Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Der Zug war pünktlich door Heinrich Böll

Beoordeling 8.2
Foto van een scholier
Boekcover Der Zug war pünktlich
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 515 woorden
  • 4 februari 2019
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 8.2
6 keer beoordeeld

Boekcover Der Zug war pünktlich
Shadow
Der Zug war pünktlich door Heinrich Böll
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

 

''Der Zug war pünktlich'' gaat over een jonge Duitse soldaat in de Tweede Wereldoorlog, genaamd Andreas. Het verhaal begint na Andreas' herstelperiode van een oorlogswond. Hij zit op de trein naar het oostfront in Polen. In zijn wagon zitten twee mede soldaten waarvan hij de naam niet kent en daarom ze ''der Blonde'' en ''der Unrasiert'' noemt. Op weg naar de Poolse steden Lemberg en Czernowitz brengen de soldaten de tijd door met kaarten, drinken en slapen. Ondanks dit amuserende tijdsvermaak heeft de Tweede Wereldoorlog op de mentale gesteldheid ingehakt van Andreas. Hij is er zodoende van overtuigd dat de oorlog fataal voor hem zal worden. Aangezien ''der Unrasiert'' en ''der Blonde'' naar dezelfde streek als Andreas moeten, nemen ze alle drie hetzelfde traject. Na de halte Przemysl reizen ze samen door naar Lemberg. ''Der Unrasiert'' wordt later bekend als Willi. Willi is bekend in Lemberg, en trakteert de jongens op een diner en een was- en knipbeurt. Willi hoopt illegaal een stempel te kunnen regelen waarmee ze met een burgertrein door kunnen reizen, omdat zo'n trein veel comfortabeler is. Deze stempel komen ze halen in het Stempelhuis. Dit blijkt een huis te zijn waar je niet alleen aan stempels kan komen, maar ook aan prostituees. Willi biedt''der Blonde'' en Andreas een meisje aan, maar daar heeft Andreas eigenlijk weinig zin in. Hij wil van Willi's geld veel liever een grammofoonplaat kopen die op het bordeel gedraaid wordt, maar dat mag alleen als hij er een meisje bij neemt. Omdat hij zo geïnteresseerd is in muziek, biedt de bazin van het bordeel hem ''der Opersangerina'' aan. Dit is een vrouw van dezelfde leeftijd als Andreas, die zo genoemd wordt omdat ze piano heeft gespeeld aan het conservatorium. Haar echte naam blijkt Olina te zijn, en Andreas kan het al meteen goed met haar vinden. Hij heeft weinig behoefte om met haar naar bed te gaan, daarom begint ze piano voor hem te spelen. Andreas bewondert haar en beseft dat zij de enige is die hij ooit echt heeft liefgehad. Hij begint zijn hart bij haar uit te storten en vertelt haar dat hij vermoedt dat hij binnenkort zal sterven. Olina schrikt en denkt dat Andreas een gek is, maar na een tijdje beseft ze dat dat niet zo is. Wanneer Andreas' tijd met haar is afgelopen, doen ze er zelfs alles aan om die nog wat te rekken, door extra te betalen. Olina wil zelf ook weg uit het bordeel en belooft dat ze met Andreas zal vluchten. Samen met Willi en der Blonde rijden ze met de auto van de generaal een nieuwe toekomst in, maar niet bleek minder waar want tijdens het rijden wordt de auto plots beschoten, en de wagen vliegt in brand. Andreas komt bij op straat en voelt het bloed van Olina op zijn gezicht druppelen. Hij merkt al niet meer dat dit bloed zich vermengt met zijn eigen tranen. Andreas is uiteindelijk de enige die het ongeluk overleefd. Het boek eindigt hier, oftewel een open einde. 

REACTIES

B.

B.

Mooie samenvatting, alleen het einde is helemaal fout.
Ze worden nooit beschoten. Ze worden aangereden door de trein doordat Andreas alleen maar bezig is met zijn (in zijn beleving spoedige) dood.

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Der Zug war pünktlich door Heinrich Böll"