ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
Zakelijke gegevens
Titel: Niemand anders dan ik
Auteur: Cynthia Voigt
Uitgeverij: Wolters-Noordhoff met een licentie van Em. Querido’s Uitgeverij B.V.
Oorspronkelijke titel: A Solitary Blue
Eerste uitgave: 1983, New York, Atheneum Publishers
Vertaling door: Machteld Slagt
Omslagbeeld: A.G.E./Fotostock

Eerste persoonlijke reactie
Ik vind het boek erg saai. Daardoor lees je lastig door het boek heen. Normaal zou een dergelijk probleem wel indruk op je maken maar het probleem in dit boek maakt totaal geen indruk op me. Het zet me ook niet echt aan het denken.

Korte samenvatting van de inhoud
Jefferson Greene, vaak Jeff of Jeffie genoemd, is de hoofdpersoon. Bijna alle gebeurtenissen spelen zich af rond hem. Horace Greene is zijn vader. Hij is professor en wordt daarom door Jeff altijd Professor genoemd. Jeff kan in het begin niet echt veel met zijn vader doen. Maar aan het eind kunnen ze goed met elkaar opschieten. Melody Greene is Jeffs moeder. Jeff noemt haar ook altijd Melody. Ze kunnen redelijk met elkaar opschieten. Pater Thomas is een vriend van de Professor en komt steeds vaker op bezoek. Jeff kan heel goed met hem opschieten. Dicey Tillerman is een klasgenoot van Jeff. Ze is zeer geïnteresseerd in zijn gitaar. Ze beleven veel samen.

Jeff Greene woont samen met zijn vader en moeder in Baltimore in Amerika. Toen hij zeveneneenhalf jaar oud was en in de tweede klas zat kwam hij op een dinsdagmiddag in het begin van maart thuis en zag een briefje liggen van zijn moeder. Daarin legde ze uit dat ze veel van hem hield maar dat ze moest gaan.
Nu Melody weg was moest Jeff alleen met zijn vader wonen. De Professor zat altijd te studeren en toen Jeff naar de derde klas van de Universiteit ging liet zijn vader studenten komen. De studenten hadden kamers nodig en in ruil daarvoor deden ze huishoudelijke klusjes als het eten klaarmaken, boodschappen doen en schoonmaken. Er zijn een paar studenten geweest terwijl het leven van Jeff en de Professor gewoon doorging. De Professor was altijd aan het studeren of naar werk en Jeff deed gewoon wat de leraren van hem verwachtten en haalde uitstekende cijfers. Op een gegeven moment kwam er steeds vaker een vriend van de Professor langs, Pater Thomas. Nu kwamen er geen studenten meer omdat Pater Thomas toch vaak genoeg op bezoek kwam om op te letten. Jeff is nog erg ziek geweest maar de cijfers op school waren zo weer opgehaald.
De Professor kreeg weer meer contact met Melody en deze zomervakantie zou Jeff bij zijn moeder gaan doorbrengen in Charleston, South-Carolina. Ze woonde bij haar grootmoeder Gambo en de twee tantes. Ze hadden een groot huis. Jeff vond Gambo wel aardig en de twee tantes probeerde zo min mogelijk contact met Jeff te krijgen. Er was ook een hele arme schoonmaakster juffrouw Opal. Melody liet Jeff de stad zien en ging later steeds meer weg. Dat kwam omdat ze een natuurredder was en ging strijden voor de ongelijkheid in arm en rijk. Jeff stapte er gewoon alleen op uit met de bus. Op een dag kwam hij bij de kust en zag hij een eiland. Hij zou er graag heen willen maar dan moest hij een boot hebben. Aan het eind van de dag ging hij terug. Zijn moeder wou altijd zo min mogelijk geld uitgeven en daarom moest Jeff met de bus terug naar Baltimore in plaats van met het vliegtuig. Onderweg heeft hij veel na moeten denken over het feit dat het bij zijn moeder zo mooi was en dat Jeff echt veel voor Melody betekende, terwijl zijn vader een saai leven leidde en eigenlijk weinig omging met Jeff. Het jaar daarop stuurde hij steeds brieven aan zijn moeder met de hoop erop dat ze terug zou schrijven. Hij was altijd in gedachte bij zijn moeder en het ging slecht met Jeff op school dit jaar. Hij heeft geen enkele brief teruggekregen. De volgende zomervakantie ging bracht hij weer door bij zijn moeder. Deze keer was zijn moeder veel weg en was Jeff eigenlijk altijd alleen op stap. Aan het eind van de vakantie heeft hij gezegd tegen zijn moeder dat hij het helemaal niet leuk vindt en dat ze heeft gelogen tegen hem elke keer weer dat als ze terug was ze alle tijd had voor hem. Van dat gesprek kwam het een op het ander en ontstond er een verschrikkelijke ruzie. Nu heeft hij weer terug in Baltimore zijn moeder uit zijn hoofd gezet en zijn hoofd weer volledig op zijn studie gericht. Zijn vader is in positieve zin behoorlijk veranderd door Pater Thomas en heeft ook een boek geschreven.
Van het geld dat het boek opgeleverd heeft zijn ze verhuisd naar een heel rustig gebied dichtbij het plaatsje Crisfield. Er moest veel gedaan worden aan het huis maar dat was het ook wel waard. Jeff ging in Crisfield naar school en ging altijd achter het huis op de kreek en de Chesapeake Baai krabben vangen en genieten van de schone natuur. Hij speelde ook veel gitaar wat hij ook al in Baltimore deed. Op school leerde hij daardoor Dicey Tillerman kennen. Zij was erg geïnteresseerd in de gitaar en ze werden later vrienden. Dicey was een type apart. Jeff trok in die tijd veel op met alle leden van de Tillermans. Deze mensen waren heel arm eigenlijk. Jeff, de Professor en Pater Thomas die weer heel veel langs kwam hadden eigenlijk een heel gelukkig leven opgebouwd.
Toen kwam op een dag Melody bij ze langs. Ze kwam om van Jeff uit hem zelf te horen dat hij bij zijn vader wou blijven wonen. Daar kwam weer een hele ruzie over en toen is Melody vertrokken. Daarna gingen Jeff en de Professor weer verder met het gewone leven. Tenminste de Professor wel maar Jeff zat alleen maar na te denken over wat hij Melody had aangedaan ondanks dat wat zij hem had aangedaan erger was.
Op een dag zou er ene meneer Beauregard Jacobs langskomen omdat dat de advocaat van Gambo was die is overleden. Gambo had een testament opgesteld. Jeff kreeg alles terwijl Melody er zo van overtuigd was dat zij Gambo’s erfgenaam was. Melody had alleen de jade ring gekregen. Jeff wist niet wat hij ermee moest doen en heeft er goed over nagedacht. Hij heeft besloten het huis aan juffrouw Opal te schenken omdat hij goed met haar op kon schieten en anders zij en haar kleinzoon helemaal geen leven meer hadden. Nu had Jeff nog een diamanten ring over.
Een paar maanden later kwam Melody weer langs om te praten over wat ze van plan was te gaan doen. Ze wilde naar Columbia gaan in Zuid-Amerika om de mensen daar te helpen. Max, haar vriend, was daar al maar Melody had geen geld. Ze had geld nodig. Jeff dacht van wat kan mij het schelen en heeft de diamanten ring met Melody omgeruild voor de jade ring die emotionele waarde had. Daarna is Melody vertrokken en konden Jeff en de Professor weer rustig verder leven.

