Ich möchte eine Möwe sein door Klaus Kordon

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Ich möchte eine Möwe sein
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 692 woorden
  • 21 oktober 2011
  • 83 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
83 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1989
Pagina's
104
Oorspronkelijke taal
Duits

Boekcover Ich möchte eine Möwe sein
Shadow
Ich möchte eine Möwe sein door Klaus Kordon
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Samenvatting ´Ich möchte eine Möwe sein’
Vera Brieger (18) woont in Frankfurt. Ze heeft een stageplek bij een boekhandel maar wordt daar ontslagen omdat ze te idealistisch is. Ze baalt hier heel erg over en praat er met haar vader over. Die geeft haar het advies om 2 weken naar zee te gaan, naar het pension van moeder Gormsen. Dit doet ze, ze komt 10 augustus aan in Hamburg. Moeder Gormsen is een hele lieve vrouw die goed naar Vera luistert. Vera fietst rond in de buurt van het pension en aan de zee en het valt haar op dat de omgeving niks is verandert vergelijken met 10 jaar terug (toen ging ze hier ook altijd naar toe met haar ouders en haar broertje Mino) ze komt een dode zeehond tegen die overleden is aan de slechte milieu omstandigheden. Ze voelt zich erg machteloos en zou graag iets willen veranderen aan het milieu, ze strijdt hier voor. Ze denkt aan haar kinderwens, ze wilde altijd een meeuw zijn, gewoon weg kunnen vliegen als het even niet meezit, en heerlijk vrij zijn. Was ze dat maar weer.

Vera fietst terug en komt een ‘rotzooi-handelaar’ tegen. Een Trödler. Hij is ongeveer 26 jaar. Hij heeft een mooie pop die mama kan zeggen en Vera koopt ‘m . Ze vindt de verhandelaar ook wel erg leuk en babbelt een kwartiertje met hem. Hij heet Jan Grodewiek.

Vera gelooft niet in liefde op het eerste gezicht maar ze denkt toch dat ze behoorlijk verliefd is op Jan. De volgende dag fietst ze nogmaals langs en nu nodigt hij haar uit voor een groot buitenfeest met een kampvuur en laat haar zijn tuin zien. Het lijkt wel een paradijs! Vera denkt dat hij het milieu ook erg belangrijk vindt.

Vera praat met moeder Gormsen over Jan, zij zegt dat ze goed moet uitkijken voor zulke types en waarschuwt haar, maar Vera vindt hem echt erg leuk.

Als ze samen op het feest zijn dansen en kussen ze heel de avond. Op een gegeven moment komen er een aantal motorrijders het feest verstoren en Jan raakt ermee in gevecht. Jan en Vera vluchten weg van het feest en verstoppen zich bij de dijk. Hier beginnen ze opnieuw te z oenen en ze vrijen met elkaar. Hierna brengt Jan haar thuis. Dit was Vera’s eerste keer en ze voelt zich niet prettig. Ze is bang dat ze zwanger is of dat ze bv aids heeft.

De dag erna spreken Vera en Jan weer af. Ze gaan naakt zwemmen in de zee. Vera vertelt Jan over haar ‘meeuwen-droom’, maar Jan neemt haar niet serieus. Jan begint te vertellen over een verhaal van zijn opa over een ‘lachende meeuw’ wat een erg beledigend verhaal is voor Vera. Dit vindt ze dan ook niet leuk en ze krijgen ruzie. Deze wordt later weer bijgelegd.

Jan wil dat Vera bij haar komt wonen en dat ze haar stageplaats in de buurt van Hamburg zoekt. Vera weet niet wat ze wil. Ze vindt Jan wel een hele leuke jongen, maar ze wil ook graag zo vrij zijn als een meeuw, ze zegt tegen Jan dat ze dat niet wil.

S ’avonds gaat Vera stiekem naar Jan toe en ze blijft daar slapen. De volgende ochtend hebben ze een gesprek over de wereld/milieuproblemen. Jan vertelt dat hij zich heeft laten steriliseren omdat hij geen kinderen op deze wereld wil. Hij wil zich samen met Vera terugtrekken in zijn huis en zijn ‘paradijs’(tuin), maar dit wil Vera niet. Ze gelooft in een nog betere toekomst en verlaat Jan.

Ze gaat nadenken wat ze met Jan wil. Als ze een kaartje koopt voor haar terugreis naar haar ouders gaat ze langs bij Jan, ze leggen het opnieuw bij. Vera krijgt bij het verlaten van Jan een pop. Als ze erachter komt hoe Jan over het leven en het milieu denkt, is het voor haar duidelijk: ze wil zich niet afzonderen van de buitenwereld, maar leven zoals een meeuw. Vera neemt afscheid van Jan en moeder Gormsen en ze vertrekt. Wanneer ze in de trein zit naar huis toe, zwaait ze Jan vaarwel, maar Jan zwaait niet terug.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Ich möchte eine Möwe sein door Klaus Kordon"