1. Zakelijke gegevens
a. K. Kordon,
b. Ich möchte eine Möwe sein, Wolters-Noordhoff, Groningen 1996-?, 88
blz., (1992-1, Duitsland)
c. Het zit tussen een novelle en een roman in
2. Eerste reactie
a. Mijn buurvrouw was Duits docent, dus bij haar heb ik het boekje geleend. Zij zei dat het wel een leuk boekje was en dat het niet zo moeilijk geschreven was. Daar vond ik het wel een geschikt boekje voor de eerste keer.
b. Dit zal nooit van mijn leven bij een van mijn favoriete boeken zitten.
Ik vond dit boek in het begin net op de rand van goed en slecht. Ik hou van boeken waar soms een geintje in zit en dat kon ik in dit boek niet echt vinden.
3. Verdieping
a. Samenvatting
1 De hoofdfiguur in het boek is Vera
2 De andere personages zijn:
- Moeder Gormsen, zij heeft een pension en Vera kwam daar vroeger altijd met haar familie. Vera blijft er een tijdje logeren.
- Jan, een verkoper die Vera ontmoet en verliefd op wordt. Vera en Jan krijgen een relatie.
- Christopher, de vriend van Vera in Frankfort
- Mino, het broertje van Vera
3 + 4 Vera is naar Moeder Gormsen gegaan om daar te logeren en er tot rust te komen. Ze is daar een lange tijd niet geweest, maar alles ziet er nog precies als vroeger uit. Tijdens het rondfietsen in de omgeving ziet ze een dode zeehond. Ze realiseert zich dat er milieuproblemen zijn. Ze herinnert zich een oude kinderdroom. In die droom wilde ze kunnen vliegen als een meeuw, al haar zorgen en angsten achter zich kunnen laten en vrij zijn. Op de terugweg naar huis ziet ze een soort rommelwinkel en ziet een mamapop die ze leuk vind. Ze koopt hem. Ze vindt de verkoper leuk. Hij heet Jan.
Thuis schrijft ze in haar dagboek, over Jan en hoe het nu moet met haar vriend Christopher. Ze besluit naar Jan te gaan. Jan laat zijn tuin zien. Het is net een paradijs. Jan houdt ook van de natuur. Ze spreken af om naar een feest te gaan.
Vera praat met Gormsen over Jan. Gormsen vertrouwt Jan niet helemaal. Maar Vera vindt hem echt leuk. Op het feest komen er op een gegeven moment mannen op motoren binnen. Jan krijgt ruzie met ze en komt in een gevecht. Jan en Vera vluchten achter een dijk. Daar begint Jan haar te zoenen en ze gaan vrijen. Het viel Vera tegen. Het was haar eerste keer. Jan brengt haar naar huis. Vera is bang dat ze AIDS krijgt of zwanger is. Wat dan??
Vera en Jan gaan zwemmen. Vera vertelt aan Jan haar meeuwen droom. Daardoor komt Jan op een meeuwenverhaal van zijn opa. Door het verhaal krijgen ze ruzie. Die leggen ze later weer bij. Jan vraagt of ze haar stage niet vlakbij in een boekhandel kan beginnen. Maar Vera wil dat niet.
‘s Avonds gaat Vera stiekem naar Jan en blijft daar slapen. Die ochtend hebben ze een gesprek over de wereldproblemen. Jan vertelt dat hij zich heeft laten steriliseren, omdat hij geen kinderen op deze wereld wil zetten(gelukkig ze is niet zwanger). Jan wil zich samen met Vera terug trekken in zijn huis en ‘paradijs’. Maar Vera wil dat niet, ze gelooft nog een betere toekomst. Ze gaat weg bij Jan. Dat gaat haar te ver.
Ze gaat nadenken wat ze met Jan wil. Als ze een kaartje voor de trein gaat kopen, gaat ze langs bij Jan. Ze leggen het bij. Als Vera weer terug gaat krijgt ze nog een pop van Jan. Als ze in de trein zit zwaait ze naar hem, maar hij zwaait niet terug.
5 Het probleem waar het verhaal om heen gaat, is de problemen die er rond Vera en Jan zijn, waarmee Vera niet zo goed weet wat ze er mee aan moet. Een ander iets dat veel in het boek voorkomt is het milieu.
b. Onderzoek van de verhaaltechniek
1. Het is een moeilijke schrijfstijl die Klaus Kordon gebruikt. Het hele verhaal loopt in chronologische volgorde en hij gebruikt geen lange zinnen of moeilijke woorden.
2. Het speelt zich af in en rond het dorp waar het pension van Gormsen staat. Het meeste speelt het af bij de zee. Andere belangrijke plekken zijn bij Gormsen thuis en bij Jan thuis. Het speelt zich af in de zomervakantie. In welk jaar het verhaal zich afspeelt is niet bekend, maar het zal wel in de jaren 80 zijn geweest, aangezien het boek in 1992 is uitgebracht. Het hele boek is in chronologische volgorde geschreven.
