Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Wie Licht schmeckt door Friedrich Ani

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Wie Licht schmeckt
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 4254 woorden
  • 17 juni 2010
  • 156 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
156 keer beoordeeld

Boekcover Wie Licht schmeckt
Shadow
Wie Licht schmeckt door Friedrich Ani
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie


Duits leesverslag ‘Wie licht schmeckt’.

H1
Dat is niet goed zei zijn moeder tegen hem toen hij zei dat hij alleen in de stad wilde zijn. Zonder bodyguards of ouders. Hij zei dat hij op zou passen, toen greep zijn vader in en zei dat zijn moeder het niet goed vond. Toen hij weer zei dat hij zou oppassen, moest hij zwijgen, en zwijgend was hij klaar met zijn ontbijt en ging naar school. Hij wilde niemand zien, alleen zijn omdat het zijn dag is. Rico ziet hem. Lukas zegt niets, hij lachte ook niet. Na wat praten vroeg Rico of hij mee kwam. Lukas zei dat er iets belangrijker was en dus niet mee kon komen. Vandaag was het zijn verjaardag, hij was helemaal vrij. En niet alleen vandaag was hij vrij, ook morgen en overmorgen. Drie dagen rondlopen waar hij wil. En ’s avonds niet naar huis. Zijn opa werkt als ober en schenkt hem meestal zijn drinkgeld van een week. Dat is hij officieel, in de waarheid gokt opa Johann op paarden. Hij had vaak geluk en een kleine deel van zijn winst gaf hij aan Lukas.

Hier dacht hij aan toen hij alleen was en een cheeseburger en friet kocht. In de nacht voordat hij weg was, was zijn vader naar zijn kamer gekomen. Voor het eerst zonder te kloppen. Hij heeft gezegd dat hij wel weg mag gaan maar dat drie dagen te lang waren. Lukas kreeg 1 dag van zijn vader. Nee, zei Lukas, en daarna ging zijn vader weer weg.

H2
De dag toen hij 14 jaar oud werd was in de middag. Zijn moeder zei dat hij in de middag was geboren. Toen hij vroeg wat dat betekende zei ze niks, dat zegt ze altijd als ze slechte bui heeft. Hij heeft begrepen dat ze het tegenovergestelde van hem verwachtte. Een keer kwam zijn vader naar hem toe om te zeggen dat Mama door hem aan het huilen was. Omdat hij haar zo slecht behandelt. Lukas wist helemaal niets van waarover hij sprak. Geschokt ging hij naar het terras waar zijn moeder aan het spelen was met haar kaarten. Hij wilde zich verontschuldigen. Toen hij sorry zei, wist mama niet waarom hij dat deed. Als hij zegt dat het komt doordat ze huilt om hem, zegt ze dat ze dat niet doet. Ze huilde niet om hem. Wanneer hij weggaat, gaat ze verder met haar kaarten en schijnt hem te zijn vergeten. Hij heeft een lang gesprek met zijn moeder.

H3
Hij weet niet waarom hij niet oppast, hij viel op de grond. Later zou hij dat weer doen maar gleed voor de voeten van een meisje. Ze rook naar citroen. Ze had kastanjebruine kleren aan, zwarte schoenen die eruit zagen als sandalen met dunne veters. Ze was blond en had korte haar en droeg een donkere zonnenbril. Ze was of 17 of 18. Haar tanden vielen hem op, ze waren groot en wit. Ze vroeg of hij zich niet verontschuldigt. Hij bood zijn excuses aan. Ze zei dat ze bijna was gevallen. Hij zei dat dat niet is gebeurt. Ze zei dat dat kwam omdat ze snel had gereageerd. Ze vroeg of hij altijd in de verkeerde richting liep op de roltrap. Meestal zei hij. Na wat praten ging ze weg. Later pas begreep hij wat ze in haar hand had, een blindenstok. Hij zag haar lopen. Ze zag er totaal niet onzeker uit. Waar zou ze naartoe gaan? Hij ging naar haar toe toen ze aan de stoeprand aan het wachten was om over te steken. Ik ben het, de schuldige zei hij. Hij zei dat hij niet had gemerkt dat ze blind was. Ben jij ook blind? Vroeg ze. Ze vroeg ook of hij haar naar de overkant kon brengen. Hij deed het. Ze vroeg of hij nooit een blind heeft gezien. Ja, zei hij. Ze vroeg waarom hij dan zo staart. Daarna zei ze gedag en ging verder lopen met haar stok. Een half uur later kreeg hij haar niet uit zijn hoofd.

