Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Martin Luther King Jr.

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • Klas onbekend | 409 woorden
  • 15 juni 2005
  • 98 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
98 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Martin Luther King Jr.:
Martin Luther King Jr. groeide op in een tijd waarin de zwarte Amerikanen veel gediscrimineerd werden. Ze werden ooit vanuit Afrika als slaven meegenomen en op plantages gebruikt. Hoewel de slavernij werd afgeschaft, bleef de discriminatie doorgaan.
Martin Luther King is geboren op 15 januari 1929 in Atlanta, Georgia. Hij heette eerst Michael King maar dit veranderde later in Martin Luther King Jr. vernoemd naar zijn vader Martin Luther King Sr. Hij had nog een broer en een zus. Gelukkig hadden ze het financieel niet erg slecht zoals vele zwarte Amerikanen in die tijd en konden de kinderen gewoon naar school. Zijn vader was dominee en zijn moeder lerares.
Toen hij klein was, maakte hij veel dingen mee wat betreft discriminatie. Dit deed Martin Luther denken. Toen hij 15 jaar was ging hij sociologie studeren. In 1948 was hij afgestudeerd en besloot theologie te studeren. In 1951 studeerde hij verder om Dominee te worden.

18 juni 1953 trouwde Martin Luther King Jr. met Coretta Scott. Ze kregen vier kinderen. In 1954 werd hij officieel dominee en zo begon zijn strijd tegen racisme en discriminatie.
Op 1 december 1955 gebeurde er in Montegomery iets dat voor grote opschudding zou zorgen. Dit was het bekende verhaal over de zwarte vrouw Rosa Parks die weigerde haar plaats in de bus af te staan aan een blanke, omdat ze erg moe was. Daardoor werd ze gearresteerd, in de gevangenis gestopt en kreeg ze ook nog een boete. Onder leiding van Martin Luther organiseerde zij een actie. De zwarte bevolking besloot niet meer in de bus te rijden en dit leidde tot ergernis van de blanke bevolking. De busmaatschappijen leden aan verlies. De actie was een groot succes want de wet werd in 1956 veranderd en de rassenscheiding in bussen was verboden.
Zijn acties waren vooral zo bekend en gewaardeerd omdat ze geweldloos waren. Hij respecteerde de werkwijze van Mahatma Ghandi waardoor hij hem als voorbeeld nam.
Op 6 augustus 1965 was het eindelijk gelukt. De president ondertekende een wet die stemrecht voor iedereen gelijk maakte. Het systeem van rassenscheiding en discriminatie was verboden.
Helaas werd dit niet door iedereen gewaardeerd en op 4 april 1968 werd hij op het balkon van zijn hotel neergeschoten door de blanke man, James Earl Ray. Hij stierf een uur na aankomst in het ziekenhuis. Op 5 april 1968 werd hij begraven. Zijn lichaam werd naar het graf gebracht op een wagen getrokken door twee muilezels, als teken van de armoede waartegen hij vocht. Martin Luther King Jr. werd maar 39 jaar.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.