Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Das Parfum door Patrick Süskind

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover Das Parfum
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 3952 woorden
  • 15 januari 2013
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
21 keer beoordeeld

Boekcover Das Parfum
Shadow

Achter een walmende viskraam in Parijs wordt op 17 juli 1738 Jean-Baptiste Grenouille geboren. De voedsters die het ventje aan de borst krijgen houden het niet lang met hem uit: hij is te gulzig en je ruikt hem niet. De geur, de onmiskenbare geur van zuigelingen, ontbreekt. Hij moet van de duivel bezeten zijn. Jean-Baptiste overleeft de mazelen, dysenterie, waterpokke…

Achter een walmende viskraam in Parijs wordt op 17 juli 1738 Jean-Baptiste Grenouille geboren. De voedsters die het ventje aan de borst krijgen houden het niet lang met hem uit: hi…

Achter een walmende viskraam in Parijs wordt op 17 juli 1738 Jean-Baptiste Grenouille geboren. De voedsters die het ventje aan de borst krijgen houden het niet lang met hem uit: hij is te gulzig en je ruikt hem niet. De geur, de onmiskenbare geur van zuigelingen, ontbreekt. Hij moet van de duivel bezeten zijn. Jean-Baptiste overleeft de mazelen, dysenterie, waterpokken en cholera. Hij heeft geen behoefte aan moederliefde of de aandacht van een vader. We volgen hem op gepaste afstand op zijn tocht door de donkere stegen van Parijs, en zijn er getuige van hoe hij de parfumeur Baldini om zijn vinger windt. Gaandeweg krijgen we een vermoeden van wat er met Grenouille aan de hand kan zijn…

Das Parfum door Patrick Süskind
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Das Parfum Verschillen boek/film:

in de film is het ook zo dat hij zo die 12 (waren het twaalf? ) lege parfumflesjes krijgt van die parfumeur, terwijl in het boek hij helemaal geen 12 flesjes krijgt, maar hij gewoon het ideale parfum wilt bereiken (hij komt op dit idee tijdens het einde van zijn grot-periode) en hij vermoordt daarna gewoon willekeurig lekker ruikende meisjes (eerst eentje om te oefenen, de manier..) en met het oog de hele tijd op dat rosse meisje, dat eigenlijk het ideale parfum is. In het boek wordt dat toch ook niet gemengd, al die meisjesparfums. Ofwel?

En op het einde bij zijn veroordeling, zwaait hij in de film met zo'n zakdoek, terwijl in het boek heeft hij gewoon een druppeltje van dat parfum op zich, vanaf het moment dat hij uit de koets stapt.

Hij wordt afgeschilderd als een echt misbaksel, iets dat niet waardig is op deze planeet rond te lopen. En dat kan je toch wel moeilijk zeggen van die acteur.

En als ik me goed herinner, is een heel stuk van het boek, waar Grenouille bij de markies "in dienst" gaat, weggelaten, en speelt de markies maar een klein rolletje in de film. Maar het is ook alweer even geleden dat ik het boek las...

Samenvatting

De titel slaat op het levensdoel van het hoofdpersonage: het ontwerpen van het volmaakte parfum. De weg naar het uiteindelijke resultaat is bezaaid met moord, vandaar de ondertitel: “De geschiedenis van een moordenaar”.