Besprekingen verhaalaspecten
Het is een fictief boek maar wel realistisch. Het zou in principe echt kunnen gebeuren. Als je tenslotte een moeder hebt die weggelopen is en je haar later weer op gaat zoeken kan het ook zo lopen.
De grootste open plekken zitten aan het begin. Je wilt bijvoorbeeld graag weten waarom Melody is weggegaan en waar ze naartoe is verhuisd. Wat voor een leven ze daar heeft en of ze nog veel aan Jeff denkt. Maar bij deze plekken wekt het boek geen spanning op.
Jeff is de hoofdpersoon. Er wordt veel verteld over wat hij doet en denkt. Hij is een jongen die gewoon doet wat van hem verwacht wordt op school en is heel eerlijk en betrouwbaar. Hij heeft weinig contacten op school. Hij sluit zichzelf buiten op de school in Baltimore. Zijn probleem is dat zijn moeder is weggelopen toen hij pas zeven jaar was en haar dus niet goed heeft leren kennen. Hij leeft gewoon normaal maar dan met alleen een vader. Totdat zijn moeder hem wil zien. Melody lijkt heel eerlijk en grappig maar ze is eigenlijk heel gemeen. Ze is soms heel erg hard omdat ze vindt dat zij gelijk heeft. Jeff verandert veel daardoor. Zijn moeder lijkt namelijk in het begin heel aardig maar wordt toch best wel een soort van tegenstander. Maar omdat het zijn moeder is blijft Jeff er toch over nadenken. Jeff gaat steeds meer voor de Professor betekenen en is daardoor een helper. De Professor is in het begin heel afstandelijk en op zichzelf. Maar hoe verder je in het verhaal komt hoe meer contacten hij legt. Dit komt mede doordat hij veel omgaat met Pater Thomas die zeker een helper is. Pater Thomas is grappig maar kan als het erop aan komt heel serieus zijn. Dicey Tillerman is geen helper en geen tegenstander. Ze laat eigenlijk maar alles zo als dat het is. Ze is een apart figuur en is heel rustig.

