Zinloos Geweld

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas havo | 483 woorden
  • 11 mei 2003
  • 39 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
39 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Zinloos Geweld

Zinloos geweld maakt een steeds groter deel uit van onze samenleving. Het moet ophouden, daar is iedereen het over eens. Maar hoe krijgen we dat voor elkaar?

Een bekend voorbeeld van zinloos geweld is de moord op Pim Fortuyn. Pim was lijsttrekker van de Lijst Pim Fortuyn, die 9 dagen na de moordaanslag meedeed aan de Tweede Kamer verkiezingen. Niet iedereen was het eens met de ideeën van Pim, maar dat is toch geen reden voor moord?! Een heel ander voorbeeld is de mishandeling van de Venlose René Steegmans. Hij spreekt voor een supermarkt 2 jongens aan die bijna een oudere mevrouw omverrijden. Als dank voor zijn opmerking wordt hij door die jongens zo erg mishandeld, dat hij 2 dagen later overlijd. Ook de moord op de 13-jarige Seder Soares is een van de vele voorbeelden van zinloos geweld. In februari dit jaar was hij, net als vele andere kinderen, sneeuwballen aan het gooien op voorbijrijdende auto’s. Een automobilist kon daar niet tegen en schoot Seder dood. Seder is het zoveelste maar ook het jongste slachtoffer van zinloos geweld. Hoe lang moet deze lijst met voorbeelden nog worden?!

Oorzaken van zinloos geweld
Een irritatie of kleine ruzie kan soms leiden tot zinloos geweld. In onze maatschappij wordt weinig rekening gehouden met anderen; mensen trekken zich te weinig aan van normen en waarden en er is haast geen tolerantie meer. Hierdoor ontstaat ergernis, en als gevolg daarvan vaak zinloos geweld.

Gevolgen van zinloos geweld
Er vallen veel doden door zinloos geweld. Ook veel mensen raken (ernstig) gewond. Andere mensen worden bang; ze durven ’s avonds niet meer over straat, of durven hun mening niet meer te zeggen, bang voor een gewelddadige reactie. Zinloos geweld brengt ook een boel verdriet met zich mee, vooral familieleden en vrienden van de slachtoffers hebben het er moeilijk mee.

Is er een oplossing voor zinloos geweld? Om zinloos geweld te verminderen of te voorkomen moet een kind van kleins af aan geleerd worden om niet alles met geweld op te lossen. Op het voortgezet onderwijs moet hier speciaal aandacht aan besteed worden, want vooral jeugd is vaak gewelddadig. Ook meer aandacht voor dit onderwerp in de Media zou mensen er nog sterker van kunnen overtuigen dat zinloos geweld echt moet ophouden. Verder zouden hogere straffen het misschien een beetje kunnen verminderen.

Wat is mijn Conclusie? Het woord zinloos geweld zegt het al: het is volkomen zinloos! Er zijn genoeg andere manieren om ruzies en problemen op te lossen. Waarom zouden we er niet gewoon rustig over praten? Nee, praten is niet meer van deze tijd... Tegenwoordig wordt te vaak iemand in elkaar geslagen of neergeschoten omdat iemand het niet eens is met de ideeën van de ander. Inderdaad: zo kan het niet langer! Minuten stilten en fakkeloptochten zijn niet voldoende om het te stoppen! Ik hoop dat, als we allemaal ons best doen, zinloos geweld snel stopt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.