Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Anna Eisblume door Kristina Dunker

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Anna Eisblume
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 598 woorden
  • 11 maart 2013
  • 54 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
54 keer beoordeeld

Boekcover Anna Eisblume
Shadow
Anna Eisblume door Kristina Dunker
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

 Titel:                        Anna Eisblume

Auteur:                     Kristina Dunker

Uitgever:                  Beltz

Jaar van uitgave:      2001

 

Het boek Anna Eisblume van Kristina Dunker is een fictieboek met een liefdesverhaal. Het verhaal speelt zich voornamelijk af in de fantasie van de auteur en lezer en heeft niets met de feitelijke werkelijkheid te maken. Het is een verzonnen verhaal zonder (wetenschappelijke feiten).

Kristina Dunker is in 1973 in Dortmund geboren. Voordat ze haar studies kunstgeschiedenis en archeologie had afgerond, had Kristina haar eerste jeugdroman al geschreven. Nu is ze freelance schrijfster en geeft onder andere workshops aan jongeren in schrijven en discussiëren. Kristina heeft meerdere jeugdromans en kinderboeken uitgegeven waar onder: Dornröschen küsst, Sommergewitter, Ein bisschen Schwanger, Durchgebrannt en natuurlijk Anna Eisblume.

Het boek Anna Eisblume gaat over de hoofdpersoon Anna Orchidee. De naam Orchidee kreeg ze van haar vader, want haar moeder vond het maar niks. Anna is een scholier rond de zestien jaar. Ze is een ijskoud meisje en toont maar weinig emotie. Haar medescholieren bewonderen Anna hierom, maar tegelijkertijd mijden ze haar ook. Valerie is een klasgenootje van Anna en de redacteur van de schoolkrant waardoor ze een hoge positie in de school heeft. Toen Valerie had opgevangen dat Anna haar vader niet in de VS mocht werken omdat hij aan een ziekte lijdt, schreef ze in de schoolkrant dat Anna een arrogante leugenaar was. Tegen Anna zei ze dat haar vader niet aan Alzheimer leed, maar aan de gekke koeien ziekte. Dit ging Anna te ver en heeft toen haar eigen slangen de muizen van Valerie op laten eten als wraak. Terwijl ze dit geheim houdt tegenover de wereld weten een paar mensen hier van af. Één daarvan is Kollo, een jongen met wie ze steeds meer contact krijgt en waar ze haar verhaal bij kwijt kan. Het contact tussen Kollo en Anna loopt uit op een liefde vanuit Anna. Kollo en haar moeder vragen zich af waarom ze eigenlijk niet gewoon over de ziekte van haar vader verteld. Dan zou Valerie waarschijnlijk ook niet zo’n gemene grap gemaakt. Kollo vertelt haar dit allemaal en terwijl Kollo haar rustig probeert te maken zoent hij haar. Vanaf dat moment hebben ze een relatie en zal Anna vertellen aan iedereen dat haar vader Alzheimer heeft.

De titel Anna Eisblume slaat op de naam en het karakter van Anna Orchidee. Anna is een ijskonijn, dus toont weinig emotie. Ze is een emotieloze orchidee. Een ijsbloem. De titel is dus de bijnaam van Anna Orchidee. Er is geen terugkerend motief in het boek waar de titel ook nog op kan slaan. De titel heeft één, relatief simpele, titel.

Zelf vond ik het boek niet heel spetterend. Dit kwam denk ik door het verhaal en door het feit dat het Duits is en je dus een deel eigenlijk helemaal niet meekrijgt. Het verhaal was voor mij niet echt iets wat mijn aandacht vast houdt. In het Nederlands lees ik vaak boeken waarin er een moord of iets dergelijks wordt opgelost, maar in het Duits zou ik het denk ik niet begrijpen. Dus qua niveau was het wel een goed boek. De schrijfstijl was wel heel simpel. Duidelijke korte zinnen en weinig tot geen beeldspraak. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Anna Eisblume door Kristina Dunker"