Ten hours to live door Pete Johnson

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 812 woorden
  • 9 augustus 2006
  • 41 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.7
  • 41 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Vrijdag en alles is mogelijk
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1995
Pagina's
240
Oorspronkelijke taal
Duits

Boekcover Ten hours to live
Shadow
Ten hours to live door Pete Johnson
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
2)Auteur: Pete Johnson
Titel: Vrijdag en alles is mogelijk
Uitgever: Altiora Averbode
Jaar: 1999

3)Genre: Liefdesverhaal

4)Een 18-jarige jongen, genaamd Ben, wordt verliefd op het 15-jarige zusje (Sophie) van zijn vriend. In het begin zijn ze vrienden maar het wordt steeds heviger tussen hun. Het gaat goed met hun relatie maar na een tijdje raakt het uit door een misverstand. Ben probeert er alles aan te doen om haar weer terug te krijgen maar uiteindelijk blijven ze gewoon vrienden.

5)Personen: De hoofdpersoon is Ben. Hij is 18, moet binnenkort zijn examens doen en gaat daarna studeren. Hij heeft veel talent in het schrijven van toneelstukken. In Edinburgh heeft hij dan ook veel succes gehad met zijn toneelstukken. Hij vertrouwt niet veel mensen maar bij Sophie kan hij alles kwijt. Hij heeft 1 broertje en zijn moeder is net bevallen van een jongetje. Er staat niets over zijn uiterlijk in het boek.

Belangrijke bijpersonen:
- Sophie: 15 jarig meisje dat nog op school zit. Ze heeft rood haar en groene ogen. Het loopt niet zo goed tussen haar ouders. Ze heeft 1 broer. Ze is best verlegen en is nog niet ervaren op het gebied uitgaan enz. Zij krijgt de hoofdrol in Ben’s toneelstuk.
- Jenny en Simon: Zij zijn de beste vrienden van Ben, al van jongs af aan. Jenny en Simon hebben in de loop van hun vriendschap wat met elkaar gekregen. Zij zijn op de hoogte van Ben en Sophie en adviseren hem dan ook vaak. De blonde Jenny is jaloers op Sophie omdat Sophie nu altijd in het middelpunt staat.

6)Plaats: Het verhaal speelt zich af in Engeland. Dit weet je omdat dat zo in het boek staat. Je komt niet veel over het land/stad zelf te weten. Windmill Hill is een park met hoge heuvels. Ben en Sophie komen daar vaak. Je hebt daar een mooi uitzicht over het hele stad. Hieruit kun je opmaken dat het een heuvelachtig gebied is.

7)Tijd: Het verhaal speelt zich af in deze tijd. Want er wordt gesproken over auto’s, tv, theater, disco, star trek, video enz. Maar dat kan je ook merken aan het taalgebruik. De woorden die ze gebruiken zijn niet echt van het vorige eeuw ofso.
Het verhaal wordt over het algemeen in een chronologische volgorde verteld behalve in het begin van het verhaal. Daar begint de verhaal in het midden. Er zijn geen flashbacks.

8)Begin: Het verhaal begint middenin de gebeurtenissen, de dag dat Sophie misschien zou langskomen na hun ruzie. Het verhaal begint dus ergens middenin en als dat hoofdstuk is afgelopen begint het weer bij het begin en gaat zo verder door tot het eind.


9) Probleem en afloop
-Belangrijkste probleem:
Sophie is een verlegen meisje en is niet zo ervaren met jongens, uitgaan enz. Maar Ben in tegendeel heeft veel sociale contacten en is meer ervaren. Ben schrijft toneelstukken en omdat hij zo smoor is op Sophie laat hij haar de vrouwelijke hoofdrol in een van zijn toneelstukken spelen. Door Ben is Sophie dus populair geworden enis niet meer zo vaak thuis. Tijdens een van hun gesprekken verteld Sophie dat haar ouders vinden dat ze niet meer zo laat moet uitblijven en dat ze het wat langzamer aan moeten doen. Ben begrijpt dit niet en wordt boos en zegt: ‘Ik doe zoveel voor je en jij laat je ouders dat zomaar allemaal wegwuiven.’ Sophie wordt boos en rent weg.
Het probleem is hier dus dat Ben wat uit de hoogte doet. Net of hij Sophie heeft gemaakt tot wat ze nu is. Sophie vindt dit beledigend. Het afloop is een beetje vaag want uiteindelijk laat Sophie weer zich van zich horen. Ze zijn weer vrienden en ze wou bij hem langskomen en meer wordt er niet verteld, een open einde dus. Ik zou wel willen weten hoe het verder zou gaan.

10)Perspectief: Het verhaal wordt verteld vanuit Ben. Dit blijft gedurende het hele verhaal zo.

11) Betekenis titel: Het ging uit tussen Ben en Sophie. Ben was erg van streek en had er alles voor over om haar weer voor zich te winnen. Hij belde, ging bij haar langs maar dit had allemaal geen zin. Dus hij schreef haar een brief en vroeg of ze vrijdag wou langskomen. Vrijdag is alles mogelijk; ze leggen het bij, het loopt nog erger uit de hand of ze blijven gewoon vrienden. Vandaar de titel.

12) Thema: Als ik dit boek een thema moest geven dan zou ik het ‘Mislukte liefde’ noemen want het gaat over 2 mensen die helemaal verliefd op elkaar zijn maar het wil niet lukken tussen hun. Niet omdat ze niet van elkaar houden maar om allerlei dingetjes zoals leeftijd en de problemen die daarbij horen. Hij gaat weg naar de universiteit en zij is nog een puber die op school zit. Zij zullen elkaar daarom niet vaak meer zien. Door dat soort dingen is hun relatie uit de hand gelopen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Ten hours to live door Pete Johnson"