Het verhaal gaat over de geschiedenis van een moordenaar genaamd Jean-Baptiste Grenouille. Grenouille, zo wordt er doorheen het verhaal naar hem verwezen, werd in 1738 geboren op de meest stinkende plaats van die tijd: in Parijs, onder het viskraam van zijn moeder. Nadat zijn moeder hem voor dood had achtergelaten tussen de rotte vis, leefde hij bij verschillende pleeggezinnen die hem een voor een weer afstonden. Deze jongen had namelijk een uitzonderlijk reukvermogen, beter dan zijn zicht, maar bezat geen eigen lichaamsgeur en dat konden de mensen niet verdragen. Het was als iets onmenselijks. Op jonge leeftijd werd hij verkocht aan een leerlooier bij wie hij hard moest werken aan een karig loon en pleegde hij zijn eerste moord. Hij pleegde die moord zonder enige gewetenswroeging, enkel om de geur van zijn slachtoffer te bezitten. Uit wilskracht om die geur écht te bezitten of zelfs bij te werken tot perfectie liet hij zich aannemen bij Baldini, een oude parfumeur die hem de kneepjes van het vak leerde. Na enkele jaren exclusieve parfums te hebben ontworpen voor Baldini trok hij naar Grasse. Onderweg ontdekte hij echter de mensenvrije geur van zuivere natuur en wilde die niet meer loslaten. Zeven jaar lang leefde hij onder de grond, overlevend op water, kleine salamanders en zijn eigen levendige fantasie der geuren. Hij werd ontdekt door een filosoof-wetenschapper die hem zag als een holbewoner en hem wilde genezen door hem te onderwerpen aan een experiment. Nadat hij in het geheim vertrokken is, mag hij in Grasse weer gaan werken bij een parfumerie en hij beslist dat zijn levensdoel zal zijn de beste parfumeur ter wereld te worden. Hij wilde een geur creëren die hem de macht over de menselijke wil zou geven. Om die geur uit te werken vermoordde hij 25 jonge maagden en werd hij als lang gezochte seriemoordenaar veroordeeld. Op de dag van de executie had hij zich echter besprenkeld met zijn meesterwerk, zijn perfecte parfum. Deze geur veroorzaakte onder de 10.000 kijklustigen uitbundige orgieën, een uitbraak van onbedwingbare liefde. Grenouille werd terstond vrijgesproken en besloot weer naar Parijs te trekken. Hij had nu de sleutel tot macht en verafgoding maar bedacht dat dat niet was wat hij wou, want enkel hij kon de schoonheid van zijn parfum waarnemen, de enige die niet beïnvloed werd door de uitwerking ervan. Op 26 juni 1767 na middernacht begaf Grenouille zich tussen de zwervers en moordenaars die ronddoolden op het Cimetière des Innocents en overgoot zich met zijn meesterwerk. Plots aanbaden ze hem, wilde iedereen een stuk van hem. Ze trokken en sneden hem uiteen en aten elk stuk van zijn lichaam op, trots dat ze voor het eerst in hun leven iets uit liefde deden.

 De gebeurtenissen zijn chronologisch verhaald. In vertelde tijd neemt het verhaal 29 jaar in beslag, in verteltijd zijn dat 51 hoofdstukken in 255 bladzijden. Af en toe wordt er wel versneld, zoals bij de beschrijving van de zeven jaar die Grenouille in zijn grot doorbrengt.

 

Wat de sociale klasse betreft, is Grenouille zowat overal geweest. Hij is begonnen als uitgestotene van de maatschappij en heeft zich stilaan opgewerkt tot de grootste parfumeur van de streek, hij is zelfs als een god aanbeden geweest om zich tenslotte dan weer tussen de zwervers te begeven.

Als voorbeeld van symboliek dacht ik aan de laatste zin van hoofdstuk 50, net na de uitbundige orgieën die Grenouilles parfum hadden veroorzaakt. “ Ze oogstten rozen.” En ook de zin “Het water borrelde als altijd tevoren uit de vele bronnen en putten en spoelde het slijk door de stegen.” wijst volgens mij op het verdoezelen van die schaamtelijke gebeurtenis die ‘weggespoeld’ wordt en dat ze hun leven in de mate van het mogelijke terug opbouwen zoals het altijd was geweest.

Er is over het algemeen een versterkende sfeerschepping. Vb.: Op het moment dat Grenouille het ‘laagst’ gezonken was, bevond hij zich in een nauwe, donkere en afgelegen grot.

 Het motief is overwegend statistisch, sfeerscheppend van aard, maar bepaalde elementen zijn in het verdere verloop wel van belang. Vb.: Het feit dat Grenouille geboren is in de meest stinkende plaats van die tijd en het feit dat hijzelf geen eigen lichaamsgeur bezit vormen min of meer een paradox, een symbolische verwijzing naar zielloosheid. Een ander motief is dat iedereen waarbij hij is geweest, zoals Graillard, Grimal, en Baldini, dood gaat binnen zeer korte tijd na zijn vertrek.