H4
Lukas zat naast Lissy, ze waren aan het drinken. Ze kletsen wat. Ringo was Lissy’s vriend. Tijdens het zitten was hij duizelig. Lissy vroeg of hij hiervandaan kwam. Ze zei dat het geen leuke stad is. Als hij zegt dat hij nog niet in Berlin is geweest zei hij dat hij er nog niet is geweest. Toen ze hem kleintje noemde, zei hij dat hij het niet leuk vindt en dat hij Lukas heette. Toen hij weg zou gaan vroeg ze of hij hun weer zou opzoeken. Ze zei dat ze meestal bij de dierentuin of bij de kerk zijn. honderd meter verderop ziet hij obers en bedienden. Hij moet denken aan zijn opa en bedenkt zich ook gelijk dat hij hem al maanden niet ziet. Lissy stelde haar vriend voor aan Lukas. Ze praten wat. Daarna komt de politie, en vraagt naar zijn ID. als hij zegt dat hij het niet bij zich heeft. Als ze vragen waar hij vandaan komt zegt Ringo ‘Berlijn’. De politie vroeg of zijn ouders weten waar hij is. Hij zegt ja. Daarna gingen ze weg. Lukas zei dat hij weg gaat. Ringo zegt dat hij hen moet opzoeken, ze gaan trouwen op 18 november.

H5
Een keer gingen ze met Vader en Moeder met de taxi naar Maximilianstraße. Er was daar een restaurant dat moeder in de krant heeft gezien. Moeder zei dat in deze straat het meest kostbare avondlicht was in de stad, of wel heel Duitsland. Hij vroeg haar hoe zij dat wist. Het was gewoon het meest kostbare avondlicht.

H6
Hij is naar zijn opa gegaan. Toen hij hem zag was zijn bierglas leeg en zijn sigaret brandde in zijn asbak. Hij zat voor hem en opa vroeg of hij wat wilde eten. Hij wilde cola drinken. Na wat stilte vroeg opa of er iets was. Alles was oké zei Lukas. Opa zei dat hij vandaag jarig was. Het werd bekend dat hij alleen in de stad was. Opa vroeg of ze taart heeft, omdat hij jarig is. Ze hadden alleen aar koekjes. Opa vroeg of hij niet toevallig van het huis was gevlucht. Nee, zei Lukas. Hij legt een briefje van honderd op de tafel. Na wat kletsen vroeg opa hoe het ging met zijn moeder. Hij doet de groeten voor Max (vader). En daarna ging hij weg.

H7
Het was zijn 14de verjaardag, van nu af aan was hij strafrechtelijk aansprakelijk. Hij gaat naar haar toe. Gaat hem niet aan of ze nou blind is of niet. Hij weet nu waar ze werkt. Hij zit aan tafel. Zegt dat hij Lukas heet. Ze vroeg of hij haar is gaan volgen. Nee zegt hij. Ze zegt dat ze Sonja heet. En vraagt wat hij wil drinken. Cola wil hij.