Grondige beschrijving leeservaringen
Het onderwerp spreekt me totaal niet aan omdat ik er eigenlijk niet zo veel van voor kan stellen omdat ik zelf gewoon een normaal leven lijd. Ik heb wel eerder dingen gelezen met een zeker onderwerp als dit.
Ik heb eigenlijk niet echt iets geleerd. Ja een aantal feitjes. Bijvoorbeeld dat je in Amerika al op je 16e je rijbewijs mag halen en mag autorijden.
Ik heb nog steeds dezelfde mening over het onderwerp. Ik vind dat je er moet zijn voor je kind en niet zomaar weg moet lopen. Als het echt genoodzaakt is praat er dan over. En als je het toch gewoon doet ga dan niet ineens weer contact proberen op te nemen na een aantal jaar.
Eigenlijk is het gewoon een levensloop van Jeff met een groot aantal gebeurtenissen genoemd. Meer is het eigenlijk niet.
Er blijkt eigenlijk geen mening uit de manier van schrijven van de auteur.
Ik vind dat er te veel kleine feitjes worden beschreven in het boek. Bijvoorbeeld elke keer weer hoe de reiger naar Jeff kijkt en welke poot de reiger de ene keer omhoog heeft. En er wordt elke keer weer verteld hoe een bepaald persoon er helemaal uitziet.

Op sommige stukken komen er veel gebeurtenissen achter elkaar dus dan lees je er wat geïnteresseerder overheen. Maar op andere stukken gebeurt er eigenlijk niks en wordt er maar achter elkaar door verteld wat iemand aan het doen is. Bijvoorbeeld het stuk dat al die studenten komen inwonen bij Jeff en de Professor. De gebeurtenissen die worden beschreven sluiten wel goed op elkaar aan. En de ene gebeurtenis is wel interessant en de andere niet. De ene wordt heel uitvoerig besproken en de andere heel kort.
Ik vond het voorval dat Jeff en Melody voor de eerste keer ruzie maakten bij Gambo thuis interessant. Dat komt doordat Jeff eindelijk eens een keer niet alleen aan zijn moeder dacht omdat hij haar niet wou kwetsen maar gewoon deed wat hij moest doen. Hij moest voor zijn eigen mening uitkomen, en dat deed hij.

Ik zou zeker niet op Jeff willen lijken. Hij denkt veel te veel aan anderen ten koste van zichzelf. Hij laat zich te snel inpalmen door zijn moeder. Ik zou wel graag de Professor willen zijn zoals hij aan het eind van het boek is. Hij is dan een sympathieke man die bovendien erg slim is. Hij heeft een boek geschreven dat veel verkocht wordt en heeft een rustig leven.
Ik vind Melody echt erg dat ze probeert heel aardig over te komen op Jeff en daarom zorgt dat Jeff nog steeds van haar houdt terwijl daar geen reden voor is. En eigenlijk probeert ze later gewoon Jeff af te pakken van de Professor.
Alle personages kunnen echt bestaan want er zijn nou eenmaal gemene mensen en eerlijke mensen door elkaar. Niemand is hetzelfde.
De personen reageren zeer voorspelbaar omdat je ze heel goed leert te kennen. Ook Jeff reageert voorspelbaar op één punt na. Dat was toen hij ruzie kreeg met zijn moeder. Je komt dus zoveel van de personages te weten dat je hun gedrag gewoon doorkrijgt.
Ik vind dat Jeff er goed aangedaan heeft om bij zijn vader te blijven wonen. Ik zou niet de ring gegeven hebben aan Melody. Melody heeft een deel van Jeffs leven verwoest en Jeff en de Professor waren zelf ook niet de rijksten. Ze konden het geld goed gebruiken.
Jeff vindt dat je aan andere mensen moet denken. Niet gelijk aan jezelf denken maar ook aan anderen. Ik vind ook wel dat dat moet maar het moet niet ten koste gaan van jezelf. Ik vind trouwens ook dat je lol moet maken in je leven. Je leeft tenslotte maar één keer. Maar dat moet zeker niet ten koste zijn van anderen. Jeff heeft dit niet.

