Blöd, wenn der Typ draufgeht door Irene Rodrian

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 932 woorden
  • 8 augustus 2006
  • 28 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.1
  • 28 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1979
Pagina's
96
Oorspronkelijke taal
Duits

Boekcover Blöd, wenn der Typ draufgeht
Shadow
Blöd, wenn der Typ draufgeht door Irene Rodrian
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Titel: Blod, wenn der Typ draufgeht
Auteur: Irene Rodrian

Samenvatting:
Er was een wijkbende, die altijd stal, de bende bestond uit: Gunther Rossman(Gig),Frank Hake(Frank), Wolfgang Wappner(Wappo), Ernst Dimmer(Dimmi), Isabel Trockel(Isa) en Susanne Alverding(Sanne)

Het boek gaat over Bert.
Hij wilde graag bij een bende horen in de stad.
Op een dag zat Bert uit het raam van de schrijfwarenwinkel te kijken en zag de bende bij het benzinestation staan. Hij ging kijken wat ze aan het doen waren, ze waren de nieuwbouwwijk aan het controleren, hoe ze daar konden gaan stelen. Ze braken in bij een delicatessenzaak, en stalen 900 mark. Daarna gingen ze naar het café om het te vieren. Toen ze weggingen ging hij hun achterna. Bert ging naar ze toe en zei dat hij foto’s van hun inbraak had gemaakt. De bende werd bang en vroegen hem wat hij wou. Hij zei dat hij bij de bende wou en dat hun dan de foto’s zouden krijgen. De bendeleden vonden dat goed, maar dan wouden ze wel de negatieven zien.
Paar dagen later vroegen ze hem of ze de foto’s mochten zien. Hij zei dat hij die helemaal niet had en dat het maar een grapje was. De bende vond dat hij wel lef had en hij kwam er toen bij. De bende had veel gedronken die avond. Die nacht krijgt Bert een nachtmerrie en word ziek. Dat komt door het drinken. De volgende dag merkt de moeder van Bert dat hij ziek is. Zijn moeder wil een dokter halen, maar Bert zegt dat het niet nodig is. Dan ruikt zijn moeder dat hij gedronken heeft. Dan komt de politie aan de deur en vraagt aan de moeder van Bert of Bert thuis was. Zij zei dat hij ziek was en vroeg aan de politieagent waarvoor hij kwam. De agent zei dat er gister een overval was gepleegd in de delicatessenwinkel in de stad en dat er 900 Mark is gestolen. De moeder zei dat hij er niets mee te maken had. Nadat de politie wegging, ging zijn moeder naar Bert toe, maar Bert deed alsof hij sliep. Zijn moeder maakte hem wakker en vroeg of hij bij de overval betrokken was. Bert reageerde kwaad en zei: ‘Je gelooft toch niet dat ik een overval ga plegen.’ Die middag ging Bert naar de bende in het café. Ze wachten tot de politie hun ronde had gedaan en gingen dan naar de nieuwbouwwijk om in te breken. Daarna gingen ze met z’n allen weer veel drinken.
De volgende dag moest Bert eigenlijk werken, maar hij zei tegen z’n baas dat hij naar de dokter moest. Die middag ging de bende naar een flat, en deden ze zich voor als tijdschriften verkopers. Bert belde ergens aan en hield de man aan de praat en de rest glipte dan snel nar binnen. Buiten bekijken ze de buit, 2x 20 en 2x 10= 60mark!! Bert gaat dan samen met Isa naar de pizzeria om wat te gaan eten. Als Bert thuis komt vraagt zijn moeder wat de dokter zei. Bert zei niets en loopt gewoon door. Zijn moeder merkt dat hij weer gedronken heeft en liet hem toen maar met rust. Bert ging naar bed.
De volgende dag werd hij opgebeld door Isa. Ze zei dat hij om drie uur bij de kade moet zijn. Toen hij daar was pakte hij Isa’s hand vast. Dimmi pikt dit niet, want hij was ook een beetje verliefd op Isa. Dimmi besprong Bert van achter en ze begonnen te vechten om Isa. Bert won uiteindelijk van Dimmi en hij vroeg om genade. Deze keer wou de bende in een elektronicawinkel een slag slaan. Ze bespraken hoe ze het gingen doen. Binnen pakte iedereen een wagentje en zette er dan spullen in. Maar dan worden ze opeens door een man aangehouden. Gig gooide toen een grote kist op de man, en de man lag meteen op de grond. Iedereen vluchtte en gooide vervolgens alle spullen in het kanaal om hun sporen te wissen en verder ging iedereen gelijk naar huis.
De volgende dag mag Bert niet weg van zijn moeder, maar hij ging toch. Die ochtend ging hij naar Isa, hij schrok want er deed een verpleegster open. Hij vroeg na Isa. Zij kwam aan de deur, en vroeg of er iets aan de hand was, maar er was niks aan de hand. De verpleegster was gewoon haar moeder. Die middag gingen ze samen naar het café. Als hij thuis komt ziet hij op het journaal dat er voor 30.000 Mark gestolen is in de opslagplaats. Ook wordt er verteld dat de bewaker op weg naar het ziekenhuis is gestorven.
Als Bert de volgende dag op zijn werk aankomt wordt hij ontslagen, omdat de politie al twee keer op bezoek is geweest voor hem. Hij gaat dan naar de bende en verteld dat de politie bij hem op het werk is geweest, bij Wappo waren ze ook al geweest. Dan komt de politie de bende op het spoor, omdat getuigen hun hadden gezien.
Er werd een inval gedaan. Dimmi schopte, sloeg en probeerde weg te komen. Bert en Isa bleven gewoon staan. Bert met zijn arm om haar gelegd. Ze werden naar het politiebureau gebracht en overhoord. Bert die vertelde gewoon de waarheid. Allerlei formulieren moesten worden ingevuld. Gig, Wappo en Frank komen niet voor meer voor de kinderrechter omdat ze meerderjarig zijn en werden afgevoerd. Dimmi moest 2½ jaar in de gevangenis zitten. Isa en Sanne moesten voorlopig naar een opvoedingsgesticht. Bert die krijgt 1 jaar en 8 maanden als straf opgediend.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Blöd, wenn der Typ draufgeht door Irene Rodrian"