Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Ans Ende der Welt door Grete Weil

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Ans Ende der Welt
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 801 woorden
  • 12 december 2003
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
8 keer beoordeeld

Boekcover Ans Ende der Welt
Shadow
Ans Ende der Welt door Grete Weil
Shadow
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Complete titelbeschrijving Volledige titel : Ans Ende der Welt
Schrijver : Grete Weil
Jaar van uitgave : 1949
Plaats van uitgave : Berlijn
Druk : eerste druk Titelverklaring Het boek ‘Ans Ende der Welt’ gaat over de Tweede Wereldoorlog, de dood en verraad. Toen de oorlog begon, dachten vele mensen dat de oorlog het einde van de wereld was. Samenvatting Het verhaal speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog, in mei 1943. Centraal staat het gezin van professor Waterdrager. Samen met zijn vrouw Henny en zijn dochter Annabeth, wordt hij wordt hij opgepakt en vastgehouden in een schouwburg, waar zich nog veel meer joden bevinden. De omstandigheden zijn slecht en niemand weet wat hem/haar te wachten staat. Annabeth ontmoet een verre achterneef, Ben, en ondanks de situatie wordt ze verliefd op hem en laten ze zich niet uit de weg slaan. Het moment van afvoering naar het concentratiekamp nadert, een stap dichterbij de dood en het einde van de wereld. Er vindt echter een gedaanteverwisseling plaats. Deze wordt veroorzaakt doordat er twee Solamon's in het verhaal voorkomen. Professor Waterdrager en zijn neef, de vader van Ben, heten allebei Salomon. De personen die het meest bruikbaar zijn, mogen blijven en in dit geval betreft het de neef van de professor en zijn vrouw, omdat hij diamantenslijper is. Ben en de familie Waterdrager worden wel weggevoerd en het transport duurt 4 dagen. In het concentratiekamp wachten joden onbewust het einde af. Annabeth, Ben en haar ouders worden allen van elkaar gescheiden. Annabeth ziet eerst haar vader en later ook Ben richting de gaskamers verdwijnen. Wanneer zal zij moeten? Ze wacht. Ze leeft misschien nog een dag, een maand of misschien nog maanden. De vrijheid is voor haar slechts een droom. Personage De hoofdpersoon is Annabeth, want je komt als lezer het meeste te weten over haar gedachten en emoties. Je leert haar goed kennen. Doordat het een alwetende verteller is kom je ook wel veel te weten over de gedachten van andere personen maar het meeste krijg je te weten over Annabeth.
Perspectief Er is sprake van een alwetende verteller. Je leest de gedachten en emoties van alle personages, en de verteller staat als het ware buiten het verhaal. Tijd Het verhaal speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog, vanaf mei 1943. Het verhaal vertelt de lijdens weg die voor zoveel joden gold. Allereerst worden ze opgepakt, geselecteerd op krachten en kennis, en vervolgens afgevoerd naar de concentratiekampen, waar de gaskamers op hen wachten. Ruimte Het verhaal speelt zich af in Nazi-Duitsland. Thema Het thema is verraad. Tijdens de oorlog hebben vele mensen die elkaar persoonlijk kenden aangegeven, uit angst zelf gepakt te worden. Hitler verraade de mensheid door rassen te onderscheiden en de secundaire rassen te vernietigen. II: Persoonlijke tekstbeleving 2. Wie beschouw je als hoofdpersoon? Kun jeje verplaatsen in de situatie van deze persoon of juist niet? Geef een toelichting
Ik beschouw Annabeth als hoofdpersoon. Je komt het meeste over haar te weten, zoals emoties, uiterlijk en bezigheden. Over de andere kom je ook wel wat te weten maar niet zo veel als bij Annabeth. 4. Zijn er gebeurtenissen, beschrijvingen of personen die bepaalde associaties bij je oproepen; je sterk aan iets (film, boek of herinnering bv.) of iemand doen denken? Leg zo duidelijk mogelijk uit wat je bedoelt. Het hele boek lijkt veel op het verhaal van de familie Frank, die we kennen van het beroemde dagboek van Anne Frank. Ook in dat boek wordt beschreven hoe het met een Joodse familie vergaat, echter in Nederland, i.p.v. Duistsland. Een verschil is dat het boek voornamelijk de tijd voor het oppakken beschrijft en niet het hele traject tot de gaskamer. Maar net als in dit boek staat er ook een vrouw/meisje centraal (Anne Frank/Annabeth Waterdrager). 6. Wat vind je van het werkelijkheidsgehalte in het boek; vind je het levensecht, wat juist niet? Geef een toelichting. Het hele boek is naar mijn mening levensecht, want het is een beschrijving van een historische gebeurtenis die dus echt heeft plaats gevonden. Het is waarschijnlijk een fictief verhaal, maar het is waarschijnlijk dat er veel joodse families (zowel in Nederland als Duitsland) op deze manier aan hun einde zijn gekomen. 7. Wat vind je van het gekozen onderwerp? Deel je het standpunt van de schrijver zoals dat uit het boek blijkt? Geef een toelichting. Ik ben op zich niet zo’n fan van boeken over de Tweede Wereldoorlog, maar ik wou weer es kijken of mijn vooroordeel dit keer misschien onterecht. Na het lezen van dit boek, is het onderwerp ‘Tweede Wereldoorlog’ nog steeds niet favoriet, maar het was wel interessant iets te lezen vanuit een ander perpectief t.o.v. de Tweede Wereldoorlog. Ik deel het standpunt van de schrijver wel, hierdoor leer je als Nederlandse dat de oorlog voor vele Duitse mensen net zo erg geweest is als voor de Nederlanders.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Ans Ende der Welt door Grete Weil"