A Passage to India door E.M. Forster

Beoordeling 8.1
Foto van een scholier
Boekcover A Passage to India
Shadow
 • Boekverslag door een scholier
 • 6e klas vwo | 2193 woorden
 • 20 maart 2015
 • 22 keer beoordeeld
Cijfer 8.1
22 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Engels
Vak
Eerste uitgave
1924
Pagina's
304
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
4 uit 5
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's

Boekcover A Passage to India
Shadow
A Passage to India door E.M. Forster
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Samenvatting van de inhoud:
Part 1:

Het boek begint met de beschrijving van de fictieve stad Chandrapore, waar het verhaal zich afspeelt. Nadat de stad beschreven is, wordt Dr.Aziz door zijn baas majoor Callendar naar het ziekenhuis gestuurd. In de buurt van het ziekenhuis gaat hij naar een moskee, waar Aziz de uit Engeland komende Mrs. Moore  ontmoet. Ze is samen met haar (toekomstige) schoondochter Adela Quested naar India gekomen om Ronny Heaslop te ontmoeten.  Hij is de zoon van Moore en de geliefde van Adela. In eerste instantie is Aziz negatief over de Engelsen, maar de ontmoeting met Moore is zijn mening veranderd. Het blijkt namelijk dat Aziz en Moore allebei twee keer getrouwd zijn geweest en kinderen (2 zonen en 1 dochter) hebben. Als Moore terugkomt van de moskee, kondigt Adela net aan dat ze het echte India wilde leren kennen. Hierop biedt Mr. Turton (collector, verzamelaar van geld in het gebied) aan om een Bridge Party te organiseren. Adela (en ook Moore) is teleurgesteld over het feit dat de Britten en Indiase mensen gescheiden van elkaar zijn. Op het feest ontmoet Adela Mr. Fielding (directeur van de lokale overheidscollege), die haar uitnodigt voor een theekransje waardoor ze meer Indiase mensen kan ontmoeten. Bij het theekransje ontmoet ook Adela Aziz (en professor Godbole). Tijdens het gesprek dat ze voeren, biedt Aziz Adela en de rest van de partij spontaan aan om op excursie te gaan naar Marabar Caves. Op dat moment wordt het gesprek onderbroken door Ronny, als hij Adela alleen ziet met een Indiaas persoon. Na het theekransje vertelt Adela aan Ronny dat ze niet meer wilt trouwen. Hierna biedt de Nawab Bahadur aan om een ritje te maken met zijn nieuwe auto, waarmee ze een ongeluk krijgen. Niemand is gewond geraakt en na de gebeurtenis besluiten ze om toch te trouwen.
Aziz is ziek geworden en een aantal vrienden (waaronder Hamidullah) komen kijken hoe het met Aziz gaat. Ook Fielding komt kijken, en wanneer de rest van de groep is verdwenen, laat Aziz een foto van zijn vrouw zijn als een gebaar van hun vriendschap.
Part 2:
In dit deel begint het hete seizoen. Er doet een gerucht de ronde dat Adela beledigd is omdat Aziz hen niet heeft uitgenodigd om naar de grotten te gaan, waarna Aziz zowel Adela als Moore uitnodigt, alhoewel niemand in de groep wilt gaan. Op de ochtend van de picknick ontmoet Aziz Adela en Moore bij het treinstation, maar Fielding en Godbole zijn net te laat om de trein te halen.

