Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

A clockwork orange door Anthony Burgess

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover A clockwork orange
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1563 woorden
  • 25 april 2002
  • 74 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
74 keer beoordeeld

Boekcover A clockwork orange
Shadow

De vijftienjarige Alex is dol op klassieke muziek (en vooral op de Negende Symfonie van Beethoven) en verzot op geweld. 's Nachts zwerft hij met zijn bende door de straten en begaat daar allerlei extreem gewelddadige misdaden, zomaar, voor zijn plezier. Als hij uiteindelijk wordt gepakt en in de gevangenis belandt wordt hij met behulp van een rigoureus afkickprogramma…

De vijftienjarige Alex is dol op klassieke muziek (en vooral op de Negende Symfonie van Beethoven) en verzot op geweld. 's Nachts zwerft hij met zijn bende door de straten en begaa…

De vijftienjarige Alex is dol op klassieke muziek (en vooral op de Negende Symfonie van Beethoven) en verzot op geweld. 's Nachts zwerft hij met zijn bende door de straten en begaat daar allerlei extreem gewelddadige misdaden, zomaar, voor zijn plezier. Als hij uiteindelijk wordt gepakt en in de gevangenis belandt wordt hij met behulp van een rigoureus afkickprogramma succesvol geherprogrammeerd tot een modelburger. Zo lijkt het tenminste... tot de stoppen opnieuw doorslaan.

A clockwork orange door Anthony Burgess
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A. Verwachtingen en eerste reactie
Ik heb dit boek ooit eens in een boek van Engels gezien, maar ik weet niet meer waar en wanneer, er werd verteld dat het wel een interessant boek was omdat het veel dingen gemeen had met de huidige maatschappij. Verder zou het ook nogal gewelddadig zijn.
Verder wist ik helemaal niets van dit boek of deze schrijver, maar omdat het nogal bekend was en het mij een beetje was bijgebleven heb ik het maar opgezocht en gekeken of het wel aardig was.

B. Beknopte samenvatting en analyse

1. Samenvatting
De hoofdpersoon is Axel, hij heeft met zijn "brothers" Georgie, Pete en Dim een straatbende. Ze vinden het leuk om mensen toe te beroven en mishandelen. Om niet in de moeilijkheden te komen gaan ze naar een bar en bieden ze verslaafde vrouwen drank aan in ruil voor een sluitend alibi.

Meestal loopt het op deze manier goed af, maar dat duurt niet lang, want na een onderlinge ruzie wordt Axel verraden door zijn eigen vrienden. Axel heeft net ingebroken en hij heeft de vrouw die daar woonde vermoord toen hij de politie hoorde komen. Hij wil snel naar buiten maar daar stond Dim hem op te wachten en nog voor hij het doorhad werd hij door hem neergeslagen.
Axel wordt dus opgepakt door de politie wordt veroordeeld voor 14 jaar cel. Hij belandt daar met nog 5 anderen in een veel te kleine cel. Daar wordt hij op de hoogte gesteld van een speciaal project. Met de zogenaamde Ludvicio techniek waarbij hij voortdurend aan geweld wordt blootgesteld en wordt verzwakt door speciale injecties kan hij zijn celstraf verkorten tot een aantal weken. Ondanks de zware periode doorstaat Axel het proces goed. En wordt dan ook al gauw weer vrijgelaten.
De bij-effecten waar hij nu echter last van heeft zijn heel bijzonder. Hij kan namelijk zichzelf niet meer overhalen tot wandaden, want zo gauw hij de neiging krijgt te gaan vechten of zich te misdragen wordt hij misselijk. Ook wordt hij misselijk van alle klassieke muziekstukken. Hier is hij namelijk tijdens zijn procedure tot vervelens toe aan blootgesteld.
Eenmaal buiten wil hij zijn ouders verrassen met zijn komst, die hebben echter al een nieuwe zoon geadopteerd, die Joe heet en willen niets met hem te maken hebben na alles wat hij gedaan heeft. Weer buitengezet gaat hij naar de bibliotheek, daar komt hij een oud slachtoffer van hem tegen, die hem probeert te vermoorden. Hij denkt dan gered te worden door de politie, maar de agenten zijn Dim en Billyboy (leider van een andere straatbende). Hij wordt door hen mishandeld en als hij zich wil verzetten wordt hij tevens misselijk.
Achtergelaten in het bos komt hij na een strompelpartij bij het huis van F. Axelander aan. Hoewel hij ook een oud slachtoffer is, gebruikt hij Axel in een actie tegen de huidige regering. Om wraak op Axel te nemen, speelt hij veel klassieke muziek, wat Axel niet kan verdragen, waardoor hij het onderneemt om zelfmoord te plegen. Hij springt uit het raam, maar helaas voor hem overleeft hij het. Hij belandt in het ziekenhuis en als hij weer bij is gekomen ontdekt hij dat hij weer de oude is. De oude agressieve Axel die hij altijd was geweest.

