Martin Luther King

Beoordeling 0
Foto van D.
  • Biografie door D.
  • aso | 766 woorden
  • 25 mei 2016
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Martin Luther King Jr.

Een man met een droom:

Geboren als Micheal King Jr. op 15 januari 1929 in Atlanta, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Georgia, was hij het middelste kind van Michael King Sr. en Alberta Williams King. Zijn vader was dominee van een baptistenkerk in Atlanta. King ondervond al op heel jonge leeftijd dat er zware vooroordelen over Afro-Amerikanen in de zuidelijke staten waren. Hij leerde dat rassenscheiding een onontkombaar feit was. Als zwarte kon hij alleen sommige publieke drinkkranen en WC's gebruiken. De beide rassen leefden volledig apart: blanken en zwarten gingen nooit naar dezelfde school, dezelfde openbare bibliotheek of naar hetzelfde park.     'Als klein meisje in het zuiden kon ik nooit voorstellen dat blanken ook mensen waren, zoals de zwarte: ze leken zo vreemd en veraf.' vertelde Maya Angelou, een (zwarte) schrijfster. Martins grootvader is zelfs nog een slaaf geweest.

De naam Michael werd veranderd door zijn vader toen hun hele gezin begin jaren 30 naar Duitsland reisde. Zijn naam veranderde dus in Martin Luther als eerbetoon aan de Duitse kerkhervormer Maarten Luther (1483-1546). Martin keek erg op naar zijn vader die altijd wist hoe hij op persoonlijke beledegingen moest reageren. Hij bewonderde zijn moed en waarigheid. Nooit zou hij vergeten wat zijn vader ooit zei oer rascisme: 'Het kan meniet schelenoelangik nog met dit systeem moet leven, maar ik zal het nooit aanvaarden! Ik blijf ertegenvechten tot ik dood ben!'  

Kings grootmoeder stierf in mei,1941, toen hij 12 jaar was. Hij was zo geschokt door het tragische nieuws dat hij uit het raam van de tweede verdieping sprong om zelfmoord te plegen. 

Op zijn 15de was hij afgestudeert van het secundair onderwijs door 2 klassen over te slaan. Daarna ging hij werken in een tabaksplantage in het noorden van Amerika. Hij merkte daar dat de omgang tussen blanken en zwarten veel beter en goedaardiger was.

In 1953 trouwde met Coretta Scott King waarmee hij 2 dochters en 2 zonen had. Martin Luther King stierf op 4 april 1968 in Memphis door moord.

Rosa Sparks:

1 december 1955: Rosa Sparks was een 15-jarig -zwart- meisje die weigerde haar plaats in de bus aan een gearresteerd. King, die ook op zijn 15 een gelijkaardige situatie had meegemaakt, reageerde op dit incident door met de zwarte bevolking van Montgomery een busoycot uit te voeren. Dit hield in dat de zwarte gemeenschap weigerde het openbaarvervoer te gebruiken als ze niet mochten gaan zitten waar ze maar wilde. Ongeveer driekwart van de klanten van de busmaatschappij waren zwart. Toen de busmaatschappij dit grote aantal klanten verloor, waren de gevolgen immens. Alle bussen reden leeg rond op enkele blanke klanten na. Deze actie heeft bijna 400 dagen geduurd en elke dag werd Martin Luther King bekender en bekender in Amerika. In  1956 werd de discriminerende wet uiteindelijk ingetrokken. Het gaf de zwarte bevolking één van de krachtigste wapens die er zijn: hoop. Hierna was King vastberaden om zijn strijd tegen rascisme verder te zetten. 

21 februari 1956: King wordt voor die boycot samen met enkeleandere gearresteerd

Januarie 1957: Martin Luther King word de eerste voorzitter van de mensenrechtenorganistatie 'Southern Christian Leaderschip Conference' (SCLC).

SCLC:

na de oprichting van SCLC, werden er in veel zuidelijke staten bijeenkomsten georganiseerd waar het kiesrecht werd geëist voor zowel de blanke, als de zwarte bevolking. King reisde veel in deze periode en in India liep hij enkele volgelingen van Mahatma Gandhi tegen het lijf. Gandhi was Kings grote voorbeeld. Ook hij streefde naar wilskracht en geweldloosheid bij protesten, maar dan voornamelijk in India. Toen King terug was in Amerika treedde hij af als dominee, verhuisde weer naar Atlanta en werd hulpdominee in de kerk van zijn vader. Hierdoor had King meer tijd voor de SCLC. Er werden verschijdene protestmarsen en stakingen georganiseert en King werd meer en meer de vertegenwoordiger van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging, hij werd de stem van de kleurlingen. Door dit leiderschap werd King wel enkelijke keren gearresteerd. In 1960 belande hij in de gevangenis, maar werd snel weer vrijgelaten.

I have a dream:

Dit wil je ook lezen:

18 augustus 1963: Martin Luther King gaf de legendarischespeech 'I have a dream'. In deze speech legde hij uit wat zijn dromen en/of doelen voor de toekomst waren, namelijk: een wereld zonder discriminatie en rascisme, een wereld waar mensen niet worden beoordeeld wegens de kleur van hun huid, en een wereld waar een discussie kan worden opgelost zonder geweld.

Bronnen:

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door D.