Personages:

  • Het hoofdpersonage Jean-Baptiste Grenouille wordt op 17 juli 1738 geboren achter een stinkend viskraam in Parijs. Hij heeft geen geur en dit kunnen de mensen die hij ontmoet niet plaatsen waardoor hij als onaangenaam ervaren wordt. Grenouille zelf is met zijn uitzonderlijke neus gevoelig voor alle geuren. Naargelang de fase in zijn leven waarin hij zich bevindt, gaat Grenouille op zoek naar nieuwe natuurlijke, menselijke, dierlijke en gecreëerde geuren.
  • Jeanne Bussie is de min die door het klooster van Saint-Merri wordt betaald om voor baby Grenouille te zorgen. Zij brengt hem na enkele weken terug omdat hij haar tot op het merg heeft leeggezogen. Aan pater Terrier vertelt ze dat de baby een duivels kind is dat geen geur heeft.
  • Madame Gaillard is een jonge afgestorven vrouw met weinig gevoelens. Als kind kreeg ze van haar vader een klap met de pook op haar voorhoofd waarbij ze haar reukzin verloor. Met haar sterk gevoel voor orde en gerechtigheid, maar zonder emoties, voedt ze tegen betaling kinderen in haar huis op. Grenouille komt door pater Terrier bij haar terecht. Op zijn achtste draagt madame Gaillard Grenouille voor 15 franc over aan de leerlooier Grimal.
  • Monsieur Grimal is een leerlooier die in staat is om iemand bij de kleinste ongehoorzaamheid dood te ranselen. Hij laat Grenouille heel hard werken en deze wordt voor Grimal een beetje belangrijker nadat hij de ziekte miltvuur overleeft.
  • Guiseppe Baldini is een zeer middelmatig parfumeur en handschoenmaker. Hij woont op de Pont au Change, een brug over de Seine waar de meest gerenommeerde winkels zich bevinden. Baldini heeft net besloten zijn zaak op te doeken als Grenouille in zijn leven komt. Grenouille kan Baldini overtuigen hem aan te nemen en mengt voor zijn meester de wonderbaarlijkste geuren. Baldini verwerft hiermee grote roem en wanneer Grenouille hem belooft geen concurrentie aan te doen, is Baldini bereidt hem zijn gezellenbrevet te verlenen. Met dat brevet kan Grenouille onopvallend leven, onbelemmerd reizen en ergens anders een aanstelling krijgen.
  • Markies de la Taillade-Espinasse is de leenheer van de stad en lid van het parlement in Toulouse. Op zijn veertigste heeft hij het hofleven van Versailles de rug toegekeerd en zich op zijn landgoed buiten het stadje Pierrefort teruggetrokken om zich aan de wetenschap te wijden. Hij ontwikkelt de stelling dat de aarde aanhoudend een ontbindingsgas, een zogenaamd 'fluidum letale', afgeeft dat de vitaliteit van de mens lamlegt en na korte of lange tijd geheel tot staan brengt. Wanneer hij hoort van Grenouille, besluit hij zijn theorie op hem uit te proberen.
  • Madame Arnulfi is een dertigjarige weduwe die in Grasse met de hulp van haar gezel en tevens minnaar Druot, het kleine parfumeursatelier van haar overleden echtgenoot runt. Grenouille vindt bij haar werk en onderdak voor twee franc per week. Hij leert er de techniek van het macereren en niets van de metamorfose der geuren ontgaat hem.
  • Antoine Richis, een weuwenaar van ongeveer veertig jaar, woont in een statig huis in Grasse en bekleedt er het ambt van vice-consul. Zolang hij zijn dochter, Laure Richis, niet aan de man heeft gebracht, wil hij niet opnieuw trouwen. Laure is zijn kostbaarste bezit en sinds de meisjesmoordenaar in Grasse en Grenoble toeslaat is hij op zijn hoede om haar te beschermen.
  • Laure Richis is een zestienjarige schoonheid met donkerrood haar en groene ogen. Haar lieflijke gezicht kan iedereen bekoren. Voor Grenouille is het niet het uiterlijk dat haar aantrekkelijk maakt, maar wel haar bijzonder lekkere geur. Zij is zijn laatste ingrediënt om "Het Parfum" te mengen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

De vergelijking tussen het boek en de film "Het Parfum"