2. Personages

- Axel
Een jongen die als halfleider van een straatbende een verlaten leven leidt, dit wordt nog eens benadrukt door het niet accepteren van zijn ouders aan het einde van het verhaal.
Toch elke keer weer de spanning opzoekende wilden ze wel zekerheid (alibi) over hun toekomst. In de gevangenis stond hij graag zijn mannetje, maar naaide zijn celgenoten ook vlot een oor aan als hij er zelf beter van zou worden. Daarna creëert hij in een isolatieruimte een zogenaamd anti-violence schild wat ook invloed heeft op zijn beleving.
Hij gaat graag de confrontatie aan en draait er zijn hand niet voor om, heil te zoeken bij oude bekenden. Zijn drang naar geweld is echter sterker dan zijn wil om gelijk te zijn als de rest van de wereld, omdat hij uiteindelijk weer in dezelfde sores belandt. Wat hem een afhankelijke persoon maakt.


- Dim
De verrader, wilde graag leiderschap van de bende hebben, hierbij is hij een beetje klungelig, waardoor hij niet lang uit de handen van de politie zou blijven. Is politieman geworden, en wilde Axel graag een loer draaien.

- Georgie & Pete
Zij waren opvulling van de bende, wat bijfiguren die een beperkte invloed in het verhaal hebben gehad. Ze zullen daarom ook nooit de bedenkers zijn geweest van al hun praktijken. Georgie wordt later gedood bij een inbraak en Pete is getrouwd en leeft gelukkig.

- F.Axelander
Hij is een intellectueel persoon, die graag corrupte mensen op hun eigen corrupte wijze wil terugpakken. Hij is rustig en houdt rekening met alles, hij bedankt alles van tevoren en neemt een kleine wraak op Axel, voor het doden van zijn vrouw. Tevens is hij schrijver van het boek: A Clockwork Orange.


3. Ruimte
Het verhaal speelt zich af in de buitenomgeving van New York(hier jatten ze spullen en overvielen ze de mensen, soms ook in huizen zelf), en de binnengelegenheden van de bar (hier zorgden ze voor hun alibi), de staja (staatsgevangenis), het afkickcentra (hier werd Ludvicioproject bewerkstelligd), het huis van F. Axelander (hier werd hij geholpen totdat ze hem gingen gebruiken om er zelf beter van te worden) en het ziekenhuis (hier wordt hij weer de oude).
Al deze plekken worden redelijk duidelijk uitgebeeld, en je kunt je mooi inleven in de omgeving.

Hoe het weer was al die dagen is niet van invloed op de gebeurtenissen, maar alleen op de spanning, daarom zullen ze in de verfilming waarschijnlijk veel regen en onweer gebruiken.

4. Tijd
Het verhaal wordt chronologisch verteld, wat de begrijpelijkheid van het verhaal bevordert. Omdat er ook een film van verschenen is, zal de verteltijd rond de 2 uur bedragen. Omdat je het hele verhaal in tekst en beeld kunt uitdrukken gaat het vertellen van de gebeurtenissen sneller dan dat ik ze lees of hardop zou vertellen. De vertelde tijd neemt heel wat meer in beslag, de gebeurtenissen nemen al gauw een avond in beslag bij de wat kleinere overvallen tot weken in het afkickcentra. De totaal verstreken tijd is ongeveer 2 jaar.
Het verhaal speelt zich af rond de jaren 60, de tijd waarin Anthony Burgess leefde, dit omdat men toen begon met groepenvorming, neem bijvoorbeeld: “flower power”.

5. Titelverklaring
De titelverklaring was niet erg makkelijk, maar als je het boek goed doorleest zullen er wel een paar dingen zijn die je bij de titel kunt plaatsen.
eerst Orange: Dit symboliseert het normale leven, Bij veel mensen is er een bepaald schema van het vullen van een week, dit gebeurt niet bij de mensen waarbij elke dag nieuwe onverwachte dingen gebeuren, zij zijn op zichzelf aangewezen me extra bij-effecten (zoals Axel), wat de positieve groei van de ziel tegengaat. Dit geeft een lichtere oranje kleur.
Clockwork: symboliseert het gevormde, alles wat geforceerd uit iemand wordt gehaald. Stelselmatig worden er dingen in en uit geschakeld, als een halve machine die op radertjes loopt. (ook zoals Axel)
Als je dit samenvoegt krijg je de echte Axel, namelijk iemand die tussen deze twee dingen zit, ook wel een kleurrijke robot van de staat genoemd, omdat hij niet saai zilver of grijs van de stalen omhulling van robotten is, oftewel A Clockwork Orange.

