1) Het boek gaat over meneer Peachum, de `koning der bedelaars`. Deze heeft een soort bedrijfje dat bedelaars helpt door ze tips en een goede plek te geven in ruil voor een (groot) deel van hun opbrengst. Zijn dochter, Polly, is verliefd op de grootste schurk van de stad, Mackie Messer. Mackie Messer heeft al meerdere moorden en ontzettend veel diefstallen en andere misdaden gepleegd. Polly en Mackie Messer (ook wel Mac of Macheath) trouwen in een paardenstal met als voornaamste gast `Tiger Brown` de politiechef van Londen. Brown en Mac zijn namelijk al jarenlang vrienden. Peachum wil niet dat zijn dochter met Mac trouwt omdat het een slechterik en een rivaal van hem is en hij dan ook erg boos als hij erachter komt. Hij gaat naar Brown om te zeggen dat hij Mackie Messer nu eens moet oppakken. Polly gaat snel naar Mac om hem te waarschuwen en Mac vlucht nadat hij Polly meerdere malen trouw zweert. Dan gaat hij, zoals altijd op donderdagavond, naar de hoeren, waaronder Jenny die omgekocht is door mevrouw Peachum en hem verraadt. In de gevangenis komt Polly hem opzoeken en ze komt erachter dat Mac nog een vrouw heeft, Lucy. Polly en Lucy maken ruzie om Mac. Polly wordt door haar moeder wegehaald en Lucy helpt Mac ontsnappen. Peachum wordt kwaad op Brown omdat hij Mac heeft laten ontsnappen en dreigt op de dag van de kroning van de koningin heel veel bedelaars te laten rondlopen en alles te laten verstoren. Hierdoor moet Brown Mac wel weer verraden. Intussen komt Jenny haar geld ophalen bij mevrouw Peachum die niet wil betalen. Peachum betaalt haar alsnog omdat ze zegt waar Mac nu zit. Mac wordt voor de tweede keer opgepakt. Polly en Lucy zijn intussen vriendinnen geworden. Mac probeert nog uit alle macht onder de doodstraf uit te komen maar het lukt niet. Tot op het laatste nippertje Brown aan komt rennen met het bericht dat de koningin hem in verband met de kroning vrijlaat. Mackie is gered.
2) Het verhaal speelt zich af in de wijk Soho, in Londen. Dit staat al in de eerste zin van het boek, ook lees je soms over gebouwen in Londen zoals het Buckingham Palace. De plaatsen die in het boek omschreven worden zijn: het huis van de familie Peachum,de paardenstal, het huis/de schuilplaats van Mac, het bordeel en de gevangenis.
3) In het boek wordt niet verteld in welke tijd het speelt. Ik denk dat het ongeveer in dezelfde tijd speelt als het is geschreven. Brecht levert namelijk kritiek op de maatschappij zoals hij toen was. (zie vraag 6) In Londen ging het toen weliswaar een stuk beter dan in Duitsland maar aan de andere kant was Engeland een voorbeeld van een kapitalistisch land, waarop Brecht dus goed kritiek kon uiten.
4) Dreigroschenoper betekent `drie stuiver opera`. Brecht heeft voor deze naam gekozen om aan te geven dat het een ´goedkope`opera was. Hij heeft het als een soort geuzennaam voor zijn opera genomen omdat hij voor het volk schreef. Ik denk dat het ook iets met de bedelaars te maken heeft die in het boek voorkomen, die al blij zijn met drie stuivers. Ook heten de drie finales de eerste, tweede en derde dreigroschen-finales.
5) Het moraal van het verhaal is eigenlijk `misdaad loont` en in ieder mens zit kwaad. Er wordt in het stuk getoond dat armen en rijken eigenlijk even misdadig zijn maar dat alleen de armen ervoor gestraft worden en dat je, als je goede connecties en veel geld hebt (zoals Mackie Messer) onder je verdiende loon uit kan komen. Ik denk dat Brecht wilde laten zien hoe erg de tegenstellingen tussen arm en rijk waren en hoe slecht het is dat de rijken overal mee weg kwamen.
6) Het stuk is erg typerend voor zijn tijd. Het werd geschreven in het interbellum. In Duitsland had je toen de Weimar-republiek, een republiek uitgeroepen door socialisten. De dingen die in Rusland gebeurden hadden impact in heel Europa, zeker ook in Duitsland. Het socialisme kwam dus erg op en Brecht was dan ook een socialist. In zijn stuk klinkt dit erg door. Het is een kritiek op de maatschappij en de enorme tegenstellingen tussen arm en rijk die toen op een van z´n hoogtepunten was. Ook had de politie in die tijd niet veel te zeggen en was er veel sprake van corruptie. Kritiek hierop zie je duidelijk in het karakter van Brown, die beste vrienden is met de grootste crimineel van de stad.
7) Al met al vond ik die dreigroschenoper een erg leuk boek. Het is ook niet al te moeilijk geschreven en er komen niet veel moeilijke Duitse woorden in voor. Het is een kritiek op de maatschappij maar helemaal niet zeurderig, juist in een leuk jasje gestoken, met veel humor en platheid. Ik was ook blij dat het niet zo´n voorspelbaar boek was waarin uiteindelijk het goede het kwade overwint, het kwade overwint eigenlijk juist. Mac blijft leven en heeft twee vrouwen zonder voor zijn misdaden gestraft te worden. Een beetje vervelend vond ik wel de rol van Polly, een naïef, dom meisje dat alles pikt van haar man. Zelfs toen ze erachter kwam dat hij nog een vrouw had en nadat hij net had gedaan of ze niet met elkaar getrouwd waren vond ze hem nog steeds geweldig. Iets dat ik ook vreemd vond was hoe die hele kwestie zichzelf oploste, Lucy en Polly werden opeens beste vriendinnen en ze waren helemaal niet kwaad op Mac. De vrouw werd een beetje simpel getypeerd in het boek. Mevrouw Peachum daarentegen was wel weer slim.
De liedjes die steeds in het boek stonden vond ik ook erg grappig, er zat veel bitterheid en ironie in verwerkt maar op een leuke manier. Het boek werd ook niet saai, er waren steeds weer nieuwe ontwikkelingen. De types in het boek waren ook interessant.
REACTIES
1 seconde geleden
K.
K.
klopt niks van, dit gaat over een ander boek ofzo, want heb ik heb het boek gelezen, en is heeeeel anders.
18 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
Dit verslag klopt wel gewoon. Er zitten geen hele grote fouten in.
14 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
Erst kommt das fressen, dan die moral. Dit is de meest geciteerde quote uit deze opera en misschien van het hele oeuvre van Brecht. Vergelijkbaar met Goethes in der beschrankung seigt sich der meister, ook al vaak gequote.
12 jaar geleden
Antwoorden