Inhoudelijk stemt de film in grote lijnen overeen met het boek. Het scenario van de film is uiteraard bondiger, maar wat thematiek betreft slaagt de film er best in om de geest van het boek weer te geven. Steunend op goede acteurs wordt het verhaal van het hoofdpersonage realiteit, worden beschrijvingen levendig en wordt het onnoemelijk belang van de reukzin hier bijzonder goed gesuggereerd. Het verschil met het boek is duidelijk te merken in het overslaan van bepaalde stappen in het leven van J.B. Grenouille. Dit gebeurt reeds bij aanvang waar Grenouille als baby direct bij madame Gaillard belandt. Het doden van zijn eerste slachtoffer gebeurt in de film ook veel sneller dan in het boek. De hoofdstukken in het boek over de periode waarin J.B. Grenouille zich heeft teruggetrokken in een grot komt in de film nauwelijks of niet aan bod. Het grootste verschil zien we in de uitbeelding van het hoofdpersonage. In het boek wordt J.B. Grenouille als een afzichtelijk wezen geportretteerd. Hij wordt voorgesteld als een verschrikkelijk lelijke baby en naarmate hij groeit, wordt hij blijkbaar steeds maar lelijker. In de periode die hij in complete afzondering doorbrengt, wordt hij gewoonweg afstotelijk. In de film is J.B. Grenouille een mooie jongen en wordt hij op geen enkel moment het beklemmende, afzichtelijke wezen, zoals we hem in het boek hebben leren kennen. Ofschoon het belang van de reukzin in de film onderstreept wordt, gaat de auteur in het boek daar veel dieper op in. Grenouille leeft bijna uitsluitend door zijn reukzin, ruiken gaat voor praten, ruiken is leven voor hem. In het boek worden de andere personages ook genuanceerder geportretteerd. Madame Gaillard, de huidenbewerker, Bandini,... we leren ze in het boek beter kennen. Alleen op de vader van zijn laatste slachtoffer gaat de film dieper in. In het boek krijgen we een nogal duidelijk beeld van de geestelijke die Grenouille, wees geworden en nog baby, opvangt. Dit personage komt in de film niet voor. De hebzucht van sommige personages wordt in het boek ook grondiger beschreven.

Verdere motieven:

Anticipaties zijn wel degelijk aanwezig in de roman. Enkele voorbeelden …

  • Pater Terrier citeert Horatius: De jongeling, hij bokt, het maagdje bloeit geurig op als een witte narcis [p. 21]. Vergelijk later de rol van de maagden die met bloemen vergeleken worden (zie bij ‘motieven’).
  • Naar aanleiding van de kreet van de pasgeboren Grenouille: Het was een weloverwogen, je zou haast kunnen zeggen een na rijp beraad geuite kreet geweest, waarmee de boreling zich tégen de liefde en desondanks vóór het leven had uitgesproken [p. 27]. Liefde blijkt later een centrale rol te spelen in de thematiek van deze roman (zie verder).
  • Een paar regels verder lezen we: Het had indertijd ongetwijfeld ook de tweede hem overgebleven mogelijkheid kunnen aangrijpen, kunnen zwijgen en de weg van de geboorte naar de dood zonder de omweg van het leven kunnen kiezen en het had daarmee de wereld en zichzelf een heleboel onheil bespaard [p. 27]. Dat ‘onheil’ wekt spanning op: het stimuleert de nieuwsgierigheid van de lezer.
  • De kleine Grenouille heeft last met het aanleren van abstracte woorden: recht, geweten, God, vreugde, verantwoordelijkheid, deemoed, dankbaarheid, enzovoort, wat daarmee uitgedrukt kon worden was en bleef hem duister [p. 31]. Het amorele gedrag van Grenouille (en vooral het moorddadige aspect ervan) wordt hier reeds aangekondigd.
  • De jonge Grenouille dwaalt voor het eerst rond door Parijs en ruikt parfums: Hij merkte weliswaar dat de opzet van deze parfums was te bedwelmen en aantrekkingskracht uit te oefenen … [p. 44]. Dit wijst reeds vooruit naar de reden waarom Grenouille een maagdenparfum wil maken.
  • Over het volgeladen huis van Baldini (bovenop een brug!): Natuurlijk was er voor al deze goederen in de pompeuze aan de straatkant (of brugkant) gelegen winkel geen plaats en daarom moesten bij gebrek aan een kelder niet alleen de zolder van het huis, maar de hele eerste en tweede verdieping, alsmede alle aan de rivierzijde gelegen vertrekken van de begane grond als opslagruimte dienen [p. 55]. Later stort Baldini’s huis dan ook in [p. 126].

MOTIEF A : GRENOUILLE HEEFT GEEN GEUR EN IS DUS EEN MARGINAAL, EEN BUITENSTAANDER.