D. Eindoordeel en evaluatie

1. Gebeurtenissen
De gebeurtenissen komen echt op je over, dit kwam vooral doordat die dingen problemen voorstelden waar iedereen wel eens mee te maken krijgt.

Ik heb zelf gelukkig nog nooit zoiets meegemaakt en ik zal blij zijn als dit ook nooit zal gebeuren, er zullen jammer genoeg een heleboel mensen zijn die dit toch moeten doorstaan.
De beschrijving is wel anders dan in de meeste andere boeken omdat er meestal niet vanuit het perspectief van de dief wordt gekeken, hierdoor ga je een beetje denken dat alles wat hij doet wel goed is, omdat je zijn gedachten erbij ziet.
Er zijn wel schokkende gebeurtenissen, en dat is ook niet zo vreemd met zo’n soort verhaal, met allerlei gewelddadige elementen.

2. Personen
De personen zijn nogal onsympathiek tegenover iedereen, maar dit kan ik wel begrijpen omdat je toch moet overleven, sommige beslissingen had ik natuurlijk niet hetzelfde gedaan, maar als je mijn leven zou volgen zou het wel een heel erg saai boek worden.
Ik kan me wel goed inleven in de hoofdpersoon omdat het logisch is dat hij zo doet, hierdoor krijg je niet echt medelijden met hem als er wat gebeurd, maar het draagt wel bij aan de geloofwaardigheid van het verhaal.

3. Opbouw
Het verhaal was zeker niet lastig te lezen en dit kwam omdat de stukken niet al te lang waren en er ook geen kilometers lange zinnen waren.
Het verhaal was redelijk spannend omdat je niet precies wist wat er zou gaan gebeuren. Ik heb geen stukken overgeslagen, want als ik dit gedaan zou hebben zou ik gelijk het hele verhaal kwijt zijn.
Het perspectief was duidelijk en ook makkelijk om te lezen, er was geen wisselend perspectief, dus hier kon ik mij ook niet aan storen.

4. Taalgebruik
De woordkeus was niet moeilijk en de zinnen waren niet te lang, er waren niet echt veel dialogen.

Ik ben eigenlijk geen zinnen tegen die opvallend waren, maar ik heb er ook niet echt op gelet, het taalgebruik was duidelijk en je kon er duidelijk uit opmaken hoe alles gebeurde en eruit zag.

REACTIES

B.

B.

het verhaal speelt zich niet af in new york maar in engeland denk ik, er is wel een cafe die the new york noemt, maar ik denk wel dat het eigenlijk in het toekomstige engeland bevint.

18 jaar geleden

D.

D.

maak is een verslag van het boek en niet van de film

21 jaar geleden

I.

I.

Bedankt he voor het verslag

18 jaar geleden

R.

R.

Er klopt niks van dit verslag:
- Het verhaal speelt zich af in een stad waarvan de naam niet wordt genoemd.
- Ik zou de hoofdpersoon dwingen tot zelfmoord proberen te plegen met muziek nauwelijks een "kleine wraak" noemen.
- De vertelde tijd is 4 jaar, in het begin is hij 14 (laatste zin van eerste deel), aan het eind is hij 18 (eind laatste deel)
- Tenslotte heb je het hele feit gemist dat driekwart van het boek in een door Burgess verzonnen straattaal is geschreven: nadsat (Russisch voor 'tiener'), een mix van Engels, Russisch en Cockney rijmslang. Dit lijkt me toch wel een opvallend aspect van het verhaal wat betreft taal.
HTH,
Roy Smeding

15 jaar geleden

S.

S.

Beste,

Je maakt nog een andere grote fout in het verslag! Het hoofdpersonage heet ALEX in plaats van Axel!!
Misschien wel belangrijk om aan te passen!

13 jaar geleden

W.

W.

DIT verslag lijkt veel op die van rob uit 5 vwo. vooral de personages. gewoon gekopieerd.

12 jaar geleden

M.

M.

dankz

11 jaar geleden

R.

R.

de hoofdpersoon heet ALEX!!!!!! heb je het uberhaupt wel gelezen?

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "A clockwork orange door Anthony Burgess"