3. De karakters van de personages ontdek je langzamerhand door het verhaal. Vooral is dit het geval bij Jan. Het begin van het boek weet je nog helemaal niks van hem en lijkt hij nog aardig, maar later ken je hem beter en wordt hij steeds minder aardig.
4. Hetgeen wat telkens terugkomt in het boek is het dagboekdeel. Daarin lees je vooral wat zij van de dingen vindt.
5. De schrijver gebruikt twee perspectieven:
- De dagboekstukken zijn in ik-vertelperspectief geschreven.
- De rest van het boek is in personaal-vertelperspectief geschreven.
c. Op zoek naar de thematiek
1. Het boek heeft eigenlijk 2 thema’s. Het ene thema is liefde en al de problemen er omheen en het andere is milieu.
2. Typerend voor het thema liefde is wel het verloop van de relatie tussen Jan en Vera. Aan de ene kant vindt Vera Jan een leuke jongen, die het behouden van een goed milieu ook een belangrijk punt vind. Maar aan de andere kant vindt ze hem egoïstisch en vindt ze dat het milieu nog te redden is, wat Jan niet vindt.
Een motief voor milieu is dat Vera telkens wenst dat ze een meeuw kon zijn. Ze wil dit omdat ze problemen heeft en ze zich zorgen maakt over hoe de mensen met de aarde omgaan, en hoe sommige mensen alleen aan geld denken. Als ze een meeuw was zou ze geen zorgen hebben en vrij kunnen vliegen.
3, Vera wilde als een meeuw zijn. Als ze een meeuw was hoefde zij zich geen zorgen over alles te maken en kon ze zomaar overal naar toe. Ze zou dan vrij van alle wereldproblemen zijn.
d. Plaats in de literatuurgeschiedenis
1. Het is voor het eerst in 1992 gepubliceerd.
2. Klaus Kordon maakte, omdat hij zakenman was, vele reizen door Europa, Azië en Afrika. Hij kreeg hierdoor belangstelling voor de problemen van de landen van de Derde Wereld. Hij heeft toen een aantal verhalen over de misstanden over deze landen geschreven.
De bekendste boeken van hem spelen vooral in Berlijn, vlak voor en in de Tweede Wereldoorlog af. Zijn verhalen voor jongere kinderen gaan over problemen als pesten of druggebruik. Kordon kiest in zijn verhalen altijd partij voor de mensen die het moeilijk hebben.
Klaus Kordon heeft in Duitsland enkele belangrijke prijzen voor kinder- en jeugdliteratuur gewonnen.
3. Ik weet niet wat voor stromingen typerend voor die tijd zijn.
4. Klaus Kordon geeft vaak een beetje zijn mening over gebeurtenissen door middel van zijn boeken. Ook gaan de boeken van Kordon vaak ook over de problemen in de wereld. In “Ich möchte eine Möwe sein” zijn de wereldproblemen over de natuur. Een voorbeeld daar van is de Tschernobylramp.
5. -
4. Beoordeling
Mijn eerst reactie nadat ik het eerste hoofdstuk gelezen had was dat ik het een saai boek vond. Dat is niet helemaal weg gegaan tijdens het lezen van het boek. Er gebeuren wel veel spannende dingen, maar die gebeurtenissen konden mij vaak niet interesseren. In de laatste twee hoofdstukken bleef Vera alleen maar nadenken over Jan en wat ze nou eigenlijk van hem vindt. Dat ging mij op een gegeven moment vervelen.
Dit is echt een problemen boek en daar houd ik niet zo van.
Ik vind het wel leuk ze vaak aan het begin van hoofdstuk een stuk in haar dagboek schrijft en haar kijk op de gebeurtenissen geeft. Alleen is het wel jammer dat je zo telkens alle gebeurtenissen twee keer beleeft, een keer als het gebeurt en de tweede keer als Vera er in haar dag boek over schrijft.
De passage die mij het meest aanspreekt is wanneer Vera en Jan aan het zwemmen zijn en Vera haar droom aan Jan vertelt. Vera besluit haar grote droom aan Jan te vertellen en ze vertrouwd Jan, maar Jan komt dan gemeen met een ander verhaal, waar over ze ruzie krijgen. Ik weet niet helemaal waar om mij deze passage mij zo aanspreekt, maar waarschijnlijk had ik toen echt; ‘die Jan is wel gemeen en raar.’
De thema’s zijn niet echt herkenbaar voor mij en het zette mij niet echt aan het denken. Ik ben niet echt een liefdespersoon, dus dit soort boeken zijn niet echt mijn boeken en ik vind het milieu wel belangrijk, maar ik ben ook weer niet een fanatieke milieubeschermster.
Kortom het kan een mooi boek zijn, die je erg kan spreken. Maar dit geldt niet voor mij. Ik zou het boek niet aan andere kunnen aanraden, omdat ik het nou niet zo’n leuk boek vond. Maar ik denk wel dat andere het wel een leuk boek kunnen vinden.
REACTIES
1 seconde geleden