Grenouille is een geniaal monster [p. 7] dat door zijn medemensen veracht wordt: zij kunnen hem (letterlijk en figuurlijk) niet ruiken (vergelijk de zegswijze: ‘Ik kan hem niet ruiken of zien’). Dit motief wordt duidelijk vermeld in verband met de min [pp. 15/16], pater Terrier [pp. 20/21], de weeskinderen van madame Gaillard [p. 29], de leerlooier Grimal (die Grenouille houdt als een nuttig huisdier) [p. 39], en de parfumier Baldini [p. 124: Hij had die kerel nooit kunnen lijden]. Madame Gaillard zelf ruikt niets meer en heeft dus geen last van Grenouille [pp. 24/28]. Later (als hij Parijs verlaten heeft, na het verblijf in de grot) heeft Grenouille een kunstmatige geur voor zichzelf gemaakt [p. 169: Het was een merkwaardig parfum dat Grenouille die dag creëerde].

Wij stellen tevens vast dat Grenouille ook zichzelf niet kan ruiken: letterlijk niet [p. 151: Hij kon zichzelf, volledig in zichzelf verdrinkend, met de beste wil van de wereld niet ruiken] én figuurlijk niet [p. 252: Hij hield haar in zijn hand. Een macht die sterker was dan de macht van het geld, of de macht van de terreur, of de macht van de dood: de onontkoombare macht de mensen te vervullen van liefde. Alleen een ding kon deze macht niet: ze kon hem niet voor zichzelf ruikbaar maken. En ook al leek hij dan door zijn parfum voor de wereld een God – als hij zichzelf niet kon ruiken en daarom nooit kon weten wie hij was, dan had hij er maling aan, aan de wereld, aan zichzelf, aan zijn parfum].

Het besef zichzelf niet te kunnen ruiken is de catastrofe die Grenouille na zeven jaar uit zijn grot verdrijft [p. 150]. Naar aanleiding van de massa-orgie bij de ‘terechtstelling’ keert dit akelige gevoel heel sterk terug. Hij beleefde in dit ogenblik de grootste triomf van zijn leven. En hij voelde zich vreselijk [p. 269]. Net als destijds in de grot in de droom in de slaap in het hart in zijn fantasie steeg nu opeens de nevel, de ontzettende nevel van zijn eigen geur die hij niet kon ruiken omdat hij geurloos was, rond hem op. En net als toen werd hij weer eindeloos bang en angstig en vreesde hij te moeten stikken [p. 271].

Dit eerste motief (Grenouille is een door de mensen – en door zichzelf – veracht monster) wordt regelmatig versterkt door een submotief: Grenouille wordt voortdurend vergeleken met LAGERE, DOOR DE MENS VERAFSCHUWDE DIERSOORTEN. Met een teek [pp. 26/27-28/38/40/80/100/149/214/217], met een pad [pp. 17/85/86], met een spin [pp. 23/29/87/88], met een bacterie [p. 26], met een roofvis [p. 41], met een kreeft [p. 149], met een koekoeksjong [p. 173] en ook gewoon met een dier [pp. 39 (2x) / 52/133/163]. ‘Grenouille’ betekent bovendien in het Frans ‘kikvors’. Opvallend is dat op pagina 90 voor de eerste maal vermeld wordt dat Grenouille meer op een mens gelijkt dan op een dier: hij staat dan op het punt voor het eerst ernstig met geuren te experimenteren.

Merkwaardig is ook een tweede submotief: GRENOUILLE VEROORZAAKT HET ONGELUK VAN DE MENSEN MET WIE HIJ IN CONTACT KOMT. Zijn moeder wordt onthoofd [p. 10], Madame Gaillard sterft in complete armoede [p. 37], Grimal verdrinkt [p. 100], Baldini’s huis stort in [pp. 126-127], de markies verdwijnt naakt in een sneeuwstorm [pp. 182-183], Druot wordt opgeknoopt [p. 277].

MOTIEF B : DE MENSEN (DIE GRENOUILLE VERACHTEN) STINKEN.

