ADVERTENTIE
Proefstuderen vanuit huis? Wil je vóór dat je een studie kiest, zeker weten of het qua inhoud is wat je ervan verwacht? Dat kan! Volg één van de vijf online proefstudies en ontdek hoe het is om aan de universiteit van Wageningen te studeren. Je volgt videocolleges en maakt opdrachten, gewoon vanuit je slaapkamer. Je wordt begeleid door studenten, die je vragen kunt stellen over de inhoud van de proefstudie of gewoon over het studentenleven! Alles is vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Meld je aan!
A Zakelijke gegevens

Naam van het boek:
13 going on 30

Naam van de auteur:
Christa Roberts
(vertaald door Erica van Rijsewijk uit het Engels)

Naam van de uitgever + jaar van verschijnen:
The House of Books, 2004 1e druk.

B Inhoud

Geef in het kort (maximaal 100 woorden) een samenvatting van het boek. Zorg dat je alleen de hoofdzaken vermeldt.

Het is zomer in 1987. Jenna Rink is jarig en wordt dertien. Ze wil graag bij de zes populaire en stoere meiden van school horen. Als er wat vervelends gebeurd op haar verjaardag, wenst ze dat ze 30, hip en hot is. Wat wensstof mengt zich met haar tranen en …
Ineens is ze dertig, hip en hot. Maar ze weet niet wat er in de jaren tussen haar 13e en haar 30e is gebeurd. Ze weet dus niet wie ze is. Door de dingen die gebeuren, bevalt het leven haar zo niet. Ze wenst dat ze weer terug kan naar haar oude leventje. En dat lukt.

Personen

Wie is de hoofdpersoon?
Jenna Rink

Wat is zijn of haar probleem?
In het begin is haar probleem dat ze mooi en populair wil zijn. Ze wil bij de zes stoere meiden horen. Ook wil ze dertig, hip en hot zijn.
Aan het einde van het verhaal is haar probleem dat ze weer terug wil naar haar oude leventje, want ze heeft volgens haar, een hoop dingen fout gedaan.

Wat zijn de voornaamste eigenschappen van de hoofdpersoon?
In het begin: jaloers, ze wil bij dé meiden horen. Vriendelijk en aardig, ze wil voor iedereen aardig zijn en houdt er niet van om te liegen. Bang, bang om fouten en blunders te maken.
Als ze 30 is: lang, bruin haar, bruine ogen. vreemd, ze weet niet wat er met haar is gebeurd. Belangrijk, ze is hoofdredactrice van een modeblad. Ongelukkig, ze komt erachter dat ze een aantal grote fouten heeft gemaakt.
Verandert de hoofdpersoon in de loop van het verhaal en zo ja hoe?
In het begin is ze een schoolgaand meisje dat net 13 is. Ze wil graag 30, hip en hot zijn. In de loop van het verhaal is ze plots een vrouw van 30, en hoofdredactrice van een modeblad. De verandering komt door wensstof, die ze van haar beste vriend voor haar 13e verjaardag kreeg.

Wie zijn de bijfiguren en wat zijn hun karaktertrekken?
Matt Flamhaff - Haar beste vriend op school, in de jaren tussen haar 13e en haar 30e heeft hij haar niet meer gezien. Hij is dus verbaasd als Jenna weer bij hem op de stoep staat. Hij verdient geld met foto’s maken.
Lucy Wyman – Dé populairste meid van de school, ze is later Jenna’s beste vriendin. Ze werkt ook, net als Jenna, voor het blad Poise.
Haar ouders – ze behandelen Jenna niet zoals Jenna wil .

Hoe zijn de verhoudingen tussen de hoofdpersoon en de bijfiguren?

Jenna & Matt – Op school de beste vrienden, later is de verhouding niet meer zo close, maar ze gaan nog gewoon met elkaar om.
Jenna & Lucy – Op school wilde Jenna vriendin met Lucy zijn, en later zijn ze beste vriendinnen. Maar Jenna irriteert zich aan haar en ze krijgen ruzie.
Jenna & haar ouders – Jenna vindt dat haar ouders zich niet zo veel met haar moeten bemoeien, later vindt ze bij haar ouders thuis, informatie over haar verleden.

C Mening

Je maakt in enkele zinnen duidelijk wat je van het boek vindt. Daarbij gebruik je minstens vijf beoordelingswoorden met voorbeelden/ argumenten uit het boek.

Ik vind het een onwerkelijk boek, omdat je natuurlijk niet met wensstof een wens in vervulling kan laten gaan. En als dat al zou kunnen, dat ze dan ook weer terug kan.
Ik vind het ook vlot verteld. Je kreeg niet heel veel details te horen. Dat is fijn als je leest, maar wel wat onhandig als je een boekverslag moet maken.
Ik vind het wel een boek voor mijn leeftijd. Jenna is in het begin ook 13, net als ik, en je herkent sommige dingen. Bijvoorbeeld dat ze vindt dat ze afschuwelijk op de foto staat en dat ze zich druk maakt om haar uiterlijk.
Ik vind het wel meer een meidenboek dan voor jongens, omdat het over een vrouwen/ meisjes probleem gaat. Er wordt gepraat over make-up, uiterlijk, jongens enzovoorts.
Het was makkelijk om te lezen, want er werden korte zinnen gebruikt. Soms wel wat moeilijkere woorden, maar door de rest van de zin, kon je wel weten wat het betekende.
Ik vind het wel een leuk en lachwekkend boek, want ze doet dingen, die je normaal niet zou doen. Ze blijft bijvoorbeeld Matt opzoeken, terwijl hij helemaal geen contact meer met haar wil.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

gast

gast

D.

D.

Goeie samenvatting enzoo.......
Ga zo door mensen!

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

Echt super boek. Moet er me boekbespreking over houden! Wish me luck!
X snoesje

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

P.

P.

echt een tof boek

12 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast