Socrates

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Biografie door een scholier
  • 3e klas vwo | 304 woorden
  • 10 november 2006
  • 212 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.9
  • 212 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
Het leven van Socrates.

Socrates werd geboren rond 469 voor Christus in een voorstad van Athene. Socrates was van eenvoudige afkomst, zijn vader was beeldhouwer en zijn moeder vroedvrouw. Eerst was hij beeldhouwer; het beroep van zijn vader, maar hij heeft ook in het leger gezeten. Hij deed als zwaarbewapende soldaat mee aan de veldtochten van Athene. Uiteindelijk heeft hij zijn beroep als beeldhouwer opgegeven (wanneer is niet bekend) om zich helemaal aan de filosofie te wijden.
Socrates zwierf door heel Athene met steeds groepjes leerlingen om zich heen, waaraan hij allerlei vragen stelde als: wat is het goede? En wat is rechtvaardig?

Hij deed dat volgens zijn eigen methode:
De socratische methode, die hield in dat hij door al vragen stellend en argumenterend tot een oplossing te komen.
Socrates’ strategie is om zijn tegenstanders net zolang te ondervragen over wat ze denken te weten, tot ze moeten toegeven dat ze het toch niet weten.

Socrates heeft zelf niets geschreven, het meeste wat bekend is over zijn Leer komt van zijn beroemde leerling Plato. Plato schreef dat op in de vorm van dialogen tussen leerlingen.

Socrates bemoeide zich niet met het politieke leven maar de politiek bemoeide zich helaas wel met hem. In 406 voor Christus werd hem verboden zich verder in Athene aan zijn filosofie wijden, en in 403 voor Christus werd hij veroordeeld tot het drinken van de gifbeker.
Zijn kritiek op de onrechtvaardigheid binnen de Atheense samenleving leidde uiteindelijk tot zijn gerechtelijke vervolging. Hij werd ter dood veroordeeld vanwege zijn zogenaamde goddeloosheid en omdat hij de jeugd van Athene zou bederven.
Later beseften de mensen dat ze er verkeerd aan hadden gedaan om hem te veroordelen, en gaven hem de mogelijkheid om te vluchten of om genade te smeken. Maar dat wilde hij niet, uiteindelijk stierf hij in 399 door het drinken van de gifbeker.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

G.

G.

thanx je hebt me goed geholpen! met een opdr. van filosofie

10 jaar geleden

M.

M.

mooi werkstuk! ik heb er veel aan gehad

10 jaar geleden

L.

L.

hahhaha geanne duss jijhebt deze ook gebruikt :P
dankjee

10 jaar geleden

M.

M.

yeeeehaaaa SOCRATES FTW! jwz g

10 jaar geleden

R.

R.

Bedankt! Zonder dit kon ik mijn overzicht van filosofie over Socrates niet maken!

4 jaar geleden