Parijs en de Parijzenaars stinken [pp. 7-8/41/132/283], pater Terrier stinkt [p. 22], een knecht van madame Gaillard heeft zich nog nooit gewassen [p. 30], kinderen roken flauw, mannen naar pis, naar scherp zweet en kaas, vrouwen naar ranzig vet en rottende vis [p. 49], mensen stinken als gier [p. 135], als Grenouille voor zichzelf een ‘mensenparfum’ maakt (dat bestaat uit kattenpoep, kaas en azijn), vindt hij van zichzelf dat hij stinkt [pp. 171/173], mensen stinken en zijn dom [p. 174], Druot stinkt naar sperma [p. 196]. Grenouille ademt liever uit dan in [p. 131] want de ‘mensenwalm’ bedrukt hem [p. 132: Maar het was niet de wereld, het waren de mensen. Met de wereld, zo scheen het, de wereld zonder mensen, viel te leven]. Zelfs God stinkt [p. 176]. Vergelijk in dit verband ook de theorie van de markies: het leven kan zich uitsluitend op een zekere afstand van de aarde ontwikkelen wegens het ‘fluidum letale’ [p. 158].

Staat deze uitwendige stank van de mensen wellicht symbolisch voor hun inwendige slechtheid ? Grimal, Baldini [zie vooral p. 123 boven], de markies [zie vooral pp. 160 boven en 165, vergelijk ook p. 157: zijn boek over economie], madame Arnulfi [zie vooral p. 213] en Druot misbruiken Grenouille slechts tot hun eigen voordeel. Zie ook de kleinburgerlijke reacties van de mensen uit Grasse tijdens de angstpsychose tegenover onder meer zigeuners en gastarbeiders [p. 220]. Zie ook het winst proberen te maken van de kleinhandelaars bij de terechtstelling [p. 259]. Druot wordt in de plaats van Grenouille onschuldig opgeknoopt [p. 277]. Vergelijk ook de sleutelpassage op pagina 68 (= knipoogje van de auteur via de gedachten van Baldini:

De grote komeet van 1681 ( … ) die was toch een waarschuwend teken Gods geweest, want hij had – dat wist men nu – een eeuw van verval aangekondigd, van aftakeling, van geestelijk, politiek en religieus zomp, dat de mensheid zelf schiep, waarin ze te zijnertijd zelf ten onder zou gaan …

MOTIEF C : PARFUM IS EEN MIDDEL OM LIEFDE OP TE WEKKEN

Grenouille, die géén geur heeft, wordt door zijn medemensen, die cynisch genoeg zelf stinken, buitengesloten, gehaat, geminacht. Via hét parfum wil Grenouille een deel van het geheel worden: door de liefde van zijn medemensen op te wekken.

Parfum is inderdaad iets dat een bedwelmende, aantrekkelijke geur verspreidt [p. 44]. Süskind beklemtoont dit gegeven door Grenouille meer bepaald een maagdenparfum te laten samenstellen. Maagden zijn die uiterst zeldzame mensen die tot liefde (inspireren) [p. 213]. Naar aanleiding van de geur van Grenouilles eerste slachtoffer (in Parijs) luidt het: Honderdduizenden geuren schenen niets meer waard dan deze ene geur. Deze ene was het hogere principe, het voorbeeld waarnaar de andere zich moesten schikken. Hij was de zuivere schoonheid [p. 50]. Maagden worden bovendien een aantal malen vergeleken met een bloem, erg functioneel binnen het semantische veld ‘geuren, parfum’ [pp. 193/194/195/214/238/247].

Parfum blijkt – figuurlijk – geassocieerd te worden met het naar buiten brengen van het innerlijk, van gevoelens, en vooral dan van gevoelens in verband met liefde. Madame Gaillard ruikt niet dat Grenouille geen geur heeft en verwacht dan ook geen zielenroerselen van hem omdat haar eigen ziel verzegeld was [p. 28]. Zij heeft niet alleen haar reukzin verloren, maar ieder gevoel voor menselijke warmte en menselijke kilte en eigenlijk iedere hartstocht [p. 24]. Grenouille wilde zijn innerlijk tot uitdrukking brengen [p. 122]. Zolang Grenouille geen geur heeft, wordt zijn innerlijk dan ook (logisch binnen het verhaalkader) beschreven als afgesloten [p. 33].