H8
Ze vroeg of hij zijn ouders had verloren. Ze vraagt nog veel meer dingen als: gaat het niet goed? Hoe oud ben je? Waarom zeg je niets? Ze vraagt wat hij wil. Ze zegt ook dat hij stom is geworden. Ze vraagt of hij saai was. Nee zegt hij. Na wat praten komt Vanessa. Ze is de vriendin van Sonja. Ze was veel blonder en had korte haar. Ze had een wit T-shirt aan, die heel kort was, net zo als haar bikini. Ze vraagt of ze mag zitten. Ja, zei Sonja voordat Lukas kon praten. Na wat praten met Vanessa kwam Sonja om te vragen of hij wat wilde drinken. Nee, zei hij, hij zei ook dat ze niet moest doen alsof ze blind is. Ze vraagt waarom hij zo denkt. Hij zegt dat hij dat weet, en hij wilde vertrekken. Sonja hield zijn arm vast. Denk je dat blinden belachelijk zijn? Vraagt Sonja. Ze herhaalt haar vraag als er geen antwoord komt. Nee zegt hij. Ze liet hem niet los. Lukas zegt dat hij het opgeeft. Later merkt hij dat ze hem al heeft losgelaten. Haar vriendin zei dat hij zijn excuses moest aanbieden. Hij doet dat en Sonja vindt het oké. Daarna vraagt ze of hij nog wat wilde drinken. Hij schonk daarna wat water in en zei dat zoveel cola ongezond was. Ze vroeg aan haar vriendin ook of ze wat soep wilde drinken. Maar zij vroeg haar wanneer ze klaar was. Ze was klaar in ongeveer een half uurtje. Lukas zei geschokt en snel sorry en stond op om weg te gaan. Sonja riep ‘wacht!’ en zei bedankt. Ze wilde hem niet pijn doen. Daarna komt Goran van achteren. Hij praat met Sonja over zijn vrouw en dat Soja haar moet roepen als ze komt. Daarna zeggen de meiden dat hij wanneer hij wil met hen kan gaan zwemmen. Nee zegt hij. Sonja vroeg wat voor komt. En zei ook of hij eerst zijn moeder om toestemming moest gaan vragen. Daarna besluit hij toch mee te gaan zwemmen.

H9
Het was half drie in de middag en hij kwam erachter dat hij zijn verjaardag was vergeten. Hij vroeg zich af of zijn moeder al bij de politie is geweest. Hij denkt van niet, zelfs zeker niet. Ze waren onderweg naar het zwembad. Opeens dringt het tot hem door dat hij geen badpak heeft. Sonja bleef staan en draaide om. Ze zei dat hij het in het zwembad ook kon kopen. Ze zei daarna ook dat ze niet duurder waren dan in een winkel. Dan zien ze het gebouw. Er staat UNGERERBAD. Het was drie jaar geleden toen Lukas als laatst in een zwembad kwam. Wanneer ze binnen zijn gaan ze voor de kaarten betalen, en ook voor Lukas’ zwembroek. Sonja zegt dat hij niet bij hen hoeft te blijven, hij kan ook weggaan. Vanessa kocht zijn kaartje, maar zijn zwembroek moest hij zelf kopen.

H10
Sonja komt naar hem toe. Ze is nat. Lukas is aan het lezen. Ze vraagt naar wat hij aan het lezen is. Hij keek daarna naar haar. Naar haar benen. Dan kijkt hij in haar ogen. Ze had geen bril op. Ze waren net als normale ogen, er was niets mis. Mooi hemelsblauw. Hij merkt dat zij hem ook aanstaart. Dan zegt ze opeens dat het water heerlijk is, en dat hij ook even moet proberen. Daarna vraagt Lukas waarom ze haar bril afdeed. Ze rook niet meer naar citroen, het was meer chloor. Ze zei dat ze zich dan zekerder voelde. Hij zei dat dat onzin was. Later vroeg Sonja waarom hij steeds dingen zegt oer wat hij niet weet. Ze zei dat hij gemeen en heel dom is. Ze zegt dat hij heel brutaal is geweest, en vraagt waarom hij dat deed. Waarom, waarom, waarom. Daarna vraagt ze hoe oud hij is. Als hij zegt dat hij veertien jaar oud is, zegt ze dat ze wist dat hij jong was. Daarna vraagt Lukas het aan haar, en krijgt als antwoord ‘18’. Ze pakt haar zonnebrandcrème en begint zich in te smeren. Daarna zegt Lukas dat hij vandaag jarig is. Sonja wil weten waarom hij dan hier is. Hij wilde gaan zwemmen, zegt hij. Daarna ging hij zelf om te zwemmen, in het zwembad gebeurden er erge dingen. Eerst ging Lukas spelletjes uithalen met Vanessa. Daarna ging hij zelf zwemmen. Opeens kon zijn voeten de bodem niet meer raken. Hij strekte zijn benen tot het uiterste, maar geen bodem. Er komen liters water binnenstromen. Overal hoorde hij mensen lachen, en schreeuwen en hij sloeg met zijn benen in niets. Het water was niet meer blauw, maar groen. Opeens hoorde hij zijn naam. Hier eruit hier eruit! Als hij zijn ogen opent ziet hij Sonja. Ze had geen zonnebril op dus zag hij direct haar blauwe ogen. Iedereen is om hem heen gekomen. Eentje vraagt of het wel gaat, de ander vraagt of hij wat water wil drinken. Hij dacht: ik heb toch genoeg water gedronken? Nadat hij opgestaan was hoorde hij 2 volwassenen praten. Als de blinde er niet zou zijn, zou de jongen nu dood zijn. Met zekerheid zegt de ander. Maar hij vraagt zich af hoe een blinde iemand van het water kan halen. Hoe zou dat gaan. Iemand had zijn naam geroepen, zou zij dat zijn? Had zij geroepen en ik geantwoord?

