Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Die Verwandlung door Franz Kafka

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
Boekcover Die Verwandlung
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 836 woorden
  • 28 januari 2004
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
30 keer beoordeeld

Boekcover Die Verwandlung
Shadow

Der Reisende Gregor Samsa erwacht eines Morgens in seinem Bett als riesiges Ungeziefer... Die Spannung ist gegeben und weicht nicht bis zum letzten Augenblick.

Der Reisende Gregor Samsa erwacht eines Morgens in seinem Bett als riesiges Ungeziefer... Die Spannung ist gegeben und weicht nicht bis zum letzten Augenblick.

Der Reisende Gregor Samsa erwacht eines Morgens in seinem Bett als riesiges Ungeziefer... Die Spannung ist gegeben und weicht nicht bis zum letzten Augenblick.

Die Verwandlung door Franz Kafka
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1.Zakelijke Gegevens Auteur: Franz Kafka
Titel: Die Verwandlung (de gedaantewisseling) Titel verhalenbundel: Das Urteil
Uitgever: Fischer Taschenbuch Verlag, Frankfurt am Main, 1952
Aantal Bladzijden: totaal 137, Die verwandlung: 66
Genre: roman 2. Eerste Reactie Ik heb dit boek gekozen omdat het verhaal over een mens die in een kever veranderd mij origineel leek en dus wat leuker om te lezen. Mijn eerste indruk nadat ik het boek gelezen had: ik vond het ook een heel origineel verhaal en de sfeer die in het huis hangt kon je heel goed voelen. Je kunt het verhaal goed volgen, het is duidelijke taal. 3. Verdieping Samenvatting: Gregor Samsa leeft samen met zijn vader, moeder en zuster in een huis. Op een dag kan Gregor niet uit zijn bed komen en hij komt erachter dat hij in een kever is veranderd. Zijn baas wordt boos en dreigt met ontslag. Vervolgens gaat zijn vader helemaal door het lint, als Gregor uit zijn kamer wil komen en bekogelt Gregor met appels. Een van de appels blijft tussen zijn rugschild en zijn rug zitten. Gregor’s rol als kostwinnaar is daarmee uitgeschakeld: Hij kan niet meer normaal functioneren. Hij kan niet eens meer praten. Hij wordt overbodig. Zijn ouders halen zijn meubels van zijn kamer af. Zijn zuster dringt bij hun ouders aan dat Gregor weg moet. Om de hele situatie nog erger te maken, wordt Gregor genegeerd door zijn moeder en zijn vader en komt erachter dat zijn vader een incestueuze relatie met zijn zuster heeft. Zijn moeder, die zijn enige hoop, was stort in elkaar en kijkt niet meer naar hem om. Gregor heeft incestfantasiën over zijn zuster. Hij kijkt op een dag door een kiertje uit zijn kamer en ziet zijn zus viool spelen voor een aantal kamerheren die bij hun zijn komen wonen. Hij kruipt steeds verder de kamer in, totdat de deftige kamerheren hem zien en hem dan vervolgens de kamer uitjagen. Zijn zus krijgt een steeds grotere hekel aan hem en weigert hem Gregor te noemen, maar noemt hem ‘het’. Gregor weet dat hij overbodig is en de volgende morgen sterft hij bij zonsopgang. Zijn dood werkt als een bevrijding voor de familie.
Plaats en tijd: Het verhaal speelt zich af in het huis van de familie Samsa, het meest op de kamer van Gregor. De tijd wordt niet duidelijk in het boek. Het verhaal begint met: Als Gregor op een morgen wakker wordt. Maar voor mijn gevoel duurt het ongeveer een jaar. Personages. Gregor
Hij is een zwarte kever met een gepantserde rug, voelsprieten en dunne pootjes. Als mens was hij vriendelijk, tolerant, hardwerkend, een doorzetter en zorgzaam. Als kever bleef hij zijn menselijke karakter wel behouden, maar hij veranderde wel door zijn veranderde uiterlijk en de veranderde manier waarop zijn huisgenoten met hem omgingen. Hij onderhoudt in zijn eentje zijn vader, moeder en zuster. De bijfiguren zijn Gregor’s vader, moeder en zijn zuster. Gregor kan je ook wel een round character noemen want je komt veel over hem te weten, en zijn vader, moeder en zuster ook wel flat characters. Over hun kom je minder te weten. Titelverklaring: De titel ‘Die Verwandlung’ betekent gedaanteverwisseling. Dit is ook zo want Gregor veranderd in een insect. Vandaar de titel ‘Die Verwandlung’. Vertelwijze: Je bekijkt alles door de ogen van Gregor, hoe ontevreden hij zich voelt als insect en wat hij allemaal meemaakt. Dus het is geschreven in het alwetende perspectief. Opbouw: Het boek is in de chronologische volgorde en in verleden tijd geschreven waardoor er ook soms een vooruitblik inzit. Er komen geen flashbacks voor. Het boek bestaat verder uit 3 delen, elk deel is een hoofdstuk. Deel 1:Wat er vooraf ging. Deel 2:Het ontstaan van het probleem
Deel 3:Hoe het afloopt.
Thematiek: Het thema van het verhaal is woede (van de vader) en de eenzaamheid en ontevredenheid over zichzelf (van Gregor). En ook de strijd van Gregor om te wennen aan zijn nieuwe gedaante en die van zijn ouders om het te verwerken. Het hele boek draait om dat Gregor in een insect veranderde en hoe negatief zijn familie ermee omging. 4. Eigen Mening Ik vind het wel een goed verhaal, maar er gebeurt niet zo heel veel in. Het is wel grappig dat hij in een kever veranderd. Het verhaal las gemakkelijk en ik bleef verder lezen omdat ik me afvroeg wat er nou precies met die kever ging gebeuren. Ik vond het karakter van Gregor prima beschreven. Alleen hoe de ouders er op reageerden vond ik eigenlijk niet echt realistisch. Ik vond het ook wel zielig voor Gregor dat zijn familie hem zo afstootte. Bijvoorbeeld zijn zus wou hem niet meer Gregor noemen maar noemde hem ‘het’. Het blijft toch familie, ik persoonlijk zou iemand in mijn familie nooit verwonden als diegene was veranderd in een insect. Het eind, dat hij ging sterven, had ik niet verwacht, ik had verwacht dat hij wel weer gewoon mens zou worden. Het is verder wel een leuk verhaal om te lezen en ik kan het anderen ook wel aanraden om te lezen.

REACTIES

L.

L.

fout verslag van Franz Kafka's 'de gedaanteverwisseling'

De vader in dit verhaal heeft geen incestueuze relatie met zijn zuster en Gregor heeft geen incestfantasiën over zijn zuster.

16 jaar geleden

S.

S.

Ik snap niet dat dit boekverslag tweeenhalf sterren heeft. Dit is echt bagger slecht.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Die Verwandlung door Franz Kafka"