Die unendliche Geschichte door Michael Ende

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1226 woorden
  • 24 juli 2007
  • 9 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.8
  • 9 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
Het oneindige verhaal
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1979
Pagina's
444
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Oorspronkelijke taal
Duits
Verfilmd als
Prijzen
Zilveren Griffel (1983 Winnaar)

Boekcover Die unendliche Geschichte
Shadow
Die unendliche Geschichte door Michael Ende
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Gegevens
Titel: Het oneindige verhaal
Schrijver: Michael Ende
Geïllustreerd door: Roswitha Quadflieg
Uitgever: Piramide
Jaar: 1982
Oorspronkelijke taal: Duits.
Aantal blz.: 391 bladzijden.

Beschrijving
Dit boek bestaat eigenlijk uit twee delen. In het eerste deel zien we dat Bastiaan Balthazar Boeckx het Oneindige Verhaal leest en de avonturen volgt die gebeuren en aan het einde van het eerste deel neemt Bastiaan intrek in het boek en beleeft zijn eigen avonturen.
Deel 1:
Bastiaan is een dik jongetje die vaak gepest wordt. Hij wordt achterna gezeten door pestende kinderen en rent een boekenwinkel binnen om zich schuil te houden. In die boekenwinkel ziet hij een mooi boek liggen waar hij zich meteen tot aangetrokken voelt. Hij steelt dit boek in een opwelling en leest dat het het ‘Oneindige Verhaal’ heet. Hij is zo gek op lezen dat hij dit boek moet lezen; het is immers een verhaal dat nooit ophoudt. Hij besluit om te spijbelen van school zodat hij zijn boek kan lezen. Op de zolder van het schoolgebouw begint hij in dit boek te lezen en waant hij zich in de wereld genaamd Fantasie. Het hele verhaal speelt zich hier af. Deze wereld word geregeerd door de Kleine Keizerin. Maar helaas is zij erg ziek. De reden is nog onbekend. Samen met haar ziekte begint ook het Rijk van Fantasie af te brokkelen. Verschillende afgezanten van verschillende delen van Fantasie komen naar ’t paleis van de Keizerin toe. En allemaal hebben ze hetzelfde nieuws. Plekken in ’t landschap van Fantasie verdwijnen en laten het ‘Niets’ achter. Een leegte, een zwarte plek, waar niks is. Veel plaatsen worden erdoor aangetast. Waarschijnlijk hangt dit samen met de ziekte van de Keizerin.

De dappere Groenhuid Atrejoe word door de Keizerin uitgekozen om ’t Grote Zoeken te leiden. Atrejoe moet uit zien te zoeken wat de ziekte veroorzaakt en hoe ’t opgelost kan worden. Dit doet de jonge held. Hierbij komt hij langs tientallen plaatsen, ontmoet hij vele kleurrijke personages, moet hij vele mysteries oplossen en veel doorstaan. Hij komt erachter dat de Kleine Keizerin een nieuwe naam moet hebben. Want iemand met een andere naam wordt een ander persoon. Maar niemand uit het rijk van Fantasie kan haar die naam geven, want Fantasiewezens kunnen niks verzinnen en creëren. Een mensenkind is nodig. Bastiaan leest alles wat Atrejoe meemaakt en komt er langzamerhand achter dat ze het over hem hebben. Uiteindelijk wordt hij door de Kleine Keizerin zelf geroepen om naar Fantasie te komen. Hij stemt in en word in het boek gezogen. Hij verzint een nieuwe naam voor de Kleine Keizerin; Maankind. Het hele Fantasie Rijk word herboren en zandkorrel voor zandkorrel opnieuw opgebouwd. Fantasie is gered, tenminste, dat lijkt.

