Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Wie Licht schmeckt door Friedrich Ani

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Wie Licht schmeckt
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 702 woorden
  • 11 maart 2011
  • 146 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
146 keer beoordeeld

Boekcover Wie Licht schmeckt
Shadow
Wie Licht schmeckt door Friedrich Ani
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Dit verslag beschrijft vooral de hoofdlijnen van het boek, omdat ik het gemaakt heb voor een mondeling.

Het boek gaat over een jongen, genaamd Lucas. Voor zijn 14e verjaardag wil hij slechts één ding en dat is 3 dagen rondzwerven in de stad. Van zijn ouders krijgt hij hier echter geen toestemming voor. Op zijn verjaardag besluit hij echter zichzelf toestemming te geven. Wanneer hij naar het centrum gaat, gaat hij voor de lol tegen de richting in de roltrappen op lopen. Hierdoor valt hij en een paar oude vrouwen worden boos op hem. Even later valt hij weer, deze keer voor de voeten van een meisje. Ze vroeg aan hem waarom hij zich niet verontschuldigde, want ze zou zijn gevallen als ze niet zo snel had gereageerd. Na wat praten ging ze eg. Later begreep hij pas dat het witte ding dat ze in haar hand vasthield, een blindenstok was. Dit was het eerste moment in het boek dat hij zich afvroeg dat ze zo kon handelen terwijl ze blind is. Hij was benieuwd waar ze heen zou gaan en volgde haar, hielp haar de straat over en vertrok. Die (na)middag ging hij naar het café waar zijn opa zat en dronk wat samen met hem en kreeg wat geld van hem. Vervolgens gaat hij naar het café waar 'het blinde meisje' werkt. Ze stelt zich voor en vertelt dat ze Sonja heet. Ze praten wat totdat Vanessa binnenkomt, een vriendin van Sonja. Ze vragen aan hem of hij mee wil zwemmen, en hij besluit mee te gaan zwemmen. Als ze aan het zwemmen zijn in het zwembad raakt Lucas in paniek als hij de bodem niet meer onder zijn voeten kan voelen en is vervolgens aan het verdrinken. Sonja, die zijn geroep hoorde, redde hem uit het water. Hij gelooft dit echter niet als hij het hoort.

Die avond slaapt hij op een bankje in het park. De volgende dag gaat hij weer naar Sonja toe, wanneer Sonja haar moeder weg gaat, vraagt Sonja aan hem of hij wil douchen. Hij ging op het aanbod in, wanneer hij klaar is komt Sonja onverwachts binnen en vraagt of ze hem af mag drogen, daarna gaan ze naar haar kamer en gaan samen in bed liggen. Soja vraagt of ze hem (intiem) aan mag raken en hij laat dat toe. Daarna gingen ze samen naar een café, waar Sonja vraagt naar een speciale wijn met haar naam er op, die volgens haar naar licht smaakt en laat Lucas de wijn proeven. Na dat ze uitgegeten zijn brengt hij haar naar huis en ze wil voorgoed afscheid van hem nemen. Die avond wordt hij zo dronken dat hij die dag er na niet meer wat wat er gebeurd is. Hij gaat weer naar Sonja's huis, omdat hij zijn horloge vergeten is. Sonja's moeder praat met hem over het feit dat ze niet wil dat hij nog langer met haar omgaat. Lucas moet Sonja weer zien en gaat naar de bioscoop. Sonja had hem eens verteld dat ze heel erg van enge films in de bioscoop kijken hield, dus daarom wilde hij een kijken of ze misschien daar was. Hij trof Sonja samen met Vanessa en samen keken ze de film. Later zei Sonja dat ze naar huis moest. Lukas wil haar iets zeggen. Hij zegt dat het niet lang duurt. Hij wil haar tonen hoe licht echt smaakt. Ze gaan naar de straat. Hij zegt tegen haar dat ze haar bril af moet doen, eerst wil ze niet en daarna doet ze het toch. hij zegt dat nergens in de stad licht zo lekker als hier smaakt. Aan het eind van deze dag gaat hij naar huis. En ze ouders worden heel boos op hem en geven hem 2 weken huisarrest.

Mening: Ik vond het boek opzich wel leuk. Voor mijn gevoel is de diepere boodschap in het verhaal, dat mensen die blind zijn niet achterlijk zijn en bijna net zo veel dingen kunnen als mensen die niet blind zijn en daar komt Lucas achter in dit boek. Hij leert te genieten van dingen, die hem niet zouden zijn opgevallen zonder de hulp van Sonja. De drie dagen waren een soort levensles voor hem.

REACTIES

L.

L.

super handig dit boekverslag. Ik had hier ook een mondeling over en heb er dus echt wat aan gehad. thanks!!!!

13 jaar geleden

A.

A.

Super goed verslag, bedankt. ;)

12 jaar geleden

L.

L.

Thanks, ik heb hier overmorgen een boektoets over

12 jaar geleden

D.

D.

ik ook!

12 jaar geleden

L.

L.

Dank je wel. Een klein punt, het is Lukas in plaats van Lucas.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Wie Licht schmeckt door Friedrich Ani"