H11
Het ging nu veel beter met Lukas. Net als voor het zwemgedoe. Het is niet bijzonder dat je me niet gelooft, zegt Sonja. Lukas zegt dat ze hem toch niet kan zien. Dan zegt Sonja dat hij haar naam ging roepen, zodat ze hem kon horen en kon weten waar hij was. Dat wist hij niet. Eerst heeft zij geroepen dan hij. Ze discussiëren wat met Sonja. Ze zegt dat hij doet alsof ze helemaal geen zintuigen meer heeft, en dat ze hem niet kan horen en voelen. Maar ze zegt dat ze wel kan horen en dansen. Ze zegt zelfs dat ze naar de disco gaat. Ze gaat ook naar de film. Ze hoort wanneer Vanessa de deur van de winkel opent. Daarna valt er een stilte. Het was avond geworden, misschien was het 7 uur. Lukas zei at hij terug moest, hij had zijn boek daar gelaten. Dan houdt Sonja zijn arm vast en zegt dat hij hier moest blijven omdat ze het in haar tas heeft gedaan. Na wat praten, zegt hij dat hij weg zou gaan. Sonja wil dat hij bij haar blijft. Hij loopt alleen, waar zou hij nu heen gaan? Het was acht voor negen. Dan ziet hij 2 taxi’s waarin 1 taxi zijn vader zat. Fout. Het leek heel erg op zijn vader. Daarna gaat hij naar een telefooncel en belt naar huis. Ze beginnen te schreeuwen. Zijn moeder waar hij uithangt. Zijn vader komt aan de lijn en zegt dat hij zo snel mogelijk naar huis moet komen. Lukas zegt dat hij vandaag niet naar huis komt. En morgen ook niet en overmorgen ook niet. Ze vragen of hij dronken was, hij zegt nee. Ze vragen waar hij is, in het westen. Hij zegt tegen zijn moeder dat hij dit voor zijn verjaardag had gewenst en dat hij het voor zichzelf heeft gegeven. Zijn moeder vraagt hem wat hij daarmee bedoelt, hij zegt dat hij het niet kan uitlegen en dat hij morgen misschien weer kan bellen. Hij hangt op. Plotseling beginnen zijn benen te bibberen.


H12

Als hij voor een disco stopt kan hij nog niet geloven dat Sonja in haar normale leven naar de disco gaat en gaat dansen. Hij ging de discotheek voorbij en kocht 2 pizza’s van een cafékraampje. Daarna ging hij denken over het blind zijn. Hij zou zelf nooit blind willen zijn. Zijn verjaardag was al bijna voorbij, maar hij zou nog 1 ding willen wensen. Sonja moet hem vertellen waarom ze hem van het water heeft gered. Wat de reden daarvoor was wil hij graag weten. Daarna wil hij net als Sonja doen. Hij sluit zijn ogen en begint te lopen. Het gaat al mis en knalt tegen een boom. Iedereen reageerde zo heftig. Mensen riepen om te zeggen dat hij uit moet kijken en te vragen of hij blind was. Hij zou alle vragen morgen beantwoorden.


