weer contact met hem op. Hierdoor komt hij in conflict met zichzelf. Voor wie moet hij kiezen?
In eerste instantie denkt hij aan zijn moeder, maar na verloop van tijd ziet hij in dat zij hem beliegt en gaat hij steeds meer voor zijn vader voelen.
Zijn vader is aanvankelijk een man die moeite heeft met het uiten van zijn gevoelens, maar in de loop van het verhaal komt daar verandering in.
Jeff ziet in dat hij bij zijn vader thuishoort en vindt zijn moeder eigenlijk maar zielig, omdat ze niet beseft dat ze hem en zijn vader verloren heeft.

Hoewel het onderwerp me aanspreekt, vond ik het een saai boek. Dit kwam in veel gevallen door het feit dat de schrijfster te veel ingaat op dingen die er niet toe doen. Ze beschrijft veel gedeeltes op een langdradige manier. Daar waar het in feite om gaat, gaat dan verloren. Het verhaal is realistisch, scheidingen en de drama´s die daarom heen hangen, komen vaak voor. Echt humoristische momenten komen in dit verhaal niet voor. Zielig vond ik het toen Melody tegen Jeff zei dat ze eigenlijk liever een dochter had willen hebben. Die zou ze wel meegenomen hebben.

John

c.) Ik vind dit een goede recensie omdat: eerst geeft de schrijver een korte inhoud van het boek geeft en daarna nog een mening. De korte inhoud is mooi geschreven. Er staan ook alleen noodzakelijke dingen in.
Wat ik wel spijtig vindt is dat de moraal van het verhaal word verklapt. Langs de andere kant vind ik dit ook weer een slechte recensie want de schrijver heeft geen objectieve menig. Hij zegt duidelijk wat hij van dit boek vindt. Maar sommige delen die hij schrijft in zijn menig zijn dan weer wel subjectief.

De schrijver zegt dat hij dit een saai boek vond.
Met deze uitspraak ga ik niet akkoord. Ik vond het een mooi boek en de schrijfster gaat ook veel in op dingen die er niet toe doen. Maar dat maakt het boek net zo leuk en niet saai.
Ik vind het ook wel een realistisch verhaal maar het draait niet zo zeer om die scheiding. Het gaat eerder over liefde die je voelt voor je ouders. Soms overdrijft de schrijfster daar wel een beetje in. Al bij al ga ik akkoord met de menig v/d schrijver.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "A solitary blue door Cynthia Voigt"