Schloss Gripsholm door Kurt Tucholsky

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1394 woorden
  • 3 juli 2007
  • 14 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.2
  • 14 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1931
Pagina's
141
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Oorspronkelijke taal
Duits

Boekcover Schloss Gripsholm
Shadow
Schloss Gripsholm door Kurt Tucholsky
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Ein Schloss Gripsholm
- kurt tucholsky -

(dit is alleen een samenvatting per 5 blz!)

Blz 7/11: Tucholsky is de baas van een zeepfabriek en gaat in de zomer op vakantie. In de tussentijd moet Peter de secetaresse van Tucholsky, Lydia, ophalen om naar het treinstation in Berlijn te brengen.
Peter ziet haar als een prinses.

Blz 12/16: Ze moeten met de trein en vervolgens met de veerboot naar Zweden. Lydia praat plat Duits en heeft een lage stem. Peter vindt haar helemaal geweldig en is verliefd op haar. Voordat ze met de boot verder gaan, eten ze nog wat.

Blz 17/21: Ze komen aan in Kopenhagen, Denemarken, en gaan wat eten in een visrestaurant. Daarna vertrekken ze naar een hotel in Kopenhagen waar ze een dag overnachten. De volgende dag trekken ze de stad in om rond te kijken.


Blz 22/26: Nadat ze in een vlindermuseum zijn geweest, vertrekken ze met de trein naar Helsingör, Denemarken. Daar aangekomen moeten ze weer met een veerboot verder naar Zweden. In Stockholm, Zweden, aangekomen, gaan ze naar een hotel. Vervolgens gaan ze de stad in om rond te kijken en te zoeken naar een tolk.

Blz 27/31: Ze vinden een bureau waar ze een tolk kunnen regelen die vanaf morgen beschikbaar is. De volgende morgen is de tolk, Bengtsson, bij hun hotel aangekomen. De dag daarna vertrekken ze naar Mariefred voor een oord waar ze kunnen verblijven. Daar aangekomen bleek het een oud Zweeds slot te zijn: das Schloss Gripsholm. Ze huren daar 2 kamers.

Blz 32/36: Peter doet telkens pogingen om haar te zeggen wat hij voelt voor haar maar hij wordt steeds onderbroken.
(verhaal springt over) In een kinderkolonie (kindertehuis), Läggesta, waar Frau Adriani de bazin van is, zitten 40 kinderen van Duitse, Deense of Zweedse nationaliteit. Adriani is heel streng en de kinderen hebben het slecht.

Blz 37/41: Ada heeft daar de bijnaam “het kind” en wordt buitengesloten door de hele groep meisjes die daar zitten.
(verhaal springt terug) De dag erna ontvangt Peter een brief van zijn tante die over haar crematie wat dingen kwijt wilt. Lydia en Peter hebben het naar hun zin in Zweden.


Blz 42/46: De volgende dag komt er een toeringcar aangereden met Duitse mensen. Peter heeft wel zin in een grap en laat de Duitsers schrikken door enge geluiden te maken. Later als ze binnen zijn worden Lydia en Peter uitgenodigd door die Duitsers ( Directeur Teichmann, zijn vrouw, zijn nichtje Fräulein Papst en meneer Klarierer) aan hun tafel om te praten.

Blz 47/51: Lydia en Peter proberen de Duisters wijs te maken dat het slot onbewoond is (voor de grap). Dan zien ze een rij meisjes voorbij komen met een bazig uitziende vrouw voorop. Één meisje liep met een behuild gezicht alleen en zag er moe uit. Lydia geeft haar 2 bloemen. De volgende dag vragen Peter en Lydia Frau Andersson wat er allemaal was. Andersson legt hun uit dat het een pensionaat is. Ze vertelt ook dat de vrouw, de baas, gemeen is tegen de kinderen.

Blz 52/56: (verhaal springt over) Het kind ligt in haar bed en denkt aan de tijd van toen ze nog in Läggesta woonde met haar vader. Haar moeder had niet genoeg geld om voor haar kind te zorgen en is naar Zwitserland vertrokken, haar broertje Will was op jonge leeftijd overleden en haar vader is weggegaan. Het kind zit nu ongeveer 4 jaar eenzaam in dat pensionaat.

Blz 57/61: (verhaal springt terug) Peter krijgt een brief van één van zijn beste vrienden, Karlchen. Hij vraagt Peter of hij voor 8 dagen bij hem en Lydia mag verblijven. Karlchen gaat met het vliegtuig en Peter en Lydia halen hem later op, op een treinstation. Karlchen kan ook overnachten op een kamer in het slot.

Blz 62/66: Ze hebben het gezellig. Peter en Karlchen schrijven een kaartje naar de andere beste vriend van Peter, Jakopp. Karlchen kan ook plat Duits praten, net zoals Lydia. Hij kan heel goed overweg met haar. Peter denkt weer aan hoeveel hij van Lydia houdt.