H13

Hij kwam naar binnen en zag Sonja alleen aan tafel. Hoi, Lukas zei ze, terwijl hij nog niets had gezegd. Hij mocht gaan zitten. Cornelia(moeder van Sonja) vroeg of hij thee wilde drinken. Ze schonk het in. Daarna ondervragen ze hem. Sonja zei dat hij moest praten. Hij zei niets. Cornelia zei dat ze langzaam weg moest. Lukas moest naar de wc. Wanneer hij klaar was hoorde hij Sonja en haar moeder. Haar moeder vond het niet goed wat ze ook aan het doen was. Sonja zei dat ze op zou passen, moeder zei dat ze dat altijd zegt. Dan gaat moeder weg.


H14

Hij zegt tegen Sonja dat hij het wil weten, hij zilt weten hoe het is gegaan en wat er nou zou gebeuren als hij zijn naam niet had geroepen. Dan zou je nu dood zijn, zei Sonja. Tussen huntwee leidt er een hele discussie. Ze ondervraagt hem. Ze vraagt ook waar hij in de nacht was gaan slapen. En dat hij niet net als gisteren rook maar heel anders. Dan zegt hij dat hij honger heeft. Hij eet wat van de dingen op de tafel. Als hij klaar is komt Sonja, dit keer zonder haar stok. Ze komt steeds dichterbij. Ze begonnen te zoenen.


H15

Lukas wilde net weggaan. Sonja vroeg hem of hij nog niet zou gaan douchen. Hij kreeg een handdoek van haar. Het was heel wit. Sonja ging naar haar kamer. Toen hij klaar was kwam ze opeens binnen. Ze vroeg hem of ze hem mag drogen. Als Lukas dat niet wil doet ze het toch, ze komt steeds dichterbij. Lukas vraagt zich af waarom ze dat nou doet. Wanneer ze heel dichtbij is gekomen vraagt ze of hij nerveus is. Ze hoort het van zijn ademhaling. Ze wilt dat hij meekomt. Ze gaan naar haar kamer. Na een tijdje liggen ze samen in haar bed. Ze doen niets, ze liggen alleen maar. Daarna wil Sonja weten waar hij aan denkt. Zo beginnen ze te praten en vraagt Sonja weer later of ze hem mag aanraken/voelen.


H16

Zij was blind en hij niet. Hij wilde opstaan, maar kon niet want ze hield hem vast met haar natte handen. Hij was zelf ook heel moe. Ze waren allebei stil. Hij kon daar niet meer tegen. Hij moest iets zeggen. Ze begonnen te praten, heel zachtjes. Daarna zei Sonja tegen hem dat ze hem iets moest zeggen. Ze zei dat ze bij het zwembad wenste dat hij haar nooit zou loslaten, toen hij hem vasthield bij het redden. Ze zei dat hij heel lekker aanvoelde. Ze zei daarna dat hij waarschijnlijk denkt dat ze het nodig heeft omdat ze blind is. Dat was natuurlijk niet waar. Hij moest niet zo over haar denken. Maar Lukas dacht er ook niet zo over. Daarna gaat Sonja verder. Ze weet niet waarom ze in het water was gaan springen, ze wist niet eens zeker dat hij aan het verdrinken was. In drie jaar heeft ze een roman uit kunnen lezen. Daarna vertelt ze over Maria van de kliniek met wie ze omging na het ongeluk. Daarna praten ze over wat en hoe ze heeft kunnen lezen. Ze moest naar het toilet, en hij bleef in de kamer. Hij keek naar haar computer en voelde aan haar toetsenbord, hij merkte niets. Hij moest weer gaan douchen. Toen hij klaar was dacht hij aan alles en nog wat. Hij dacht aan zijn ouders, en hij dacht aan het feit dat hij in een huis alleen is met een meisje die blind en 3 jaar ouder is.


