Wolfgang Amadeus Mozart

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • vwo | 592 woorden
  • 2 maart 2002
  • 400 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
400 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart was een Oostenrijkse componist geboren in Salzburg. Hij is één van de grootste personen uit de muziekgeschiedenis.

Wolfgang was is geboren op 27 januari 1756. Hij was de zoon van Leopold Mozart en Anna Maria Pertl. Amadeus componeerde al jong zij eerste compositie, die door zijn vader werd opgeschreven en verbeterd. In 1762 reisde Leopold en zijn kinderen naar München waar ze optraden voor onder andere de keizerin. Ze reisden heel Europa door om te studeren, aan opdrachten te voldoen en om de begaafdheid van de kinderen aan de hoven te tonen
Erna verbleef Mozart een tijdje in Salzburg waar hij ook aan zijn muzikale ontwikkeling werkte. Toen kwam er een pokkenepidemie en vertrok het gezin naar Olmutz om die epidemie te ontwijken. Dit lukte niet. Toen Mozart weer terug kwam werd hij in 1769 benoemd tot plaatsvervangend concertmeester van de Salzburgse hofkapel. Om zijn leren te voltooien reisde Mozart twee jaar naar Italië. In Italië werd Mozart benoemd tot lid van de Academia Filarmonica en ontving een pauselijke onderscheiding. Hij componeerde in Italië veel stukken. Mozart reisde weer terug naar Duitsland. Hier ontmoette hij een jonge zangeres Aloysa Weber, dat was Mozarts eerste grote liefde. Later trouwde Wolfgang met de oudere zus van Aloysa Weber, Konstanze. Mozart kreeg in het huwelijk met Konstanze zes kinderen. Vier van die kinderen stierven in hun eerste levensjaar. De andere twee waren Carl Thomas die ambtenaar werd en Frans Xaver Wolfgang die pianist, componist en koordirigent werd. De jaren daarop reisde Mozart nog steeds rond met zij familie. Op 3 juli 1778 overleed Mozarts moeder, Anna Maria Pertl, in Parijs. Ondanks alle waardering die musici in Parijs voor Mozart hadden kon Mozart zich daar geen positie geven. Rond 1786 en 1787 gingen van Mozart belangrijke composities in première en leidde hij veel opera’s. In 1787 werd Mozart, door keizer Jozef 2, tot de kammerkompositeur benoemd. Met die functie schreef Mozart veel Duitse dansen, menuetten en contradansen. Mozart kreeg veel belangstelling. Mozart kwam in 1790 in geldnood door de vele ziektes van zij vrouw. Hij reisde daarna nog naar Frankfurt waar de keizer gekroond werd en hij optrad. Ook reisde Mozart naar Praag waar een koning werd gekroond en hij een opera opvoerde. In 1791 kreeg Mozart in de zomer de opdracht om het Requiem te componeren. Dit werk kreeg hij niet af, want hij overleed op 5 december 1791.

Dat was het echte leven van Wolfgang Amadeus Mozart. Van Mozarts leven is een verfilming gemaakt genaamd ‘Amadeus’. Tussen die verfilming en zijn echte leven zij aardig wat verschillen.

De opdracht die Mozart kreeg voor het Requiem kwam in de film van een geheime opdrachtgever, in zijn echte leven wat dat Graaf Walsegg. Graaf Walsegg was een amateur componist, die zelf niet zo’n groot stuk kon schrijven. Het stuk was bedoeld voor zij overleden vrouw. In het echt heeft Mozart niet het Requiem af kunnen krijgen, het is afgemaakt door een leerling van Mozart en in de film is het afgemaakt door Antonio Salieri. Daarom is er door Antonio Salieri nooit een spionne, een huismeid, in het huis van Mozart en zijn vrouw gezet.

Nog een ander verschil is dat in de film Mozart geld nodig heeft om drank te kopen en in zijn echte leven heeft hij dat geld nodig vanwege zijn zieke vrouw. Ook heeft Mozart samen met Konstanze in het echt nooit zijn vader uit het huis gezet. In het echt is Mozart ook niet in een massagraf gegooid. Die waren er niet die tijd. Verder is er niet in de film verteld dat Mozart kinderen had.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.