Aziz, Adela, Moore en de rest van de groep (vrienden  van Aziz) vertrekken naar de Marabar Caves. Tijdens de rondleiding door de eerste grot voelt Moore zich ziek en wordt haar spirituele kern geschud door de echo in de grot. Moore blijft na deze ervaring achter op de picknickplek, terwijl Adela samen met Aziz en de gids naar andere grotten gaat. Op het moment dat Adela zich realiseert dat ze niet van Ronny houdt, beledigt ze Aziz. Hierna gaat hij naar een andere grot om voor even aan haar te ontsnappen. Niet alleen Aziz loopt een grot in, maar ook Adela doet dat. Nadat Aziz kalm is geworden, verlaat hij de grot en ziet dat Adela ontbreekt. Aziz ziet dat er een auto wegrijdt door de heuvels onder hem. Als hij terugkeert naar de picknickplek, wordt Aziz begroet door Fielding. Samen met Moore keren ze terug naar Chandrapore, waar Aziz wordt gearresteerd voor naar verluidt het verkrachten van Adela. Hierna besteedt Fielding de rest van de dag om te werken voor de vrijlating van Aziz. Bij de club zijn de Britten bijeen gekomen om Adela´s zaak te bespreken. Fielding pleit voor de onschuld van Aziz en verdedigt hem dan ook. Fielding beschuldigt Ronny en de rest van de clubleden van het overtreden van het proces. Nadat Adela hersteld is van haar verwondingen in de bungalow van de McBryde´s, keert ze terug naar de bungalow van Ronny. Moore, die nog steeds overweldigd is door haar ervaring in de grotten, praat dan onsamenhangend en onaangenaam tegen Adela. Moore is niet bereid om deel te nemen aan het proces, waarna ze met de hulp van Ronny terugvaart naar Engeland.  Nadat Moore is vertrokken, verblijft Adela bij de Turtons.  Op de dag van het proces nemen ze Adela mee naar het gerechtshof. In de rechtszaal opent McBryde de zaak tegen de verdachte. Wanneer Adela plaatsneemt op haar plek, realiseert ze zich plotseling dat ze fout zit en daarom trekt ze haar aanklacht in. Hierdoor ontstaat er rumoer in de rechtszaal, waarna Adela door de drukte uit de zaal wordt genomen. Fielding redt Adela en neemt haar mee naar het college voor veiligheid. Ondertussen besluiten Aziz en zijn groep om het ziekenhuis aan te vallen, maar door Lal´s humor worden de buitensporige impulsen bezweert. Ronny bezoekt Adela (die bij Fielding is) en vermeldt dat Moore is overleden tijdens de bootreis naar Engeland. Hierna laat Fielding Adela achter in het college, om naar Aziz te gaan, die zijn overwinning viert. Fielding probeert hem ervan te overtuigen geen rechtszaak voor schadevergoeding tegen Adela te beginnen. Kort daarna besluit Aziz geen aanklacht in te dienen tegen Adela.  Nadat Ronny en Adela hun verloving hebben verbroken, vertrok Adela naar Engeland. Er gaat een gerucht dat Adela en Fielding een affaire hadden, terwijl zij in het college verbleef. Dit zorgt ervoor dat de vriendschap met Aziz verwaterd, waarna Fielding ook naar Engeland vertrok.
Part 3:
Het verhaal maakt een sprong van een aantal jaren naar Mau tijdens het regenseizoen.  Godbole (minister van Onderwijs in Mau) regisseert de festiviteiten rond Gokul Ashtami. Aziz is een dokter in Mau, waar hij inwoont bij een zieke vorst. Tijdens een wandeling naar een plaatselijke heiligdom, ziet Aziz dat Fielding en een man worden achtervolgd door bijen. De man blijkt Ralph Moore te zijn en Aziz realiseert zijn fout: Fielding is getrouwd met Stella Moore, de dochter van mevrouw Moore en dus niet met Adela. De afkeer richting Fielding en zijn groep verdwijnt wanneer hij met Ralph alleen praat in het gastenverblijf. Aziz neemt Ralph daarna mee naar een boot om de festiviteiten te bekijken, waarna hun boot botst met dien van Fielding en Stella. Iedereen belandt hierdoor in het water. Op het einde van het boek gaan Aziz en Fielding samen paarrijden, waarbij ze beiden beseffen dat omstandigheden voorkomen kunnen worden door het behouden van hun vriendschap.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Analyse van het boek:
Genre:

1: Het boek heeft kenmerken van een historische roman, sociale roman en een streekroman.
2: India was van 1858 tot 1947 een kolonie van Groot-Brittannië en speelt zich dus ongeveer 75-150 jaar geleden af. Een kenmerk van een historische roman is dat het boek zich ongeveer 100 jaar geleden afspeelde en dat het verhaal (gedeeltelijk) gebaseerd  is op waargebeurde gebeurtenissen. Een sociale roman is een roman die gaat over een maatschappelijke groep die een duidelijk gezamenlijk probleem heeft. In dit geval zijn dat de Indiase mensen die onderdrukt worden door de Britten. Het verhaal speelt zich af in een streek in India, waardoor de roman ook kenmerken heeft van een streekroman.

Titel: De titel is A Passage to India. Het verhaal gaat over twee vrouwen (Adela Quested en mevrouw Moore) die naar India zijn gereisd. Ze bezoeken Ronny Heaslop, die een belangrijke persoon in de regio is. Hij is de zoon van Moore en de geliefde van Adela. De titel gaat dus over de reis van twee vrouwen naar India.

