Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Die verlorene Ehre der Katharina Blum door Heinrich Böll

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Die verlorene Ehre der Katharina Blum
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 633 woorden
  • 25 februari 2008
  • 27 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
27 keer beoordeeld

Boekcover Die verlorene Ehre der Katharina Blum
Shadow
Die verlorene Ehre der Katharina Blum door Heinrich Böll
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting: Die verlorene Ehre der Katharina Blum

Katharina Blum is de knappe, 27 jarige huishoudster bij de familie Blorna. Ze is aardig en vriendelijk, maar afstandelijk. Toen zij op zesjarige leeftijd haar vader moest missen werd zij opgevangen door haar peettante, Else Woltersheim. Mevrouw Woltersheim zorgde ervoor dat zij naar de huishoudschool kon, waar zij haar diploma haalde. Ze vond als snel een baan als huishoudster. Via haar broer leerde ze een man kennen. Wilhelm Brettloh. Ze stopt met haar baan en trouwt haar Wilhelm. Niet lang daarna krijgt ze zo’n afkeer van hem dat ze van hem scheidt en naar de stad verhuist. Ze neemt opnieuw een baan als huishoudster aan. Haar nieuwe werkgever is accountant en hij maakt het Katharina mogelijk een avondcursus te bezoeken. Helaas voor Katharina heeft de accountant zich schuldig gemaakt aan fraude waardoor hij de gevangenis in moet en zij haar baan kwijt is. Ze komt nu overdag aan het werk bij het echtpaar Blorna en in de avonduren verdient ze wat bij bij het echtpaar Hiepertz. Met de hulp van mevrouw Blorna vindt zij een eigen huis en van het geld wat ze bij de Hiepertz verdiend kan ze zich een autootje aanschaffen.
Op de avond van 20 februari 1974 is Katharina te gast op een van de dansavondjes van haar peettante. Daar ontmoet ze Ludwig Götten en ze wordt spontaan verliefd. Ze dansen de hele avond met elkaar en aan het eind van de avond gaat hij met Katharina mee naar huis. Dan blijkt dat Ludwig door de politie wordt gezocht. Katharina helpt hem aan vluchtroute en geeft hem de sleutel van een landhuis. Als zij de volgende dag door de politie wordt meegenomen voor verhoor, hoort dat Ludwig wordt gezocht voor bankroof en moord.

In de hoop meer informatie te krijgen houdt de politie een buurtonderzoek. Er komt naar boven dat Katharina vaak ‘herenbezoek’ kreeg, maar niemand kan vertellen wie die ‘heer’ was. Ook Katharina zelf laat niets los over de man die haar regelmatig een bezoek bracht. Alle publiciteit betreffende het bezoek wat zij kreeg van de getrouwde man die Sträubleder heet zou schadelijk kunnen zijn voor Sträubleders carrière en goede naam. Dan vindt de politie een ring die Sträubleder aan Katharina heeft gegeven. Zij trekt echter de verkeerde conclusies en denkt dat Katharina die ring van Götten heeft gekregen en hem dus al veel langer kent dan dat zij beweert.
Katharina wordt dag en nacht geobserveerd en haar telefoon wordt afgeluisterd. Zodoende weet de politie al snel waar Ludwig Götten zich verbergt en treffen zij alle maatregelen om hem te kunnen arresteren.
Ondertussen publiceerde die Zeitung elke dag lange stukken met grote koppen over Katharina en Götten. De journalist Werner Tötges heeft er alles voor over om zijn sensationele verhalen te kunnen schrijven over Katharina en de liefde van haar leven. Hij bezoekt zelfs haar zieke moeder om nog meer achtergrond informatie te verkrijgen. Haar moeder kan dat alles echter niet aan en sterft niet lang na het bezoek van Tötges.
Voor Katharina is nu werkelijk het punt aangebroken dat het afgelopen moet zijn. Elke dag wordt zij onderuit gehaald in de kranten en een normaal leven leiden kan niet meer. Zij doet het voorkomen alsof zij hem een interview geven wil en nodigt Werner Tötges bij haar thuis uit. Als hij bij haar binnen is aarzelt zij niet en schiet ze hem dood. Niet lang daarna stapt zij zelf naar de politie en geeft zich aan. Inmiddels is ook Götten opgepakt. Hij was gevlucht in het landhuis van Sträubleder. Het landhuis waar Katharina hem de sleutel van had gegeven en die zij eerder eens van Sträubleder zelf had gekregen.
Beiden worden voor het gerecht gedaagd waar Blorna ze zal verdedigen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Die verlorene Ehre der Katharina Blum door Heinrich Böll"