Deel 2:
Als dank voor de redding van Fantasie krijgt Bastiaan een hele mooie gift van Maankind. Hij krijgt de mogelijkheid om al zijn wensen te laten uitkomen. Dit lijkt heel mooi op ’t begin, hij kan doen wat hij wil en alle wezens kennen hem, respecteren hem en aanbidden hem als ‘de Redder.’ Maar wat Bastiaan niet weet is dat bij elke wens die hij doet, een herinnering aan zijn oude leven verloren gaat. Zo komt hij steeds verder van huis en begint hij steeds vervelender te worden, hij lijkt niet meer op zichzelf. Zo word zijn hele uiterlijk veranderd, hij wordt moediger en sterker, beter en krachtiger. Hij lijkt allang niet meer op de dikkige Bastiaan. Bastiaan wil ook al niet meer terug naar zijn wereld, maar dat moet, anders is Fantasie alsnog verloren. Maar hij komt alleen terug door zich daarheen te wensen. Maar zijn wensen zijn bijna op en bij elke wens weet hij minder van zichzelf, dus van waar hij heen moet. Ook wordt hij in de val gelokt door de heks Xayiede, die hem probeert te verleiden om voor zijn slechte kant en verlangens te kiezen. Dit lukt haar bijna. Bastiaan is bijna verloren, hij heeft geen herinneringen meer, en weet niet meer eens hoe hij heet. Zijn laatste kans is ‘het Water des Levens.’ Als hij van dit water drinkt kan hij terugkeren naar de mensenwereld, maar dit kan alleen met een echte, goedgemeende wens. De levenswens van Bastiaan. Dit is allang duidelijk voor hem. Hij wil echt ‘liefhebben.’ Helaas zijn al zijn wensen op en weet hij niet waar hij moet gaan. Gelukkig helpen zijn vrienden hem uiteindelijk te herinneren en keert hij terug naar huis, waar zijn vader op hem wacht. Met de bagage van de lange reis bouwt Bastiaan weer een ander leven op.

Wat opviel:
- Het boek was gedrukt in twee kleuren letters; rood voor de mensenwereld en de belevenissen van Bastiaan, blauw voor Fantasie en de avonturen die daarin worden beleefd. In het midden van het boek gaat Bastiaan Fantasie binnen en word alles in het blauw geschreven, helemaal op ’t einde gaat het verhaal in het rood verder.
- Elk hoofdstuk heeft een letter van het Alfabet. Hoofdstuk 1 is A en het laatste hoofdstuk is Z. Het grappige is dat het eerste woord van elk hoofdstuk ook met die letter begint.
- Om het verhaal echt oneindig te maken heeft de schrijver bij afscheid van een personage uit het boek de zin ‘Maar dat is een ander verhaal en moet op een andere keer maar eens worden verteld’ geschreven. Zo is het dus geen echt afscheid en blijft het een oneindige verhaal; het is nooit af.

- Dit boek (vooral het eerste deel) sprak me zo aan omdat het boek wat jij aan het lezen bent, Bastiaan ook aan het lezen is. Het boek wat hij in de winkel vind ziet er hetzelfde uit als het boek wat jij leest waarin je leest dat Bastiaan een boek in de winkel ziet en dat gaat lezen. Heel dubbel allemaal, heel goed verzonnen van de schrijver.

Vragen:
- Was het de bedoeling van de schrijver om een vervolg te maken waarin de verhalen van de personages van wie het boek afscheid nam werden beschreven?
- Hoe bedacht de schrijver die talloze figuren en namen? Elke is origineel en uniek, het lijkt me erg moeilijk om telkens een andere naam te verzinnen en vanuit het niets die personages te creëren.

Samenvatting in ’n aantal woorden:
‘Doe wat je wilt’
(dit is de ondertitel van het boek, en het betekent dat je moet doen wat ook werkelijk wenst, wat het moeilijkste van alles is, om echt te doen wat je wilt.)

Mijn mening:
Wat is dit een mooi boek! Helaas erg dik, zodat het haast echt oneindig lijkt, maar een briljant verhaal. Vooral het eerste deel sprak me erg aan. Ik houd van dit soort fantasyboeken, die een totaal andere wereld voor je opent, heerlijk! Ik heb genoten van de talloze karakters en werelden waar Tobias in belandde. De schrijver heeft een oneindige creativiteit, lijkt haast wel! Mooi geschreven, originele verhaallijnen, en heel slim hoe er ook nog psychologische thema’s in dit boek verwerkt zijn. Ik ben gaan houden van de personages en heb het gevoel dat ik ze echt heb leren kennen! Dit boek is een knap staaltje schrijfwerk, aangezien het hem echt gelukt is het een oneindig verhaal te maken. Ik ben blij dat ik dit boek heb gelezen, en ben blij dat ik het boek heb gelezen voordat ik ooit die film gekeken heb. Want het is dus zeker dat geen film dit boek kan evenaren.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Die unendliche Geschichte door Michael Ende"