Personages:

 • Dr. Aziz is een intelligente en emotionele man, die 3 kinderen heeft. In het begin van het boek probeert Aziz vrienden te maken met de Engelsen, maar nadat hij ervan werd beschuldigd Adela te hebben verkracht (wat niet zo is), is hij negatief tegenover de Engelsen. Aziz is een karakter.
 • Cyril Fielding is de directeur van de overheidscollege in Chandrapore, die vind dat de Indiase mensen voor zichzelf mogen opkomen. De lokale bewoners waarderen hem meer dan de meeste andere Engelsen. Op een gegeven moment raakt Fielding bevriend met Aziz en Cyril staat hem bij tijdens de rechtszaak over de vermeende verkrachtingszaak. Dit in tegenstelling tot de meeste Engelsen in Chandrapore, die aan de kant van Adela staan. Hij is een type.
 • Adela Quested is een jonge, intelligente en nieuwsgierige Engels vrouw. Adela reist samen met Moore naar India om te bepalen of ze met Ronny (de zoon van Moore) gaat trouwen. Ze probeert samen met Moore het echte India te ontdekken, wat gedeeltelijk lukt. Op een gegeven moment beweert Adela dat ze is verkracht door Aziz, wat niet blijkt te kloppen. Ze is een type.
 • Mrs. Moore is een oude Engelse vrouw, die samen met Adela naar India reist. Moore is naar India gegaan om het land te ontdekken en om Adela en Ronny te zien trouwen. Ze raakt bevriend met Aziz en ze voelt een speciale band met hem. Tijdens de reis naar Marabar Caves heeft ze een vervelende ervaring met echo’s, wat ervoor gezorgd heeft dat ze angstig is geworden. Toen ze terug naar Engeland ging, is ze gestorven op de boot. Ze is een type.
 • Ronny Heaslop is de zoon van Moore en is rechter in Chandrapore. Ronny is goed geschoold en open-minded, maar sinds hij in India woont is Ronny bevooroordeeld en intolerant geworden ten opzichte van de Indiase mensen, net zoals de meeste Engelsen in India. Ronny is verloofd met Adela, alhoewel hij niet heel tevreden met haar lijkt. Hij is een type.
 • Mr. Turton en Mrs. Turton zijn met elkaar getrouwd. Mr. Turton is de collector in Chandrapore en is bemoeizuchtig, streng en subtieler dan zijn vrouw. Mrs. Turton is een stereotype Engelse (koloniale) vrouw. Dit komt doordat ze arrogant, onbeleefd en bevooroordeeld is tegenover de Indiase bevolking. Ze zijn allebei een type.
 • Mr. McBryde is de politiecommissaris in Chandrapore. Hij wordt beschreven als een goed opgeleide man die het goed kan vinden met Fielding. McBryde is niet openlijk racistisch of tolerant. Hij is een type.

Tijd en ruimte:
1: Het verhaal speelt zich waarschijnlijk af in het eerste deel van de 20e eeuw. India was van 1858 tot 1947 een kolonie van Engeland, waardoor duidelijk is dat het verhaal ergens in deze periode heeft plaatsgevonden. Er zijn geen exacte jaartallen genoemd, maar uit het boek is op te maken dat er steeds meer weerstand bij de Indiase bevolking ontstaat tegen de Engelse overheersing.  Dit kan er op wijzen dat de overheersing over het hoogtepunt heen is en dat de Indiase mensen zich steeds meer gaan verzetten tegen de Engelse onderdrukking.
2: De vertelde tijd zal waarschijnlijk een aantal jaren zijn. Ook bij de vertelde tijd zijn er geen exacte data. De reis van Adela en Moore, de ontdekking van India en de gebeurtenissen bij de grotten tot de dood van Moore neemt ongeveer een aantal maanden in beslag, in part III zijn er echter enkele jaren verstreken. Het verhaal neemt dus minimaal twee jaar, plus de tijd dat het verhaal in part I en II plaatsvindt.
3: Het verhaal is op een chronologische wijze verteld. Het boek begint namelijk met de beschrijving van Chandrapore, de ontmoeting van Moore en Aziz , de gebeurtenissen bij de grotten en de dood van Moore. De gebeurtenissen zijn dus van begin tot eind beschreven op een chronologische wijze.
4:  