H17

Op straat hield ze zijn hand vast. Hij wilde haar hand niet vasthouden. Hij zou dat ze voor hem liep. Daarna lopen ze verder en zij zegt tegen hem dat hij moet doen alsof hij blind is, dus zijn ogen sluiten. Ze lopen en lopen en dan opeens stopt ze. Ze stopt waar auto’s voorbijgaan en ze moet oversteken. Ze zegt tegen Lukas dat niemand hen helpt met oversteken. Ze zegt dat ze soms wel een half uur moest wachten totdat iemand kwam helpen. Daarna zijn ze gaan eten. Dan komt de ober om te vragen wat ze wilden eten, maar de ober vroeg alles aan Lukas. Lukas zei toen dat de ober het aan haar moest vragen. Dan bestelt Sonja witte wijn en salade. Dan denkt de ober dat ze een normaal meid is en houd haar het glas bij. Lukas zegt daarna dat ze blind is en de ober biedt zijn excuses aan. Dan eten ze lekker. Daarna proeven ze de wijn. Sonja zegt dat ze dit het beste vindt en vraagt naar Lukas zijn mening. Hij zegt dat het smaakt naar citroen en hij zegt ook gelijk dat hij het niet precies weet omdat hij het nooit drinkt. Sonja komt naar hem toe en fluistert in zijn oor dat hij gelijk heeft en dat ze hem feliciteert om zijn opmerking. Hij begrijpt er niets van.


H18

Sonja wil wijnproever worden. Ze vond de witte wijn zo lekker. Ze zegt dat het smaakt naar licht. Ze wilde in een groot hotel werken waar lekkere wijn is. Interessante wijn. Later zegt Sonja dat ze willen betalen. Ze vraagt naar de prijs. Lukas zegt dat hij ook kan betalen maar ze pakt het geld van haar leren tas en geeft het aan de ober. Lukas heeft nog nooit wijn gedronken die smaakte naar licht. Dan vraagt hij hoe ze blind is geworden. Door een ongeluk, kreeg hij als antwoord. Lukas vroeg of haar vader bij het ongeluk was omgekomen. Ja, zei ze. Daarna vroeg hij wat voor ogenluk dat was. Ze heeft het verteld. Ze zei dat haar vader een vliegtuigje had en dat ze gingen vliegen in slecht weer. Hij is fout gaan landen, zij heeft het overleefd en hij niet. Dan zijn ze voor het huis. Ze gaan afscheid nemen. Sonja zegt dat ze wel bij elkaar kunnen blijven en dat eet Lukas zelf ook. Hij wil het niet. Dan geeft Sonja hem een kus op zijn mond. Dan gaat hij weg. Al ongeveer 11 uur lang hompelt Lukas. Hij liet zich daarna op het gras vallen. Hij lag onder de zon en sloot zijn ogen, deed alsof hij blind was.


H19

Dan komt er plotseling een hond naast hem liggen. Hij wist wat het was. Hij zag later Lissy en Ringo aanlopen. Wat een toeval. Dan laat Ringo zich ook op het gras vallen. Ze roken wat. Hij vraagt wat ze hier deden. Ze kwamen van Ringo’s oma. Ze gingen wat praten. Later zei Lukas dat hij moest bellen. Ringo gaf hem zijn telefoon en Lukas belde zijn moeder. Ze nam op en begon te schreeuwen. Hij zei opeens dat licht smaakte naar poep(scheldwoord) en hing op. Hij loopt wat rond. Daarna denkt hij aan wat hij morgen gaat doen. Morgen komt er niets, er gaat helemaal niets gebeuren.


H20

Hij wordt wakker, ziet de felle zon en geen wolken. Waar gaat hij nu naartoe? Wat gaat er gebeuren? Waar was hij vorige nacht? Wat voor mensen waren er? Hij vraagt dit allemaal aan zichzelf, hij begrijpt sommige dingen niet. Het was vrijdag, 3 dagen na zijn verjaardag. Hij koopt zijn ontbijt en eet het op. Dan gaat hij naar Sonja’s huis. Hij praat met haar moeder. Zij zegt dat ze niet thuis is en dat hij naar boven kan komen om zijn horloge te pakken. Hij gaat naar boven en ziet Sonja’s moeder. Als hij boven is pakt hij het horloge niet en zegt dat hij het aan Sonja geeft. Cornelia zegt dat ze er al een heeft. Toen nam hij het toch. Hij vraagt waarom hij haar niet kon spreken. Dan zegt ze dat ze er niet is. Ze worst een beetje boos eigenlijk. Dan zegt ze dat Sonja een jaar geleden een jongen had ontmoet dat heel net eruitzag. Wat blijkt: heel onbeschoft. Hij wilde uitproberen hoe het ging met blinden. Ze heeft nog wat dingen verteld over hem. Daarna zei ze: dag! Toen werd de deur gesloten.