Blz 67/71: Peter merkt dat Karlchen wat anders doet tegen Lydia. Hij denkt dat Peter van Lydia begint te houden. Even wordt Peter op een gegeven moment jaloers en maakt een opmerking die Lydia niet leuk vond. Maar het was al snel weer goed.
(verhaal springt over) Een kind, Lisa, moest naar Adriani. Adriani werd enorm boos op haar, schreeuwde en sloeg haar. Lisa had blijkbaar eten gestolen uit de keuken en in haar kast verstopt, die ze open had laten staan. Nu heeft ze enorm veel straf.

Blz 72/76: Het kind houdt het niet zo heel lang meer vol. Nog even en ze loopt weg. Adriani leeft in haar eigen wereldje en vindt het leuk om zo streng tegenover kinderen te doen.
(verhaal springt terug) Peter herinnert Lydia er nog aan dat ze terug naar het pensionaat moeten gaan. Daar aangekomen, komt het kind naar buiten geslopen die vervolgens naar hun toe rent en in de armen springt. Even later komt er woest een vrouw naar buiten gelopen. Het is Adriani. Ze wordt boos op Peter, Karlchen en Lydia. Ze sleept het kind na een “leuk” gesprek met Peter, Lydia en Karlchen mee naar binen. Ze besluiten na een tijd om het kind proberen te redden.

Blz 77/81: Het kind zei toen telkens dat ze naar haar moeder wilde. Het kind heet Ada Collin. Ze zei dat haar moeder in Zürich in Zwitserland woont. Dus gaan Karlchen, Peter en Lydia proberen contact te zoeken met haar moeder. Omdat ze nog geen adres van die moeder hebben, gaan ze ’s nachts terug naar het pensionaat waar ze het adres meekrijgen via een uit het raam gegooid papiertje. Ze gaan weer terug naar Gripsholm en schrijven een brief voor die moeder.
De acht dagen zijn om, en het is tijd voor Karlchen om weer terug naar huis te gaan.

Blz 82/86: Na een keertje nog gezellig te hebben gegeten, brengen Peter en Lydia Karlchen naar het station. Peter verbiedt Karlchen om hem te schrijven. Karlchen beloofde dat hij niet zou schrijven. Nu gaan Peter en Lydia om met Billie, een vriendin van Lydia.

Blz 87/91: Billie blijft 4 dagen lang bij Peter en Lydia. Het is heel gezellig. Ze ontvangen een brief terug van mevrouw Collin. Ze schreef dat ze haar kind graag wil hebben en dat Peter en Lydia met Adriani moeten gaan praten. Mevrouw Collin is hun dankbaar voor het schrijven. Peter, Lydia en Billie besluiten voor ze naar het kind gaan wat lekkers voor haar te kopen en een pop.

Blz 92/96: Later gaan ze naar het pensionaat en spreken Adriani, die ineens heel rustig en vriendelijk is. Ze geven haar de brief die ze van mevrouw Collin hebben gehad. Even later laat Adriani het kind maar komen. Als haar die pop wordt gegeven als kado, begint ze te huilen en wordt Adriani boos. Ze jaagt het kind weg en Peter, Lydia en Billie het huis uit.

Blz 97/101: Peter vindt Billie een hele mooie vrouw en denkt er steeds aan. Maar Billie geeft niet veel om het kind en heeft geen hart. Peter vindt dat jammer. Later die avond, belt mevrouw Collin. Ze zeggen haar dat ze nog een brief moet schrijven voor het kind.

Blz 102/106: Peter schrijft een brief naar mevrouw Collin. Peter vindt Billie wel leuk en Lydia zegt Peter telkens dat hij haar een kus moet geven.

Blz 107/111: Na 4 dagen is Billie vertrokken. Lydia en Peter besluiten nog een keer naar het tehuis te gaan om het kind mee te nemen. Er bleek dat Ada was weggelopen, maar al gauw had Lydia haar weer in haar armen. Ze nemen het kind met hun mee en bellen mevrouw Adriani op om te zeggen dat ze het kind hebben. Adriani zegt dat ze hun gaat aanklagen voor kidnapping.

Blz 112-116: Lydia en Peter gaan met het kind terug naar het kindertehuis om met Adriani te praten. Na een schreeuwpartij door Adriani mocht het kind zijn spullen gaan pakken en meegaan.

Blz 117-121: Het is de laatste dag. Peter en Lydia pakken hun spullen en vertrekken uit het slot. Het kind begint langzaam los te komen en vertelt al haar verhalen. Het kind vroeg Lydia en Peter of ze getrouwd waren en waarom niet. Lydia en Peter vonden dat de 5 weken in zweden wel goed gingen, maar ze weten niet of het ook wel 5 jaar lang goed kan gaan. Ze houden wel van elkaar, maar daar blijft het ook bij.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Schloss Gripsholm door Kurt Tucholsky"