 • Het verhaal speelt zich af in Chandrapore, een stad in India die niet echt bestaat. Vrijwel alle gebeurtenissen vinden hier plaats, waardoor de stad belangrijk is.
 • De moskee in het begin van het boek is een belangrijke plek, omdat Aziz en Moore elkaar hier ontmoeten. Ze hebben een goede band, mede doordat ze beiden gelovig zijn.
 • Het huis van Fielding is een belangrijke ruimte, doordat hier het theekransje plaatsvindt waar Aziz zowel Moore als Adela uitnodigt om naar de Marabar Caves te gaan. Daarnaast brengt Fielding Adela naar zijn huis om haar onderdak te bieden.
 • In de Marabar Caves vinden een aantal belangrijke gebeurtenissen plaats. Zo krijgt Moore last van de echo’s in de grotten en beweert Adela dat ze hier verkracht is door Aziz.
 • In de rechtszaal speelt de rechtszaak rondom de (vermeende) gebeurtenis in de Marabar Caves. Deze plek speelt een belangrijke rol voor het einde van het boek.
 • In Mau speelt het einde van het verhaal zich af. In deze stad is Godbole de minister van onderwijs en is Aziz dokter.

Tijd en ruimte:
1: Het verhaal speelt zich waarschijnlijk af in het eerste deel van de 20e eeuw. India was van 1858 tot 1947 een kolonie van Engeland, waardoor duidelijk is dat het verhaal ergens in deze periode heeft plaatsgevonden. Er zijn geen exacte jaartallen genoemd, maar uit het boek is op te maken dat er steeds meer weerstand bij de Indiase bevolking ontstaat tegen de Engelse overheersing.  Dit kan er op wijzen dat de overheersing over het hoogtepunt heen is en dat de Indiase mensen zich steeds meer gaan verzetten tegen de Engelse onderdrukking.
2: De vertelde tijd zal waarschijnlijk een aantal jaren zijn. Ook bij de vertelde tijd zijn er geen exacte data. De reis van Adela en Moore, de ontdekking van India en de gebeurtenissen bij de grotten tot de dood van Moore neemt ongeveer een aantal maanden in beslag, in part III zijn er echter enkele jaren verstreken. Het verhaal neemt dus minimaal twee jaar, plus de tijd dat het verhaal in part I en II plaatsvindt.
3: Het verhaal is op een chronologische wijze verteld. Het boek begint namelijk met de beschrijving van Chandrapore, de ontmoeting van Moore en Aziz , de gebeurtenissen bij de grotten en de dood van Moore. De gebeurtenissen zijn dus van begin tot eind beschreven op een chronologische wijze.
4:  

 • Het verhaal speelt zich af in Chandrapore, een stad in India die niet echt bestaat. Vrijwel alle gebeurtenissen vinden hier plaats, waardoor de stad belangrijk is.
 • De moskee in het begin van het boek is een belangrijke plek, omdat Aziz en Moore elkaar hier ontmoeten. Ze hebben een goede band, mede doordat ze beiden gelovig zijn.
 • Het huis van Fielding is een belangrijke ruimte, doordat hier het theekransje plaatsvindt waar Aziz zowel Moore als Adela uitnodigt om naar de Marabar Caves te gaan. Daarnaast brengt Fielding Adela naar zijn huis om haar onderdak te bieden.
 • In de Marabar Caves vinden een aantal belangrijke gebeurtenissen plaats. Zo krijgt Moore last van de echo’s in de grotten en beweert Adela dat ze hier verkracht is door Aziz.
 • In de rechtszaal speelt de rechtszaak rondom de (vermeende) gebeurtenis in de Marabar Caves. Deze plek speelt een belangrijke rol voor het einde van het boek.
 • In Mau speelt het einde van het verhaal zich af. In deze stad is Godbole de minister van onderwijs en is Aziz dokter.

Verteller:
1: Het verhaal wordt niet beleefd door de ogen van een specifieke personage.
2: In het verhaal is er sprake van de alwetende verteller. Dit is op te maken uit het feit dat de verteller geen rol speelt in het verhaal en ook door het feit dat de alwetende kenner weet wat er is gebeurt/ gaat gebeuren.

Dit wil je ook lezen:

Stijl:
1: ‘’He was over forty when he entered that oddest portal, the Victoria terminus at Bombay, 1 and – having bribed a European ticket-inspector – took his luggage into the compartment of his first tropical train.’’

2: Het citaat is kenmerkend voor het boek, omdat er moeilijke woorden tussen zitten en door het feit dat er op een alwetende wijze wordt geschreven. Daarnaast is er ook een verwijzing naar de uitleg aan het einde van het boek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "A Passage to India door E.M. Forster"