Im Westen nichts Neues door Erich Remarque

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 646 woorden
  • 16 augustus 2006
  • 14 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.9
  • 14 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
All quiet on the western front
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1929
Pagina's
203
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Oorspronkelijke taal
Duits
Verfilmd als

Boekcover Im Westen nichts Neues
Shadow
Im Westen nichts Neues door Erich Remarque
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Erich Maria Remarque – Im Westen nichts neues

Im Westen nichts neues gaat over Paul, die met zijn klasgenoten door zijn leraar over de oorlog wordt verteld. De leraar romantiseert de oorlog en zegt dat je een lafaard bent als je niet gaat vechten voor het vaderland aan het front. De jongens gaan dan naar een trainingskamp waar ze ‘helemaal klaar worden gestoomd’: ze leren bijvoorbeeld netjes marcheren, iets waar je niet zoveel aan hebt als je in je loopgraaf staat.
Als ze aan het front komen, blijkt dat de oorlog er heel anders uitziet dan iedereen thuis zegt. In plaats van vechten voor het vaderland, vechten ze om te overleven. Veel soldaten sterven, maar er wordt eten gemaakt voor de hele compagnie. De overlevende soldaten willen eten, maar de kok wil het niet hebben. Gelukkig voor hen mag het uiteindelijk wel.

Dan raakt een van de jongens gewond. Zijn been wordt geamputeerd en hij sterft snel. De jongens maken ruzie om zijn laarzen, maar ten slotte nemen zij ze mee.
Ze maken veel lol om het leed te verbergen. Zo zijn ze op een feest en brengen ze een nacht door bij Franse meisjes.
Tijdens een slag doodt Paul een Franse soldaat. Hij heeft direct ontzettend veel spijt, zegt dat hij aan zijn vrouw en kinderen zal schrijven en hen zal onderhouden.
Dan krijgt hij verlof en gaat hij terug naar huis. Thuis komt hij erachter welk een verkeerd beeld de mensen daar hebben van de oorlog én van hem. Zijn moeder ziet hem als een kind, terwijl hij dat niet meer is na alle ellende. Zijn vader idealiseert de oorlog nog steeds en legt hem uit wat ze moeten doen om te winnen. Paul laat ze maar praten.
Hij is blij als hij weer terug is aan het front. Het blijkt dat hij en Katcz de enige overgebleven soldaten zijn uit hun groep, de rest is allemaal dood. Katcz wordt geraakt door een bomscherf en sterft over Pauls schouder. Niet lang daarna sterft ook Paul. Die dag luidt het bericht: Im Westen nichts zu melden.

Personages
Paul Bäumer is de hoofdpersoon. Het is een goede, slimme en stille jongen.
Stanislaus Katczinsky is de leider van de groep. Hij heeft al veel ervaring aan het front, is optimistisch en helpt de jongens. Hij is een goede vriend van Paul geworden.
De leraar Kantorek heeft de jongens de oorlog in gestuurd. Hij denkt dat hij er goed aan heeft gedaan en dat zie je nog als Paul in zijn vakantie langskomt.


Titelverklaring
De titel Im Westen nichts neues slaat op het bericht dat wordt gezonden op de dag dat Paul overlijdt. Hieruit blijkt dat het leven van een simpele soldaat niets uitmaakt voor het verloop van een oorlog, en daarom niets uitmaakt voor de legerleiding en het volk. Terwijl het wel een ménsenleven is, dat is beëindigd.

Hoofdgedachte
Het verhaal maakt duidelijk dat oorlog gruwelijk is en onnodig. Geen van beide partijen schiet er iets mee op. Ook de idealen ‘voor het vaderland vechten’, ‘de vijand verslaan’ blijken uiteindelijk niets anders te zijn dan ‘zorgen dat je overleeft temidden van gruwelijke omstandigheden’. Wij weten nu dat er niets is geleerd van de Eerste Wereldoorlog, maar Remarque had zeker de instelling dat dit nooit meer mocht gebeuren.

Eigen mening
Nu vind ik het jammer dat ik de film heb gezien in plaats van het boek gelezen. Ik denk dat de bedoeling van de schrijver veel beter overkomt als je het letter voor letter leest dan snel de soms moeilijk verstaanbare film kijken. Toch vond ik het een mooie film met een goede stelling. Dit verhaal, het leven van een soldaat als ‘de oorlog achter de schermen’, is wel even wat anders dan de feiten op een rijtje bij geschiedenis. Je kijkt nu toch anders tegen dingen aan, vooral met veel meer respect voor de soldaten.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Im Westen nichts Neues door Erich Remarque"