Iron Maiden

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • Klas onbekend | 1037 woorden
  • 9 juli 2006
  • 21 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.7
  • 21 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

Biografie Iron Maiden

Iron Maiden is een britse heavy-metal band die ontstaan is op 2e kerstdag 1975.
De band is het geestekind van Steve Harris (bassist). Steve was op dat moment lid van de band Smiler maar het was altijd een droom voor hem geweest om zelf een band op te richten.

In de jaren 70 hadden bands als Black Sabbath de poorten geopend naar de muziek die nu metal genoemd wordt. Veel jonge britse bands probeerde dus groot te worden in het hardrock/metal genre.

Deze beweging, die doorbraak had in 1979 en 1980 noemde men de New Wave Of British Heavy Metal, of kortweg NWOBHM. De NWOBHM onderscheidde zich door snellere, hardere en meer gemene songs. Iron Maiden (genoemd naar een middeleeuws foltertuig) werd en wordt aanzien als het beste voorbeeld hiervan.
Het vreemde van de band was wel dat het erg lang duurde voordat Steve vaste mensen had gevonden voor de band.
De eerste echte line-up van betekenis bestond uit Steve Harris (bas), Dave Murray (gitaar), Paul Di’Anno (zang) en Doug Sampson (drum).

Het live debuut volgt in de Cart & Horses pub in Stratford, oost-Londen in 1977, de band krijgt dan ook snel een aanhang. Hoewel de band nog geen aandacht krijgt van platenmaatschappijen, worden de nummers ( ingezonden door de band zelf) Iron Maiden, Prowler en Strange World.
Deze nummers worden al snel lievelings platen van velen luisteraars.

Na deze gebeurtenis wordt de plaats achter de drumkit gewijzigd. Clive Burr komt in de plaats van Doug Sampson. Het debuut komt er in 1980, en al is het niet zo goed geproduceerd, het levert toch het nodige succes en de groep mag met Running Free zelfs aantreden in het bekende programma Top Of The Pops op de BBC. De groep weigert hier resoluut om the playbacken en het is dan ook de eerste band sinds The Who in 1973 die er live spelen. De groep heeft ondertussen een platencontract vastgekregen met EMI, waar manager Rod Smallwood natuurlijk een belangrijke rol in speelde. Het was niet makkelijk, want in een periode dat punk zeer populair was, weigerde de groep om deze muziek te gaan spelen en om zich te schikken naar de wensen van de platenmaatschappijen.

Het tweede album van de groep Killers verschijnt in 1981 en is een stuk beter qua geluid dan de eerste LP. Dennis Stratton is vervangen door Adrian Smith (gitaar), een schoolvriend van Dave Murray. The Number of the beast, het volgende album uitgekomen in 1982, heeft zeker een zeer belangrijke rol gespeeld in de carrière van de groep. Niet enkel muzikaal gezien was het een ijzersterk album met songs zoals Hallowed be thy name, Run to the hills of het titelnummer, maar de komst van Bruce Dickinson (om Paul Di’anno te vervangen) heeft hier ook een grootte rol in gespeeld.

De jaren ‘80 werden de hoogdagen van de groep en albums zoals Piece of Mind (83) (waarop drummer Clive Burr vervangen werd door Nicko McBrain) en Powerslave (84) brachten de groep wereldwijd aan de top. De hits stapelden zich op en tijdens de World Slavery Tour (ter promotie van het album powerslave) werd in Long Beach Arena, Californië, USA het legendarische album Live After Death opgenomen (1985). Dit album wordt nu nog steeds door de rock/metal kenners aangezien als één van de beste live albums allertijden.

Eind jaren 80 ging iron Maiden expirenteren met keyboards, veel trouwe heavy metal fans vonden dit verraad en lieten de band voorgoed achter zich. Dit is echter wel onterecht want het zijn stuk voor stuk geweldige platen (Somewhere in time en Seventh son of a seventh son).

Na het vertrek van Adrian Smith , komt Janick Gers bij de band.

In 1992 keert de groep sterk terug met Fear of the Dark. Het titelnummer is ondertussen een klassieker die op geen enkel optreden van de groep mag ontbreken. Het succes van Iron Maiden is terug en voor de tweede keer in hun carrière is de band afsluiter op het monsters of rock-festival in Donington UK. Toch komt niet veel later spijtig nieuws uit het Maidenkamp. Bruce Dickinson heeft besloten om de groep te verlaten en zich volledig op zijn solo-carrière te storten. De fans zijn treurig en de groep doet nog een laatste afscheidstournee in 1993 waar de live-albums A real live one en A real dead one worden opgenomen.

Dan wordt het een paar jaar angstig stil rond Iron Maiden.
Pas in 1995 wordt een nieuwe zanger aangekondigd namelijk Blaze Bayley.
Met hem maakt Iron Maiden 2 albums: The X Factor en Virtual XI. Helaas heeft de band niet zoveel succes als met Bruce Dickinson.

In 1999 gebeurde er echter iets waar veel fans op gehoopt hadden: Bruce keert terug en hij neemt Adrian Smith mee. Dat betekent dus dat iron Maiden tegenwoordig bestaat uit 6 bandleden.
Na een geweldige tour in 1999, keert Iron Maiden sterk terug met een nieuw album: Brave New World.

Iron Maiden is terug in vorm en dit blijkt uit de uitverkochte concerten over de hele wereld.
De Brave New World tour eindigt in rock in rio, hier speelt Maiden voor maar liefst 250 000 man de sterren van de hemel. Later wordt Rock in Rio uitgebracht op zowel cd als dvd; een must have voor elke rocker.

Na deze tour nemen de mannen een kleine anderhalf jaar pauze voordat men het volgende album uitbrengt: Dance of Death. De nieuwe single wildest dreams wordt in het thuisland geweldig ontvangen en staat dan ook maanden lang in de hitlijsten, met als hoogste notering de 6e plaats. Het album Dance of Death doet het wat dat betreft nog beter: in the U.K op de 2e plaats, net als in ons buurland Duitsland.

In Duitsland wordt ook de volgende dvd en live cd opgenomen: Death on the Road (Westfahlenhalle in Dortmund).

Na een algemene tour in 2005 keren de mannen van Iron Maiden in maart 2006 terug de studio in om het volgende album op te nemen.
De volgende tour Europa is alweer gepland: Op maandag 27 November staan ze in de Brabanthallen in Den Bosch.

Met meer dan 75 miljoen verkocht albums wereldwijd wordt Iron Maiden gezien als een van de beste bands aller tijden (net als bijvoorbeeld Metallica).

Respect voor een van de beste rock/metal bands aller tijden! m/

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

je hebt een super goeie smaak;)
gr sven

15 jaar geleden