Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Verrat door Cornelia Franz

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover Verrat
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1014 woorden
  • 25 juli 2007
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
13 keer beoordeeld

Boekcover Verrat
Shadow
Verrat door Cornelia Franz
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel en auteur De titel van het boekje wat ik heb gelezen is: Verrat
Het is geschreven door Cornelia Franz. Verder: Deutscher Taschenbuch Verlag Junior, 2000 Samenvatting Jan, 17 jaar, ontdekt, op een excursie in Engeland, schilderijen waarvan hij weet dat ze vroeger in bezit zijn geweest van zijn familie. Terwijl zijn moeder altijd heeft gezegd dat deze in de oorlog verbrand zijn! Ze zijn er nog! Zijn ouders willen er niet over praten. Jan er zelf achteraan, en komt er via zijn oma, oude brieven aan zijn opa (van Simon), Erich Reinfeld (een oude kunsthandelaar) en veel denken achter dat zijn familie de drukkerij die ze thuis hebben en de schilderijen in de oorlog hebben overgenomen van ene Simon, omdat die Simon dat in de oorlog niet kon voortzetten omdat hij Jood was. Maar als de oorlog voorbij zal zijn, kreeg Simon het weer terug. Maar toen de oorlog afgelopen was hebben ze alles gehouden, Simon was toch omgekomen… De beelden heeft zijn familie verkocht, wat veel geld opbracht! Jan vind deze zaak vreselijk gemeen, oneerlijk, vals,… Hij wil niks meer met zijn familie te maken hebben en verraad hen door dit de krant te melden. Hij vlucht weg. Hij komt een meisje tegen, Sunny, waarop hij verliefd wordt. Hij noemt zichzelf Judas, een verrader. Dan komt er geldnood. Sunny steelt, hij wil daar niet aan mee doen, maar later kan hij niet anders. Hij vindt zich een spelbreker! Ze komen Jamal & Chouchou tegen. Dan gaat het helemaal mis! Ze handelen illegale fietsen! En weer verraadt hij! Jamal en Chouchou worden opgepakt. Sunny laat hij alleen en hij gaat terug naar huis. Judas wordt weer gewoon Jan, zonder leugen en zonder verraad. Jan en Sunny. Titelverklaring De titel is Verrat. Dat lijkt me erg logisch. Jan heeft tot tweemaal toe mensen verraden, wat erge gevolgen had. Zelfs zijn naam veranderd hij tijdens zijn relatie met Sunny: Judas, de verrader. Hij voelt zich een verrader omdat het natuurlijk wel een familiebedrijf is!
Waar het verhaal zich afspeelt Het verhaal speelt zich gedeeltelijk af bij Jan thuis, in Duitsland, in Hamburg: “…Als er am Morgen in den Zug nach Hamburg gestiegen war…” Maar later als hij vlucht ook in Parijs. Judas en Sunny zijn namelijk op de Eiffeltoren. Ook in Engeland, in Londen, waar hij met school op excursie is. En in België, waar Jamal en Chouchou worden aangehouden bij de grens. Wanneer het verhaal zich afspeelt Waarschijnlijk speelt het verhaal zich niet zo heel lang geleden af. In ieder geval na de oorlog! Jan wil namelijk breken met zijn familie vanwege de zaak die zich in de oorlog heeft afgespeeld. Het boek is uitgegeven in 2000, het zal zich denk ik ook toen ongeveer hebben afgespeeld. Misschien een paar jaar eerder, laten we zeggen 1995. Ik vond dat het heel erg leek dat Jan heel lang weg was geweest, uiteindelijk was dat maar een weekje of 2 dacht ik! Begint het verhaal bij het begin van de gebeurtenissen, ergens in het midden, of misschien wel aan het eind? Ja… Dat was echt het nadeel van het boek! Er liepen twee verhalen door elkaar heen. De even nummers van de hoofdstukken van het boek worden verteld zoals Judas nu beleefd. De oneven nummers van de hoofdstukken van het boek vertellen over het verleden, hoe Jan in die situatie van de even nummers terecht is gekomen. Op het eind komen ze samen en klopt alles precies. Een karakterschets van de hoofdpersonen Jan: Een beetje onzekere jongen. Hij weet af en toe niet waar hij heen wil. Dan vindt hij zichzelf weer een verrader, maar hij vlucht toch ook van die mensen weg. Hij zegt dat hij op vakantie is. Hij is natuurlijk ook erg nieuwsgierig. Sunny: Een weggelopen meisje. Durft veel en is erg handig. Is het een realistisch boek? Nee? Leg uit. Ik vind het boek realistisch. Het kan allemaal nu nog gebeuren. Ook de personen vind ik erg realistisch. Het gebeurt namelijk veel vaker dat jongeren van thuis weglopen! Wat ik niet helemaal vind kloppen is dat Jan’s ouders helemaal niks geen speurtocht naar hem opzetten. Meer dingen worden niet helemaal afgehandeld, zo ook hoe het verder is gegaan met de drukkerij, na het krantenartikel enz. Wat is het probleem of thema van het boek? Wordt het probleem opgelost? Het probleem in dit boek is natuurlijk de zaak rond de schilderijen uit de Reinfeld-sammlung. Dit probleem wordt zoverre opgelost dat Jan er nu alles van weet. Maar hoe het verder met de drukkerij en met die schilderijen is gegaan staat er niet in, er is dus nog een probleem… Niet helemaal opgelost dus.
Zou jij dit boek aan een andere leerling aanbevelen? Ja! Het verhaal zelf vond ik heel leuk en mooi. Jammer dan dat er 2 door elkaar heen lopen! Zat je net in het verhaal met Sunny, moest je weer terug naar het verhaal van Jan die onderzoekt, zat je daar weer net lekker in, moest je weer naar Sunny…. Het is daarom eigenlijk wel spannend geschreven! Toch wel leuk dus!  Het is ook hele makkelijk taal, alleen een heel belangrijk woord: die Bilder kun je vertalen als schilderijen, wat ik gedaan heb, maar het kunnen ook beelden zijn! Ja, dus! Een aanrader. De buitenkant van het boek. Illustraties e.d. De omslag van het boekje vind ik geslaagd! Misschien daarom al heb ik dit boekje gekozen. Het ziet er vlot uit en beloofd wat spannends. Ik had me na het lezen wat betreft Jan ook wel ongeveer zo’n jongen in mijn hoofd gekregen. Onzeker en rechtvaardig, nieuwsgierig... Op de voorkant zoekt Jan stiekem tussen de papieren van zijn opa naar brieven van Simon Reich, de Jood, en naar andere verdere aanwijzingen. Wat zou je de schrijver nog willen vragen? Ik zou de schrijver graag nog een vraag willen stellen over het verhaal, nl: Hoe is het verder afgelopen tussen de relatie van Jan met zijn ouders, met de drukkerij? En natuurlijk ook: Zijn Sunny en Jan weer naar elkaar gekomen? Maar waarschijnlijk wil de schrijver deze vragen juist niet beantwoorden, en ons zelf laten fantaseren!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Verrat door Cornelia Franz"