H21

Lukas gaat naar de film. Het was 16 jaar en hoger maar hij kwam zonder moeite naar binnen. Het heet THE KILLER. Na de reclame ging het licht nog een keer aan. Vanessa fluisterde iets in Sonja’s oor en Sonja keek naar hem toe. Hallo, zei Lukas. Vanessa riep dat ze ergens zat en dat Sonja daar moest komen zitten. Lukas zei dat er een plekje naast hem vrij was. Later voelde hij de stok in zijn richting. Ze kwam naast hem zitten. Later vroeg Sonja of hij de film kende of niet. Hij begint te vertellen wat er allemaal gebeurt. Ze praten soms tussendoor. Ik denk dat hij het leuk vond om haar te vertellen wat hij zag. En ze vroeg er ook heel enthousiast naar dus hij ging maar doorvertellen. Soms zei hij per ongeluk ook wat ze hadden gezegd, terwijl ze heus wel kon horen wat er gezegd werd.


H22

Later zei Sonja dat ze naar huis moest. Lukas wil haar iets zeggen. Hij zegt dat het niet lang duurt. Hij wil haar tonen hoe licht echt smaakt. Ze gaan naar de straat. Hij zegt tegen haar dat ze haar bril af moet doen, eerst wil ze niet en daarna doet ze het toch. hij zegt dat nergens in de stad licht zo lekker als hier smaakt. Lukas stond daar en dacht aan zijn moeder.


H23

Lukas is thuis. Ze ondervragen hem. Later komt zijn moeder naar zijn kamer. Ze zegt niets. Hij zegt dat hij naar de maximilliaanstraat was gegaan. Zijn moeder zei weer niets.


H24

Alles zag eruit als normaal, net hoe een nieuw schooljaar eruit zou moeten zien. Ze gingen praten met iemand. Toen ze vroegen hoe het ging zei hij dat hij in Hongkong was geweest. (daar ging de film over in de bioscoop wat hij laatst heeft bekeken met Sonja)


Mening


Ik vond het geen leuk boek. Er werden veel dingen uitgebreid verteld. Ik vond da niet leuk. Ik heb ook gemerkt dat het werd verteld vanuit een ik-persoon, in het algemeen vind ik zulke boeken niet echt leuk omdat je de gevoelens van de anderen niet echt kunt tonen en begrijpen. Voor de rest was het een spannend boek. Ik was benieuwd wat hij allemaal zou doen toen hij alleen was. Meer vond ik het geen bijzonder boek, maar ik zou zelf ook willen proeven hoe licht smaakt.

 


REACTIES

J.

J.

Slechte grammatica, slecht en irritant uitgewerkt: 'hij zei' 'zij zei' etc. Elke zin is hetzelfde...

13 jaar geleden

K.

K.

Een beetje raar opgebouwd? Slecht te volgen, en het is in steekzinnen

13 jaar geleden

R.

R.

Als je het boek nog niet hebt gelezen, is het lastig te volgen. Wanneer je het boek wel gelezen hebt, is het wel nuttig.

13 jaar geleden

W.

W.

Ik vond het erg handig want na ieder hoofdstuk wat ik had gelezen las de samenvatting van het hoofdstuk zodat ik het beter begreep

13 jaar geleden

L.

L.

Er staat een klein foutje in: Wanneer Lukas samen met zijn opa in het cafe zitten, geeft zijn opa aan hem wat geld. Dat is geen 100 euro, maar bij elkaar heeft Lukas nu 100 euro op zak. 50 euro had hij al en de andere 50 euro kreeg hij toen van zijn opa. (Dit werd namelijk op mijn toets gevraagd!)