Als hij onder de grond leeft, is Grenouille een tijdje gelukkig zonder mensen: Hij wist niet wie hij voor zo veel geluk moest danken [p. 139]. Hij leeft daar, afgesloten van de echte wereld, in een heerlijke droomwereld. De onderaardse grot kan beschouwd worden als een symbool voor het onderbewustzijn, voor de droomwerkelijkheid die bij Grenouille geregeerd wordt door geurherinneringen. Maar waarom blijft Grenouille daar dan niet? Omdat hij zich de geur van zijn eerste slachtoffer herinnert [p. 147 onderaan]. Resultaat: Grenouille, de teek, was gevoelig geworden [p. 149]. Vervolgens is er de catastrofe [p. 150]: Grenouille beseft dat hij zichzelf niet kan ruiken [p. 151]. Daarom trekt Grenouille naar Grasse (na de episode bij de markies): hij had haast [p. 187], hij heeft doeleinden [p. 189 boven]. Welke? Die vraag werd voor de oplettende lezer reeds beantwoord op pagina 175:

Hij zou een geur kunnen creëren die niet alleen menselijk, maar bovenmenselijk was, een engelengeur, zo onbeschrijflijk prettig en levenskrachtig dat wie hem rook werd betoverd en hem, Grenouille, de drager van deze geur van ganser harte moest beminnen. Ja, ze moesten hem beminnen als ze in de ban van zijn geur waren, hem niet alleen als hun gelijke accepteren, hem beminnen tot in het waanzinnige, tot zelfopoffering, sidderen van verrukking moesten ze, schreeuwen, huilen van gelukzaligheid, zonder te weten waarom …

Dat Grenouille voor deze doeleinden 25 maagden moet vermoorden, weet de lezer echter op bladzijde 189 nog niet … Tijdens zijn ‘presentatie’ aan de universiteit (dankzij de markies) heeft Grenouille al wel gemerkt dat hij met geuren de mensen kan beïnvloeden: In de ban van zijn geur, maar zonder zich daarvan bewust te zijn, veranderden de mensen hun gezichtsuitdrukking, hun houding, hun gevoel [p. 179, vergelijk ook p. 180 onderaan].

Dat Grenouille voor deze doeleinden 25 maagden moet vermoorden, weet de lezer echter op bladzijde 189 nog niet … Tijdens zijn ‘presentatie’ aan de universiteit (dankzij de markies) heeft Grenouille al wel gemerkt dat hij met geuren de mensen kan beïnvloeden: In de ban van zijn geur, maar zonder zich daarvan bewust te zijn, veranderden de mensen hun gezichtsuitdrukking, hun houding, hun gevoel [p. 179, vergelijk ook p. 180 onderaan].

Laure Richis (het mooiste meisje van Grasse en net als het meisje in Parijs roodharig, vergelijk p. 192) wordt van deze ‘doeleinden’ het belangrijkste slachtoffer: En de mensen zouden overmeesterd zijn, ontwapend, hulpeloos onder de betovering van dit meisje en ze zouden niet weten waarom [p. 193]. De andere meisjes heeft Grenouille nodig om steungeuren, onder-, midden- en boventoetsen voor het hart van zijn parfum te creëren [p. 218]. Grenouille wil dus dat de mensen hem beminnen als een maagd. Dat zijn parfum wérkt, blijkt op de dag van de terechtstelling. Hen overviel een machtig gevoel van genegenheid, van tederheid, van dwaze kinderlijke verliefdheid, van, God mag het weten, liefde voor de kleine moordenaar en ze konden, ze wilden er niets tegen doen [p. 265]. En hij had het bereikt dat heel de wereld hem beminde. Wat heet beminnen? Liefhebben! Vereren! Verafgoden! [p. 269].

Het parfum van Grenouille (motief C) staat blijkbaar uiteindelijk symbolisch voor: het geluk. Dat wil zeggen: niet langer buitenstaander zijn (motief A), deel van het geheel zijn, bemind worden, gevoelens van liefde ervaren. Parfum kan de wereld veranderen in een geurende hof van Eden [p. 111], een paradijs dus.

Door echter het persoonlijke aura van een reeks maagden in een parfum te verwerken, wordt Grenouille niet alleen aanvaard, maar zelfs verafgood: Wie de geuren beheerste, die beheerste het hart van de mensen

Laat de bloemen langzaam sterven. Behandel hen als dames," adviseert zij haar leerjongens, onder wie Grenouille – niet wetend hoe letterlijk haar pupil deze raad opvolgt. 'Das Parfum' is geen boek over geur. Süskinds roman gaat over de onmogelijkheid van liefde in de moderne, door geld en ideologieën geregeerde maatschappij.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Das Parfum door Patrick Süskind"