Alle gebeurtenissen worden op volgorde van afspelen beschreven en volgen elkaar dus automatisch goed op.
De schrijver probeert er jammer genoeg niet voor te zorgen het boek spannend te maken. Hij probeert wel het boeiend te maken. Ook al heeft dat bij mij niet gewerkt.
Het is echt een levensloop. Gewoon vertellen wat er gebeurt tussen Jeffs 7e en 18e jaar. Daardoor wordt het boek minder interessant. Dit past eigenlijk niet bij het onderwerp. Ik zou eerst iets gaan vertellen over zijn leven bijvoorbeeld op zijn 14e jaar. Dan gaat hij terugdenken aan zijn moeder en ga je vertellen wat er is gebeurd.
Het is wel zo dat Jeff veel terugdenkt aan het mooie rustige leven op het eiland waar hij is geweest en heeft overnacht.
Het eind is duidelijk. De problemen zijn voorbij en zijn moeder gaat verder met mensen helpen. Maar dit keer ver van Jeff en de Professor vandaan. Nu kunnen ze gewoon rustig verder leven.

Het verhaal is lastig om door te lezen. Ik weet niet precies waar dit door komt maar andere boek lees ik makkelijker door. En er staan veel taalfouten in. Die corrigeer je dan automatisch maar dan snap je soms de zin niet meer omdat je het fout gecorrigeerd hebt. Dan moet je dus weer stoppen om te kijken wat het moet zijn.
Bij gesprekken is het soms heel onduidelijk wie wat zegt. Bij weergave van gevoelens of gedachten wordt alles duidelijk beschreven.
Ik vind het overdreven dat Melody Jeff nog steeds Jeffie noemt als hij inmiddels al volwassen is. En dan zegt ze ook nog van: “Maar ik ben je mammie”.

Informatie over de auteur
Biografie:
Cynthia Voigt groeide op in Connecticut. Op haar twaalfde wilde ze al schrijver worden. Na de middelbare school deed ze een vervolgopleiding in Massachusetts. Daarna had ze verschillende baantjes. Ze verhuisde met haar eerste man naar Santa Fe, waar ze haar onderwijsbevoegdheid haalde. Hoewel ze zich voornam om nooit voor een klas te gaan staan, hield ze ervan vanaf het moment dat ze het toch deed. Ze scheidde, hertrouwde en ging weer aan de oostkust wonen. Toen ze zwanger was van haar tweede kind begon ze weer te schrijven. Toen ze succes kreeg als schrijver, werkte ze eerst nog een tijdje part-time op een middelbare school, maar uiteindelijk is ze fulltime schrijver geworden. Ze woont tegenwoordig in Maine.

Profiel:
Cynthia Voigt werd beroemd door haar zeven (in Nederland acht) boeken over de Tillermans. Sommige scènes in deze serie komen in meerdere boeken voor, gezien vanuit verschillende personages. De personages in de Tillerman-boeken hebben hele uitgewerkte karakters. De boeken draaien dan ook voor een groot deel om wat er met de karakters gebeurt en de relaties van de personages met andere mensen. Ze bevinden zich in een wat onverschillige wereld, maar hebben steun aan een paar andere mensen. Verder speelt de natuur in deze boeken een belangrijke rol. Ook in haar andere boeken is de karakterontwikkeling vaak belangrijk, hoewel sommige van haar boeken niet helemaal realistisch zijn of in een schimmige verleden spelen. Cynthia Voigt schreef ook boeken die in het verleden spelen of detective-elementen hebben.

Boeken:
1985 Onder de blote hemel (Querido / 4e druk 1993)
1985 Samen onder dak (Querido / 3e druk 1990)
1986 Blokkendoos (Lannoo)
1986 Pijnlijke papieren (Lannoo)
1986 Het verhaal van Dicey (Querido)
1987 Niemand anders dan ik (Querido)
1987 De hardloper (Querido / 4e druk 2000)
1988 De man in het botenhuis (Lannoo)
1989 Wilhemina Smiths (Querido / 2e druk 1991)
1989 De verloren vader (Querido / 2e druk 1991)
1990 Alles op één kaart (Querido)
1991 De gestolen mummie (Lannoo)
1992 David en Jonathan (Querido)
1993 De ruiter met het masker (Querido)
1993 Orfie (Lemniscaat)
1995 De dochter van de waard (Querido)
1995 Met het mes op tafel (Lemniscaat)
1997 Kwaaie meiden (Lemniscaat)
1997 De Tillermans : de zwerftocht van vier kinderen op zoek naar een thuis (Querido / 3e druk 2001)
1998 Van kwaad tot erger (Lemniscaat / 2e druk 1998)
2001 Het lot in eigen hand (Querido)
2002 Elske (Lemniscaat)

Bekroningen:
1983 Newbery Medal voor Het verhaal van Dicey
1986 Vlag en Wimpel (tekst) voor Onder de blote hemel
1986 Vlag en Wimpel (tekst) voor Samen onder dak
1987 Vlag en Wimpel (tekst) voor Het verhaal van Dicey
1988 Zilveren Griffel voor De hardloper
1996 Vlag en Wimpel (tekst) voor Met het mes op tafel

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.