13 jaar geleden

K.

K.

fout, hij krijgt wel 100 euro

10 jaar geleden

T.

T.

Wat een slecht geschreven tekst zeg, is dit normaal voor 4 havo? Hele slechte zinsopbouw en woordkeuze

13 jaar geleden

S.

S.

dit boek is GAY

13 jaar geleden

J.

J.

Hij wordt niet 14 in de middag, maar op een woensdag.. slecht vertaald.. Helaas de enige complete samenvatting..

13 jaar geleden

M.

M.

De tekst zelf is bijna niet meer nederlands te noemen, maar ben toch blij dat iemand de moeite heeft genomen dit waardeloze boek te lezen.

13 jaar geleden

I.

I.

eens met willem
wel handig maar wat een slechte zinsopbouw
en lisa
is wel gewoon honderd euro, u heeft waarschijnlijk nederlandse versie gelezen

13 jaar geleden

I.

I.

Wel fijn, maar slechte grammatica. Ook niet zoveel details, maar ik heb er toch veel aan gehad, danku :D.

12 jaar geleden

D.

D.

Jullie hebben allemaal gelijk, maar wees blij dát er een samenvatting van dit o'zo geweldige boek te vinden is! :)
Volgende week overhoring.. dus dankjewel.

12 jaar geleden

N.

N.

leer Nederlands schrijven ofzo?

12 jaar geleden

A.

A.

Slecht, maar vele malen beter dan als ik het heb moeten doen. Dankjewel.

12 jaar geleden

R.

R.

Ja jo, zeikerts. je had het ook zelf mogen maken hoor.

12 jaar geleden

S.

S.

Ja, luister. Als je hier geen zak aan heb snap ik niet waarom je het in de eerste instantie helemaal gaat lezen. Dan ben je al een zieltje. En wanneer je het daarna gaat afkraken denk ik, ga dan van die verspilde tijd dat je hier wat schrijft zelf een goeie samenvatting maken. Beetje kansloos hoor....

Ik vind het wel een goede samenvatting:).

xx Sunny

12 jaar geleden

M.

M.

Hoi allemaal!
Ik vond hem mooi uitgebreid, en heb er veel aan gehad..
Auf wienerschnitzel!
xxx Myrtha

12 jaar geleden

R.

R.

Tering Jantje wat is dit slecht!
De grammatica klopt niet, veel dingen zijn slecht geformuleerd, en sommige dingen kloppen gewoon niet.
Bijvoorbeeld:
"De dag toen hij 14 jaar oud werd was in de middag"
Die zin slaat nergens op.
Mittwoch betekend Woensdag!
Ik zal het zooitje eens verbeteren en dan online zetten

12 jaar geleden

A.

A.

Echt wie verzint zo iets?? Dit boek zuigt.. Maar bedankt voor die samenvatting;)xx

12 jaar geleden

L.

L.

Ik vind het een goede samenvatting. Alleen het einde snap ik niet. Kan iemand het einde even precies navertellen?

12 jaar geleden

..

..

wat kunnen jullie zeuren zeg niet normaal. Ben maar blij dat er een samenvatting is gemaakt of die nou goed of fout geschreven is. Niet precies in details maar daarom moet je ook het boekje lezen. Ik ben je dankbaar voor deze samenvatting

12 jaar geleden

P.

P.

Ik vind dit oprecht leuk om te lezen. Dit is misschien ook maar beter wanneer je een boekentoets hebt. Aangezien je door het ontcijferen van de tekst wel beter dingen onthoud.

12 jaar geleden

D.

D.

jo hartstikke bedankt !
nu hoef ik het boek niet meer te lezen :D

12 jaar geleden

A.

A.

Lukas toch op een middag geboren daarom zegt hij dat hij dan pas jarig is

12 jaar geleden

E.

E.

Je helpt mij uit de put, of alles klopt weet ik niet maar je bent fantastisch!

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Wie Licht schmeckt door Friedrich Ani"